Small Bussines Server 2003 - gašenje servera

poruka: 7
|
čitano: 4.289
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Budući sa nisam baš vidio teme sa serverima evo jedna jaaaaako zanimljiva!

Inače radim kao sistem administrator u jednoj srednjoj firmi i uz sve probleme koje sam doživio i riješio ovo još nisam vidio!!

Problem sljedeći: server se gasi svako jutro između 6 i pola 7 ujutro osim nedjelje i ponedjeljka. Nikakav restart, totalni shutdown !?!? Iznenađen

Server: Intel Xeon 3.00 Mhz, 4Gb Rama, mbo sad ne znam napamet,  Windows Small Bussines Server 2003, pogoni Exchange server za mailove i SQL server za baze podataka te ISA firewall.

Ono što za sada znam:

1. Pregledao sam event logove i jedini error ili warning koji mi se pojavljue je EVENTID: 6008 koji označava da se server ugasio neočekivano (što znam i bez njega!)

Na različitim forumima i službenim stranicama microsofta i sl. kada su u pitanju konkretni problemi koji uzrokuju taj event obično prethodi neki proces ili servis koji ne valja ili radi nešto što ne treba pa uzrokuje gašenje računala. No kod mene nije tako, sve uredno i čisto, server radi savršeno (osim kad nije ugašen) event logovi ne pokazuju nikakve errore osim spomenutoga.

2. Pomislio sam možda se netko šali sa mnom pa je u cmd-u pokrenuo shutdown.exe pa namjestio takav ritam gašenja računala! Provjereno: ni to nije razlog. Jedino ja imam pristup serveru, a da nemam nije ništa namješteno u shutdown.exe.

3. Problemi sa strujom ili ups-om? Elektra kaže da nema nestanaka struje na mom području u dotično vrijeme, a što se tiče ups-a, isključivao sam osigurače a on uredno drži server upaljen još pola sata poslije nestanka struje.

4.Možda sam ovu temu možda trebao staviti u hardver, ne znam, ali ako ima neki hardverski kvar koji ima tako točan ritam kvarenja i uzima si slobodno nedjeljom i ponedjeljkom pa se dotični kvar tim danima ne pojavljuje, mislim da zauzima prvo mjesto u nekoj informatičkoj enciklopediji ili sl.

5. Server ne koristi automatski windows update upravo da se ne bi sam restartao, nije updatean u zadnje vrijeme niti je išta instalirano na njega u zadnje vrijeme niti je prčkano bilo što na njemu u zadnjih, recimo, mjesec dana

Još sam neke sitnice gledao i probao no mislim da nisu relevantne toliko da ih spominjem. Još nisam pogledao Bios ali ne vjerujem da bi mi bios automatski prebacio na takvu funkciju ako je uopće ima u BIOS-u.

Nadam se da ima netko odgovor na ovo prije nego se dignem u pet ujutro i čamim čekajući u firmi dok se ne ugasi pa da vidim što se događa ( rano ustajenje i nekašnjenje na posao mi baš nije jača strana!Cool )

Unaprijed hvala svim pokušajima od strane BUG forumaša i stručnjaka!! POZDRAV

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moderator
RE: Small Bussines Server 2003 - gašenje servera

Pitaj ovde

http://www.windowsbbs.com/

Admini su redom MVP-i,MCSA,MCSE....i sve M sto daje Microsoft

Nego...slucajno sam guglajuci za tvoj problem neki lik je spominjao problem sa RAID 5 poljem ili defektom nekih od diskova

Trazi li da se unese Shutdown Reason?

4C617A61727573204C6F6E6700
17 godina
protjeran
HM, koji je razlog gasenja servera? Ja ni svoju radnu stanicu nisam ugasio ima vise od 6 mjeseci, a kamoli servere, osim planiranog Power Cycle-a. Imam jedan prastari Unix koji se nije ugasio vec 10 godina. Koji server imas, ili koju podrsku za server imas, naravno ukoliko placas service support, najlakse ti se obratiti njima, jer pravovremeno prijavljivanje kvara bi te moglo spasiti neke havarije.
Zlo i Naopako
17 godina
neaktivan

Da ti slucajno cistacica ne dolazi svaki dan izmedju 6 i pola 7 i treba uticnicu za usisavac? :-)

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.2.2009 9:07 (nino_z).
16 godina
neaktivan
autorov komentar

E, hvala ti na linku, budem pogledao i upitao! Da, traži prilikom starta shutdown reason, to je normalno kad se naglo zagasi.

Nego, slušajte ovo!!!??

Budući da se ne gasi samo nedjeljom i ponedjeljkom ja u srijedu popodne stavim web kameru da snima od 5 ujutro pa nadalje radi detekcije okolišnih uvjeta( ako nestaje struje, ugasit će se i ona, a ako ne možda snimi neku poruku na ekranu koja se pretpostavljam možda javlja prije shutdowna, možda snimi lampice na UPS-u koje čudno svijetle i sl.) spojio sam je na laptop i ostavio tako, namjestio da doma mogu vidjeti stream i sve.... i idiot napravi što.....NE ZGASI SE!?!?!?!?Iznenađen  

Ja drugi dan ostavim sve normalno i on se naravno opet zgasi! Promijenio sam sve šifre moguće pa da sad vidim - imam osjećaj da me neko lagano hebe!!

A što se tiče čistačice ona je već ispitana metodom ruskog ruleta i svijetleće lampe!!! Smijeh

Pozdrav

17 godina
neaktivan
moderator

Proveri stabilnost napona na UPS-u. Ako mozes rizikovati onda ostavi ga bez UPS-om (ionako se gasi zar ne?)

Ako mozes raditi akrobacije sa datumom u BIOS-u i u samim Windowsima zasto ga ne postelas na datum prije gasenja?

Jos jedino mi pada na pamet da je neki mrezni problem (zasto ne pustis WU? Mozda ima drivere za mrezu)

Lagano te zakacio Marfiev zakon sa kamerom :)))

4C617A61727573204C6F6E6700
16 godina
neaktivan
autorov komentar
prihvaćeno rješenje

Evo, nakon mukotrpnih ispitivanja srvera i cijele mreže uopće, našao sam riješenje!!?!!?!!?!!

Naime, kad sam spajao laptop da mi snima preko svoje web kamere server, on se nije gasio. Laptop sam spojio preko AirLive switch-a. Na kraju sam ostavio upaljen taj switch na mreži bez da sam išta spojio na njega, samo sam switch spojio na mrežu i od tada se server ne gasi!?!?!?!

Izgleda da je kolega bio u pravu kad je rekao da je mrežni problem.

Uglavnom, problem riješen, ali kako i zašto još nisam siguran.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice