Halo je moguće implementiratii u manje bolide.
Grosjean je imao mnooogo sreće da preživi ono i najveća opasnost je bio požar. Halo je odradio svoje kod udarca, ali je mogao biti i koban jer je jedva izašao iz bolida zbog njega.
Nije isto zabiti se u metalnu ogradu i dizalicu od 10 tona koju je od siline udarca podigao od zemlje kad se podvukao pod nju.
5 Haloa ga ne bi spasilo.
Ja sam jedan od onih koji nije bio protiv uvođenja Halo zaštite i nije mi smetao ni estetski, a sada ga više niko ni ne primjećuje.
Podržavam svaki pomak ka većoj sigurnosti za vozače.
Zašto moraju zadržati ove aero performanse? Opet kažem da bi bolje utrkivanje bilo i da su 10 sekundi sporiji ali da se mogu boriti za pozicije.
A na kraju svega sve do jednog vozača bi htjeli da voze manje bolide po mogućnosti sa V10 bez hibridnih tehnologija.
Grosjean nije samo udario u zaštitnu ogradu nego je prošao kroz nju. Prednji dio bolida, uključujući monocoque je bio sa suprotne strane ograde.
Dok je motor i zadnja osovina bila sa strane staze.
Da nije bilo HALO-a, ograda bi ga doslovno prerezala.
Leclerc u SPA par utrka nakon uvođenja HALO-a kad je Alonso u Mclarenu doslovno preletio preko njega.
Ericsson u Monzi iste godine. Zhou Guanyu u Silverstonu 2022. U najvećoj mjeri su ti životi spašeni zbog HALO-a.
Samo sam čekao ovaj boldani argument.
U kakvom vi delulu svijetu živite. To se neće dogoditi nikad.
Sigurnost, a onda ekologija, koju F1 itekako ozbiljno shvaća. Barem kad je riječ o utrkivanju.
Logistički aspekt formule kao da ne uzimaju u kontekst potrošnje resursa pa to nije bitno, ali to je druga tema.
Ni meni nema logike da se gura NetZero2030 da bude utrkivanje neutralno, s 30 utrka na kalendaru, ali ok.
...
Koji je vama Bog? Bianchi bi i danas poginuo?!?!
Kako onda Grosjean nije 2020 u Bahrainu?
...
Bianchi je udario u, i delimično se podvukao pod, kran od nekoliko tona i pretrpeo smrtonosne mehaničke povrede. Grosjean je udario u zaštitnu ogradu, dizajniranu za to da, u slučaju ozbiljnog izletanja, bolidi udare u nju, a glavna opasnost mu je pretila od požara, od koga ga je zaštitilo odelo (koje, verovatno je neophodno da podvučem, može nositi i u bolidu manjih dimenzija).
Odgovorio gore da se ne ponavljam.
Nije samo udario u ogradu. Prošao je kroz nju.