FOI Varaždin - da ili ne?

poruka: 457
|
čitano: 240.274
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: FOI Varaždin - da ili ne?
Steep kaže...
LUNAT1C kaže...
vratinulu kaže...

...

npr. održavanje sustava ili tako nešta... Šta mi nudi koji faks kada ga završim? Šta mogu raditi kada završim foi, a šta mogu kada završim etf? To me zanima.. Programiranje mi nije baš privlačno..

održavanje sustava? ovisno kojeg, ako hoces odrzavat servere tu ti je bolji foi preddiplomski sa zavrsenim mrezama i mrezama 2.. ali bi onda morao znati programirati, ako te zanima rad u servisu i popravljanje pc-a etf je cisto u redu, ali isto tako trebas znat programirat.. kao da zelis jest nesto a neznas kuhat..

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(
12 godina
neaktivan
LUNAT1C kaže...
Steep kaže...
LUNAT1C kaže...
vratinulu kaže...

...

npr. održavanje sustava ili tako nešta... Šta mi nudi koji faks kada ga završim? Šta mogu raditi kada završim foi, a šta mogu kada završim etf? To me zanima.. Programiranje mi nije baš privlačno..

održavanje sustava? ovisno kojeg, ako hoces odrzavat servere tu ti je bolji foi preddiplomski sa zavrsenim mrezama i mrezama 2.. ali bi onda morao znati programirati, ako te zanima rad u servisu i popravljanje pc-a etf je cisto u redu, ali isto tako trebas znat programirat.. kao da zelis jest nesto a neznas kuhat..

Ma upoznat sam sa programiranjem, sudjelovao sam na natjecanjima iz programiranja, završio na državnom natjecanju iz razvoja softwarea.. Tako da mogu reći da znam neke osnove programiranja, ali me ne privlači programiranje kao posao koji bih radio da non stop sjedim i pišem neki program... Znači koliko sam skužio, FOI je više orijentiran na mreže, baze podataka i software, dok je računarstvo na ETFu više hardware i tehnikalije neke više?

16 godina
vratinulu kaže...
LUNAT1C kaže...
vratinulu kaže...

Molim te na napišeš predmete prve godine FOIa koji su OBAVEZNI i KOJI imaju veze sa programiranjem. 

..

Operacije s datotekama: binarne, tekstualne, sekvencijalne, s direktnim pristupom. Sustavni pristup razvoju programske podrške, "top-down" i "bottom-up" pristup. Pojam algoritma, postupak pretvorbe u programski kod. Primjeri algoritama za pretraživanje i sortiranje. Osnove objektnog programiranja. Pojam klase i objekta. Nasljeđivanje. To si zaboravio! Također, na foi je toliko toga ugurano u jedan predmet i semestar uz programiranje da dođe malo teži zadatak student ne bi imao pojma jer nema se vremena da se radi bilo što detaljnije.

rad s datotekama se spominje 2 puta, klase bi se trebale radit sa variablama a ne nakon sortiranja, foi funkcionira odlicno, svaki tjedan se rjesava vjezba od proslotjednog gradiva, 5 zadataa i moze se dobiti 5 bodova, zadaci se dobiju tjedan dana ranije i na labaratorijskim vjezbama asistenti ispituju znanje i poznavanje koda studenata, i prikladno ga ocjenjuju.. uz to se jos moze dobili 3 boda tjedno iz tjesaanja blic testova na predavanju, koje se radi olovkom, sto bi znacilo da je potrebno poznavanje koda te se treba ucit, te za kraj se dobije 11. vjezba koja nosi 20 bodova a 10 je uvjet za ocjenu, tu vjezbu studenti ne vide do kad ne dodu na nju...

na etf-u raspored ucenja je presmijesan, uce se datoteke, onda sortiranje klase, pristup zadatku, pa onda ponovo datoteke..  isto tako koliko vidim, liste se niti ne obrađuju, isto kao niti skokovi...

edit: i da, ti si to tako naveo... python je 10 sati tipkanja koda samo na vjezbama, ukoliko zelis nauciti za potpis (ne za ocjenu) morat ces sam raditi barem jos toliko, a za tvoje sati tipkanja i tipkanja koda da bi naucio petlje, pokazivace variable te sortiranja bi se najrađe puko smijat... kao i drustvene predmete tipa ekologija energetike i ekonomika poduzeca, engleske i ostale predmete sa etf-a...

što se tiče autora pitanja, i dalje govorim, ako misliš radit na održavanju informacijskih sustava nebi trebao znati programiranje, nego bi ga trebao rasturati.. kako ces ti popraviti aplikaciju ako ju neznas napisati? popravljanje hw nece biti tvoj posao u odrzavanju, iz razloga sto je danas neisplativo... jeftinije je uzet novo racunalo nego popraviti staro... (govorimo o poslovnim racunalima)

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.4.2014 13:17 (LUNAT1C).
11 godina
neaktivan
LUNAT1C kaže...
vratinulu kaže...
LUNAT1C kaže...
vratinulu kaže...

Molim te na napišeš predmete prve godine FOIa koji su OBAVEZNI i KOJI imaju veze sa programiranjem. 

..

Operacije s datotekama: binarne, tekstualne, sekvencijalne, s direktnim pristupom. Sustavni pristup razvoju programske podrške, "top-down" i "bottom-up" pristup. Pojam algoritma, postupak pretvorbe u programski kod. Primjeri algoritama za pretraživanje i sortiranje. Osnove objektnog programiranja. Pojam klase i objekta. Nasljeđivanje. To si zaboravio! Također, na foi je toliko toga ugurano u jedan predmet i semestar uz programiranje da dođe malo teži zadatak student ne bi imao pojma jer nema se vremena da se radi bilo što detaljnije.

rad s datotekama se spominje 2 puta, klase bi se trebale radit sa variablama a ne nakon sortiranja, foi funkcionira odlicno, svaki tjedan se rjesava vjezba od proslotjednog gradiva, 5 zadataa i moze se dobiti 5 bodova, zadaci se dobiju tjedan dana ranije i na labaratorijskim vjezbama asistenti ispituju znanje i poznavanje koda studenata, i prikladno ga ocjenjuju.. uz to se jos moze dobili 3 boda tjedno iz tjesaanja blic testova na predavanju, koje se radi olovkom, sto bi znacilo da je potrebno poznavanje koda te se treba ucit, te za kraj se dobije 11. vjezba koja nosi 20 bodova a 10 je uvjet za ocjenu, tu vjezbu studenti ne vide do kad ne dodu na nju...

na etf-u raspored ucenja je presmijesan, uce se datoteke, onda sortiranje klase, pristup zadatku, pa onda ponovo datoteke..  isto tako koliko vidim, liste se niti ne obrađuju, isto kao niti skokovi...

edit: i da, ti si to tako naveo... python je 10 sati tipkanja koda samo na vjezbama, ukoliko zelis nauciti za potpis (ne za ocjenu) morat ces sam raditi barem jos toliko, a za tvoje sati tipkanja i tipkanja koda da bi naucio petlje, pokazivace variable te sortiranja bi se najrađe puko smijat... kao i drustvene predmete tipa ekologija energetike i ekonomika poduzeca, engleske i ostale predmete sa etf-a...

što se tiče autora pitanja, i dalje govorim, ako misliš radit na održavanju informacijskih sustava nebi trebao znati programiranje, nego bi ga trebao rasturati.. kako ces ti popraviti aplikaciju ako ju neznas napisati? popravljanje hw nece biti tvoj posao u odrzavanju, iz razloga sto je danas neisplativo... jeftinije je uzet novo racunalo nego popraviti staro... (govorimo o poslovnim racunalima)

phyton je smješan jezik ako govorimo o znanju i uspoređujemo ga s npr. c-eom. Sam znaš da je puno lakše preći sa c-a na phyton nego obratno. Ako se već želiš razgovarat oko društevnih predmeta, nemoj, jer je po definiciji cijeli fakultet organizacije i informatike društveni!!

https://account.hirezstudios.com/smitegame/default.aspx?referral=8851665&utm_campaign=email
16 godina
vratinulu kaže...
LUNAT1C kaže...
vratinulu kaže...
LUNAT1C kaže...
vratinulu kaže...

phyton je smješan jezik ako govorimo o znanju i uspoređujemo ga s npr. c-eom. Sam znaš da je puno lakše preći sa c-a na phyton nego obratno. Ako se već želiš razgovarat oko društevnih predmeta, nemoj, jer je po definiciji cijeli fakultet organizacije i informatike društveni!!

ma daj, na drugoj godini nema niti jedan drustveni predmet, stovise uce se predmeti koji se na etf-u nalaze na 3. godini (arhitektura racunalnih sustava, strukture podataka, baze 1, mreže računala) od "drustvenih predmeta su obavezni statistika (koja treba i sa izradom baza radi cega se tu nalazi), osnove ekonomije i poslovna ekonomija (opće znanje o funkcioniranju poduzeca) i organizacija.. na 2. i 3. godini se nemoze naci obaveznih "drustvenih" predmeta na foiu na etf-u se na 1. godini nalazi engleski i engleski 2, osnove energetike i ekologije, vjerojatnost i statistika, teorija informacije, ekonomika poduzeca, i komunikacijske vjestine, tako da {#}

i tvoja izjava da je python smijesan jezik pokazuje tvoje znanje... sa pythonom se mogu raditi čuda.. samo se njime treba znati koristiti

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.7.2015 13:07 (LUNAT1C).
11 godina
neaktivan

Sada si prešao svaku granicu. Koga zanima neka provjeri za sebe koji predmeti su gdje i šta se radi jer se meni neda raspravljati o tome kako netko ne zna čitati. Programiranje je puno više od samog pisanja koda, to je logika i razumijevanje, način razmišljanja. Ima toliko mnogo stvari loših i dobrih kod oba fakulteta, ali u konačnici, sve ovisi o pojedincu. Ja ostajem kod svog stajališta. lp

https://account.hirezstudios.com/smitegame/default.aspx?referral=8851665&utm_campaign=email
16 godina
vratinulu kaže...

Sada si prešao svaku granicu. Koga zanima neka provjeri za sebe koji predmeti su gdje i šta se radi jer se meni neda raspravljati o tome kako netko ne zna čitati. Programiranje je puno više od samog pisanja koda, to je logika i razumijevanje, način razmišljanja. Ima toliko mnogo stvari loših i dobrih kod oba fakulteta, ali u konačnici, sve ovisi o pojedincu. Ja ostajem kod svog stajališta. lp

nasao sam bolnu tocku? samo sam obio tvoj razlog pljuvanja po foiu, također pozivam sve koje zanima, neka pogleda na stranicama fakulteta, neka obrate pozornost na obavezne predmete po smjerovima, za informacijske sustave obavezne predmete i neka se sami uvjere, također pročitajte i sadržaje predmeta i stajališta po ostalim forumima, ne samo hrvatskim, nego europkim.. lp.

15 godina

Daj se pokopaj.

10 godina
neaktivan

bok, planiram se upisati na Foi i naravno zanima me puno informacija koje nisam baš skuzio dosad...ugl jel se onaj smjer (ekonomika poduzetništva i informacijski poslovni sustavi) bira odmah na prvoj godini....s tim da me zanima više ekonomija mislio sam na ekonomiku poduzetništva...je li se uče oba strana jezika (njemački i engleski ili samo jedan) je li teško pronaći stan u varaždinu jer sukmnjam da cu dobit dom i kakve su cijene stanova? i kakav je varaždin za život? nemam nikoga gore i nikoga gore ne znam tako da bi mi neke informacije koristile...unaprijed hvala ;)

13 godina

Odmah pri upisu biras koji smjer ides, na FOI-u postoje 3 smjera: Ekonomika poduzetnistva, Pitup (strucni studij) i Informacijski i poslovni sustavi. Ako ides informacijske i poslovne sustave na upisu u drugu godinu biras smjer Informacijski sustavi ili Poslovni sustavi.

Ako si pisao maturu, preko servisa postani-student trebas prijaviti studij(smjer) koji zelis. Ako je to Ekonomika poduzetnistva Foi Varazdin prijavis i cekas hoces li upasti.

Hajduk živi vječno!
10 godina
neaktivan

kakve su šanse za dom onaj studentski..nemam baš dobre ocjene pa sumnjam da cu ga dobiti al me zanima vrijedi li pokušavati?

10 godina
neaktivan

Hej,zna li netko može li se nekako dovesti osobu da prespava kod vas u domu? ili su izričito strogi oko toga

12 godina
neaktivan
alt12 kaže...

Hej,zna li netko može li se nekako dovesti osobu da prespava kod vas u domu? ili su izričito strogi oko toga

ako si u domu, onda si upoznat/a s pravilnikom koji to naravno ne dopušta {#} Možeš se raspitat kod starijih studenata ili kod dečaka na porti. 

10 godina
neaktivan

Ma znam da ne dozvoljavaju :/ali ako ima tko da je uspijevao prošvercat nekog? Ne znam koliko su strogi u kontrolama i na koji nacin to provjeravaju?

11 godina
neaktivan

Pozdrav!
Razmišljam o upisu na FOI. Zanimaju me vaša mišljenja što se tiče predavanja, koliko se može naučiti i napraviti. Nisam jedan od onih koji faks vide samo kao izliku da partijaju po vani cijelu večer i izbijaju starcima pare iz đepa pa me zanima točno što se sve nudi. Imate li kakvih preporuka, iskustava i slično.

P.S.

Zanima me najviše programiranje i web dizajn (ono s čime sam se dosada susreo kopajući kod kuće u slobodno vrijeme). Mat mi ide odlično kada stisnem naravno kao i svima. :) Na DM sam stavio u Mat A, Eng A i Fiz i Inf. Dali mi to može povećati šansu za upad na faks?
Unaprijed, hvala! :)

15 godina
protjeran
sorke20 kaže...

Pozdrav!
Razmišljam o upisu na FOI. Zanimaju me vaša mišljenja što se tiče predavanja, koliko se može naučiti i napraviti. Nisam jedan od onih koji faks vide samo kao izliku da partijaju po vani cijelu večer i izbijaju starcima pare iz đepa pa me zanima točno što se sve nudi. Imate li kakvih preporuka, iskustava i slično.

P.S.

Zanima me najviše programiranje i web dizajn (ono s čime sam se dosada susreo kopajući kod kuće u slobodno vrijeme). Mat mi ide odlično kada stisnem naravno kao i svima. :) Na DM sam stavio u Mat A, Eng A i Fiz i Inf. Dali mi to može povećati šansu za upad na faks?

Računaj na to da ćeš 80% vremena učiti stvari koje su nevezane za informatiku, ja sam se osobno dosta razočarao, profesori su stručni u stvarima koje predaju ali nepravedni, ja programiranje nisam uspio položiti jer nisam napisao program na način kako je to zahtjevao profesor.

Tako je barem na 1.godini

Kasnije ide opm koji je pišanje krvi.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet | HTC Hero - iPhone 3GS - Nexus S - Nexus 7 - Htc 8S - iPhone 4 - Galaxy S2 - HTC Sensation - Lumia 625 i Nokia N8 - Dell Venue pro 8 i Xperia Z1 Compact
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.5.2015 0:27 (EZY-E).
17 godina
EZY-E kaže...

Računaj na to da ćeš 80% vremena učiti stvari koje su nevezane za informatiku, ja sam se osobno dosta razočarao

Većina nas studenata ostane razočarano, više se uči ekonomija već informatika.

LOL: Crobrother MSN: najbrzi@live.com
9 godina
neaktivan
sorke20 kaže...

Pozdrav!

P.S.

eto ista poruka, isto pitanje. i bio sam jako entuzijastican oko upisa na taj faks, a onda sam krenuo kopati po forumima itd i cujem da je programiranje i racunarstvo za ku**c, da ima hrpetinu te ekonomije koja ti je uzasno nebitna. s druge strane, jako puno cujem da je TVZ dosta dobar sto se tice programskog inzenjerstva.. ne znam, u istoj situaciji sam ko i ti, 4. srednje, sad ce mature, a ja nemam pojma na koji od ta dva faksa :( takoder zelim programiranje i/ili web dizajn

11 godina
neaktivan

Da li imate možda kakvih preporuka onda za nekakav drugi fakultet? Gledao sam TVZ, ali to nije fakultet a i ZG mi nije baš pri srcu da tamo budem, eventualno ako bih išao vandredno.. Za FER nisam, niti mogu upasti tamo, niti sam na tome stupnju matematike. Vidim po forumima da svi govore da se FOI najviše bazira na toj prokletoj ekonomiji prvu godinu i da to svima smeta. Iskreno znam da niti na jednome fakultetu ili sveučilištu neću naći baš ono što mene zanima, ali opet, drugo je FOI a drugo TVZ..

15 godina
neaktivan

Imam par pitanja koja su možda glupa (s obzirom na situaciiju u kojoj se nalazim) ali odgovore na njih ne mogu baš pronaći na internetu 

Maturant sam opće gimnazije i ne znam ima li smisla uopće upisivati FOI s dvojkom (ove godine će valjda bit' 3) iz matematike i općim prosjekom oko 4.3?
Informatika me zanima iako sam je zamjenio drugim izbornim predmetom u 2. razredu (zbog neodlučnosti i krajnje gluposti)
Mišljenja?

15 godina
protjeran
nijo123 kaže...

Imam par pitanja koja su možda glupa (s obzirom na situaciiju u kojoj se nalazim) ali odgovore na njih ne mogu baš pronaći na internetu 

Maturant sam opće gimnazije i ne znam ima li smisla uopće upisivati FOI s dvojkom (ove godine će valjda bit' 3) iz matematike i općim prosjekom oko 4.3?
Informatika me zanima iako sam je zamjenio drugim izbornim predmetom u 2. razredu (zbog neodlučnosti i krajnje gluposti)
Mišljenja?

Iskreno ne, jedino ako misliš DOSLOVNO žestoko učiti. I ja sam imao sličan prosjek i nije mi baš bilo najveselije. 

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet | HTC Hero - iPhone 3GS - Nexus S - Nexus 7 - Htc 8S - iPhone 4 - Galaxy S2 - HTC Sensation - Lumia 625 i Nokia N8 - Dell Venue pro 8 i Xperia Z1 Compact
15 godina
neaktivan

Meni nije teško učit ako su predavanja zanimljiva....A sad stvarno više ništa ne znam što  i kako da radim jer sam se nadao većoj količini praktičnih i (meni) zabavnih stvari kao što su programiranje i web-dizajn.....
U svakom slučaju hvala 

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2015 15:29 (nijo123).
15 godina
protjeran
nijo123 kaže...

Meni nije teško učit ako su predavanja zanimljiva....A sad stvarno više ništa ne znam što  i kako da radim jer sam se nadao većoj količini praktičnih i (meni) zabavnih stvari kao što su programiranje i web-dizajn.....
U svakom slučaju hvala 

Opet iskreno - predavanja su dosadna, jedino predavanje informatike je nekad znalo biti zanimljivije kad se prof stalno trudi biti kul a rijetko i ispadne kul sa svojim pričicama.

Predavanja iz poslovne ekonomije (kovšca) su dosta dobra jer je taj profesor jedini koji nije tipično profesorski dosadan a i sam zna da nakon 10-ak min pada pozornost studenata nakon čega ubaci neku foru (i to dobru!) da nas resetira.

Stvarno je lik car bio.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2015 22:05 (EZY-E).
15 godina
neaktivan

Šteta htio sam u VŽ jer sam na više mjesta čuo da su tamo fakulteti jedni od boljih u Hrvatskoj ali očito da tamo nemam šanse za opstanak......

10 godina
neaktivan

jel smjer ips na foiju spada pod deficitarno na nacionalnoj razini?

pitam, jer se dobiva na tome 200 bodova za dom.

9 godina
neaktivan

Neznas zasto brinete toliko o upisu. Upisite FOI ako mozete, zavrsite u roku i zaposlite se. Bitno je ipak iskustvo u radu i koliko ste prilagodljivi. Vjerujte mi na rijec. Badava da imate na papiru doktorat ili neko zvanje, ako budete radili nesto sto prviput vidite (jer u HRV ionako tesko do posla u struci). Sretno.
p.s. ovo je MOJE misljenje i nitko se ne treba sloziti s time

poslovni informacijski sustav

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.7.2015 11:18 (Darko1098).
12 godina
neaktivan
Darko1098 kaže...

Neznas zasto brinete toliko o upisu. Upisite FOI ako mozete, zavrsite u roku i zaposlite se. Bitno je ipak iskustvo u radu i koliko ste prilagodljivi. Vjerujte mi na rijec. Badava da imate na papiru doktorat ili neko zvanje, ako budete radili nesto sto prviput vidite (jer u HRV ionako tesko do posla u struci). Sretno.
p.s. ovo je MOJE misljenje i nitko se ne treba sloziti s time

Da je doktorat badava kažu samo ljudi koji nemaju doktorat.

Tražim anime shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
14 godina
neaktivan

Moze li mi netko reci stogod o ovom fakultetu posto se dvoumim izmedju njega i FESB-a, a po forumima citam dosta razlicitih misljenja od kojih me najvise zabrinuli oni tipa kao da je faks uzimanje novca studentima. Imam par prijatelja koji su ga zavrsili i trenutno imaju dosta dobre poslove i kazu da je faks dosta dobar.

12 godina
neaktivan
ivan12312 kaže...

Moze li mi netko reci stogod o ovom fakultetu posto se dvoumim izmedju njega i FESB-a, a po forumima citam dosta razlicitih misljenja od kojih me najvise zabrinuli oni tipa kao da je faks uzimanje novca studentima. Imam par prijatelja koji su ga zavrsili i trenutno imaju dosta dobre poslove i kazu da je faks dosta dobar.

FOI ti je zakon.

15 godina
PoloMarko kaže...
ivan12312 kaže...

FOI ti je zakon.

Evo da se nadovežem na kolegu, završio sam prvu godinu FOI-a i mogu reć da je ok fax, no što je ironično dosta je neorganiziran, pogotovo u kolokvijskim tjednima. Profesori i asistenti su relativno dobri. Velika većina je spremna pomoći ti ukoliko nešto ne znaš. Ako se malo potrudiš moguće je i sve riješiti preko kolokvija.

nothing is true, everything is permitted
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice