Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 31.509
|
čitano: 7.175.613
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Bodybuilding - od početnika do naprednih
Petar hw kaže...
BeLLicus kaže...
Petar hw kaže...

mogao si jos 5

Jep. Ali onda ce biti problema sa daljnim tokom treninga. Hack squat poslje ovoga sam isao do otkaza 4 serije i onda na quad extenziju drop setat. 

btw svakom ozbiljnijem vjezbacu koji redovito radi cucanj preporucujem nabaviti pro dizacke tenisice, adidas adipower ili nike romaleos, nisu jeftine ali trajati ce najvj cijeli zivot (ako se koriste samo na leg day i ne radi listove u njima) i izgledaju precool

znatno doprinose stabilnosti na cucnju, npr nemoguce je popesti se na petu (aktivirati/skratiti tibialis) dok se stoji na jednoj nozi za razliku od sve druge obuce ili bosonog, kao da si zabetoniran u pod

takoder kvad nesto bolje radi jer koljeno moze putovati vise naprijed (peta je podignuta)

zatim manje je sklisko, radis u carapama na drvetu mogu misliti kako je

takoder nakon kupnje mogu korisnika malo motivirati za leg day kako bi ih nosio  mene je drzalo mjesecima bas sam isao ushicen na cucanj

definitivno, 

ja imam vec 8 godina neke adidas, neke jeftinije, ali su i dalje puno bolje nego bez.. mislim da su adipower 2.0 ili 3.0

2 mjeseca
@hrka11 lako moguće da je kamera iskrivila (nije iz sredine uslikano) ili samo nisi ruke jednako dignuo, ali ako i od naprijed vidiš razliku, moguće da je kralježnica savijena u stranu tamo gdje je rame niže i ruka niže visi od druge. Npr. kod mene je prsni dio kralježnice savijen u lijevo i cijeli prsni koš radi toga je malo rotiran i kad se pred ogledalom gledam lijevo rame mi je niže, a lat mišići desni izgledaju dosta manji ali zapravo nisu (dižem jednake bučice isti broj ponavljanja), nego zato što sam blago naget u lijevo pa je desni lat istegnutiji.

Ako ti je jedno rame zaista niže u tom slučaju nije sigurano da je kralježnica i kod tebe iskrivljena, možda je samo jedna noga kraća. A to možeš znati ako se na jednu nogu više naginješ dok hodaš i ako je jedna noga jača (npr. ako bugarske čučnjeve s jednom nogom lakše radiš i možeš napraviti više ponavljanja). Ili još najlakše se prepozna ako ti je jedan list veći, što znači da je ta noga jača i kraća.
Npr. imam lijevu nogu kraću i dosta jače mišiće radi toga na njoj za razliku od desne noge, iako sam dešnjak. I zbog kraće noge komplet lijeva noga je jača 💪 od gluteusa do lista . (zanimljivo imam i lijevu ruku jaču iako dešnjak 🤔)

Ima li još tko da ima jednu nogu jaču od druge ?

3 godine
Bodybuilding - od početnika do naprednih

ja treniram kontinuirano 15god i baratam relativno zahtjevnim kilazama za ljudski skelet - evo bas danas cucanj 140 2x10 zatim romanian 180x10 200x10 (inace maxevi bp 120x20 - dl romanian 3x10 180 200 220 - cucanj 180x10),

nikada znacajnije ozljede samo kratkorocnih bolova a skoro svaki tjedan leđa dobivaju freeweight 180+kg,

svoje misicno-skeletno zdravlje bih pripisao nekoliko stvari:

-istezanje cijelog tijela prije svakog treninga. da, prije svakog, cak i na arm day, 10-15min provedem oko svedskih ljestava i na podu, prođem sve od vrata do listova, svaki misic dobije 30ak sek paznje + dinamicno istezanje rotacije corea itd itd

-dead hang prije svakog treninga

-obavezni high rep lagani facepulls 50-100 repsa za zagrijavanje ramena prije svakog pusha

-jako zadnje rame i generalno bez nesrazmjera u snazi, svaki agonist ima i utrenirani antagonist

-istezanje psoasa (prednja spaga najbolje), kriticno bitno za donja leđa***

-pravilna forma uz neforsiranje pokreta preko vlastitih mogucnosti mobilnosti/fleksibilnosti, npr romanian neidem skroz do poda jer loza ne dopusta uz ravna leđa, cucanj nesmijem se zabijati u rupu kao klokov inace odose zglobne casice u kukovima (bole tjednima), dips nikako ispod paralele lakat-rame itd

-izbjegavanje high intensity rada 90%+, nikada neidem ispod 5 repsa ili testirati 1rm

-bocni plank

-bugarski cucanj

***ako nemozete uci niti 90 stupnjeva u prednju spagu onda cucanj i deadlift 100+kg nisu za vas, ti pokreti u tom slucaju postaju opasni jer je kraljeznica gotovo sigurno lordosticna + zdjelica u nepovoljnom polozaju + neaktivan glut.

najlakse provjeriti je naci nesto u visini svojih kukova i podici nogu na to (stol, vrh stolice...), najblize sto sam nasao sliku kao primjer je ovo attachirano, ako nemozete uci u taj polozaj savrseno ravni - bez savijanja u preponama noge koje je na podu - osjecate jako zatezanje u predjelu prepone noge koje je na podu) onda prvo treba poraditi na tome

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.1.2025 22:04 (Petar hw).
13 godina

brajko,. ako dizes 120kg x 20 iu benchu,,, ti si bog

3 godine

nezz jesi li sarkastican ali ugl je to je max 2023.godine, sjecam se nakon 2-3 tjedna off kofeina pogodio odmoran dan + roknuo 200mg kofeina na nevine receptore i sipka je bila izuzetno lagana jos zadnju napravio paused, inace ocekivao regularnih 13-15 puta

10 godina

Kako nisam bio 10 dana u gymu nisam korstio kofein sad preko praznika, sad uzmem pola mjerice za trening i fantastično je. Uopće nema potrebe za cijelom mjericom i 320mg, pola od toga sasvim dovoljno i bude super. 

13 godina

nikad nisam uzimao kofein u tabletama, samo kafa ili energetsko

jel razlika? 

16 godina
exer1234 kaže...

jel razlika? 

Pa ako možeš usut u sebe pola L kave što je jednako oko 280mg kofeina onda ti je svejedno 

13 godina
Wiz3m4n kaže...
exer1234 kaže...

jel razlika? 

Pa ako možeš usut u sebe pola L kave što je jednako oko 280mg kofeina onda ti je svejedno 

pa kolicina ne znaci nista, mozes napraviti i jaki expresso (kako bi brajko rekao) sve ovisi koliko je razvodnjeno :D 

ali pola litre mogu bez beda, zapravo takve kave samo i pijem, ne volim kratke

16 godina

Onda batali tblete i uživaj u kavi 

Expresso ti je mali oko 60mg

12 godina

Meni je kafein u tabletama čudo, digne me, brzo proradi i nemam težak osjećaj u želucu kao nakon kave i onaj okus.

16 godina
NEW_MAN kaže...

Koliko kosta testo u Srbiji? 

Imaš ga u svakoj pekari brate

3 godine

nije svejedno ista doza kofeina iz razlicitih izvora, onaj sutrasnji crash ako se ne popije i postojanje+intenzitet glavobolje se razlikuje, objasnjenja nemam

kod mene je stanje ovakvo,

-od kave uvijek sutrasnja glavobolja i teski withdrawal simptomi (osobno mi najgora ta glavobolja, zatim tek nedostatak energije i bezvoljnost),

-od energetskih pica znacajno manji energetski crash i manja glavobolja, ponekad cak bez crasha, ista situacija sa kofeinskim kapsulama 200mg i preworkout proizvodima

-kofein u kapsulama se najmanje osjeti mg po mg, 500ml energetskog pica (dvije male limenke ili jedan monster, 150mg kofeina) me bolje odradi nego 200mg u kapsuli, sve temeljito testirano na prazan trbuh i slicnu razinu odmornosti cns-a i osjetljivosti receptora, moguce zbog dodataka u energetskom picu (vitamini b kompleksa, taurin)

takoder svi izvori kofeina imaju laksativni ucinak ali samo kava ima efekt provokacije lucenja zeludcane kiseline i apropo gastritis, pisao sam vec - najgore vam piti kavu na prazan zeludac, osobno bih radije pusio par cigara kroz dan nego ujutro pio kavu na prazan zeludac,

gastritis nije tamo neka zajebancija nego organ zeludac doslovno ne radi vise kako treba, pocinje lose apsorbirati nutrijente i zadavati bolove - izjeo je samoga sebe zbog prekomjernog lucenja vlastite kiseline prouzrokovano dugotrajnom konzumacijom kave na prazan zeludac.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.1.2025 22:21 (Petar hw).
13 godina
Wiz3m4n kaže...

Onda batali tblete i uživaj u kavi 

Expresso ti je mali oko 60mg

ne znam, ja imam neki aparat s kapsulama, stavim 2 komada i to je to :D

13 godina
Wiz3m4n kaže...
NEW_MAN kaže...

Koliko kosta testo u Srbiji? 

Imaš ga u svakoj pekari brate

ako kome treba test depo u hrv, znam dobavljaca... (btw nisam ja zaista)

16 godina

Koji ste vi biseri, po vama je kofein čudo nad čudima, ispast će da su Arnold i ostali samo kofeinski ovisnici....nadalje da ne nazivam pogrdno khm .... od 175cm i 85kg da u benchu dižu 120kg x 15 ponavljanja...samo priroda i kofein, smijeh žešči, vi izgleda lažete jedan drugoga 😂

Gori ste od lovaca i ribolovaca

3 godine

Kava ima pH oko 5, dok naša želučana kiselina ima pH oko 2, što znači da je želučana kiselina kiselija i kod zdravog čovjeka lako neutralizira kiselost kave.

Pričanje o gastritisu i povezanosti s ispijanjem kave je glupost. Gastritis uopće ne mora biti povezan s kiselošću želuca (može, ali rjeđe), već ga uglavnom uzrokuje bakterija Helicobacter Pylori.

Zdrav želudac ima dobru ovojnicu i ne može ga kiselina stvorena od kave razbucati.

No, kome je želudac već "načet" erozijom, mora paziti na kompletno iće i piće.

合氣道
13 godina
Wiz3m4n kaže...

Koji ste vi biseri, po vama je kofein čudo nad čudima, ispast će da su Arnold i ostali samo kofeinski ovisnici....nadalje da ne nazivam pogrdno khm .... od 175cm i 85kg da u benchu dižu 120kg x 15 ponavljanja...samo priroda i kofein, smijeh žešči, vi izgleda lažete jedan drugoga 😂

Gori ste od lovaca i ribolovaca

120kg x 20 je rekao

13 godina
Zaporožac kaže...

Kava ima pH oko 5, dok naša želučana kiselina ima pH oko 2, što znači da je želučana kiselina kiselija i kod zdravog čovjeka lako neutralizira kiselost kave.

Pričanje o gastritisu i povezanosti s ispijanjem kave je glupost. Gastritis uopće ne mora biti povezan s kiselošću želuca (može, ali rjeđe), već ga uglavnom uzrokuje bakterija Helicobacter Pylori.

Zdrav želudac ima dobru ovojnicu i ne može ga kiselina stvorena od kave razbucati.

No, kome je želudac već "načet" erozijom, mora paziti na kompletno iće i piće.

definitivno, sve mitovi i zavjere

3 godine

nije problem sto ste u temu dosli mene zajebavat nego sto pisete nepovezane nabrzinu izguglane stvari koje drugi neupuceni mogu ozbiljno shvatiti, primjeniti (ili ne primjeniti na temelju vasih pisanja) i stetu si napraviti

napisano nema veze sto kava izrazito provocira lucenje klorovodicne kiseline i sjebava zeludac i probavu,

ne znam niti jednog starog kavopiju da nema nekih problema sa zelucem ili cmarom, a tesko ih nagovoriti da promjene nesto oko svoje ovisnosti nego nastavljaju kukati doktoru i bolove rijesiti gastalom

za domacu zadacu istraziti nadbubreznu zlijezdu i utjecaj kofeina na nju, brain-gut axis, dugorocni utjecaj kofeina na serotonin te sve dovesti u korelaciju  

3 godine
exer1234 kaže...

120kg x 20 je rekao

da. mislim da bi ovdje fila i mr smith takoder toliko mogli?

btw evo ti davni natural 100x10 benc  

(100x13 mi je bio natural max)

nisam novije nista snimao

10 godina
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

120kg x 20 je rekao

Zasto si ti budan u 3 ujutro? Ja se uvijek trudim do ponoci otic spavati. Evo sad se digao biti sa djecom da zena se naspava. Nije bas pametno da ostajes budan do kasno u noc. Tijelo se odmara najbolje nocu.

13 godina
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

120kg x 20 je rekao

Bio si odličan natural. Totalna šteta što si krenuo sa kemijanjem. Lifetime održavanje te forme i gdje ćeš bolje.

13 godina
BeLLicus kaže...

Zasto si ti budan u 3 ujutro? Ja se uvijek trudim do ponoci otic spavati. Evo sad se digao biti sa djecom da zena se naspava. Nije bas pametno da ostajes budan do kasno u noc. Tijelo se odmara najbolje nocu.

Vidi se da slušaš health & fitness content 

Svi pričaju isto, a onda skužiš da neki od najboljih performera imaju totalno neuredan život i rade sve naopako. Tako da teško više biti pametan. 

2 mjeseca
Jbt, imate li vi uopće dobar i uredan san od toliko kofeina. Dobro da uopće možete zaspati.

Molio bih nekoga tko unosi tih 100-200-300mg kofeina da mi napiše koliki mu je srčani minimum dok spava . I ako ima izmjereno koliki mu je puls dok spava bez kofeina.
13 godina
Svaki dan 200-400 mg kofeina. Ne unosim kofein poslijepodne.
3 godine
BeLLicus kaže...
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

120kg x 20 je rekao

neuredno zivim i spavam zadnja 3mj,

Cordas kaže...
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

120kg x 20 je rekao

Bio si odličan natural. Totalna šteta što si krenuo sa kemijanjem. Lifetime održavanje te forme i gdje ćeš bolje.

dosao sam do natural platoa i htio jos

Cordas kaže...
BeLLicus kaže...

Vidi se da slušaš health & fitness content 

Svi pričaju isto, a onda skužiš da neki od najboljih performera imaju totalno neuredan život i rade sve naopako. Tako da teško više biti pametan. 

naravno da treba teziti "urednom" zivotu i urednim spavanjem, mike o hearn spava 21-22 do 03-04, stan efferding slicno + cpap, idealan san, bolje tih 5-6h u savrsenim uvjetima u skladu sa cirkadijan ritmom nego 8h 01-10,

vecina odraslih ljudi nakon srednje skole spavaju 23-00 pa do jutarnjih obaveza odnosno buđenja oko 6, to za vecinu znaci vec laganu deprivaciju sna i suboptimalan oporavak za gym pogotovo ako se cns dodatno trosi neprekidnom konzumacijom kofeina

10 godina

Ja isključivo koristim preworkout, kave nikad pio u životu nisam odvratna mi je, te samim time kofein nisam ni unosio dok nisam počeo ići u teretanu do 30 godine kofein free. Kako sam počeo ozbiljnije vježbati popijem jednu mjericu preworkouta prije treninga, najbolje paše ujutro na prazan želudac pa u gym nakon što sam odspavao od 23:00 do 9:00. (probude me djeca noću nekoliko puta te ne mogu spavati 8 sati u komadu pa odspavam duže još jer mi treba to, nekad se žena ustane ujutro onda biti sa njima nekad ja). Subota i nedjelja mi je dan za odmor te dane ne koristim kofein logično i sve mi je potpuno normalno. Da ne idem u gym bez problema bih ga prestao koristiti, jedino za gym mi je prijeko potreban ali skupa sa ostalim preworkout sastojicma, citrulin za pumpu, beta alanin za umor mišića... Sad preko praznika sam 10tak dana bio bez kofeina bez problema kad ne idem u gym. Također sad uzimam samo pola mjerice na prazan želudac i top mi je. 

9 godina

Naisao sam na hrvata na jednom fitness discordu, naljepio je video kako je 2019 digao bench od 190kg, sad moze 5x 180kg i 1x 205kg,  dipseve moze 20x sa 4plates(80kila?), nagovaram ga da dode na forum stavit videje i par slika.

kaze natural 86kg, 10 godina trenira.

13 godina
BeLLicus kaže...
Petar hw kaže...
exer1234 kaže...

120kg x 20 je rekao

jbg

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.1.2025 15:27 (exer1234).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice