MVC tutoriali

poruka: 10
|
čitano: 3.521
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
MVC tutoriali

Pozdrav,

zna li mozda netko dobre tutoriale za MVC (modell view controller) , po mogucnosti ako ima na hrvatskom, bio bi jako zahvalan :)  ili ako je neko voljan objasniti mi to :) naime, kuzim koliko toliko teoriju oko toga, ali si nikako nemrem zamisliti kak bi to napravio.. btw, radim u php-u.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: MVC tutoriali
br0wn kaže...

Pozdrav,

zna li mozda netko dobre tutoriale za MVC (modell view controller) , po mogucnosti ako ima na hrvatskom, bio bi jako zahvalan :)  ili ako je neko voljan objasniti mi to :) naime, kuzim koliko toliko teoriju oko toga, ali si nikako nemrem zamisliti kak bi to napravio.. btw, radim u php-u.

Hvala

Mislim da nema baš puno tutorijala na hr o toj temi. Nije se nitko još potrudio napisat (eto mi ideje, samo da uhvatim vremena)...

implementacija MVC pattern-a u php-u.

1. Objektni način
  2. proceduralni način

DAkle, kako imaš glavni kontroller koji ti poziva određenu akciju, u prvom načinu to je klasa čije su metode akcije.

Znači:

<?php

$includeController = new $controller();

$includeContrller->$action();

$controller i $action varijable se kreiraju u takozvanom front controlleru koji se brine za kompletan tok aplikacije.

Drugi, proceduralni način:

controller i akcija su ustvari dva različita file koja se pozivaju. recimo, controller file se poziva unutar front controllera, a akija unutar controller filea.

Nekako mi se čini da većina današnjih frameworka koristi prvi,objektni način. To je dosta zeznuto za pratiti jer se tri puta mijenja scope pa neke varijable koje su bile dostupne u controlleru i akciji neće recimo biti dostupne u view objektu (riješenje je korištenje singleton registry-a).

Tu dolazimo do view objekta koji je ništa drugo nego template koji se također poziva iz controllera.

treći dio MVC patterna je model. on predstavlja logiku aplikacije (user management, file management). ajmo reći, neke stvari koje su implementirane u samu aplikaciju. i controller/akcija i view objekti mogu komunicirati sa modelom u vidu dohvaćanja podataka iz baze, hendlanja user managementa (što  pojedini user smije vidjeti, što ne) i sl.

Iskreno, ja sam u zadnje vrijeme odabrao ovaj drugi, proceduralni način. gdje mi svaki dio MVC-a predstavlja file u kojem hendlam što želim. nekako mi nema potreba uključivati u cijelu priču i objekte kako je to recimo odrađeno u zend frameworku.

dr. Mito Korupcija, doktor političkih znanosti.
17 godina
neaktivan
MVC tutoriali

Reci koji te framework zanima?

U osnovi MVC je kao sto si rekao model, view, controller.

U modelu i controlleru pises kod za MySql i pluginove, a u view saljes iz controllera stvari koje onda prikazujes.

Pogledaj si ova dva tutoriala. Nisu na hrvatskom ali su lagani za pocetak.

CodeIgniter je lagan, ja sam s njime pocinjao, pa sam presao na CakePHP.

Nisam ti bas najbolje objasnio modele, ali najkrace receno sve prikazujes u view-u, a sve stvari potrebne da bi dobio podatke za view rade controller i model.Cool

...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MVC tutoriali

Da bi implementirao MVC pattern u aplikaciju, ne mora koristiti niji jedan framework. Dovoljno je samo napisati par klasa koje hendlaju requestove i includaju određene fileove (ili klase - ovisno kako je sam odličio da ćeimplementirati MVC).

Dakle, nekakva klasa koja će pročitati url i na osnovu njega ishendlati potrebne parametre,učitati fileove i to je to. Na njemu je da odluči da li će controller/akcija biti klasa/metoda ili fileovi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MVC tutoriali

Znam, samo postoje laksi nacini.

Zasto da bude lagano kada moze biti tesko?Izlanuo se

...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Lion King kaže...

Znam, samo postoje laksi nacini.

Zasto da bude lagano kada moze biti tesko?Izlanuo se

Baš sam nekidan pročitao, u temi "Kako se programira u hrvatskoj", da programeri jednostavno moraju biti mazohisti. A samim time i da traže teži put ka ostvarenju cilja i rješavanja problema.

Ako čovjek ima želju napisat svoju implementaciju MVC-a, tko smo mi da ga spriječavamo. Možemo jedino pomoći.. :)

A opet, kompletan framework ternutno nema nikakve veze sa MVC-om osim što pruža implementaciju dotičnog. Za sada je najbolje ostaviti framework i raspravu o njemu po strani.

http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/kako-se-programira-hrvatskoj/22550.aspx?page=6&jumpto=318276&sort=desc&view=flat

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.11.2009 19:30 (coder_).
16 godina
neaktivan
MVC tutoriali

Hvala ljudi :)  

još uvijek mi nije sasvim jasno kako bi to trebalo u kodu izgledat, al mi je bar jasnije nego prije :) Inace, mislio sam baš na izradu vlastitog MVC-a, a ne korištenje framework-a. 

još jedno pitanje, kako rješiti dodavanje pluginova i modula ? to mi nikako nemre sjest :(

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.11.2009 9:29 (br0wn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
br0wn kaže...

još uvijek mi nije sasvim jasno kako bi to trebalo u kodu izgledat, al mi je bar jasnije nego prije :) Inace, mislio sam baš na izradu vlastitog MVC-a, a ne korištenje framework-a. 

još jedno pitanje, kako rješiti dodavanje pluginova i modula ? to mi nikako nemre sjest :(

Prvo provedi godinu-dvije u rovovima sa CakePHP-om ili nekim drugim (Kohana, Zend) pa onda počni izmišljati točak opet. To je kompletno gubljenje vremena, radije se uhvati nekog full-stack frameworka koji ima sve od ORM-a, XSS zaštite, integriranog AJAX-a i napravi aplikaciju koja nešto konkretno radi. Nobody cares za kod u pozadini.

17 godina
neaktivan
br0wn kaže...

Ja evo već neko vrijeme radim svoj nekakav mini framework koji se sastoji od controllera, routera, session managera, registry objecta, config objekta, autentifikatora, itd...

Pa ti mogu poslat da vidiš kako je to sve riješeno.

Al radije poslušaj malo iskusnije ljude i prvo jako dobro ovladaj PHP-om, pa se onda baci na malo teže implementacije MVC-a, a i drugih patterna...

16 godina
neaktivan
berofx kaže...
br0wn kaže...

Prvo provedi godinu-dvije u rovovima sa CakePHP-om ili nekim drugim (Kohana, Zend) pa onda počni izmišljati točak opet. To je kompletno gubljenje vremena, radije se uhvati nekog full-stack frameworka koji ima sve od ORM-a, XSS zaštite, integriranog AJAX-a i napravi aplikaciju koja nešto konkretno radi. Nobody cares za kod u pozadini.

e, ali u tome je caka, ja ne zelim samo koristit neki framework koji ima sve ovo implementirano, nego radeci nesto svoje nauciti nesto o tome.. naravno, prvo prouciti malo teoriju koja stoji iza toga..

coder_ kaže...
br0wn kaže...

Ja evo već neko vrijeme radim svoj nekakav mini framework koji se sastoji od controllera, routera, session managera, registry objecta, config objekta, autentifikatora, itd...

Pa ti mogu poslat da vidiš kako je to sve riješeno.

Al radije poslušaj malo iskusnije ljude i prvo jako dobro ovladaj PHP-om, pa se onda baci na malo teže implementacije MVC-a, a i drugih patterna...

pa, postavlja se pitanje, kako ovladati php-om ne radeci nista..dobro, ovo 'ne radeci nista' zvuci pretjerano, nisam mislio da se bas nista ne radi, nego se citaju knjige, itd. ... moja je teorija da ako zelis nesto nauciti onda kreni nesto raditi u vezi toga.. tipa, dok sam ucio php, citao sam knjigu o php-u, tutoriale itd,  al sam također krenuo u izradu nekog svog cms-a.. naravno, ispao je loš (ok, mozda ne i toliko los), ali sam dosta toga naučio na greškama.. najteže je bilo osmisliti cijeli cms, kako sve napraviti dinamički, sigurnost, breadcrubs i slicne stvari... da ne spominjem da nije bilo nekog design patterna ili iceg slicnog tome.. ali citajuci knjigu, tutoriale, pricajuci s ljudima koji nesto znaju, naucio sam dosta toga.. dovoljno da mogu reći da znam php dovoljno da krenem u ovako nesto..

pa, ne bih htio bas da mi sad saljes svoj rad, ne bi bilo u redu.. samo me zanima idea kako ostvariti dodavanje pluginova/modula.. jasno mi je recimo biranje predodređenih pluginova, tipa, definirali smo neke pluginove i sad se mogu odabrati oni koji ce se koristiti... ali kako bi se izvelo naknadno dodavanje dodatnih pluginova ili modula.. npr. ko u joomli.. to mi nikak ne može sjest..

da se u bazi napravi tablica sa popisom svih njij i pathom do datoteka pa se includa to.. al onda opet, kako to smjestiti u view .. i slicno tome men muci..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice