Ljudi molim vas možete li pomoć ?
Radi se o tome da je računalo nekako zaraženo nekim virusom koji je na dobrom dijelu fileova promjenio ekstenzije i nemogu vise pristupiti svojim dwg i doc fileovima...
nego umjesto toga imam neku blesavu ekstenziju a fileovi izgledaju odprilike ovako: "primjer.doc.id-4739439991_helpme@freespeechmail.org"
Unaprijed Hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
To ti je ransomware, traze pare od tebe da ti vrate fajlove kako su bili.
Googlaj taj email sta pise pa vidi dali ima neko drugo rjesenje za to, inace maknuti sam malware je trivialno, ali podaci bi mogli biti izgubljeni zauvijek ako nemas backup.
Skeniraj sa Malwarebytes Antimalware (makni kvacicu sa enable trial prilikom instalacije) i Emsisoft Emergency Kit , mozes i sa HitmanPro.
Ako kojim slucajem ne uspije instalacija tih programa mozes probati chamaleon verziju Malwarebytesa ili prilikom pokretanja HitmanPro drzati lijevi shift (ja mislim). Ili skini i sprzi rescue cd od recimo Kasperskog ili Avire s kojima mozes skenirati prije nego se windowsi bootaju, ali mislim da ce vec obican scan sa onim gore programima ga ukloniti.
Mozda eventualno nakon sto maknes malware probaj vratiti prosle verzije fajlova koje nude windowsi ako taj malware nije i to sredio. Postoji program zvan Shadow Explorer ako ne zelis rucno provjeravati desnim klikom na svaki file.
Bilo da uspijes vratiti podatke koji su kriptirani ili ne, za ubuduce koristi:
Pazi sto skidas i na koje stranice ides, ali zarazu mozes dobiti i surfajuci normalnim stranicama preko Malvertisinga
Radi se o tome da je računalo nekako zaraženo nekim virusom koji je na dobrom dijelu fileova promjenio ekstenzije i nemogu vise pristupiti svojim dwg i doc fileovima...
nego umjesto toga imam neku blesavu ekstenziju a fileovi izgledaju odprilike ovako: "primjer.doc.id-4739439991_helpme@freespeechmail.org"
Unaprijed Hvala
Koji av imas?
Da li znas otprilike kad/kako si pokupio to?...da li je bilo surfajuci ili si nesto instalirao ili....?

Unaprijed Hvala
.dwg fajlovi su CAD crteži,a .doc za office. Fajlovi su kriptirani RSA-2048 tipom enkripcije (enkripcijska metoda koja je popularna u vojsci),tako da ako nemaš backup,fajlovi su izgubljeni.S obzirom da se izvršni fajl samouništi i ostavi za sobom zaostatke,TFC ili neki čistač može očistiti zaostatke.
Da bi izbjegao ubuduće koristiti sljedeće:
1)Surfaj sandboxano (sandboxie)
2)Koristiti adblocker
3)Ne otvaraj sumnjive priloge u mailovima (90% ovakvih infekcija dolazi preko ovakvih načina)
4)Redoviti backup datoteka (npr. AOMEI)
5)Dobar antivirus (Avast! ili ako si advanced user Comodo sa max postavkama)
Jedino antiexecutable programi mogu spriječiti proces enkripcije.
Htio bih probat ESS 9, ima li negdje trial/promo/akcija ali da je malo duze od 30dana? recimo 90 ili 180
Koji je najbolji antivirus za windows 10 nemam neke zahtjeve jer se i ne razumijem u to bas cisto da radi svoj posao i da ne trosi previse cpu :P
Hvala unaprijed
Ja sam skroz zadovoljan sa BitDefender free i Malwarebytes Anti-Exploit
Kaspersky se jeftino prodaje i to ovaj najnoviji čini mi se....
http://www.njuskalo.hr/softver/kaspersky-pure-3.0-1-god-3-racunala-povoljno-oglas-8181611
Ja osobno uzeo od njih,brzo odgovaraju,odmah se jave na poziv,imaju tehničku podršku,super su!
