Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 24.623
|
čitano: 4.119.774
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Pozdrav kolege, prijatelj treba nadogradnju kompa, pa sam mu mislio uzeti ovo sa slike ali samo me zanima da li ovaj ram može raditi na ovoj matičnoj ploči, ako ne, koju preporučujete? Ili je ram overkill ili bolje uzeti 16 gb za te novce, on samo igra igrice, ništa više

Ili bolje ovako sa 16 gb rama? Ili bolje ovako sa 16 gb rama?
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.8.2017 17:44 (hrčak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Rađe 16GB 3000MHz 

12 godina

Jedino me brine ploča, da li će biti problema ako se stavi ram od 3000 mhz a ploča max podržava 2666 mhz? I da li je ta ploča dobra za lagani overclock?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ne, na tu ploču ide bez problema 3200MHz+ (imaš specifikacije na stranici proizvođača klik). 

Možeš klokati na njoj.

13 godina
Stjepanj kaže...

pa ako si zadovoljan s tim 2500k koji je brat bratu kao neki Ryzeni, ja bi na njusci nasao neku polovnu "Z" plocu i amen..lp

Ja sam i vise nego zadovoljan s 2500k cak i trenutno na stock taktu pa sam naravno razmisljao i o toj opciji. Al opet vidim na njuskalu traze minimalno 500kn za te maticne stare par godina koje sutra mogu prdnut i onda sam bezveze na velikom gubitku.

Ja sam gledao ovu, al kazem 600kn nije bas malo love za nesto sto moze sutra crknut.

11 godina
gamer34 kaže...

Komp iz potpisa, krepala maticna i sad gledam sto novo uzet. Zadnji put kad sam kupovao AMD nije imao nista zanimljivo pa izbor nije bio pretezak, ali sad vidim da su se dosta popravili s ovim novim Ryzen procesorima pa je odluka teza. Uglavnom nemam neki zacrtani budzet, nego trazim neku srednju-gornju srednju klasu kao sto je nekada i5 2500k bio. Trebao bi znaci combo CPU+MBO+RAM. Maticna ne mora bit nikakva luda, cak mi ni overclockanje nije bitno prema tome da sam 2500k koji je bio vrhunski overclocker zadnjih 6 godina drzao na stock taktu. Takoder me zanima jesu li DDR3 i DDR4 RAM medusobno kompatibilni ili bas moram investirat i u novi RAM. Ako moram zelim 16GB. Hvala unaprijed na pomoci.

Ryzen 1200 + MSI B350M PRO-VDH + Kingston HyperX Fury 8GB DDR4 2666MHz sve skupa te izađe 2.000 i kusur kuna, 40% ulozenog vratis prodajom sadasnjeg CPU-a i RAM-a.

12 godina
protjeran
gamer34 kaže...

Ja sam i vise nego zadovoljan s 2500k cak i trenutno na stock taktu pa sam naravno razmisljao i o toj opciji. Al opet vidim na njuskalu traze minimalno 500kn za te maticne stare par godina koje sutra mogu prdnut i onda sam bezveze na velikom gubitku.

Ja sam gledao ovu, al kazem 600kn nije bas malo love za nesto sto moze sutra crknut.

nisam shvatio cemu uopce upgrade ako si toliko prezadovoljan? visak love? gpu vidim da imas hd7950? naruci si plocu izvana, mozda nades neku i s garancijom, nemora to biti najskuplja z77 uzmi bilo koji cipset!

iako kao sto kolega gore veli ak prodas taj cpu, rame, nadoplatis na nekaj skroz novo, no upgrade ti je prakticki zanemariv ak mene pitas!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina
ibme74 kaže...

Ryzen 1200 + MSI B350M PRO-VDH + Kingston HyperX Fury 8GB DDR4 2666MHz sve skupa te izađe 2.000 i kusur kuna, 40% ulozenog vratis prodajom sadasnjeg CPU-a i RAM-a.

