Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

poruka: 38
|
čitano: 7.567
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
offline
Kompju ne boota windowse na ssdu nakon instalacije

https://forums.tomshardware.com/threads/windows-10-not-booting-after-successful-install.3219307/

 

Imam problem kao ovaj tip sa tomshardwarea, radi se o crucial mx500 ssdu na gigabyte 970a ds3p ploči iz opisa. Probao sam svakakve opcije u uefiju, cak sam vratio i na default i svejedno kad ja cak manualno probam bootat taj ssd na njemu ne pronalazi instaliran windows iako je u samoj instalaciji vidljivo zauzeće diska.

 

U prilogu je fotografija uefija, tu sam svakakve opcije izmijenjao i nista

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.10.2021 22:21 (Del_Boy97).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Kompju ne boota windowse na ssdu nakon instala

Instalacija se radi sa otkopčanim ostalim diskovima da se tako nešto ne dogodi npr. da boot ostane na HDD a Windows systemske datoteke na SSD( a HDD si sigurno izvadio van nakon instalacije) .....

10 godina
offline
Re: Kompju ne boota windowse na ssdu nakon instala

Instalaciju radim preko uefi usba, nakon instalacije vadim usb da ostane samo taj SSD i opet ništa. 

 

Inače taj ssd bude prepoznat jedino u legacy modeu ali ne i u uefiju.

 

Probao sam instalirat winse i preko legacy modea na usbu, ali onda mi ne daje da odaberem ssd jer dobijam ovaj error: This computer's hardware may not support booting to his disk. "Ensure the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu"

 

Više sam s ovim izludio pa ne zamjeritr ako sam s tekstom zamuljao neš

15 godina
offline
Re: Kompju ne boota windowse na ssdu nakon instala

-opcije se ne mijenjaju (na ćoravo) nego se treba podesiti... (kako? -ovisi što je cilj-želja-potreba ili postojeća instalacija ili clean..).

prvo, uefi ili legacy.. gpt ili mbr, jer to je prvi boot kriterij, jer to je particijska shema, mod, standard.. i tad radi ili ne rad ako je različito-nekompatibilno (pogrešno, tj zato se bios podešava, ne čačka ili gleda yt..).

-dodatno uz uefi opcije, npr sec.boot, fastboot.. + svašta kao mod rada kontrolera, ide-ahci-raid.. a tad i driveri.

 

-imaš install win medj, može w7-8-10.. može i win11.

-install (boot) medij može biti napravljen na par načina, tj uefi-gpt je taj koji stvara 'problem' tj moguća su uvjek dva scenarija, mod rada.. medj može biti u gpt ili mbr shemi a može i obje.

-zato se ne boota bios-orderom, nego se nakon što se sve u biosu podesi (+save&exit jer tek tad je aktivno + ponekad još jednom ući i podesiti jer su neke opcije lančano povezane..)... treba koristiti boot-cms-quick meni, f8-9-10-11-12.. ovisno o mbo-proizvođaču-biosu.. ili esc, piše na ekranu, piše u manualu i rtfm-u. Tad ovisno o tome u kojem je modu install-boot medij možemo vidjeti recimo oba moda (isti stikić vidiš dva puta, dvije opcije) i tad izabereš željeni-kompatibilan mod.. + naravno, uz bios + bootmedij i hdd-ssd-disk mora biti u istom tom modu, ako nije prvo ga treba obrisati (diskpart-clean) i tad ga se inicijalizira u gpt ili mbr modu.. tek tad ide ostalo kao particije-boot i tek tad je disk bootabilan.

 

-narvno, kad imaš više diskova u računalu, sigurnije je ostale odspojiti, jer installer može gurnuti boot na bilo koji postojeći disk s boot sektorom.. zapravo sve se spetlja, bez dodatnh diskova je jednostavnije, kasnije se dodaju kad win radi..

 

-tek kad su bios+boot+disk u istom modu install će proći, napraviti boot.. bez tog (kao i moguć problem dirvera) nećeš moći do diska tj izabrati gdje da se instalira win + ne samo sys-os disk-particija nego i boot-skrivena a bez boot particije nema bootanja.

 

-ima.. tj možeš, ubaci stikić, bootaj s njega .. i ako je win instaliran tad ćeš tim bootom vidjeti win na disku i možeš ga bootati (tad iskoritiš boot-stikića za paljenje..) ali tad ovisiš o tom stikiću za svako paljenje-boot..

+ tad se to može fixati-dodati.. probaš s ponuđenim opcijama (fix..) i automatika će vidjeti što fali, dodati.. popraviti ako može, recimo podesiti disk za boot, dodati boot oznaku ili path do win particije u boot meni.

 

-konkretnije? .. ponoviti clean install, jer ako imaš stikić (za popravak) i pošto je ionako nova instalacija, sama instalacija je dovoljno brza-kratka da je to brže-konkretnije nego nagađati što si sve propustio-pormašio.. tj kreni redom 'po pravilima'.. od podešavanja biosa, odgovarajućeg boota installmedija, brisanja-inicijaliziranja diska .. tad će ostalo installer obaviti i win će normalno bootati, dodaš ostale diskove i to je to, brže tj cca 15min ili kraće za prosječno računalo.

-naravno, nije svejedno kakav stikić-mod imaš, kako podesiš bios, čak ni koja verrzija biosa, starost, defaulti-reset.. + uvjeti koje traži win11 kao tpm 2.0, sec.boot, uefi.. pa ako planiraš na w11 tad ćeš upravo tako podesiti opcije u biosu odnosno bez tog neće w11..

 

-prije, bez uefija, gpt.. nije bilo tog petljanja-problema tj postojao je jedan način rada-boota.. kao jedno gorivo za auto, kad imaš dva problem jer moraš znati koje + ne miješati-podesiti sve sukladno-kompatibilno što nije postojalo kao potreba dok je bio samo jedan boot-mod. Sad su to bios+boot .. + ovisno jel disk na koji inataliraš već formatiran i u kojem modu, sve troje mora biti u istom.

 

-koristi f-tipke za boot meni, da bi radile moraš isključiti fastboot.. + naravno stikić-boot mora biti ispravan + bios i postavke sukladne da bi bootalo., sve troje što je prije bilo samo jedno i to je 'sva mudrost' za boot.

 

-drugi dio boota, kao boot-particiju i meni koji kreira installer-os je jednak, neovisno o gpt-mbr-u.. tj za os-appse-korisnika se to ne razlikuje, isto.. pa recimo neispravan disk se može popraviti ako je samo zbrljavljeno recimo chkdsk, kao što ostali alati mogu popraviti boot meni ili kreirati novi.. sve možeš tipkanjem u cmdu i diskpartom, npr active (particija) i tek tad je ta particija aktivna-bootabilna, do tad nije mada je sve ispravno.. automatika to može sama, par restartova pa možda radi.

-sad w11 traži boot particiju tj sec.boot, w10-8-7.. je radio jednako, podržava ali nije uvjet. Ako tako kreiraš disk, tad mora imati boot particiju i to fat32.. tj zato je bolje ponoviti clean od nule, brisanjem diska i install će sve napraviti dok ovako možeš imati više lančanih povezanih problema koji će te svaki propustiti samo korak dalje ali i dalje neće raditi boot osa.. tj nije važno koji dio lanca prekineš, rezultat je isti, samo čitav radi.

 

-po sadašnjem kriteriju za tpm samo računala (mbo) od 2018me i novije će podržavati w11.. za ostale postoji hack.. pa ovisi što želiš, npr w10 s postavkama koje su identične za w11 a to znači + sec.boot i tad ćeš jednog dana moći na w11.. bez tog opet ista ova priča tj od nule..

 

-sad ti je vrijeme za to sve isprobati (naučiti, osnove).. upravo dok ti je disk nov-prazan, kad ne moraš brinuti o podatcima-postavkama itd.. samo priključiš novi ssd, ostalo odspojiš, jer installer kad vidi postojeći bootabilan disk s boot menijem-sektorom, nega nastavi koristiti za boot.. tj ne napravi na novom disku potrebno.. a zbog različitih modova to ne radi tj radilo bi da nema promjene (kao i čačkanje u biosu.. pa i to da bi odgovarajćom kombinacijom opcija u biosu mogao upaliti i postojeće.. ali je problem na ćoravo znati koje sve opcije i koji je boot-os-sys disk-particija.. + GUID diska.. a još teže je ručno natipkati to u cmd-u i kreirati novi bootmeni čak kad sve radi i samo fali meni..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Kompju ne boota windowse na ssdu nakon instala

Kolko diskova imas i kaj je na njima? Jel vidis ovaj disk u UEFI? I da kad si radio instalciju jesi napravio GPT? Iz ove slike kaj vidim ovaj OS prebaci na windows trebala bi bit opcija, i ovo dole di pise legacy ak je samo legacy prebaci na uefi.

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2021 13:16 (R4zOR229).
10 godina
offline
Re: Kompju ne boota windowse na ssdu nakon instala

Imam dva diska koja sam očistio potpuno. 

Instalirao windowse na zeljeni ssd koji je sad nazad u gpt

 

Ovo su sad trenutne postavke u biosu. Maticna prepoznaje oba diska (probao sam i sa ssdom samim) ali jednostavno kad se nakon instalacije komojuter restarta i izvadi usb on i dalje instalirane windowse na ssdu ne prepoznaje.

 

Os type sam sad stavio windows 8 jer je to jedina opcija, ali i dalje ista stvar

 

 

 

15 godina
offline
Re: Kompju ne boota windowse na ssdu nakon instala

CSM ti netreba ako imas GPT, to mozes iskljucit il ostavit u kombinaciji. I napisi koja je ploca. Jos jedna stvar jel taj mx500 normalni sata disk ili je m.2 sata?

2 godine
offline
Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

Ja bih napravi reset biosa, skinuo windows media creation tool, odmah skidaš windows iso i preko tog alata instaliraš windowse automatikom na stick..

 

poslije, redovno firs boot usb stick, f12, izabereš stick gdje su butabilni windowsi i ne bi trebalo biti problema, bar meni nije nikada.

vrlo jednostavno...

nemoj se zamarati s mbtgptpftrz odn. kako ćeš formatirati stick jer windows 10 alat sve sam napravi.

Najteže je u životu sirovini dokazati da je sekundarna ! MININGOM PROTIV DROGE !
 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Re: Kompju ne boota windowse na ssdu nakon instala

Gigabyte 970a ds3p rev 2.0, taj mx 500 je normalan sata ssd

10 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Tako sam i napravio, sve kako si naveo tu i jednostavno ne učitava windows sa mx500 ssda

2 godine
offline
Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

ako si već sve isprobao, instaliraj (pokušaj) windowse na prazan hard disk pa eliminiraj SSD.

Najteže je u životu sirovini dokazati da je sekundarna ! MININGOM PROTIV DROGE !
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
Del_Boy97 kaže...

Tako sam i napravio, sve kako si naveo tu i jednostavno ne učitava windows sa mx500 ssda

 S cim si radio disk? Media creation tool? Zajebi to, skini .iso skini rufus i napravi s njim bootabilni USB, pazi da u rufusu stavis GPT.

10 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

A jucer je sve normalno radilo, windowsi su bili na sata hddu. SSD mi je sluzio za storage.

 

Sad sam primjetio da kada windowse instaliram preko uefija ne prepoznaje ni na hddu, ni na ssdu.

 

Kada probam preko legacyja onda windowsi normalno rade na hddu, a na ssd mi uopce ne da instalirati te izbacuje vec gore spomenuti error ("Ensure the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu")

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2021 15:16 (Del_Boy97).
10 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Probat cu onda i tako

15 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Ak ti oce botat preko HDDa znaci da ti je tamo ostao bootloder, a gore si napiso da su cisti diskovi...Ak ti netreba nista na diskovima, skini si neki bootabilni partition wizard i pokreni ga s USBa(mislim da je MiniTool free), i s njim obrisi sve particije i ponovno formatiraj diskove i ostavi neformatirano pa poslje iz windowsa to rjesi. Jesi probo samo SSD? Jel meni lici ko da se bootloderi kolju ak imas jedan u MBR a drugi U GPT.

 

EDIT: sad sam se sjetil da mozes i CMD otvorit iz instalacijskog medija, tak da mozes tamo s diskpartom ocistit diskove i eventualno konvertitrat u GPT pa onda probat. Imas tu osnove kak ga se koristi. Makar bi ti ja preporucio da napravis ko dolje na slici (za svaki disk), znaci prvo nula onda ponovis sve za jedan. Nakom toga instaliras s windowse na SSD koristeci USB koji si napravio s rufusom(znaci GPT tamo izaberes).

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2021 16:07 (R4zOR229).
6 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
Del_Boy97 kaže...

A jucer je sve normalno radilo, windowsi su bili na sata hddu. SSD mi je sluzio za storage.

 

Sad sam primjetio da kada windowse instaliram preko uefija ne prepoznaje ni na hddu, ni na ssdu.

 

Kada probam preko legacyja onda windowsi normalno rade na hddu, a na ssd mi uopce ne da instalirati te izbacuje vec gore spomenuti error ("Ensure the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu")

Ako windowse instaliraš u UEFI modu onda ugasi CSM i legacy boot, ostavi samo UEFI pa će vidjeti windowse.

 

Ako instaliraš kao legacy onda i medij treba biti dignut kao legacy i sistemski disk mora biti prebačen u MBR, koliko vidim kod tebe je disk GPT pa ga ne može očitati kad bootaš instalacijski medij u legacy modeu. Možeš pokrenuti CMD sa SHIFT + F10 kombinacijom tokom instalacije i pokrenuti DISKPART u naredbenom retku pa konvertirati disk u MBR.

Naravno, preporučujem instalaciju i bootanje u UEFI načinu rada.

 

10 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
R4zOR229 kaže...

Ak ti oce botat preko HDDa znaci da ti je tamo ostao bootloder, a gore si napiso da su cisti diskovi...Ak ti netreba nista na diskovima, skini si neki bootabilni partition wizard i pokreni ga s USBa(mislim da je MiniTool free), i s njim obrisi sve particije i ponovno formatiraj diskove i ostavi neformatirano pa poslje iz windowsa to rjesi. Jesi probo samo SSD? Jel meni lici ko da se bootloderi kolju ak imas jedan u MBR a drugi U GPT.

 

EDIT: sad sam se sjetil da mozes i CMD otvorit iz instalacijskog medija, tak da mozes tamo s diskpartom ocistit diskove i eventualno konvertitrat u GPT pa onda probat. Imas tu osnove kak ga se koristi. Makar bi ti ja preporucio da napravis ko dolje na slici (za svaki disk), znaci prvo nula onda ponovis sve za jedan. Nakom toga instaliras s windowse na SSD koristeci USB koji si napravio s rufusom(znaci GPT tamo izaberes).

 

krivo smo se razumjeli, sve ove cmd komande za konvertiranje u GPT i MBR sam ja već koristio

 

Opcija 1:

Instalacija windowsa preko media creation toola na usbu putem UEFI modea - na kojem god hard disku ja instalirao (bio to hdd ili ssd) kompjuter jednostavno ne želi pokrenut windowse pa sam iz tog razloga probao sa legacy modeom sto dovodi do opcije 2

 

Opcija 2:

Instalacija windowsa preko media creation toola na usbu putem legacy modea - u ovom slučaju mi na SSDu uopće ne dopušta instalaciju, ali na HDDu dopušta te na njemu onda windowsi rade normalno

 

Maat kaže...
Del_Boy97 kaže...

A jucer je sve normalno radilo, windowsi su bili na sata hddu. SSD mi je sluzio za storage.

 

Sad sam primjetio da kada windowse instaliram preko uefija ne prepoznaje ni na hddu, ni na ssdu.

 

Kada probam preko legacyja onda windowsi normalno rade na hddu, a na ssd mi uopce ne da instalirati te izbacuje vec gore spomenuti error ("Ensure the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu")

Ako windowse instaliraš u UEFI modu onda ugasi CSM i legacy boot, ostavi samo UEFI pa će vidjeti windowse.

 

Ako instaliraš kao legacy onda i medij treba biti dignut kao legacy i sistemski disk mora biti prebačen u MBR, koliko vidim kod tebe je disk GPT pa ga ne može očitati kad bootaš instalacijski medij u legacy modeu. Možeš pokrenuti CMD sa SHIFT + F10 kombinacijom tokom instalacije i pokrenuti DISKPART u naredbenom retku pa konvertirati disk u MBR.

Naravno, preporučujem instalaciju i bootanje u UEFI načinu rada.

 

 Boldano: jesam, sve je kako si rekao. Pazio sam da je ssd onda u gpt-u i na njega instalirao. Na restartu mi kaze no boot device.

 

Ostatak: i to sam probao, u tom slučaju uopće ne dozvoljava instalaciju na taj ssd. Mogu samo na HDD i tada radi.

15 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Ajd onda ovim redom napravi:

 

Iskljuci HDD iz ploce cist da se to ne radi slucajno neki problem

 

Restiraj bios na defult

 

BIOS poriktaj OS type - windows, CSM support - nemoj always vidi kaj jos ima mada ga mozes i skroz iskljucit, Boot mode selection-stavi UEFI samo, Gore poslje instalacije stavi taj SSD ko prvi u boot orderu (Obicno ako je UEFI ti zna pisat prije imena diska jos UEFI a ako je MBR bude sam ime diska, doduse ovisi o ploci)

 

Napravi bootabilni USB s rufusom ko kaj sam ti napiso, ti spominjes GPT na SSDu ja ti velim za GPT pri izradi USB-a tam

 

Kad bootas taj USB i udes u instalaciju opet ponovi onaj dio preko CMDa i ocisti skroz disk(SSD) od svih particija i konvertiraj ga u GPT za svaki slucaj

 

Stavi u biosu pod boot order SSD prvi

 

Ak ti nakon tog nece radit onda stvarno nemam ideju.

6 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Slažem se da treba HDD bit odspojen za vrijeme instalacije.

 

Pokušaj još namjestiti u BIOSu onda da CSM bude uključen, ali slijedeće opcije probaj namjestiti:

Boot Mode Selection: UEFI and Legacy 
Storage Boot Option Control: Legacy only ili UEFY and legacy, ovisno što već ima. pokušati sve opcije za boot ali pod legacy bi vjerojatno trebalo bootati.

 

Ako neće tako, pokušaj SSD podesit kao MBR, a Boot mode selection kao legacy only, i instalirati kao MBR tj. legacy

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2021 19:41 (Maat).
6 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Zaboravio sam reći, pokušaj i neki od prvih SATA portova. Pogledaj na ploči ili u manualu koji su koji portovi, idi sa 0 ili 1. Zadnji portovi su na drugom kontroleru i moguće je da su kombo portovi sa IDE i tu zna biti problema isto.

10 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
R4zOR229 kaže...

Ajd onda ovim redom napravi:

 

Iskljuci HDD iz ploce cist da se to ne radi slucajno neki problem

 

Restiraj bios na defult

 

BIOS poriktaj OS type - windows, CSM support - nemoj always vidi kaj jos ima mada ga mozes i skroz iskljucit, Boot mode selection-stavi UEFI samo, Gore poslje instalacije stavi taj SSD ko prvi u boot orderu (Obicno ako je UEFI ti zna pisat prije imena diska jos UEFI a ako je MBR bude sam ime diska, doduse ovisi o ploci)

 

Napravi bootabilni USB s rufusom ko kaj sam ti napiso, ti spominjes GPT na SSDu ja ti velim za GPT pri izradi USB-a tam

 

Kad bootas taj USB i udes u instalaciju opet ponovi onaj dio preko CMDa i ocisti skroz disk(SSD) od svih particija i konvertiraj ga u GPT za svaki slucaj

 

Stavi u biosu pod boot order SSD prvi

 

Ak ti nakon tog nece radit onda stvarno nemam ideju.

 nazalost sve sam to već probao. On jednostavno u uefiju ne želi pronać išta iako je sve poštelano kako ste rekli vas par ovdje.


Ako isključim CSM support onda mi se maknu sve one boot opcije (uefi only, legacy only...) pa u boot selectoru nema niti jednog drajva


ako ga uključim i podesim sve na uefi onda nadje drajvove ali mi kaze da nema boot devicea nakon što na selectoru odaberem SSD, znači praktički isto



Napravio sam i gpt na usbu sa rufusom i nije ništa promjenilo nažalost.

Maat kaže...

Slažem se da treba HDD bit odspojen za vrijeme instalacije.

 

Pokušaj još namjestiti u BIOSu onda da CSM bude uključen, ali slijedeće opcije probaj namjestiti:

Boot Mode Selection: UEFI and Legacy 
Storage Boot Option Control: Legacy only ili UEFY and legacy, ovisno što već ima. pokušati sve opcije za boot ali pod legacy bi vjerojatno trebalo bootati.

 

Ako neće tako, pokušaj SSD podesit kao MBR, a Boot mode selection kao legacy only, i instalirati kao MBR tj. legacy

 Pokušao boldano, da bi to mogao podešavat CSM mora biti uključen ili os type mora biti "other"

 

Pokušao sa legacyjem i ssdom na mbr, onda mi za njega izbacuje error na odabiru kod instalacije "Windows cannot be installed to this disk. This computer's hardware may not support booting to this disk. Ensure that the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu."

Maat kaže...

Zaboravio sam reći, pokušaj i neki od prvih SATA portova. Pogledaj na ploči ili u manualu koji su koji portovi, idi sa 0 ili 1. Zadnji portovi su na drugom kontroleru i moguće je da su kombo portovi sa IDE i tu zna biti problema isto.

 I to sam danas probao, stavio sam ssd na port 0

 

 

 

 

Htio bi vam se zahvalit, ali nažalost ništa ne pali. Izgleda da ću ostat na HDDu kao OS drajvu, a ssdu kao storageu barem do nekog budućeg upgradea

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2021 20:24 (Del_Boy97).
15 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

 Pokušao boldano, da bi to mogao podešavat CSM mora biti uključen ili os type mora biti "other"

 

Pokušao sa legacyjem i ssdom na mbr, onda mi za njega izbacuje error na odabiru kod instalacije "Windows cannot be installed to this disk. This computer's hardware may not support booting to this disk. Ensure that the disk's controller is enabled in the computer's BIOS menu."

Maat kaže...

Zaboravio sam reći, pokušaj i neki od prvih SATA portova. Pogledaj na ploči ili u manualu koji su koji portovi, idi sa 0 ili 1. Zadnji portovi su na drugom kontroleru i moguće je da su kombo portovi sa IDE i tu zna biti problema isto.

 I to sam danas probao, stavio sam ssd na port 0

 

 

 

 

Htio bi vam se zahvalit, ali nažalost ništa ne pali. Izgleda da ću ostat na HDDu kao OS drajvu, a ssdu kao storageu barem do nekog budućeg upgradea

 Al u ovom boldanom slucaju trebas disk u MBR stavit, jesi ti napravil. A zas ovo s UEFI na radi nzn stvarno.

 

EDIT: vidim sad da si probo, jedino jos da instaliras na HDD ak ti radi i onda kloniras cijeli disk

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.10.2021 21:41 (R4zOR229).
10 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

mogao bi to probat, ali nisam nikad dosada.

 

Neki tech tip oko tog mby?

15 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Nisam ni ja, tak da ti nemogu dat neki savjet iz prve ruke. Izguglaj malo ima vjerojatno hrpa tutorila.

6 godina
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst

Budući da možeš instalirati Windowse u GPT modeu na SSD i vidiš ga u BIOSu, to znači da bi tebao moći bootati s njega. Iz nekog razloga možda ne dobiješ bootloader instaliran i vidljiv tamo gdje treba biti.

Vrijede sve prijašnje opaske, čista instalacija, samo SSD spojen, nekim ljudima je ovakav problem još riješilo da odspoje USB instalacijski stick u trenutku kad setup windowsa javi da ide u restart kako bi se dovršila instalacija.

Kao boot device nakon tog primarnog installa windowsa u BIOSU treba u pravilu biti vidljiv i odabran (u GPT/UEFI načinu instalacije) Windows Boot Manager (u pravilu se bootloader ne vidi kao ime diska ovdje)

 

Kloniranje sa HDD na SSD bi moglo zaobići problem iako se tako mogu steći drugi.

Ako ćeš ići putem kloniranja, a vrijedi isprobati definitivno, mogu preporučiti Macrium Reflect Free kao besplatan alat koji jako dobro radi.

 

https://www.macrium.com/reflectfree

 

Preporučio bih u slučaju da se pokušava klonirati, da se spoji samo HDD, napravi čista UEFI/GPT instalacija na HDD. Također bih preporučio da za potrebe kloniranja na tom HDDu budu samo Windowsi, da se ne mora raditi resize i izbacivanje suvišnih particija u procesu kloniranja. Nakon toga da se napravi Macrium USB medij, spoji i SSD i kroz wizard izvrši kloniranje na SSD. Nakon toga odspojiti HDD in pokušati podići sustav. Ni u kom slučaju ne smiju biti spojena oba diska sa instaliranim sustavima istovremeno a da se pokuša učitati sustav jer može doći do corruptanja windowsa i bootloadera.

ako se sustav podiže sa SSDa nakon kloniranja onda je potrebno opet minimalno ukloniti bootloader particiju sa HDD diska prije spajanja diska a još preporučljivije pobrisati sve particije tj. potpuno očistiti HDD. To se može spajanjem diska dok su Windowsi podignuti ili još bolje odspojiti prvo SSD, spojiti samo HDD i potpuno ga obrisati i očistiti, pa onda opet spojiti SSD i podići sustav sa njega. 

 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.10.2021 9:55 (Maat).
10 godina
neaktivan
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
Ja bi prvo napravio update BIOS-a na zadnju verziju, ako već nije napravljena.
MPLAB C18
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
zhUPer_C18 kaže...
Ja bi prvo napravio update BIOS-a na zadnju verziju, ako već nije napravljena.

 ¸njegov zadnji bios je iz 2018 god.

nadam se da ga je piknuo.. 

 

svašta je on već isprobao, ja bih odnio SSD kod nekog frenda pa da mu pokuša napraviti install na njegovom računalu...

malo vjerojatno da je SSD rika, ali moguće.

Najteže je u životu sirovini dokazati da je sekundarna ! MININGOM PROTIV DROGE !
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.10.2021 11:17 (Zaporožac).
13 godina
offline
Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

A ni dobro kad se neće dignuti.

AMD/Intel ljubitelj/mrzitelj, ovisno kakav mi je dan. :D
 
1 0 hvala 1
2 godine
offline
Re: Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon inst
Valentin17 kaže...

A ni dobro kad se neće dignuti.

 Visak (sad će se on pojaviti)  

 

Najteže je u životu sirovini dokazati da je sekundarna ! MININGOM PROTIV DROGE !
10 godina
neaktivan
offline
Kompjuter ne boota windowse na ssdu nakon instalac

Nisam sve čitao, meni je bilo slično na jednom računalu. Iz nekog razloga nije mi htjelo podignuti sustav kad je m.2 ssd bio ukopčan u utor br 2. Kad sam ga prebacio na utor 1 sve je radilo kako treba.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.10.2021 12:10 (Interland).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice