Aha znaci onda nemam problema ok ospajanja ...samo mi recite kako od njega napraviti emdia centar ..jeli to samo uštekat i play ili treba kakva instalacije ..vidio sam da za remote korištenej odnosno za daljinski da se an ove nožice spaja ir prijemnik i neka sitna elektronika pa me zanima kako sve to ide ... da li cu se moci spajati na internet..tj zapravo koej su mogucnosti tog media centra dobivenog iz rpi-ja
Raspberry Pi - Projekti, Ideje, Savjeti...
- poruka: 1.326
- |
- čitano: 548.833
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Aha znaci onda nemam problema ok ospajanja ...samo mi recite kako od njega napraviti emdia centar ..jeli to samo uštekat i play ili treba kakva instalacije ..vidio sam da za remote korištenej odnosno za daljinski da se an ove nožice spaja ir prijemnik i neka sitna elektronika pa me zanima kako sve to ide ... da li cu se moci spajati na internet..tj zapravo koej su mogucnosti tog media centra dobivenog iz rpi-ja
trebaš imati sd karticu na kojoj imaš os,za media centre se najčešće koriste openelec ili raspbmc oni su napravljeni na XBMC-u,tu sd karticu staviš u RPi i kod openeleca ti netreba instalacija nego se os prvi put malo duže boota,kasnije ide brže,kod raspbmca trebaš čekati nekih 20-ak min da se instalira. Ja koristim isto na crt televizoru uz to da imam malu bežičnu tipkovnicu s touchpadom,ono koji imaju imaju novije televizore spojene preko HDMI-ja koriste CEC to je funkcija koja ti omogućuje kontrolu RPi-ja daljinskim od televizora,ovo s IR prijemnikom nisam išao isprobavat,ali ne vidim razlog zašto nebi radilo potraži po youtubeu i forumima kako se to slaže ;).....na internet se možeš spajati preko lan kabla ili ako imaš usb wifi dongle,samo nemoj očekivati da češ moći ići na google i pretraživati ko na normalnom PC-ju,imaš addon za youtube i još par drugih,ugl medijski centra češ prvotno koristiti za gledanje filmova i slušanje glazbe tako da nema tu klasičnog googlanja.Što se tiče mogućnosti,one su zadovoljavajuće,možeš gledati filmove u fullHD rezoluciji naravno ako imaš fullHD TV ,a na crt-u filmovi izgledaju čak bolje nego dok gledaš televizijski program sa digitalnog prijemnika,jedino ga malo muči premotavanje ali i to se da riješiti overclockiranjem,ima transmission preko kojega možeš skidati torrente,ima svoju tražilicu titlova tako da se ne moraš brinuti oko filmova na stranim jezicima,i ako želiš spojiti hard na njega to ti je najbolje napraviti preko usb huba koji ima svoje napajanje.
eto to bi uglavnom bilo to,nadam se da sam ti pomogao
EDIT,evo malo slika da vidiš kako sam ja to napravio
Naravno da si mi pomogao ... po meni je to onda odlična stvar .. sad samo da te jos pitam imam monitir samsung sm 940n i sve to mislim na njega spojiti(privremeno) dok ne dođe full hd tv ... pa me zaniam da li se to možer iješit rca to vga kabelom ..sto se tice memorijske iamm jednu od 8 gb nadam se da ce biti dosta ...a to sta kazes za tipkovnicu ..mislis na tipkovnicu od kompjutera bezicnu ...znaci trrebao bih tu tipkovnicu za najlakše upravljanje ?
rca to vga ne postoji,nisu isti signali,trebao bi konverter ali to je preskupo,jeftinije ti je nabaviti hdmi to vga konverter dođe nekih 10$ preko e-baya,memorijska od 8gb ti je super,samo pazi da je klasa 6 ili 10 ove ispod nisu baš nešto s reprodukcijom fullHD videa...tipkovnica je jedan od izbora,možeš upravljati i bilo kojim android telefonom,možda i iPhone-om njega nemam pa nisam probao,daljinskim preko cec-a,ili mišem..sve je to stvar izbora i navike,ja sam navikel na tipkovnicu pa nju korstim
Hmm .. kazes androdi mobitelom ...e odlicno ..to ce biti zasada privremeno ... ali reci mi kako putem cega se spajaju ..blue ,wifi? ...
ovo o ovim klasama nisam baš razumio ..na što misliš?
a ovo sto se tice hdmi to vga ...moze ovakav kabel?
http://i45.tinypic.com/2ljiclk.jpg
..ja to sve mislim uvalit u jednu kutijicu od tcom max adsl modema(nadam se da ce biti dovoljno mjesta)te mislim sve priključke dovesti vani tj na stražni dio kutije ... tako da uvjek mogu spajati ...
eh da jos nesto ..u toj istoj prostoriji imam kompjuter koji je spojen na internet žično pa me zanima da li mogu paralelno odvojit taj jos jedan kabel pa da mi i rpi napaja internetom ..mislim na lan kabel
spajaju se preko wifi-ja,moraš imati spojen rpi na internet,tj na isti modem na koji se spajaš i s mobitelom...da bi odvojo u jednoj prostoriji lan kabel na dva djela trebaš nabaviti switch
što se tiče klasa,tim su deklarirane brzine čitanja i pisanja na sd karticama,ugl class 10 ti ima brzinu čitanja 30 MB/s trenutno najbrže u prodaji..za detalje googlaj sd card classes
hdmi to vga,nemoj gledati kabele,to ti je digitalno na anlogno tako da trebaš imati čip koji će taj signal pretvoriti nešto kao ovo
AHA ..
Sto se tice rbpija ... sto mislis da odakel nejga uzmem hrv ili inozemstvo ..je nemam bas iskustva s e bayom niti ikakvim online shopovima tako da neznam bas...
kazes da ce digitalni pretvorit u analogni,a ovaj rca out na pij uali to vec niej analogni?
pitaj prvo tu kod nas klik,ako nemaju,onda pričekaj do 1.7. pa naruči izvana,digitalni će pretvorit u analogni,koristim takav konverter dok rpi spajam na monitor pa znam,a taj rca out ti ima potpuno drugačiji signal od vga tako da nemožeš s običnim kablom koji na jednom kraju ima rca a na drugom vga spajat,trebaš imati neki posebni konverter koji dođe oko 200-300kn,neisplativo nasuprot ovome hdmi to vga koji dođe oko 50 kn...tu kod nas neznam tko prodaje taj hdmi to vga,pogledaj na nabava.net ili na njuškalu
Sto ce biti nakon 1 7 ..
onda ulazimo u EU pa neće biti carine,RPi se inaće šalje iz UK
aha..ok... napajanje mogu rijesiti preko lm7805 ...trebam taj adapter za spojiti , eh da --sto se tice te memorijske ..odakle da nabavim program ...
rca to vga ne postoji,nisu isti signali,trebao bi konverter ali to je preskupo,jeftinije ti je nabaviti hdmi to vga konverter dođe nekih 10$ preko e-baya,memorijska od 8gb ti je super,samo pazi da je klasa 6 ili 10 ove ispod nisu baš nešto s reprodukcijom fullHD videa...tipkovnica je jedan od izbora,možeš upravljati i bilo kojim android telefonom,možda i iPhone-om njega nemam pa nisam probao,daljinskim preko cec-a,ili mišem..sve je to stvar izbora i navike,ja sam navikel na tipkovnicu pa nju korstim
program kojim snimaš image na karticu ti se win32diskimager,a image nađeš na stranicama od OS-a,googlaj i naći češ
EDIT: @ ante5656
ako sa sticka gledaš video sve u redu,ovo za karticu sam opčenito govorio,nisam znao da češ sa sticka reproducirat,zato sam ti rekao da ti je bolje imati class 6 ili 10,inače će i class 4 sasvim dobro odraditi posao ako ne gledaš filmove sa nje
Ok...ako budem imao jos pitanja obratim ti se ..ljep pozdrav i hvala
Planiram Pi + usb hub + hdd smjestiti u neko kućište pa me interesira bi se to moglo napajati nekim malim externim napajanjem i ako bi molim preporuku.
Evo da i ja malo pomognem...
Da mogao bih napajati externim napajanjem kojem izlaz mora biti 5 v i min 700 mA...ako nemas bas takav ispravljač s izlazom 5 volti onda možeš napajanje riješti preko lm7805 regulatora
shema:
http://s.eeweb.com/members/circuit_projects/blog/2012/02/08/LM7805-schematic-1328723713.jpg
Naravno trebao bih staviti mali hldnjak na ic...
Pozdrav
nadam se da sam ti pomogao
Planiram Pi + usb hub + hdd smjestiti u neko kućište pa me interesira bi se to moglo napajati nekim malim externim napajanjem i ako bi molim preporuku.
Uzmeš si odmah HUB koji ima napajanje i rešio si problem napajanja.
npr http://elinux.org/RPi_VerifiedPeripherals#Working_USB_Hubs
Hel se može RPi koristit kao dvb-t prijemnik?.........Googlao sam ali su odgovori malo nejasni s obzirom na to da negdje piše da to nije moguće, negdje da radi ali jako bugovito, a negdje da radi dobro pa trebam konačno mišljenje....
Hmm i ja sam o tome razmišljao ..mislim da ce trebati neki usb tuner preko kojeg ce to radit ..ali nisam siguran ..počekaj odgovor iskusnjeg člana foruma
Edit:
http://openelec.tv/forum/124-raspberry-pi/51838-dvb-t-on-raspberry-pi-and-openelec
ovako,može se gledati dvb-t na RPi,trebate imati dvb-t usb stick i na openelec-u addon tvheadend....ja sam to složio,i radi,samo što zašteka dok se krene gledati live prijenos direktno na ekranu(mislim da je razlog slab procesor,neznam točno,možda je stick u pitanju,imam samo jedan pa nisam moga isprobati više njih),ali može se gledati ako stavite snimanje pa poslje pustite onda ide bez problema tako da je bolja opcija korstiti RPi za snimanje tv programa a live prijenos gledate na nečemu drugomu. Također ima još jedna opcija koja je meni super,ima mogućnost da taj signal s dvb-t sticka streama preko wifija po cijeloj kući i onda možete na bilo kojem smartfonu,laptopu ili pc-ju koji ima na sebi instaliran xbmc gledati live prijenos bez trzanja dok god lovi wifi
Što misliš da li je puno dati 450 kn za polovni rpi ?
ovisi koji model i sta se dobije sve uz njega
Znaš li možda koji je način plačanja toj firmi ..
da,evo imaš ga kod službenog distributera u hr za 265 kn+30 kn dostava klik
kada uzmem PI, trebam jos memorijsku, napajanje, HDMI ili RCA kabel i to je to ili?
@ ante5656 ...plačanje je uplatom na račun ili karticama
@Svrzic...to je to,eventualno si još i kučište uzmi ako je povoljno
samo mi je cudno kak tako malo moze kostat, manje od 300kn sa dostavom, sta nije prije bilo skuplje?
samo mi je cudno kak tako malo moze kostat, manje od 300kn sa dostavom, sta nije prije bilo skuplje?
prije su naručivali izvana pa su morali platiti carinu itd.
pa baš i nije 265 kn+30 kn dostava, računaju i pdv na cijenu (jer je veleprodajna) bez dostave, pa sve skupa ispadne oko 368kn (naravno, ak se radi o B verziji, koju ionako svi nabavljaju )
pa baš i nije 265 kn+30 kn dostava, računaju i pdv na cijenu (jer je veleprodajna) bez dostave, pa sve skupa ispadne oko 368kn (naravno, ak se radi o B verziji, koju ionako svi nabavljaju )
Jel to misliš ili je to sigurno??
Jel to misliš ili je to sigurno??
jučer sam gledao, u order review-u je bila ta cijena, točnije 367,50kn za Raspberry Pi B