Web stranice

poruka: 324
|
čitano: 64.363
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Web stranice
alankish kaže...
77ari kaže...

Zanjima me zakup domene... uglavnom vidio sam na hrvatskom hostingu za 65kn godišnje. Ali piše web hosting. Dali je ro samo hosting ili dobijem domenu uz to?

http://www.hrvatski-hosting.com/webhosting

Evo ovdje ti je sve lijepo objašnjeno.

Prije nego krenete s naručivanjem usluge hostinga kod nas, provjerite da li je domena koju želite slobodna ili ćete napraviti transfer ili želite naručiti samo hosting...

A dolje naniže su ti cijene {#}

Ja ovdje mogu narućiti samo za 75kn 1.god znaći dobijem i hosting? ja sam odabrao za 65kn ali kada odaberem ime domene imam samo ua 75kn.

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.6.2012 14:32 (77ari).
15 godina
odjavljen
77ari kaže...

Ja ovdje mogu narućiti samo za 75kn 1.god znaći dobijem i hosting? ja sam odabrao za 65kn ali kada odaberem ime domene imam samo ua 75kn.

U pravilu se posebno uzima hosting, a posebno domena. Znači za tih 75 kuna godišnje dobiješ domenu, a hosting uzimaš posebno.

13 godina
neaktivan

Gdje mogu uzeti hosting i koliko bi to koštalo?

Piše uz tu cjenu 1 dodatna domena.

To je ovo za 65kn http://www.hrvatski-hosting.com/webhosting pošto je to 65kn a kada se naručuje je 75kn da nije onda tih 10kn hosting?

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.6.2012 15:26 (77ari).
15 godina
odjavljen
77ari kaže...

Gdje mogu uzeti hosting i koliko bi to koštalo?

Piše uz tu cjenu 1 dodatna domena.

To je ovo za 65kn http://www.hrvatski-hosting.com/webhosting pošto je to 65kn a kada se naručuje je 75kn da nije onda tih 10kn hosting?

Sve ti piše na stranici koju upravo pregledavaš. 1 dodatna domena, ti znači da možeš imati jednu add-on, odnosno dodatnu, neovisnu domenu s kojom možeš upravljati s istog korisničkog računa gdje imaš prvu domenu. Da hosting je 65 kn/godišnje, a domena dodatnih 75 kn/godišnje, što iznosi 140 kn/godišnje za hosting i domenu. Naravno cijena domene ovisi o TLD-u, pa ako se radi o .COM onda je cijena 75 kn.

Znači da rezimiramo, hosting 65 kn/god., domena 75 kn/god., što zajedno iznosi 140 kn/godišnje.

13 godina
neaktivan

Dobio sam web stranicu za tim stranica se uređuje preko CSS i HTML5 to još nikada nisam radio pa me zanjima kako ja postam novi tekst itd? Može li to kasnije na joomolu?

Arian RIčko
15 godina
neaktivan
77ari kaže...

Dobio sam web stranicu za tim stranica se uređuje preko CSS i HTML5 to još nikada nisam radio pa me zanjima kako ja postam novi tekst itd? Može li to kasnije na joomolu?

isto kao i obični html, (manj više) - i dalje mjenjaš tekst, ne tagove. 

2. Da, samo, ima li potrebe za CMSom? 

btw, jfgi 'onefilecms' ili 'lilcms'

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.6.2012 23:21 (kakapo).
13 godina
neaktivan

Po meni je bolje učiti ASP.NET i/ili PHP nego CMS, ko ima vremena i volje.

Senaid
13 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Po meni je bolje učiti ASP.NET i/ili PHP nego CMS, ko ima vremena i volje.

Imam sada cjelo ljeto za PHP... tek sam svladao dizain. Samo ja bi na webu napravio da postam teme a ne da moram izbrisati tekst da bi stavio novi, nešto kao arhiva al da se to automatski radi i PHP je pozreban za to.

Arian RIčko
13 godina
neaktivan

Potrebna ti je baza gdje ćeš to da spremaš.

Senaid
13 godina
neaktivan

Kako misliš baza?... trebat će mi domena ili?

Arian RIčko
13 godina
neaktivan
77ari kaže...

Imaš li pojma o čemu pričaš?

Da bi uređivao vijesti, moraš imati bazu podataka i serverski jezik. Rekao si da ćeš PHP? Napraviš jednu PHP aplikaciju koja će predstavljati management/admin dio, tu postaviš formu i vrjednosti spremaš u bazu. Na stranici na kojoj prikazuješ vijesti čitaš iz te baze, obično iz query stringa, recimo "url.com/news.php?news_id=1", tada uzmeš "news_id" parametar iz query stringa, odnosno njegovu vrjednosti i tražiš zapis u bazi sa tim id-om, koji obično predstavlja primarni ključ. No otišli smo daleko.

PS. query string ti je onaj dio urla odvojen ?, zapisuješ ga u formatu:
?var1=vrijednost1&var2=vrijednost2&varn=vrijednostn

Senaid
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.7.2012 12:42 (royalhero).
14 godina
neaktivan

Takoje treba ti baza i serveski jezik (PHP, ASP itd.) i naravno baza kojoa bi trebala biti relaciono povezana, sa mo moraš te dinamičke linkove napravit da se prikazuju normalno radi SEO.

13 godina
neaktivan
royalhero kaže...
77ari kaže...

Imaš li pojma o čemu pričaš?

Da bi uređivao vijesti, moraš imati bazu podataka i serverski jezik. Rekao si da ćeš PHP? Napraviš jednu PHP aplikaciju koja će predstavljati management/admin dio, tu postaviš formu i vrjednosti spremaš u bazu. Na stranici na kojoj prikazuješ vijesti čitaš iz te baze, obično iz query stringa, recimo "url.com/news.php?news_id=1", tada uzmeš "news_id" parametar iz query stringa, odnosno njegovu vrjednosti i tražiš zapis u bazi sa tim id-om, koji obično predstavlja primarni ključ. No otišli smo daleko.

PS. query string ti je onaj dio urla odvojen ?, zapisuješ ga u formatu:
?var1=vrijednost1&var2=vrijednost2&varn=vrijednostn

U gornjem postu nisi naveo što se sprema pa nisam znao na što misliš.

Arian RIčko
15 godina
neaktivan
Web stranice

ma prekomplicirano mu je sada maltretiranje sa bazama, phpom i ostalim gadarijama..

de ti prvo završi kompletnu stranicu u htmlu i css, i pokaži što želiš mjenjati, i  onda ćemo ti predložiti neko najbolje rješenje, ne treba odmah komplicirati 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Web stranice

@77ari

Ako je trenutna stranica u html/css-u onda sam mozes editovati html fajl i izmjeniti podatke.. Ako ti se nalazi na web hostingu isto vazi - editujes fajl i dodas sadrzaj.

Ako bi zelio da imas stranicu kao bug.hr gdje pises clanke onda ti ti se trebaju podaci nalaziti u bazi i da ih ti iscitavas tako sto ces isprogramirati u php-u. Ako ti programiranje ne ide onda imas drugu mogucnost - da uzmes CMS, ali ni to nije lako ako nikad nisi radio.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Web stranice

Prvo ču ja naućiti barem osnove PHP... jer HTML i CSS lako napravim izradim template u CS5 onda editiram u HTML ili uzmem DW ali nisam uspio skinuti crack verziju pa moram sve u Notped++ malo duže traje al nema veze.

Kada to sredim onda ide programiranje weba u PHP... ali to moram naućiti još, a trebaju li mi kakve PHP osnove za CMS?

Arian RIčko

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Napraviš kupus!
Odluči šta hoćeš!

Senaid
13 godina
neaktivan

Želim dobar dizain, želim stranicu održavati tako da se moram konektirati na nju, stranica treba imati arhivu podataka. Nešto poput buga kada napišem 1 članak on ostaje vječno na webu. A ne da se briše. ALi to moram koliko sam skužio u PHP-u isprogramirati nešto kao admina da obavlja taj posao.

Arian RIčko
14 godina
neaktivan
77ari kaže...

Želim dobar dizain, želim stranicu održavati tako da se moram konektirati na nju, stranica treba imati arhivu podataka. Nešto poput buga kada napišem 1 članak on ostaje vječno na webu. A ne da se briše. ALi to moram koliko sam skužio u PHP-u isprogramirati nešto kao admina da obavlja taj posao.

krivo si svatio poantu baze, baza je niš drugo do veliki ormar iz kojeg ti vučeš facikle sa poacima koji tebi trebaju. Sam php i baza nemaju niš zajedničko osim toga da on može pristupati baszi i raditi neke procedure nad njom. To isto moš napraviti i preko ASP, JSP i Coldfusiona tj. preko nekod drugog serverskog jezika. Problem broj dva je što sajtovi kao što su Bug (mislim da je bug u ASP -u napravljn nisam ziher) imaju relacionu bazu, ato ti znači da baza nije glupa i nije samo ormar već zna i smisleno organizirat podatke i može obaviti određenu komunikaciju između podataka.

Te iste relacije nisu tu bez veze tebi baza može bit naj običnij txt Fajl (tak se prije radilo) u kojek zapisuješ stvari ko da je knjiga, no kad ti treba određeni podatak trebaš sve pročitat kaj ide prije njega ko da čitaš knjigu, te nisi ih uglavnom u mogučnosti grupirat na taj način (da se al nevalja baš). E relacije ti omogučuju da su ti tvoji podaci u bazi grupirani međusobno povezani na taj način se eliminira dupli unos, a istovremeno se povečava brzina čitanja baze.

Inače za bazu ti je odgovoran SQL jezik i sve upite koje šalješ na bazu preko serverskih jezika moraju u njemu bit zapisane.

13 godina
neaktivan

Pa dobro, u ASP.NET-u imas razlicite nacine pristupa bazama podataka. Recimo EF, on mapira tabele u klase, a clanove tabela u clanove klasa. Instanciras objekt te klase koji je u biti virtuelna slika baze. Nad tim objektom vrsis raznorazne radnje sa podacima.

Senaid
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.7.2012 0:23 (royalhero).
15 godina
odjavljen
77ari kaže...

Prvo ču ja naućiti barem osnove PHP... jer HTML i CSS lako napravim izradim template u CS5 onda editiram u HTML ili uzmem DW ali nisam uspio skinuti crack verziju pa moram sve u Notped++ malo duže traje al nema veze.

Kada to sredim onda ide programiranje weba u PHP... ali to moram naućiti još, a trebaju li mi kakve PHP osnove za CMS?

Moj savjet ti je da prvo jako dobro naučiš HTML i CSS, odnosno da naučiš pisati ispravan i semantički kod, posebno sad pojavom HTML5 standarda. Napravi prvo par statičnih stranica, dakle, stranica u kojima je sadržaj hardcodan u strukturu stranice, prođi JavaScript i neku od poznatijih JavaScript biblioteka, tipa jQuery, na Tuts+ se možeš pretplatiti na mailing listu, gdje svaki dan dobivaš odličan video tutorial naravno na temu jQuery-a. Kad to naučiš, počni učiti neki serverski jezik, ali ne na način da napraviš nešto nabrzinu zbrda-zdola, jer će ti se dogoditi da pojma nećeš imati ukoliko dođe do greške, gdje da uopće tražiš. Stvar jezika je tvoja osobna stvar, hoće li to biti ASP.NET ili PHP, ili RoR {#}, potpuno je nebitno. Bitno je da pišeš opet ispravan kod, da pišeš na način da izbjegavaš puno ponavljanja, tj. prepisivanja postojećeg koda, i naravno na način da taj kod, odnosno CMS bude dalje kasnije lako održavati, eh, a to ćeš naučiti samo praksom. I da, prvo proći osnove, par puta ako treba, da kasnije ne gubiš vrijeme na jednostavnu if funkciju, ili na definiranje charseta. I nemoj se dati zavarati, dok ti netko kaže da je ASP.NET napredniji, to je dosta diskutabilna tema, i o tome ti mogu prićati samo developeri koji razvijaju aplikacije koje imaju par stotina(tisuća)  unique upita u satu. Moj savjet ako dosad nemaš nikakvog iskustva s programiranjem, da kreneš upravo sa PHP-om, ima sintaksu dosta sličnu C jeziku, možeš pisati proceduralno ili OOP, a korištenjem nekog frameworka imaš i MVC feature. Opet, stvar jezika je stvar osobne prirode, izbor "jačeg" jezika, ili raširenijeg te ne čini dobrim programerom, tvoj kod te čini. Dakle, zagrij stolicu, čeka te puno posla u svakom slučaju.

15 godina
odjavljen
royalhero kaže...

Pa dobro, u ASP.NET-u imas razlicite nacine pristupa bazama podataka. Recimo EF, on mapira tabele u klase, a clanove tabela u clanove klasa. Instanciras objekt te klase koji je u biti virtuelna slika baze. Nad tim objektom vrsis raznorazne radnje sa podacima.

Database interface class, data abstraction, OO database interface, na taj način možeš pristupati bazi u svakom programskom jeziku koji je OO oriented, Mislim da za početak nije potreban takav nivo apstrakcije da bi iz baze izvukao podatak sa dva do tri polja. NHF {#}

13 godina
neaktivan

Vidim da u za web stranicu ima jako puno programiranja, samo me zanima dali se u školama za web dizain ući i PHP SQL itd...? ipak traju 4 godine a HTML, CSS možeš za max 2 mjeseca naučiti.

Skinuo sam si s interneta template za vježbu, jer moj CS5 nema baž puno alata tih pattnera koji su mi jako potrebni za šminku itd... sada imam 2 mjeseca svaki dan ću moći izdvojiti po 2 h za PHP.

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.7.2012 10:34 (77ari).
15 godina
odjavljen
77ari kaže...

Vidim da u za web stranicu ima jako puno programiranja, samo me zanima dali se u školama za web dizain ući i PHP SQL itd...? ipak traju 4 godine a HTML, CSS možeš za max 2 mjeseca naučiti.

Skinuo sam si s interneta template za vježbu, jer moj CS5 nema baž puno alata tih pattnera koji su mi jako potrebni za šminku itd... sada imam 2 mjeseca svaki dan ću moći izdvojiti po 2 h za PHP.

Za bilo kakvu aplikaciju je potrebno puno programiranja, ako želiš da bude kvalitetna. Ah, gledaj što se škole tiče, to ti je jako relativan pojam, znam da na mojoj bivšoj školi, ESS Varaždin, postoje takvi smjerovi, i da nisu nikad došli dalje od forme za unos imena koja je radila ama baš ništa. Da, možeš naučiti za 2 mjeseca, ali ono što je prava stvar je primjena tog znanja, i tu je potrebno malo više od dva mjeseca. Opet savjet, okani se izrade cijelih grafika u Photoshopu, čim više toga riješavaj upotrebom CSS-a. Najvažnije je da znaš u piksel iskodirati HTML/CSS layout, onako kako ga je designer zamislio.

13 godina
neaktivan
alankish kaže...
77ari kaže...

Za bilo kakvu aplikaciju je potrebno puno programiranja, ako želiš da bude kvalitetna. Ah, gledaj što se škole tiče, to ti je jako relativan pojam, znam da na mojoj bivšoj školi, ESS Varaždin, postoje takvi smjerovi, i da nisu nikad došli dalje od forme za unos imena koja je radila ama baš ništa. Da, možeš naučiti za 2 mjeseca, ali ono što je prava stvar je primjena tog znanja, i tu je potrebno malo više od dva mjeseca. Opet savjet, okani se izrade cijelih grafika u Photoshopu, čim više toga riješavaj upotrebom CSS-a. Najvažnije je da znaš u piksel iskodirati HTML/CSS layout, onako kako ga je designer zamislio.

Puno je bolje što više u CSS  i HTML jer su datoteke puno menje i stranica se puno brže otvara. Ne vjerujem da je ova bjela pozadina na bugu rađena u CS5 ili nekom drugom alatu za obradu slika. Za 2 mjeseca se naući teorija ali praksa je druga stvar. Najteže je pretvoriti ideju u djelo.

Arian RIčko
14 godina
neaktivan

meni su naj zanimljiviji peimjeri kao u teoriji je tako, al se u praksi pokaže sasvim drugačije. Bez obzira na područje primjene.

13 godina
neaktivan

Zna li itko razlog zašto u CS5 mogu koristiti samo tonove sive boje? Ne da mi da koristim druge boje.

Arian RIčko
14 godina
neaktivan

mora ti moć dat osim ako nisi potavio da je dokument akromatski ili postavke napravio da radiš akromatski da ti nije najviši onaj Black & Whit. to su obično kreške i meni se desilo

13 godina
neaktivan

Nema šanse da to popravim.

Arian RIčko
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.7.2012 19:19 (77ari).
14 godina
neaktivan

Reko i meni se jednom desilo htio reinstalirat windowse kad skužih nisam sad točno ziher dije bilo pa ču navest par mjesta ne me vuć za jezik. Doduše bila je starija verzija. Mislim da je bilo kad kreiraš novi dokument da imaš tam opciju gryscale (mislim da se tak il neš slično zove) il je bilo gore u onoj navigaciji file, edit, image.. negdje u opcijama pronjuškaj malo.

Kad san skužio kaj je bilo tuko sam glavom o zid oko pol sata. To je bilo u mom slućaju ne ponovilo se, ak ne pomogne onda stara naroidna.

A jebaji ga! (nije niš prosto sram vas more bit)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice