Budući sa nisam baš vidio teme sa serverima evo jedna jaaaaako zanimljiva!
Inače radim kao sistem administrator u jednoj srednjoj firmi i uz sve probleme koje sam doživio i riješio ovo još nisam vidio!!
Problem sljedeći: server se gasi svako jutro između 6 i pola 7 ujutro osim nedjelje i ponedjeljka. Nikakav restart, totalni shutdown !?!?
Server: Intel Xeon 3.00 Mhz, 4Gb Rama, mbo sad ne znam napamet, Windows Small Bussines Server 2003, pogoni Exchange server za mailove i SQL server za baze podataka te ISA firewall.
Ono što za sada znam:
1. Pregledao sam event logove i jedini error ili warning koji mi se pojavljue je EVENTID: 6008 koji označava da se server ugasio neočekivano (što znam i bez njega!)
Na različitim forumima i službenim stranicama microsofta i sl. kada su u pitanju konkretni problemi koji uzrokuju taj event obično prethodi neki proces ili servis koji ne valja ili radi nešto što ne treba pa uzrokuje gašenje računala. No kod mene nije tako, sve uredno i čisto, server radi savršeno (osim kad nije ugašen) event logovi ne pokazuju nikakve errore osim spomenutoga.
2. Pomislio sam možda se netko šali sa mnom pa je u cmd-u pokrenuo shutdown.exe pa namjestio takav ritam gašenja računala! Provjereno: ni to nije razlog. Jedino ja imam pristup serveru, a da nemam nije ništa namješteno u shutdown.exe.
3. Problemi sa strujom ili ups-om? Elektra kaže da nema nestanaka struje na mom području u dotično vrijeme, a što se tiče ups-a, isključivao sam osigurače a on uredno drži server upaljen još pola sata poslije nestanka struje.
4.Možda sam ovu temu možda trebao staviti u hardver, ne znam, ali ako ima neki hardverski kvar koji ima tako točan ritam kvarenja i uzima si slobodno nedjeljom i ponedjeljkom pa se dotični kvar tim danima ne pojavljuje, mislim da zauzima prvo mjesto u nekoj informatičkoj enciklopediji ili sl.
5. Server ne koristi automatski windows update upravo da se ne bi sam restartao, nije updatean u zadnje vrijeme niti je išta instalirano na njega u zadnje vrijeme niti je prčkano bilo što na njemu u zadnjih, recimo, mjesec dana
Još sam neke sitnice gledao i probao no mislim da nisu relevantne toliko da ih spominjem. Još nisam pogledao Bios ali ne vjerujem da bi mi bios automatski prebacio na takvu funkciju ako je uopće ima u BIOS-u.
Nadam se da ima netko odgovor na ovo prije nego se dignem u pet ujutro i čamim čekajući u firmi dok se ne ugasi pa da vidim što se događa ( rano ustajenje i nekašnjenje na posao mi baš nije jača strana! )
Unaprijed hvala svim pokušajima od strane BUG forumaša i stručnjaka!! POZDRAV