dupli post, može brisanje
Savjeti o nadogradnji računala
- poruka: 24.641
- |
- čitano: 4.134.129
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
problem je što imam samo 2 utora za ram i već 2x8 u njemu. mogu uzeti jednu od 16 i upariti s jednom od 8, ili bilo kakav set od 2x16 (jednostavnija opcija). stavim ram na oglas pa vidim hoće li otići, ali nisam optimističan.
za procesor se slažem, ostaje jedino briga cooler, napajanje i matična kako će to sve podnijeti.
za napajanje se slažem, tad smo štedjeli gdje se moglo, matična je također osnovna, a i kućište (zalman s2). ako uzmem napajanje ovaj put definitivno ne bi štedio, frendu sam uzeo fortron hydro k pro 750w za istu grafičku i ryzen 7 7700, definitivno bi nešto takvo, ali i ovaj seasonic je dobra opcija. samo nisam siguran je li napajanje nužno. ako prodam onda je no brainer :)
napravio sam update bios-a prije pola godine, ali definitivno napravim ponovo prije zamjene procesora.
Definitivno ti ne bi bilo loše nadograditi napajanje, čak i vrlo preporučljivo, pa si onda opet miran s time godinama. Za ram, prodaj to kako ide ide i nađi polovno (ako nikako ne, onda novo) 2x16GB rama i s time si onda isto miran godinama do promijene čitave platforme. A koji god CPU uzeo, imaš cooler-a od 30 - 40€ koji to hlade sasvim dobro, a i to je onda investicija godinama (jedino mount ako ovi s novim pločama promijene). I taj Fortron i onaj Seasonic su dobra napajanja.
Sastaviš to sve malo i nadogradiš i rokaj .
drustvo trenutno imam lpx vengeance 16gb 2 sticka sa oznakom CMK16GX4M2D3000C16 eh volio bih dici na 32gb jel mogu staviti jedan stick od 16gb isto lpx ali je drugacij oznaka? ili moram uzeti isti kit ovaj ovaj sto sad imam? i ako bih piknuo sad dodatno jedan stick od 16gb ali 3200mhz (trenutno kit je 3000mhz) jel ok to da se upari ili bas mora sve isto biti?
drustvo trenutno imam lpx vengeance 16gb 2 sticka sa oznakom CMK16GX4M2D3000C16 eh volio bih dici na 32gb jel mogu staviti jedan stick od 16gb isto lpx ali je drugacij oznaka? ili moram uzeti isti kit ovaj ovaj sto sad imam? i ako bih piknuo sad dodatno jedan stick od 16gb ali 3200mhz (trenutno kit je 3000mhz) jel ok to da se upari ili bas mora sve isto biti?
Najsigurnije ti je uzet novi kit 2x16GB zbog mogucih nekompatibilnosti.
Ovaj prodas, dodas jos nesto za novi i kupis. Sad je to vec po 60€ novo i ne isplati ti se zajebavat za slucaj da ti bi radilo, samo ces vrijeme gubit nepotrebno.
Slazem se sa gore navedenim, bolje prodaj trenutni kit i uzmi neki DDR4 3200 2x16GB kit. Tako si siguran da ce raditi.
Imas C16 kitova po 60-ak eura, C14 su ipak skuplji ako na njih ciljas.
A koji god CPU uzeo, imaš cooler-a od 30 - 40€ koji to hlade sasvim dobro, a i to je onda investicija godinama (jedino mount ako ovi s novim pločama promijene).
eh sad, u kućište stane cooler visine do 156mm. gledam na nabavi, mislio sam uzeti Arctic Freezer 36 CO ili Redragon Hodur cc-2188, ali oba otpadaju.
Thermalright Peerless Assassin 120 Mini je malo skuplji, ali stane. dizajn mi se sviđa.
gledao bi i boxed coolere, ali nisam upućen. ne moraju biti low profile, dovoljno da stanu. trebali bi bolje ohladiti VRM pa je i to dobar razlog, s obzirom da matična ima heatsink samo na chipsetu.
A koji god CPU uzeo, imaš cooler-a od 30 - 40€ koji to hlade sasvim dobro, a i to je onda investicija godinama (jedino mount ako ovi s novim pločama promijene).
eh sad, u kućište stane cooler visine do 156mm. mislio sam uzeti Arctic Freezer 36 CO ili Redragon Hodur cc-2188, ali oba otpadaju.
Thermalright Peerless Assassin 120 Mini je malo skuplji, ali stane. dizajn mi se sviđa.
gledao bi i boxed coolere, ali nisam upućen. ne moraju biti low profile, dovoljno da stanu. trebali bi bolje ohladiti VRM pa je i to dobar razlog, s obzirom da matična ima heatsink samo na chipsetu.
Ako si spreman izdvojiti 60-ak eura definitivno ti preporucujum Thermalright Pearless Assasin ili Phantom Spirit. To mozes smartati i dobrom investicijom i za buduce nadogradnje jer ne vjerujem da ce izaci neki procesor kojeg on nece ohladiti.
A i sumnjam da ce tako skoro izaci nekakav socket sa kojim trenutno cooleri nece biti kompatabilni, to niti Intel niti AMD ne mijenjaju cesto, pa i kad promjene socket i dalje cooleri ostanu kompatabilni.
Meni Phantom Spirit hladi 12700K vise nego odlicno, toliko sam zadovoljan coolerom da sam uzeo jedan i malom za 9800X3D.
Jedino sto ide preko sva 4 memorijska slota (onaj zadnji taman na rubu), pa moras paziti na visinu memorije.
Najsigurnije ti je uzet novi kit 2x16GB zbog mogucih nekompatibilnosti.
Ovaj prodas, dodas jos nesto za novi i kupis. Sad je to vec po 60€ novo i ne isplati ti se zajebavat za slucaj da ti bi radilo, samo ces vrijeme gubit nepotrebno.
sta bi preporucili ici opet na corsair ili Kingston 32GB 3200MHz DDR4 FURY Beast CL16 iili G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz
Ako si spreman izdvojiti 60-ak eura definitivno ti preporucujum Thermalright Pearless Assasin ili Phantom Spirit. To mozes smartati i dobrom investicijom i za buduce nadogradnje jer ne vjerujem da ce izaci neki procesor kojeg on nece ohladiti.
A i sumnjam da ce tako skoro izaci nekakav socket sa kojim trenutno cooleri nece biti kompatabilni, to niti Intel niti AMD ne mijenjaju cesto, pa i kad promjene socket i dalje cooleri ostanu kompatabilni.
Meni Phantom Spirit hladi 12700K vise nego odlicno, toliko sam zadovoljan coolerom da sam uzeo jedan i malom za 9800X3D.
Jedino sto ide preko sva 4 memorijska slota (onaj zadnji taman na rubu), pa moras paziti na visinu memorije.
uh, ove varijante s 2 towera i 2 ventilatora su baš ogromne. mislim da mi je dosta 1 ventilator između 2 towera, bit će vjerojatno i tiši.
što se tiče obje serije - SE varijante su malo niže, valjda cijevi uzimaju manje mjesta i to mi jedva stane u kućište, ostanu 2mm.
a Pearless Assasin 120 mini je još 2cm niži, ventilator je spušten malo niže. nisam skužio neku drugu razliku. kod nas dođe 45 eura, za razliku od ostalih koji su 60ak.
manje varijante s 90mm ventilatorima ne bi gledao.
uzimam ryzen 7 5700x3d, ali svejedno slažem se s tobom da je cooler dobra investicija.
Thermalright sad već ima masu tih coolera i više je teško pratiti. Ali poanta je da su svi dobri tako da uzmi koji god model ti paše, varijanta sa 12cm ventom. Svi su jako slični po hlađenju, ali nemoj onaj s 90mm što si bio spominjao da ne bi svakako. Ovi ostali veći malo su svi slični, pa si biraj koji ti stane i paše po cijeni.
Vrlo vjerojatno bi ti sve radilo bez greške, pa sad kako te volja.
sta bi preporucili ici opet na corsair ili Kingston 32GB 3200MHz DDR4 FURY Beast CL16 iili G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz
A sad, što se tiče novog? Ram ko ram, koji god od tih uzmeš, ne bi nikad primjetio nikakvu razliku da si uzeo drugi. Šta ti paše cijenom ili estetikom, uzimaj to.