Nikakvih problema nisam imao.
Iskrene preporuke svim kolegama forumašima ;)
ivek095,ti si isto uzel od njih il si samo vidio oglas?
Što misliš o tome?
Uzeo sam preko njih pred nekog vremena ključ.... Uplatio na račun, poslao kopiju uplate i iduće jutro je ključ bio na mail-u.
Bio sam malo sumnjičav u početku kad sam vidio da su dosta jeftiniji, ali sve je ispalo odlično! Sve u svemu jako dobro iskustvo.
Koji je najbolji antivirus za windows 10 nemam neke zahtjeve jer se i ne razumijem u to bas cisto da radi svoj posao i da ne trosi previse cpu :P
Hvala unaprijed
dovoljan ti je win defender a ako bas zelis neki free onda preporuka avast ili comodo cloud
Comodo Cloud još nije izašao,ni u Beta . CEO ga samo ima.
Covjek je rekao da se ne razumije bas u ovo, nebih rekao da mu je onda win defender dovoljan ili da ce ga zastititi.
Radije Avast ili Bitdefender.
Ali svakako neka stavi Malwarebytes Anti-Exploit (neprimjetan na resurse, samo maknuti kvacicu sa enable trial tijekom instalacije i onda pod Settings odznaciti Show notification traybar tooltips) i uBlock Origin
0-day exploiti se pojavljuju svako malo i dok ga antivirusi ne uvrste u svoje baze definicija (imaju tu linkovi na virustotal detekcije na najnovije flash exploite, samo 1 ili 2 ih detektiraju dok su novi) ili ne izade patch za taj software, moze se vrlo lako pokupiti neki malware tipa ransomware na bilo kojoj stranici koja ima reklame (i na velikim tipa ebay, yahoo, msn, t-online itd.) preko malvertisinga
Hehe znam da se malo ponavljam ali bitno je da to ljudi razumiju.
Za neiskusne mozda nije sandbox jer morat ce imati poseban folder u koji ce spremati ono sto zeli zadrzati pa ce tamo sve stavljati iz navike, a browser mu se nece updateati osim ako ga pokrene izvan sandboxa.
Postoji i recimo Secunia PSI program koji se sam provjeravati ima li novi update za mnoge programe, skinuti ih i instalirati (moze se namjestiti).
E, ovako, može mi netko za moju noviju konfiguraciju, sugerirati il' komentirati moju borbenu zaštitu kontra maliciozne gamadi?
Well, znači koristim Comodo AV u real time, Zone Alaram kao firewall. Te pokrećem sa vremena na vrijeme, ručno ove programe: Malwarebytes Anti-Malware, SUPERAntiSpyware Free Edition. Koristim kao još korisne programe: CCleaner, Glary Utilities i Sypware Blaster.
Nisam imao neki velikih problema sa gamadi, al' uvijek valja biti spreman.
E, još bih pitao koliko su opasni oni raznorazni aktivatori koji nama omogućuju da otključamo neke programe, kao gamad?
E, ovako, može mi netko za moju noviju konfiguraciju, sugerirati il' komentirati moju borbenu zaštitu kontra maliciozne gamadi?
Well, znači koristim Comodo AV u real time, Zone Alaram kao firewall. Te pokrećem sa vremena na vrijeme, ručno ove programe: Malwarebytes Anti-Malware, SUPERAntiSpyware Free Edition. Koristim kao još korisne programe: CCleaner, Glary Utilities i Sypware Blaster.
Postavi si još OpenDNS, neki AdBlocker (AdGuard ili uBlock Origin) te MBAE i onda si kompletno zaštićen.
Malo se ubacujem opet, ali samo me zanima dal je uBlock dovoljno ubaciti u Chrome kao dodatak ili je nakon instalacije potrebno nešto i podešavati?
Možda malo i pretjerujem, ali imam Avast + MBAM Premium + MBAE + uBlock i mislim da bi to trebala bit relativno dobra zaštita u kombinaciji sa oprezom pri surfanju i skidanju. Zasad svi programi rade bez problema i na ovom mom ''smeću'' od laptopa se ne osjeti nikakvo usporenje niti sustava niti surfanja.
E, još bih pitao koliko su opasni oni raznorazni aktivatori koji nama omogućuju da otključamo neke programe, kao gamad?
Zasto Zone alarm pored odlicnog Comodo firewall-a???
Aktivatori = zaraza!!!
1) ZoneAlarm je slab,a ionako je Comodo super firewall;
2) Budi pošten i kupi Windows,barem N izdanje.
Imam Win orignale na staroj i novijoj konfiguraciji. Mislio sam za primjerice, neke druge programe, AutoCad konkretno.
Uvijek možeš naći free alternative.
Instalirao sam taj famozni MB Anti-Exploit, te mi frajer neda da pokrenem FF, dok je on pokrenut....čemu mi onda to koristi? Tek kada ga zaustavim mogu pokrenuti FF.
Instalirao sam taj famozni MB Anti-Exploit, te mi frajer neda da pokrenem FF, dok je on pokrenut....čemu mi onda to koristi? Tek kada ga zaustavim mogu pokrenuti FF.
Očito imaš konflikt s nekim programom. Što još koristiš?
Pa, Comodo je aktivan...
Meni je isto bilo i konflikt je stvarao proces HsMgr aplikacija. To je nešto za zvučnu i sl. Zbilja blesavo.
Meni se cini da je to konflikt sa SpywareBlasterom koji, koliko vidim u opisu na njihovim stranicama, promijeni neke stvari kako bi zastitio browser i nema procesa koji se izvrsava.
Ne znam koliko je to korisno uopce.
Ja bih preporucio da ga maknes i stavis MBAE.
Windows 10 - kompatibilnost antivirusa
Ukoliko netko ovdje ima povremene greške na win10 u stilu popupova koji javljaju da je cortana i start meni pod kritičnom greškom,
jedan od mogućih uzroka za to može biti i avast antivirus.
Proći će još mjeseci i mjeseci dok se ispoliraju antivirusi i ostali softveri za desetku.
....................
Eh, maknuo sam SpywareBlaster, te pokrenuo CC, te opet pokrenuo MBAE, pa opet ništa. Ista stvar.
O.K., zasada nema veze. Fala, još jednom njonji.
Stavili sam si drugog junaka, odnosno uBlock.
evo bas prije dva dana sam imao priliku vidjeti na jednom racunaru cryptowall 3... racunar je bio xp i antivirus ovaj 360 essentials.
Antivirus je obrisao neke stvari tj stavio u karantenu al ocito nije dovoljno brzo. racunar nije imao nekih podataka par word dokumenata excel tablica i pokoju sliku ali nista vazno...sve je kriptirano.. 750 dolara za 48 sati ili 1500 nakon toga.. korisnik je bila starija zena.virus je pokupljen preko neke lijeve mp3 stranice nakon googlanja za pjesmu sabana saulica (ne pitajte..)
Najbolje da postas na MBAE support forum pa bi ti developeri mogli pomoci, mozda uspije onda, ako nista drugo da mogu u nekoj iducoj verziji to popraviti osim ako je kriv neki drugi software.
edit: mozda uninstall mbae, reboot, pa ponovo instalirati
edit2: pogledaj moj iduci post
Chrome sa uBlock Origin,TrafficLight i MBAE radi TIP-TOP
BitDef.free kao real-time av!
Mozilla možda ima neki problem sa MBAE?
Kod mene nema.
Taj "frajer" je trenutno najvrijedniji free komad softwera koji te može spasiti od katastrofe!!!
Ostalima normalno radi i ne blokira browser. Kod tebe postoji neki problem a ne kod MBAE!
btw:
Pa ko bi normalan nasjeo na ovakve stvari