Tako neku kombu sam i gledao. Jedino se premisljam dali 1300x vrijedi 200tinjak kn vise. I koja je uopce razlika izmedu Ryzena s i bez x oznake?

Mislis da i5 i 8gb rama danas vrijede 800kn??

Stjepanj kaže...

nisam shvatio cemu uopce upgrade ako si toliko prezadovoljan? visak love? gpu vidim da imas hd7950? naruci si plocu izvana, mozda nades neku i s garancijom, nemora to biti najskuplja z77 uzmi bilo koji cipset!

iako kao sto kolega gore veli ak prodas taj cpu, rame, nadoplatis na nekaj skroz novo, no upgrade ti je prakticki zanemariv ak mene pitas!lp

Da ja mogu otic u trgovinu i kupit bilo kakvu maticnu za moj procesor s 2 god gare, nebi ja uopce razmisljao o icem drugom. Al jednostavno nema vise s1155 maticnih za kupit.

Nisam bas upoznat s kupovanjem dijelova iz vana, koji shopovi se koriste? A na garanciju ako je shop izvana ne racunam previse.

13 godina

A nista, telefon u ruke i zivkam sutra pa cemo vidjet. 

Necu bas davat preko 500kn samo za maticnu bez gare, nego cu onda rade prodat ovo sto imam, dodat na tih 500 koje bi dao za maticnu jos 500 i onda imam komp s komponentama s garom pa sam miran.

Nije da spajam kraj s krajem pa da moram to sklepat brze bolje sam da imam komp i nije mi problem izdvojit lovu za nove komponente.

Samo se opet povlaci pitanje, koliko je taj ryzen 3 1200 uopce bolji od ovog sto sad imam, koliko vidim on je jako blizu i5 2500k tako da efektivno novim komponentama kupujem garanciju, a ne napredak u performansama.

11 godina
gamer34 kaže...
ibme74 kaže...

Tako neku kombu sam i gledao. Jedino se premisljam dali 1300x vrijedi 200tinjak kn vise. I koja je uopce razlika izmedu Ryzena s i bez x oznake?

Mislis da i5 i 8gb rama danas vrijede 800kn??

Ne isplati, to ti je jedan te isti procesor samo je razlika u base taktu (400MHz) i turbo (300MHz) - slike specifikacija dolje.

Taj base clock i sam dostigneš sa klokanjem 1200 na stock cooleru, dakle bacanje 200kn u vjetar.
Kao što kolega gore kaže to ti nije neki "upgrade", nećeš vidjeti nekakv veliki FPS boost, ali ti je bolja solucija za nadogiradnje u budućnosti (ploča ima 4 utora za ram, podržava do 64GB, također možeš kasniej ići na naeki ryzen 5/7).

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 2:09 (ibme74).
13 godina
ibme74 kaže...

Ne isplati, to ti je jedan te isti procesor samo je razlika u base taktu (400MHz) i turbo (300MHz) - slike specifikacija dolje.

Taj base clock i sam dostigneš sa klokanjem 1200 na stock cooleru, dakle bacanje 200kn u vjetar.
Kao što kolega gore kaže to ti nije neki "upgrade", nećeš vidjeti nekakv veliki FPS boost, ali ti je bolja solucija za nadogiradnje u budućnosti (ploča ima 4 utora za ram, podržava do 64GB, također možeš kasniej ići na naeki ryzen 5/7).

Na kraju ciljam R5 1500x ili i5 7500, kad vec uzimam novo nek je bar osjetna razlika pa da sam miran.

Edit: Mislim da ce ovo past na kraju. Misljenja?

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 13:15 (gamer34).
11 godina

Nema smisla 1500x po toj cijeni, rade dodaj jos malo i uzmi ryzen 5 1600 koji je 6c/12t cpu

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 15:23 (ibme74).
10 godina

Pozz ekipa...

Zanima me koliko bih dobio kad bi nabavio jos jednu gtx970 i upario je s trenutnom?

