Vrlo sporo pokretanje sustava

poruka: 5
|
čitano: 2.518
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Notebook PC je hp nx6310 (Core2Duo T5600, 1.5 GB RAM, trenutno Windows 7 Pro), i problem je sljedeći:

- Windowsi se pokreću cca 2 minute (stoji na ekranu "starting Windows")

- nakon što se pojavi desktop, sve radi besprijekorno

Provjerene su sljedeće stvari:

- RAM - memtest ne pokazuje nikakve pogreške

- hard disk - HD Tune, HDD Sentinel, gsmartcontrol ne pokazuju nikakve pogreške, health = 100%, svi parametri sasvim normalni, disk prolazi i short i extended self-test bez ikakvih problema, nema niti jednog realociranog sektora

- event viewer - nema ničega čudnog

- niti jedan antivirusni ni anti-malware program ne nalazi ništa

- temperature su normalne, notebook je potpuno čist od prašine, ventilator se uključuje samo kad stvarno treba, i ne sumnjam ni najmanje na pregrijavanje

Zanimljivo je također da se sve počelo događati iznenada, prije oko 2-3 tjedna, bez ikakve naznake prethodnih problema.

I ono najčudnije - nakon ovog svega napravljena je čista instalacija Windowsa 7 i problem je potpuno isti - boot traje oko 2 minute, a nakon toga je sve normalno brzo, bez ikakvih čudnih zastajkivanja u radu, i to se događa odmah nakon čiste instalacije, bez ikakvih drugih programa instaliranih.

Ne znam na što sad sumnjati? Disk, unatoč besprijekornim rezultatima dijagnostike?

KaeR
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: Vrlo sporo pokretanje sustava
Jel ti mozda tokom podizanja sustava cd u cd/dvd romu?(zanemari ovo ako nemas doticni jer sam na mobu)lp
||| Core™ inside |||
18 godina

U MSconfig pod Advanced boot postavi da ti koristi obje jezgre. To će malo ubrzati boot.

I izbaci iz boota sve što ti ne treba (ili preko msconfig ili nekog programa tipa tuneup utilities, ccleaner, ...).

Iako, jedino pravo rješenje za brz boot je SSD disk.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Vrlo sporo pokretanje sustava
191x7 kaže...

U MSconfig pod Advanced boot postavi da ti koristi obje jezgre. To će malo ubrzati boot.

I izbaci iz boota sve što ti ne treba (ili preko msconfig ili nekog programa tipa tuneup utilities, ccleaner, ...).

Iako, jedino pravo rješenje za brz boot je SSD disk.

Ma ne moze mu se bootat 2 minute nikako , ja na starom laptopu 1.5gb ram-a, celeron 420m @1.6ghz sam dizao win7 do minute,a jedno vrijeme nije prelazilo 40 sec, e sad , nevezano za laptop , prije mjesec dana sam dizao sistem na kompu, i instalirao isto tako w7 ultimate, sve fino,i treba mu oko 2 minute da se boot-a ,sve i svasta sam probao nista nije pomoglo... kasnije instaliram w7 ultimate, sa vec instaliranim sp1 i eto gle cuda, za 40-ak sekundi se dignuo ,mozda je problem u samoj instalaciji windowsa,ko ce ga znati.

A to za ssd sto si rekao je uredu ,ali nema smisla spominjat sad konkretno

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.9.2013 13:53 (Deep).
17 godina

Nije problem sporo pokretanje samo po sebi, problem je što se to iznedada pojavilo prije cca 2-3 tjedna, i problem je što ni čista reinstalacija Windowsa nije pomogla. To je ono što me zbunjuje.

Nema viška procesa prilikom pokretanja, ništa nije mijenjano hardverski.

Da, još nešto, sad sam malo promatrao, kad stane na "Starting Windows" ekranu, i disk gotovo ništa ne radi to vrijeme (ledica tu i tamo malo blicne), a kad se konačno dovuče do desktopa, sve radi potpuno normalno. Situacija se ponavlja nakon restarta (nije samo kod "hladnog starta"). Nije mi jasno...

Dodatak: Izgleda da je (nažalost) problem u matičnoj ploči - laptop normalno boota i normalno radi dok je na bateriji (koja je, usput rečeno, više-manje crknuta i izdrži 5 minuta maksimalno), a čim se uključi punjač (originalni; isprobano i s drugim originalnim hp-ovim punjačem), boot se uspori na puževu brzinu (i u Windowsima nestane 1 jezgra CPU-a !?) ... dovraga i bestraga, vrijeme je za novi laptop.

Hvala svima na sugestijama, ovaj put izgleda nema sreće.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2013 8:55 (KaeR).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice