mene zanima da li je netko iz osijeka??i da li planira upisati EFOS (ekonomski fakultet)??
da li možda znate koliko je bodova potrebno za taj faks??e ovako ja na efosu imam 602,9 samo čista matura jer ne gledaju ocjene...
mene zanima da li je netko iz osijeka??i da li planira upisati EFOS (ekonomski fakultet)??
da li možda znate koliko je bodova potrebno za taj faks??e ovako ja na efosu imam 602,9 samo čista matura jer ne gledaju ocjene...
Ako se upiše recimo smjer informatike na TVZ-u, može li se kako kasnije postati recimo video montažer ili profesor informatike u školi??
Jer mislim, ako čovjek studira na Tvz-u i ima nešto iskustva u video montaži a i želi silno uspjeti u tome, nebi li mu bilo lako zaposliti se kao u takvom smjeru? I ista stvar za profesora informatike. Uostalom, koji fakultet postoji koji ima smjer za profesora informatike?? Čuo sam za informacijske znanosti na filozofskom da ima takav smjer, ali opet ne vjerujem da su svi profesori informatike (mislim ovdje u srednjoj i osnovnoj šk. ne na faksu) završili baš na tom smjeru filozofskog, neg da su iz nekog tehničkog faksa. Zar ne??
A odmah da se i nadovežem za digitalnu fotografiju - iskustvo i studiranje na tehničkom faksu, mislim pa ima kakvih predavanja u vezi multimedije i slično. Zar nije to međusobno kompatibilno onda*?
Molim vaša mišljenja, iskustva.... Pišite!
Ako se upiše recimo smjer informatike na TVZ-u, može li se kako kasnije postati recimo video montažer ili profesor informatike u školi??
Jer mislim, ako čovjek studira na Tvz-u i ima nešto iskustva u video montaži a i želi silno uspjeti u tome, nebi li mu bilo lako zaposliti se kao u takvom smjeru? I ista stvar za profesora informatike. Uostalom, koji fakultet postoji koji ima smjer za profesora informatike?? Čuo sam za informacijske znanosti na filozofskom da ima takav smjer, ali opet ne vjerujem da su svi profesori informatike (mislim ovdje u srednjoj i osnovnoj šk. ne na faksu) završili baš na tom smjeru filozofskog, neg da su iz nekog tehničkog faksa. Zar ne??
A odmah da se i nadovežem za digitalnu fotografiju - iskustvo i studiranje na tehničkom faksu, mislim pa ima kakvih predavanja u vezi multimedije i slično. Zar nije to međusobno kompatibilno onda*?
Mislim da je to sve kompatibilno...
Može još malo mišljenja? Razjašnjenja...
imam jos 2 godine do fakulteta, al me zanima jedna stvar.
dali je informatika "ucenje" softvera, a racunalstvo hardvera?
sto mogu biti sa zavrsenom informatikom? profesor u skoli biti necu makar nikad ne nasao posao, prije bi se propuco nego bit profesor/nastavnik
ja bi to ovako preveo
racunarstvo: cisti programer
informatika: web programer plus graficki dizajn i programer
elektrotehnika: hardveras
ja imam jos 2 godine do studija i moram reci da me trenutno najvise privlaci inž.matematika
mozes radit u banci,burzi,mozes zavrsit ko programer,ako nemos nikako nac posao mozes i u profesore...dosta velika paleta poslova,a matematika je po sebi zanimljiva(bar meni)
tu mi se vrpolji i gradevina i strojarstvo,jer mi se svida rad na terenu :D
a sad nesto OT:
Za sudjelovanje na dva drzavna(recimo jedno iz fizike,drugo iz matematike) da li se zbrajaju bodovi koje je fakultet namjenio dati za sudjelovanja,ili se gleda samo najvece dostignuće?
Mislim da je to sve kompatibilno...
Može netko još svoja mišljenja i iskustva o ovome gore napisat?
Dakle, može li onaj tko je završio studij informatike na tvz-u radit kao profesor u školama, ili prebacit se recimo na video editiranje, fotografiju, zvuk itd, iako takvih multimedijskih područja nema puno na tvz-u.
Sve što ja znam je da to dosta ovisi o kojim je fakultetima riječ... Kod nekih se može prebacivati, ali kod većine ne. Pogotovo ako imaju drugačije programe.
Pitaj ih mailom.
Pozdrav svima
Posto se meni blizi upis na fakultet,mnogima se ovaj period cini dugo ali treba polako o svemu razmisljati, pa bih posto sam u nedoumici koji fakultet upisati zamolio vas da mi predlozite neki fakultet na kojem nema puno informatike tj. programiranja i gdje je bitna matematika ali ne zelim biti predavač matematike ( i ako mi predlozite neki fax predlozite mi odmah i koji smjer je najbolji). Trenutno idem u Elektrotehničku srednju školu ,smjer Tehničar računarske tehnike i automatike ,i pošto ako bih nastavio fakultet koji je vezan za ovu skolu trebao bih znati nesto programirati i dosta toga uciti , a programiranje mi nekako i nije jaca strana dok matematiku shvatim sve sto radimo. Prve 3 godine srednje sam prosao prosjekom 5,0. Bio bih vam zahvalan kad bi mi pomogli sa avsim savjetima i naravno uslov je da to bude fakultet sa kojim bih mogao naci posao sa solidnom platom i da vrlo brzo mogu naci posao ,imao sam u planu ici u Berlin studirati pa mozda i tamo ima neki fax koji ovdje nema,a trenutno zivim i idem u srednju skolu u BiH.
Itko?
Pozdrav svima
Posto se meni blizi upis na fakultet,mnogima se ovaj period cini dugo ali treba polako o svemu razmisljati, pa bih posto sam u nedoumici koji fakultet upisati zamolio vas da mi predlozite neki fakultet na kojem nema puno informatike tj. programiranja i gdje je bitna matematika ali ne zelim biti predavač matematike ( i ako mi predlozite neki fax predlozite mi odmah i koji smjer je najbolji). Trenutno idem u Elektrotehničku srednju školu ,smjer Tehničar računarske tehnike i automatike ,i pošto ako bih nastavio fakultet koji je vezan za ovu skolu trebao bih znati nesto programirati i dosta toga uciti , a programiranje mi nekako i nije jaca strana dok matematiku shvatim sve sto radimo. Prve 3 godine srednje sam prosao prosjekom 5,0. Bio bih vam zahvalan kad bi mi pomogli sa avsim savjetima i naravno uslov je da to bude fakultet sa kojim bih mogao naci posao sa solidnom platom i da vrlo brzo mogu naci posao ,imao sam u planu ici u Berlin studirati pa mozda i tamo ima neki fax koji ovdje nema,a trenutno zivim i idem u srednju skolu u BiH.
Za tebe je filozofski fakultet.
Kolega reci koji te konkretno fakulteti zanimaju?Ili barem u kojem mjestu osim u Berlinu.Tj. negdje u Hrvatskoj...
Ali idem ovako napamet nekako nabubati neku težinu programiranja po fakultetima u okolici Zagreba(koje znam da imaju programiranje i koji nisu privatni):
FER>?Foi?=TVZ računarstvo>TVZ informatika>TVZ elektrotehnika.
Kod foi-a su upitnici jer eto nisam siguran za njih...
Kolega reci koji te konkretno fakulteti zanimaju?Ili barem u kojem mjestu osim u Berlinu.Tj. negdje u Hrvatskoj...
Ali idem ovako napamet nekako nabubati neku težinu programiranja po fakultetima u okolici Zagreba(koje znam da imaju programiranje i koji nisu privatni):
FER>?Foi?=TVZ računarstvo>TVZ informatika>TVZ elektrotehnika.
Kod foi-a su upitnici jer eto nisam siguran za njih...
FOI ima programiranja i to dosta. Osim toga nema ga smisla uspoređivat sa FER-om jer se radi o 2 različite znanosti (Računarstvo i informatika).
Upiši elektrotehniku, tamo ima možda jedan kolegij o programiranju, ili strojarstvo (nema ga uopće, izuzev na smjeru Računalno inženjerstvo i Mehatronika, i to samo jedan kolegij). Oboje ima jako puno matematike i primjenjene matematike i fizike.
Mene zanima da li netko ima iskustva sa Veleučilištem u Rijeci, smjerovi telemetika i informatika. Trebaju mi informacije o upisu za osobe koje su završile fakultet i naravno informacije iz prve ruke kakvi su programi.
BUMP
Pozdrav svima ..evo nisam htio otvarati novu temu nego dizem ovu staru iz zaboravljenih ..dakle imam nekoliko pitanaj uvezi upisa u fakultet
namie sada sam tj na jesen cu 4 razred elektrotehničke škole ... i imam priajtelja koji je mlađi od mene godinu i sada mi mislimo na isti fakultet i sad ja bih kao preskočio jednu godinu kako bih mogao sa njim na fakultet..pa me zanima kako idu ti upisi ..da li bih se ja mogao npr ove godine upisat apa kao preskocit prvu godinu a bit kao vec upsian ili trebam cekat dogodine ... ? i kako opcenito idu upisi..
Pozdrav svima ..evo nisam htio otvarati novu temu nego dizem ovu staru iz zaboravljenih ..dakle imam nekoliko pitanaj uvezi upisa u fakultet
namie sada sam tj na jesen cu 4 razred elektrotehničke škole ... i imam priajtelja koji je mlađi od mene godinu i sada mi mislimo na isti fakultet i sad ja bih kao preskočio jednu godinu kako bih mogao sa njim na fakultet..pa me zanima kako idu ti upisi ..da li bih se ja mogao npr ove godine upisat apa kao preskocit prvu godinu a bit kao vec upsian ili trebam cekat dogodine ... ? i kako opcenito idu upisi..
Pa nisi valjda tolko lud prokocat jednu godinu samo da bi bio s frendom, ionak je sansa 75% da neces sve proc u roku pa se tu skupi jos jedna godina.
Stvar je takva da ti ides normalno pisati maturu sljedece godine, i dobit ces rezultate i sve, ali nisi obvezan upisati faks, one godine kad ce tvoj frend biti 4. onda se opet moras prijaviti u sustav, a rezultati ce ti ostati.
znaci kao ove godine kad sredim maturu ne upisujem se ..a doogodine kad budu ti kao upisi ponovno .onda se normalno upišem?
znaci kao ove godine kad sredim maturu ne upisujem se ..a doogodine kad budu ti kao upisi ponovno .onda se normalno upišem?
Da, ali nemoj se zaboraviti opet prijaviti u sustav "te" sljedece godine. To njih nazoves i to je to.
ove godine sam maturant ekonomske škole.Pošto me ekonomija baš nezanima,a informatika me zanima,koji bi mi fax preporučili,da bi poslije mogao biti neki profesor informatike ili nešto slično?
ove godine sam maturant ekonomske škole.Pošto me ekonomija baš nezanima,a informatika me zanima,koji bi mi fax preporučili,da bi poslije mogao biti neki profesor informatike ili nešto slično?
TVZ informatika
Naime, namjeravam u izbor fakulteta koje bih upisao uvrstiti sljedeće : na FFZG-u - sociologija te ruski jezik i književnost, antropologija i sociologija, ruski jezik i književnost te antropologija,
povijest i antropologija, povijest te ruski jezik i književnost ili povijest i sociologija. U Zadru : ruski jezik i književnost te sociologija ili geografija (nastavnički smjer) i sociologija. Svjestan sam da su ovo, prema sadašnjim saznanjima (ali i prema nekim saznanjima za budućnost) smjerovi koji su za kura* što se tiče zaposlenja. Statistika i tržište rada kažu tako. Završio sam 3. raz. komercijalista. U svom programu imao sam samo 2 god. povijesti i geografije. Otkad smo u osnovnoj dobili povijest, pa sve do prošle godine, sam htio studirati povijest. Danas to više nije toliko jaka želja.
Nadalje, u programu uopće nemam kemije, biologije, fizike, sociologije, logike, filozofije, glazbenog, latinskog ili likovnog predmeta. 3 god. informatike (imao sam skroz 3), ovo je bila zadnja. No to nema veze s programiranjem npr., već najviše s radom u MS Office programima. Neki od stručnih predmeta su : trgovinsko poslovanje, poznavanje robe, poslovne komunikacije, strukovne vježbe, poduzetništvo (tek u 3. i 4. raz.), računovodstvo (isto 3 god., fala kur*u da je ovo zadnja, 2 sam imao). Da se "pohvalim",
prošle i ove godine sam išao na popravni ispit (1. rok) iz matematike. Najviše zbog lijenosti, jer da sam učio na vrijeme, mogao sam najmanje 3 imati (ako ne i 4 :P), iako sam bedast za matematiku. Što je bilo, bilo je, ježiga :P. Znači, ne vladam osnovnim znanjima iz matematike. Fiziku, kemiju i biologiju nemam još od osnovne. Biologija mi je bolje išla, kemija lošije, a fizika najlošije. Ne sjećam se sad točno, no jedno 70 % imanja loših ocjena bih prepisao neredovitom učenju, neradu
. Pitanje glasi, postoji li išta u ovoj našoj lijepoj državici, u ovom svemiru, bolje što se tiče zaposlenja, perspektivnije ? Ekonomiju ne bih htio upisati, ili išta vezano, iovako mi je dosta što je imam u programu, nekako bih imao osjećaj kao da nisam upisao ništa drugačije (iako nije tako, no valjda me razumijete :/ :P) od ovoga što trenutno pohađam. Rađe ću upisati nešto gore od navedenog, a ekonomija nije ništa bolja (u smislu posla) od gore navedenog, tako da... Pravo, medicina, matematika, fizika, strojarstvo, šumarstvo, elektrotehnika, računarstvo i slično, ne, nije to za mene. Znači, imate li kakav prijedlog, ili sam doomed :D :P , ježiga, kako sam si napravio, tako će mi i biti. Hvala na informacijama i savjetima. :)
Moj savjet ti je,upiši šta te zanima ma koliko god teško se ti zaposlio.
Alternativni savjet:Uozbilji se i uzmi informatiku/računarstvo/elektrotehniku.Ako je moj kolega ekonomist mogao informatiku sa blažim problemima u 1. semestru možeš i ti.
informatiku
Ovo bih još i mogao, ali sumnjam. Infu na maturi ne mislim sigurno polagati, nisam gledao takve fakseve, no pretpostavljam da za većinu trebam infu, možda se i varam.
Ne znam, problem je što stvarno imam loše znanje iz matematike, u biti mogu naučiti (eventualno uz neke instrukcije, ako mi baš nešto ne bi bilo jasno, 3 gradiva sam imao sad na popravku, a bio dvaput na instrukcijama, i ono, znao sam dosta) gradiva zasebno, za neki prolaz, no problem je što imam rupe u osnovnom, fundamentalnom, rudimentarnom, krucijalnom, ključnom :D znanju, to je veliki problem.
Ne vježbam matematiku i ne znam ju. Jednostavno sporije shvaćam ( :D :D ) zbog toga (rupa). Fali mi znanja, a još više vježbe. Ježiga, kao da sam jedno 4, 5 godina bio napušen, ono, svaki tjedan :D . Pazi ovo, kod nas u školi je 100 i nešto učenika išlo na popravak iz matiše, od jedno 500-tinjak učenika. Iz mojeg razreda od nas 24, 16. Ja znam za sebe da sam najmanje mogao imati 3, samo da sam redovito učio. A i kod većine je tako, samo ne priznaju svi :P . I sad kad treba odlučiti kud dalje, gdje, što, kako, zašto :P , sad me hebe zanimacija i posao, što je kod mene u dubokoj proturječnosti :P . Budala, kad je trebalo učiti, ja sam se za*ebavao . A sad treba udarat glavom od zid :P . Ima li još tko kakvih konkretnih prijedloga, savjeta ?
Šta se toga tiče,ja nisam u srednjoj bio ništa bolji,osim 4. razred kad sam fakat maknuo sve "power limitere".
Matematika na TVZ-informatici se doista može proći i nije za nikakve nadljude.
U moje vrijeme su na TVZ informatici tražili informatiku ili fiziku kao opcionalnu na maturi.
ja nisam u srednjoj bio ništa bolji
Što to točno znači :P :D ? Ne znam kako bih najtočnije opisao svoje znanje matematike, možda jadno, graniči s glupošću, tudum, bedast, ne znam... možda samo imam loše mišljenje o sebi, ali ipak... pa ja sam u 8. raz. na kraju imao 2 iz matematike, čini mi se. Što ti to govori :D ? Dobro, nisam sad doslovno retardiran, najviše je tu kumovala lijenost :P ...
iko upisa arhitekturu?
ja nisam u srednjoj bio ništa bolji
Što to točno znači :P :D ? Ne znam kako bih najtočnije opisao svoje znanje matematike, možda jadno, graniči s glupošću, tudum, bedast, ne znam... možda samo imam loše mišljenje o sebi, ali ipak... pa ja sam u 8. raz. na kraju imao 2 iz matematike, čini mi se. Što ti to govori :D ? Dobro, nisam sad doslovno retardiran, najviše je tu kumovala lijenost :P ...
Neznam koliko sam u 8. imao iz matematike,ali znam da mi nikad nije išla.Nisam siguran dali sam od 1 osnovne do 4. srednje ikmao i jednom 5 iz nje.A lako moguće da sam i ja u 8. osnovne iz nje imao 2.
ovako
U imam jos 12 dana da se prijavim na drzavnu maturu. zeljela bih upisati engleski i ruski jezik u zadru. vidjela sam na jednoj stranici da se jedan dvopredmetni studij mora kombinirati sa jos jednim. to znaci da bih ja morala upisati anglistiku (valjda) i eng jezik i knjizevnost?? sto onda s ruskim?
također me zanima kako se pretvaraju ocjene iz srednje skole u bodove za upis?
puno hvala