Nezz da ovu prodam i kupim npr. 1070 ili da nabavim jos jednu gtx970.

Origin_Steam: hrka11
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
hrka11 kaže...

Pozz ekipa...

Zanima me koliko bih dobio kad bi nabavio jos jednu gtx970 i upario je s trenutnom?

Nezz da ovu prodam i kupim npr. 1070 ili da nabavim jos jednu gtx970.

Nema smisla, dupla potrošnja, duplo manje VRAM-a, pun klinac problema (dosta igara ne podrzava sli/crossfire) i opet nećeš imati performanse GTX1070. Dakle definitivno ići na GTX1070

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 15:44 (ibme74).
7 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi.

Evo tražim neke preporuke i savjete za nadogradnju računala. Čitao sam nešto o svim komponentama da znam barem osnovno, ali ne znam što valja, a što ne, i za koje novce.

Namjena: Gaming

Cilj: Kupiti novu grafičku karticu i PSU za (2000 +- 100) kn ali preko toga ne.

Specifikacije (sa Speccy-ja):

http://i.imgur.com/ZUSskrK.png

Još da dodam PSU:

http://i.imgur.com/ZkEy1LA.jpg

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 17:37 (tomekbeli420).

0 0 hvala 0
11 godina
7 godina
neaktivan

to je izvan mog budžeta, ima li neka kombinacija koja košta do navedene cijene?

12 godina
protjeran
Rade se protegni tih par stotica ili uzmi drasticno mega losije za 200kn manje...lol
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
2 0 hvala 2
7 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
Rade se protegni tih par stotica ili uzmi drasticno mega losije za 200kn manje...lol

Dobro ajmo reći da mogu dati do 2200kn, jel imaš možda kakve preporuke / savjete što kupiti a da je kompatibilno sa mojom konfiguracijom (matičnom) jer kao što rekoh, totalno sam glup za takve stvari haha

ibme74 hvala na preporuci! Budem pobliže istražio komponente koje si mi predložio.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 18:15 (tomekbeli420).
11 godina

Tvoj budzet 2.100kn, ovo gore kosta 2.167kn.

Vjerujem da neces propast za 67kn, preskoci jedan izlazak za vikend i eto.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 18:16 (ibme74).
13 godina
ibme74 kaže...

Još mu ostane novaca.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D ps. pomoći ću svakome najbolje što mogu i znam. :D
11 godina

Ma to sam napisao prije nego sam vidio ovaj post da moze i do 2.200kn. A taman da i ne moze mislis da 67kn nije tako strasan novac da je deal breaker, nije da mora ici 300kn preko budzeta pa da se nećka. A i kao sto mu je Stepanj rekao, moze samo radi malo ustede uzeti dosta slabiju GTX1050Ti ili slabije napajanje sa manje garancije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 18:27 (ibme74).
7 godina
neaktivan
ibme74 kaže...

Tvoj budzet 2.100kn, ovo gore kosta 2.167kn.

Moj budžet je 2000kn, ovo što sam naveo "+- 100kn" je koliko bi se mogao još ajmo reći "protegnuti". Ali stvar je u tome, da ja očekujem da mi ljudi predlože nešto DO 2000kn, a ukoliko bi trebao dati malo više od 2000 a da ne prelazi 2100 i da bi se više isplatilo nego jeftinija opcija, mogao bi ići na to. Sve u svemu, hvala ti na preporukama, a kao što mi je rečeno, ako ću za malo više novaca dobiti znatno bolje, onda ću razmisliti o tome.

11 godina

Onda uzmi GTX1050Ti i Fortron Hyper 500w, ustedio si koju stotku ali ocekuj i puno manji FPS u igrama. Pozdrav.

EDIT: btw ova zotac gtx1060 dolazi sa 2+3god garancije (dakle 5 sve skupa) dok ti gtx1050ti (ako uzmes od MSI ili Gigabyta) dolazi sa 3 godine tako da uzmi i to u obzir. Nije mala razlika 2 godine duza garancija, sto zbog sigurnosti sto zbog bolje cijene ako ju odlucis prodati kroz par godina.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 18:27 (ibme74).
13 godina
tomekbeli420 kaže...

Ali stvar je u tome, da ja očekujem da mi ljudi predlože nešto DO 2000kn

LOL, čemu onda ono da možeš ići do 2200 kn???

Ide prijava pa neka se moderator objašnjava s tobom jer ovo je zaje... već.

ps. vidim da si nedavno se registrirao, ne bi se čudio da je nekom starom trollu dosadno

pa odlučio napraviti novi profil i malo zaje... one koji rade nešto korisno.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D ps. pomoći ću svakome najbolje što mogu i znam. :D
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.8.2017 18:30 (Valentin17).
7 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
tomekbeli420 kaže...

Ali stvar je u tome, da ja očekujem da mi ljudi predlože nešto DO 2000kn

LOL, čemu onda ono da možeš ići do 2200 kn???

Mislio sam, ako za 200 kuna više mogu uzeti znatno bolju karticu, onda bih razmislio o tome.

I jel 500W napajanje dovoljno? Hoće li obadvije predložene grafičke u kombinaciji sa trenutnim procesorom kojeg imam moći terati novije igrice na mid-high settings? Jesu li kompatibilne sa matičnom?

13 godina
tomekbeli420 kaže...

Mislio sam, ako za 200 kuna više mogu uzeti znatno bolju karticu, onda bih razmislio o tome.

I jel 500W napajanje dovoljno? Hoće li obadvije predložene grafičke u kombinaciji sa trenutnim procesorom kojeg imam moći terati novije igrice na mid-high settings? Jesu li kompatibilne sa matičnom?

Dođeš, tražiš savjete i pomoć, dobiješ to i onda preispituješ na kraju sve.

Ako ne vjeruješ onima koje si tražio pomoć, ZAŠTO SI ONDA DOŠAO OVDJE??? KOJI JE SMISAO TVOJIH POSTOVA?

Meni se čini da ti trollaš i spammaš bezveze, a to je protiv pravila foruma i kažnjava se suspenzijom ili trajnim banom.

11 godina

Fino ti je receno, sa gtx1060 osjetno bolji rezultati nego sa iducom jeftinijom grafom (citaj gtx1050ti). Napisao si 2.000kn +/-100kn (to dakle znaci da ti 100kn gore dolje ne predstavlja problem, a ti ocito ni sam ne znas koji ti je budzet konacan jer svakim posto pises drugi budzet). Dakle za 67kn vise od 2.100 kn koji nebi trebali biti problem dobijas puno bolje nego sto mozes za 2.100 ili manje.

500w napajanje je i vise nego dovoljno, i hexa 400w bi odradio posao ali ono ima kracu garanciju, nije ti nesto futureproof ako bi kasnije mjenjao i platformu, takoder kod hypera 500 imas i vise lufta sto znaci manje buke i zagrijavanja. GTX1060 je kartica za high+ postavke u 1080p.

Svaka PCIE kartica moze ici na plocu koja ima PCIE utor.

7 godina
neaktivan
Valentin17 kaže...
tomekbeli420 kaže...

Dođeš, tražiš savjete i pomoć, dobiješ to i onda preispituješ na kraju sve.

Ako ne vjeruješ onima koje si tražio pomoć, ZAŠTO SI ONDA DOŠAO OVDJE??? KOJI JE SMISAO TVOJIH POSTOVA?

Meni se čini da ti trollaš i spammaš bezveze, a to je protiv pravila foruma i kažnjava se suspenzijom ili trajnim banom.

Samo želim biti siguran... Čemu neprijateljski stav? Nemam namjeru trollati, a pogotovo ni spammati.

U redu ako nemate više preporuka hvala vam.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice