Home server

poruka: 20
|
čitano: 8.101
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Home server

Pozdrav, imam u kući PC, laptop i uskoro macbook. Fali mi mjesta za pohranu podataka. S obzirom da je PC jako bučan, a ima samo 2 sata porta, nije (ni približno) dobro rješenje za kućni server koji bi radio 24/7. Pa sam zato odlučio sastaviti novo računalo koje bi obavljalo funkciju file servera i još nekih drugih stvari. Bitno je da je vrlo tiho jer će se nalaziti u sobi u kojoj se spava.

Ovo su komponente koje sam mislio uzeti:
Gigabyte EP35-DS3                                     599,00    http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=5421
Pentium Dual-Core E2180 2.0GHz               427,00    http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=4698
Kingmax MARS 1 GB    x2                             212,82    http://www.adm.hr/product_info.php&products_id=4128
Radeon HD 2400 XT 256MB                         190,11    http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=6068
Fortron PNF 400 W                                      278,57    http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=3798

Matična je izabrana jer ima 6 sata portova, a procesor i grafička jer su među najjeftinijima. Slobodno mijenjajte konfiguraciju ako mislite da bi mi bolje pasalo. Diskove, DVD i floppy ću nabaviti odvojeno.

Koje kućište da uzmem? Može biti i ružno, samo da u njega može stati 6 diskova, DVD i floppy. Kakvo mišljenje imate o ovom kućištu? http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_artikl=052.607.059

Napajanje sam izabrao jer ga dosta hvale, ali me zanima koliko je ono doista glasno?
Koliko je glasan BOX hladnjak od procesora? Bi li bilo bolje da uzmem neki veći hladnjak sa manjim brojem okretaja?

Koliko bi bilo pametno držati ovakav kompjuter u ormaru s odjećom radi smanjenja buke?

I na kraju koji router da uzmem? Sada sam na T-Comovoj Kasdi (žično spajanje) i htio bih nešto bežično za laptop.

Puno hvala na odgovorima Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Home server

Nije lose za server, ali mogo bi bolje proc (jeftinije) ak si uzmes neki AMD-ov proc i maticnu za njega s integriranom grafickom. Ja sam si slozil isto file server za download s neta i pohranu podataka. Ovo ti je moj stroj:

Gigabyte M51GM-S2G (4 SATA + 2 ATA = 8 HDD-a)

AMD X2 4600+ (downclockan na 2GHz)

2 x 512 DDR2 Kingmax

Fortron 400W

Kuciste Thermaltake WingMA (micro ATX)

iCage modul za hardove

DVD citac ne koristim uopce, samo USB hard i Remote Desktop

Zasad sam prezadovoljan, uopce se ne cuje navecer. Moj prijedlog ti je da maknes stock ventilator s procesora i zavezes 12cm neki tihi sa vezicama za hladnjak, kod mene to odlicno radi.

Kaj se routera tice, probaj nac nesto tipa wireless router + modem, ja imam Micronetov SP3367

Budem kasnije nabacil par slikica da vidis kak to izgleda.

Intel Core2Duo E8600 @ 4200MHz -> Thermaltake CL-P0464 DuOrb | Gigabyte GA-P35-DS4 | OCZ Reaper 2x2GB @ 1120MHz | Gigabyte 8800GTX 768MB 660/2000MHz -> Accelero Xtreme 8800 | Fortron 650W FSP650-80GLC | Seagate 320GB ST3320620AS | Chieftec LCX-01SL-SL-B | Logitech G15 | Logitech MX518
17 godina
neaktivan
Home server

Evo par slikica:

12cm vent - hladi proc, ramove i northbridge, a i puno je tisi od onog shrot box hladnjaka

iCage - 12cm vent i zasad s jednim hardom

Spuzve na svakoj rupici na kucistu da mi se ne nakupi prasine unutra

To cudo radi tak tiho da se vise cuje hard nego sva 3 ventilatora :))

Intel Core2Duo E8600 @ 4200MHz -> Thermaltake CL-P0464 DuOrb | Gigabyte GA-P35-DS4 | OCZ Reaper 2x2GB @ 1120MHz | Gigabyte 8800GTX 768MB 660/2000MHz -> Accelero Xtreme 8800 | Fortron 650W FSP650-80GLC | Seagate 320GB ST3320620AS | Chieftec LCX-01SL-SL-B | Logitech G15 | Logitech MX518
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Prvo odma što se tiče BOX-a. Preglasan ti je 100%. Preporučujem ti Scythe Shuriken. Piše da ide od 10 - 30 dB. Ovisi o brzini vrtnje. A ti imaš slabi proc i nećeš ga clockat tako da ne trebaš veliku brzinu. Eventualno da još smanjiš voltažu proca da se još manje grije pa staviš Shurikena na najmanje okretaje... I onda obavezno dobru prozraku kućišta.

Drugo, bolje bi ti bilo uzeti neki AMD i neku matičnu sa integrušom jer ti nije bitna grafika pošto je to samo file server... Napajanje sam čuo Corsair VX450W da je dosta tiho. Kućište najbolje big tower ako misliš unutra ukrcati 6 HDD-ova jer će se to pregrijavati i u malim kućištima neće zrak nikako strujati. Po meni big tower i još 1-2 ventilatora na samo kućište...

Da se Facebook server srusi 90% mladih bi palo u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sig...
17 godina
Home server

A ono sta se tice ormara ni pod razno :)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

A ono sta se tice ormara ni pod razno :)

To definitivno. Jer 6 HDD-ova će ti se grijat znaš kako... Bolje da skineš stranicu kompa, radi bolje prozrake. Cool
Da se Facebook server srusi 90% mladih bi palo u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u sig...
17 godina
Home server

http://img.webmercs.com/di.ashx/378243

Moj prijedlog. Mislim da ima gigabyte verzija sa vishe sata portova. Atom cpu, vga, eth, sve ugradjeno. Tiho, perfektno za servera. Sve sto ces cuti je rad napojne jedinice i diskova. Sve zajedno za mozda nekih 500kn.

Danas kada postajem pionir ...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Home server

http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=05030609&id_artikl=050.306.359      

to ti je i moja preporuka jer za fileserver ti netreba vise. a stim da ovo konfa nije ni losa te moze posluzit za jos koje stvari.

stvarno je tiha te ak si jos mozes metnut onog forton zenhtcp 300w..je malo skuplje al mislim da se isplati..

kuciste metnes vece da stanu hardovi i to je to..npr neki chieftec midi tower ti bi bio oke..jer zgleda ok,kvalitetan je i jeftin..

Intel Core 2 Duo E8200 Corsair 2x2GB kit 1066MHz HD4870 512GDDR5 520HX Corsair

0 0 hvala 0
17 godina
hara_zg kaže...

http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=05030609&id_artikl=050.306.359      

to ti je i moja preporuka jer za fileserver ti netreba vise. a stim da ovo konfa nije ni losa te moze posluzit za jos koje stvari.

stvarno je tiha te ak si jos mozes metnut onog forton zenhtcp 300w..je malo skuplje al mislim da se isplati..

kuciste metnes vece da stanu hardovi i to je to..npr neki chieftec midi tower ti bi bio oke..jer zgleda ok,kvalitetan je i jeftin..

Ovo cudo ima samo 2 sata konektora, i samo 100mb/s mrezu.
Think locally, act globally...
16 godina
neaktivan
Home server

Zahvaljujem na odgovorima.

Ja bih se ipak držao Intela jer postoji mogućnost da mi u budućnosti zatreba neka jača komponenta, a po mojoj procjeni AMD trenutno jako zaostaje i ne isplati se nadogradnja.

A razlog što sam uzeo ovu ploču + grafičku je što nisam našao nijednu koja bi mi odgovarala (sa većim brojem SATA konektora, integrirana grafika i razumna cijena).

iCAGE mi se čini dobar, uzet ću jedan za probu.

Na ovoj stranici Intelov BOX hladnjak je prikazan kao četvrti najtiši hladnjak u usporedbi sa puno drugih hladnjaka.Koliko je to stvarno istina?

I gdje nabaviti ove spužve?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Intelovi hladnjaci su puno tisi od AMD-ovih, ali samo ako ih ostavis na automatskoj regulaciji, ja sam ga probal namjestit na 100% i nije bas previse tih (po noci se kuzi najvise razlika kad je tisina), ali opet server ti ne bude tolko opterecen, pa se nece vrtit na 100%

Ove spuzve kaj sam ja stavil su od maticne ploce, obicno dolaze sa maticnim plocama, na dnu kutije. Slazem konfe na poslu pa mi ostane tona tih spuzvica, a skuzil sam da su odilicne protiv prasine, bolje od onih filtera kaj ima za kupit., pitaj u bilo kojem computer shopu nek ti daju ak nemas.

A kaj se tice iCage-a same pohvale zasad, hard mi radi na max 30C, ima dosta razmaka izmedju njih a i najbolje od svega, nije tolko skupo.

17 godina
Home server

A ja trazio cime cu si zakrpat te rupice po kucistu... Znaci te spuzvice propustaju zrak uredno?

Nice tip!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
tnakir kaže...

A ja trazio cime cu si zakrpat te rupice po kucistu... Znaci te spuzvice propustaju zrak uredno?

Nice tip!

Spuzvice propustaju zrak i zaustavljaju prasinu. Isto tako smanjuju protok zraka barem 50% ako ne i vishe. Ja sam prije najlonsku carapu razvlacio preko ventilatora, mada ni to nije optimalno rijesenje.
Danas kada postajem pionir ...
17 godina
Home server

Ma znam... treba mi neko rijesenje za tu prashinetinu...

Ako zaustavlja 50% zrak onda se u kucistu moze sauna napravit...

Ima ko kakav prijedlog sta da stavim?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ma znam... treba mi neko rijesenje za tu prashinetinu...

Ako zaustavlja 50% zrak onda se u kucistu moze sauna napravit...

Ima ko kakav prijedlog sta da stavim?

Gle, sve kaj stavis ce ti smanjit protok zraka dosta. Ako imas neki server ili uredski komp koji se ne grije nis bez problema stavis spuzve i rjesil si se problema. Ali za "gamerska" racunala ti nije pametno stavljat tak nekaj. ja sam na svojem kucistu napravil 12cm rupe, bez mrezice, bez icega tak da posauga svaku trunku prasine unutra, ali je hladjenje odlicno. A za server mi nije tolko bitno, temperature su mu maksimalno 50C, ali njega ne diram uopce i bitno mi je da mi se ne skuplja prasina unutra, a sad jel su temp. 15C vise, svejedno mi je :) 
15 godina
neaktivan
Home server

Evo da obnovim temu...

Pošto meni treba nešto .. tipa homeserver.. na kojem bi bion windows home server.. 

ili windows server .. to vi predložite

i sad treba mi neki komp za to . koji bi bio skoro pa nečujan..

prostora bi trebo za početak oko 1TB..

mogo bi si nabavit ja neki stari komp 

ako bi on bio ok za takšta...

ruter/modem je siemens gigaset sx 763.. 

i imam još 2 thomsona tg 782i... i jedan stari ruter kasdu

dali bi se od tog moglo nešto složiti.. da imam bežični pritup serveru .. i prenos podataka na sva računala i dobru zaštitu .. podataka

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Home server

isplati li se uopče radit neki home server ili ne??

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Home server

Pa moze biti jako korisno...Ali ni pod koju cijenu nekoj stavljat Win Server...Tu  je Linux za te stvari savrsen. Preporucam Ubuntu server 10.4 Jer je vrlo brz, stabilan i nema velike zahtjeve...

Pinky je zakon... I ♥ π

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Home server

a gle pošto su mi sva računala u kući na windowsu .. mislim metnut windows home server .. zbog onog auto backupa podatak.. poapli sam sve kompove napravi back up i ugasi..

e sad možeš li mi reči dali bolje kupiti gotov hp server.. ili

složiti neki.. jeftini svoj.. koji nebi imo nešto jak proc nego puno rama ..

i puno diskovnog prostora ..

ajde neke primjere servera .. pls

a ako to može ubunto ja sam za .. znam da je linux brz i stabilan .. al ujek ima neki manjak ili što ja neznam napravit mogučnost..

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.5.2010 12:38 (Zvjerkan).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Home server

?

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: