Imam problem sa laptopom, htjela bi sam napomenut da sam
htjela instalirat win,7, i vec sam to radila par puta
i ok je proslo.No ovaj put nakon restartovanja i pripreme za prvu
uporabu laptop je jednostavno stao, i u gornjem lijevom cosku uglu na
crnom ekranu ima samo ta bijela crtica koja blica i nista drugo, i postoji
kad se pali laptop pise enter F2,i tu imaju neke opcije..dvd je ostao u nj, izbacila sam ga normalno,bez problema.Ako neodaberem to enter dodje onda sam crn ekran i crtica..
Mogu i sada stavit cd,dvd.no nece ga pokrenut,zapravo hoce.,ali nece nista prikazat,samo zvuk kretanja,procesor se cuje,zapravo kao da je sve ok,ali eto.
Zna li iko molim vas, do ovoga je doslo tako sto laptop je vec imao win.7.ali nisam ga uspjela
prevest s njemackog na engleski, uzet je vanka Salzburgu. Pa sam isto tako licencan uzela win.7
od prijasnjog racunala s kojeg pisem sad, da ga inslt.nanovo i tak bi mogla jezik imat engleski.
Par osoba je probalo prevest ga s njemck.,neuspjesno,to je zadnja radnja na laptopu i tako je stao.
Stvarno hvala svima ako sta znate, mnogo pozdrava za sve.
Problem sa laptopom, samo bijela crtica koja blica
- poruka: 31
- |
- čitano: 23.548
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
dali mozes upalit bios pa nanovo napravit instalaciju
ako ne probaj resetrirat bios da izvadis onu malu bateriju
pa ce onda mozda radit..
Hvala mnogo na odgovoru, da li bi mogao malo opsirnije da mi kazes
sta da pokusam,
shvatila sam da do biosa dodjem tako sto odaberem F2,
nisam tu mogla primjetit da ima restart biosa, ako o istom govorimo, jer zbilja neznam
kako tacno da opisem sve , lap,.neprihvata nikakav cd dvd osim sto osjetim da vrti ga
tako da instala.mislim da nemoze, ili mozda moze, za neke stvari sto se tice
tehn.racunala i lap.znam mnogo toga al kad vidim ovakav problem koji
imam neznam nis pozdravi
pa kazem ti ako upalis bios dali je onda crn ekran,
dali mozes napravit da ti se dize sustav s cd-dvd-e ili
da stavis hard disk, po broj jedan, a sto se tice resetiranja
biosa otvori laptop, kuciste, imas malu bateriju, nju izvadi na dvije
tri sekunde, onda je vrati, pa nakon toga probaj ponovo stavit
novi sustav, jer ovaj sto si ti stavila neradi iz nekog razloga ok
znaci da se nije dobro instaliro, probaj ovo pa mi javi sta ti
pise.
Pozdravi, ponesto sam shvatila.. kad palim lap.odaberem enter F2 i tad ekran nepostane
crn,kad upalim bios ekran je plave boje, tu imaju opcije,
informtion, main, advanced, security, boot, i exit.,
ispod dole F1,esc, i druge,
nemoze se napravit dizanje sustava s cd-dvd,nema nikakve naznake da radi kad stavim ga.ni bilo kakav dr.cd
evo pokusacu tu malu bateriju nac,nisam je nasla,neznam mnogo o tome, bas mi je krivo
jedino sto sam nasla veliku bateriju za izvadit,uslikacu ti sto se nalazi na ekranu
kad pokrenem f2 pa mozda bolje shvatim sta trebam napraviti uslikacu i lap.da kazes gdje
bude ta mala baterija,ala vjerovatno ovo samnom je za nasmijati. pozz veliki
Pozdravi, ponesto sam shvatila.. kad palim lap.odaberem enter F2 i tad ekran nepostane
crn,kad upalim bios ekran je plave boje, tu imaju opcije,
informtion, main, advanced, security, boot, i exit.,
ispod dole F1,esc, i druge,
nemoze se napravit dizanje sustava s cd-dvd,nema nikakve naznake da radi kad stavim ga.ni bilo kakav dr.cd
evo pokusacu tu malu bateriju nac,nisam je nasla,neznam mnogo o tome, bas mi je krivo
jedino sto sam nasla veliku bateriju za izvadit,uslikacu ti sto se nalazi na ekranu
kad pokrenem f2 pa mozda bolje shvatim sta trebam napraviti uslikacu i lap.da kazes gdje
bude ta mala baterija,ala vjerovatno ovo samnom je za nasmijati. pozz veliki
idi na opciju boot,i onda stavi cd na prvo mjesto,HDD na drugo i onda save i morace onda ocitati
HDD-NEKA iskljuci skroz, i onda ako ne bude htijelo pokrenit boot s cd-ili dvd-e neka ti neko napravi flass bioss, ili sama ako znas
Pozdravi , evo napravila sam to, i sejvala, flash bioss neznam napravit,mogla bih malo proguglat,
nesto saznati, ovako sejvala sam to i nakon sto sam izisla exit, nista,opet crn ekran i
ta crtica koja blica gor.lije,ugao,
i kad sam ga ponovo ugasila isto.
da li je moguce da nesto drugo nije postavljeno kako treba,
moze li se lap,ikako upaliti.nemoram ja instal,win7,bice mi ok
i sa njemackim jezikom snacu se nekak.
Da li ima nacin da ja pokrenem sistem da
mogu doc do deskopta i svega tog,nemoram nikad ni stavit u nj cd ni dvd,sam da radi;)
Hvala od ccaa na pomoci, ak imate FB profil bice mi jako drago imat vas ko raju tam sam Sara Behic
ako znate jos ista da bi moglo pomoci.mnooogoo pozzzzz!!
sto ne odneses na servis laptop
Jeli ti slusas moj savjet, jesi probala restirat bios,
flass bios nemoj ni radit ako nisi nikad radila,
jer ako pogrijesis mozes bacit laptop, maticna ploca
ce ti bit mrtva,
http://arhiva.elitesecurity.org/t340753-upomoc-flesovanje-biosa-poslo-po-zlu
Pozdravi, slusam tvoj savjet i pratim od pocetka,
vec nezgodno mi je rec neznam kako napravit, rest. bios,
ako ti ne bi bilo tesko jos to mi reci,pa da pokusam,
hvala punosss
Pozdravi, izgleda ce na servis kako mi se cini.
Nisam ga htjela jos nosit vec kontam da
probam sama, mislim mozda cu znat napravit ili ako
mi neko drugi objasni, volim sve oko tehn., svaki neki problemcic
ili kao ovaj velikiii predstavlja mi izazov,
pa zato najvise.
A opet mislim ako neznam nest nikako pitam nekoga,nekad
i sama popravim nest il nekom drugom,kako kada.Jednom
sam nosila racunalo na servis i tak.
Mnogo Pozdrava
Neznam gdje ta mala baterija bude, sve sam na Lap pretrazila,
jedino ona velika za punjenje ima.Stvarno sory ak vec polako smaram,
znam da sam vec par puta pisala,u biosu sam napravila sve kako je trebalo.
Pozdravi, iskreno mislim da to sto imas 10 godina, moze ti biti samo
prednost, jer imas puno vremena da naucis jos mnogo stvari koje te zanimaju,
a znam i mnogo raje tih godina i blize koji znaju mnogo toga i to je super jer tehnologija
moze samo napredovat, neka ti je sa srecom u zivotu.
Vidjecu sta cu na kraju napravit za lap.hoce li se uspjet vratit
Pogledala sam ovaj link za fleshovanje, i jos malo po netu, pomalo mi strasno zvuci;),vjerovatno
sto treba znat odradit to, a mislim da bi se moglo naucit.
Ali vidim da je izvodivo , nadam se da ce proradit bez toga ili sta se mora mora se.
Ali ako bas se moze kobno zavrsit, maticna ploca.. necu to radit onda,neznam bi
li mogla, jer neznam neke osnove jer vec dr.treci put neznam nac tu bateriju malu i napravit res.biosa.
Mnogo pozdrava !!
dodo sam te na FB tamo cu ti poslat u poruci, sve kako da napravis . ok . . . .. . .....
AKO ti normalno boota bios (a iz opisa vidim da je) problem je do same instalacije win7...
lijepo ubaci win7 dvd, bootaj ga i odi u recovery... tamo ce ti popraviti (vjerojatno ti je nesto u bad sectorima ili je mbr nepravilno instaliran, zna se dogoditi...)
I vjerojatno ce ti raditi...
to sto si ti stavio ovdje nema veze s ovom temom
njoj windowsi ne rade, a kako ce radit kad ne
moze stavit ni boot cd dvd-znaci da dvd-nije
butabilan, nebi mogla prvi put ni radit instalaciju
znaci jednio ostaje da se je bios poremetio
znaci da se jedino to moze rijesit s flass bios ,
nadogradnjom novije verzije, posto je to jako rizicno
ako se skine pogresna verzija biosa, od maticne
ploce, maticna umire bude spljena, onda je to vec
veliki problem, lakse je resetirat bios, i onda se
mora vratit u normalu, ako nije problem, neki drugi
a moze bit da je crko hard disk graficka
rami, pa nema slike.....
Ja ti kazem sara... ako ti vec ne ide, nosi na servis, ako je problem do biosa sredit ce ti jako brzo, a ako je pod garancijom bit ce besplatno...
Kloni se samoprozvanih strucnjaka bez iti jedne zvijezdice vamo na forumu...
jesi imo kad takav problem, pa si ga rijesio,pa sad lupas savjete,,
servis i kosta ako se problem moze rijesit bez servisa cemu bezveze bacanje
novaca, to sto sam ja aktivan na ovom forumu samo 4mjeseca,
neznaci da nisam ovakve stvari do sad vidio i da ih nisam rijesio,
zato, molim te postedi me tih zvjezdica sto ih nosis, na odori..
Ako zelis pomoc posalji pm pa cemo ti to popraviti prilicno lagano...
Stvarno ne kuzim, sta je s tobom covjece,
zasto da to ne radi, nisam joj reko da flass bios
vec da ga resetira samo, i sta ces joj ti pomoc
koji mislis da jedina nada da joj pomognes
servis, i ne kuzim sta se cijelo vrijeme petljas
koda si pokupio svu pamet svijeta,
spusti se malo na zemlju i drugi ljudi
znaju mnogo toga a ne samo ti,
Pozdravi ,shvatila sam dio i sve do sada sta treba napravit, iako polako,
nisam se bas snasla odma,lupim s vremena na vrijeme,,=hvala ti mnogo na
pomoci.
evo ljudi,vrlo sličan problem. laptop HP compaq nx7300, samo bijela crtica u gornjem lijevom kutu. u bios se može ući normalno, napravljen reset. stavljen je prvo boot sa dvd-a pa sa hdd. međutim, odmah sam primjetio da se lampica od hard diska samo kratko upali i više ne svijetli. sumnja na hard disk, izvadim ga i spojim na moj stolni pc. radi normalno, pokrenem scan disk, prijavi greške i kaže da je sad ok. vratim ga na laptop, ništa. nakon toga sa sea tools popravim MBR, preskeniram ga, nakon toga još sa hdd regeneratorom preskeniram disk nebi li našao bad sektore, ništa. sve kao ok. pokrenem ponovo laptop, i eto windowsa! međutim, dođe do C/windows/system32/mup.sys i tu se sruši. ponovo restart i tako beskonačno.ovo vidim, naravno u safe modu.
pokušam ponovno podignuti windowse, međutim, oni prijavljulju da nema hard diska i prestaje instalacija.
što bi moglo biti?
Pozdravi,
pa je slican problem,ja jos uvijek nisam naisla na rijesenje, zaista sam mnogo
toga pokusala,a sta sam god probala opet sam gledala da ne narusi ni sistemu
nebude posljedice, no izgleda tesko da cu uspjeti.Isto sam napravila restart biosa,no nista.Mozda ipak u svoj volji da uspijem sama
ili uz pomoc dobrih savjeta i pomoci kao ovdje recimo na forumu ipak trebati dati laptop
u neke bolje ruke,
jos sam ovu informaciju zadnju dobila pa probaj, pokusaj,mozda tebi bude odgovovaralo.
1. Vrati BIOS postavke na Default tako što ćeš na EXIT meniju odabrati Load Setup Defaults.
2. Podesi da ti DVD bude First Boot Device.
3. Obavezno koristi boot-abilan instalacioni disk jer ti drugačije neće pokrenuti instalaciju sa diska.
4. Ukoliko sve krene kako bi trebalo, u toku priprema za instalaciju sistema formatiraj particiju na koju instaliraš sistem, obavezno. (Kursor u gornjem lijevom uglu blinka u nedogled zato što je vjerovatno oštećen boot sektor na hard disku (posledica virusa ili slicno), što ćeš popraviti formatiranjem.).
P.S. Ukoliko ne možeš naći boot-abilan disk, druga opcija je da instaliras sistem sa Flash memorije. Skini .img (sliku) Windows 7 sa neta, oko 2,5Gb, i Microsoft Windows 7 USB DVD Download Tool sa kojim mozes napraviti boot-abilan disk ili boot-abilnu Flash memoriju i na nju ubaciti instalaciju Sedmice. A u BIOSU naravno tad stavi First Boot Device USB.
I da, neka ti zadnja opcija bude da ti neko drugi popravi komp, jer dok se dobro ne namučiš, nećeš ni naučiti. Najlakše je dati nekome keš i ostati bez dragocjenog znanja. A Forum je tu za sve sitnice oko kojih se mučiš.
Puno sreće u radu!!!, nisam dodala jos
nije moguće na baš svaki USB stik složiti instalaciju Win7. Neke stikove nije moguće učiniti butabilnima.
Probala sam i ovo..i jos mnogo toga;))
Probaj da stavis SATA Controller Mode Option u BIOS-s pod Compatibility mode. Ja sam imao slican problem,
ali nije radilo dok je SATA controller bio pod AHCI Mode.
Nadam se da ce da pomogne.
Medjutim moj problem se razlikuje od tvoga,tako da ono sto se odnosi na mene zaobidji,vidi hoce ti raditi ako sam u pravu, no mozda nesto nadjes da ti pomogne,isto je moguce
Kursor u gornjem lijevom uglu blinka u nedogled zato što je vjerovatno oštećen boot sektor na hard disku (posledica virusa ili slicno),ostecen hard disk itd.ako ima sta za tebe odvje super..
mnogo pozzzz!!!
imam jos par poruka sa foruma i s maila mogu ti prenjet ovdje ako treba, ali mislim i da je ovo dovoljno jer meni je prestao radit nakon inst.win.7.sve otislo ...
nista od navedenog nije pomoglo tako da ...al vidjecu jos sta se moze,a kad se vrati sa pregleda;:budem napisala
ovdje sve kako je bilo sta i kako je proslo,
evo, ja riješio!
1. problem je bio u oštećenom MBR-u na disku (laptop nije moj, lik kaže da se prije kalvarije nešto pojavljivalo, dakle, sigurno napad virusa). seatools je riješio problem kako sam i naveo u prethodnom postu. može se riješiti i naredbom iz konzole fixmbr, ali mislim da su ova riješenja kvalitetnija
2. prije je tu bio xp, stavljanjem biosa na defaultne postavke, sata kontroler je bio u ACHI modu i xp nije prepoznavao disk. čim sam stavio 7-micu, sve je prošlo normalno. upravo ovo sad pišem na tom laptopu. nadam se da sam pomogao
sara b, skini seatools ili neki sličan program za popravak master boot record-a, stavi ga na cd ( napravi bootabilni) pokreni laptop ( first boot device CD/DVD) i kad ti se pokrene program, neka ti popravi MBR
javi kako je prošlo.
sretno!
ali mozda je problem bio u winu ne zna ja puno o biosu ja imam 10 godina kako sam mogo znat
Pozdravljam vas sviju, zelim da se zahvalim svima na lijepim i
korisnim odgovorima koji su mi dali znanje da mozda ako si me desi
slican problem ili nekome drugome pomognem rijesiti, ali opet
nazalost nista nisam uspjela napraviti sa laptopom
te ga ipak teska srca nosim na popravak da vidim sta je problem i
sta se moze napraviti, te se nadam da cu narednog puta moci sama
popraviti ili nekome sa istim problemom pomoci,
naravno nekada bez strucne pomoci tesko je reci sta je problem i rijesiti ga bez istog,
ali isto mislim da se ovako na forumu, preko neta covjeku moze
pomoci i olaksati ako je kvar laksi ili ovako kao
kod mene barem pomoci da nesto pokusas sam napraviti pa bilo ono uspjesno
ili ne, ljepse se osjeca.
Zahvaljujem jos jednom svima,
imam namjeru po zavrsetku rada na laptopu odnosno popravku, napisati ovdje
sta je tacno bio problem te sta ga je rijesilo, te se nadam da mozda ce nekome drugom dobro doci.
Mnogo pozdrava!!!