Instalacija WinXP ne vidi hard disk

poruka: 38
|
čitano: 16.454
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Slozio sam sljedecu konfiguraciju:

Intel Core i7 920 2.66 Ghz

MB Gigabyte EX58-DS4

G.Skill 3x2 GB ram na 1333 MHz

ATI Radeon HD 3650

2 x WD Caviar 500 gb

1 x WD Raptor 75gb

Napajanje Corsair TX Series 750W

Napravim raid od ova dva WD-a od 500gb. Krenem instalirat windowse xp, kad mi javi da nemoze nac niti jedan hdd? A sve tri ih vidim u biosu.

Hvala unaprijed

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Instalacija WinXP ne vidi hard disk

Najprije ćeš morati pronaći odgovarajuće SATA/RAID drivere za svoju matičnu ploču. Možeš ih naći na CD-u koji si dobio uz matičnu ploču ili računalo, te na stranicama proizvođača računala/matične ploče.

Potom uradi jedno od ovo dvoje:

1) Driveri se snime na disketu, a kada se prilikom instalacije Windowsa XP javi poruka: "Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver" pritisne se F6, a Windowsi će nešto kasnije zatražiti tu disketu s driverima.
ili
2) SATA driveri se mogu integrirati u instalacijski CD Windowsa XP pomoću programa nLite.

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Da li mogu to nekako stavit na usb ili cd, pa da se boota s usb-a, jer nemam floppy drive?

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne!

Jedino integracijom deivera na instalacijski CD Windowsa XP pomoću Nlite-a, kako ti je kolega u prethodnom postu i rekao.

Intel Core i7 Procesor I7-920 2,66 GHz, ATI HD4870 X2 DDR5 2 GB, Kingmax Mars DIMM 2GB DDR-3 1333MHz x 3
16 godina
neaktivan

Probaj staviti preko USB a snimi i na cd jer prilikom instalacije ti je već cd od Win OS-a u CD-DVD uređaju pa ak ne ide preko USB-a probaj onda preko CD-a s time da ćeš morati izvaditi instalacijski cd OS-a. Probaj pa javi.

s.t.a.l.k.e.r. aka automaton aka yamijima
16 godina
neaktivan

To je u slučaju ako nema floppy ili?

17 godina
Vatrik kaže...

Da li mogu to nekako stavit na usb ili cd, pa da se boota s usb-a, jer nemam floppy drive?

kod Win XP NE MOŽEŠ boot sa USB. Ali na Visti funkcionira savrseno (stavis driver na usb stick, a Vista prepozna ito je to).
tebi bi bilo najbolje da pomoću nLite-a integriraš drivere u samu instalaciju i snimiš novi medij koji ima u sebi te drivere.
17 godina
neaktivan

Razmisli o Visti, obzirom da imaš takvu konfiguraciju. Tamo su driveri već integrirani. U svakom slučaju, nadam se da ćeš staviti 64-bitni OS.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.3.2009 9:47 (macak).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Možeš samo trebaš formatirat sa odgovarajućim programima memory stick da bi bio boot-abilan.

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Ok, nasao sam floppy, prebacio drivere sa cd-a od maticne na disketu, stisnem F6 i posle kad mi trazi drivere nemoze ih nac?

Onda stisnem S da trazi na disketi i opet nista...?

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.3.2009 10:28 (Vatrik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
Vatrik kaže...

Ok, nasao sam floppy, prebacio drivere sa cd-a od maticne na disketu, stisnem F6 i posle kad mi trazi drivere nemoze ih nac?

Onda stisnem S da trazi na disketi i opet nista...?

to ti je zato sto je floppy spojen na USB. jesam u pravu?
problem je sto ti nista na USB-u u ovom trenu ne radi!
primi se nLitea ili viste
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Floppy nije spojen na usb nego sa IDE kablom

16 godina

-FDD je običan, pravilno spojen itd..?? ili pogrešni driveri (...nije IDE nego FDD kabel?)

Gigabyte na CDu ima poseban direktorij za 'F6' drivere  (Menu.BAT), odabereš koji driver ti treba i on ga snimi na disketu, no pošto je nova ploča moguće da je izbaćena podrška (namjerno) za XP. Pošto si stavio RAID, možeš iskoristiti bilo koji ICH-10R(8-9-10) ili možda, jer Gigabite ima i svoj dodatni kontroler, GigaRaid-36X, ovisno na koji kontroler su diskovi spojeni (IA ili GRaid). U biosu omogućiti FDD-1.44

Istina, elegantnije je slipstrimati s nLiteom, ali tek kad znaš koji driver ti treba....

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.3.2009 11:24 (ihush).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

baci flopy u k...c.

ja sam imao sličan problem, ali samo s laptopom, ima još uvijek negdje post, najbolje ti je sata drivere integrirat u windovse i miran si za svagda.

malo pročačkaj po biosu, nekad ima opcija da emulira sata u ata, onda ti neće trebat nikakvi dodatni driveri

17 godina
neaktivan

probaj IDE drive staviti  u BIOS-u iz AHCI u obican mod, mislim da bi to trebalo rijesiti probleme...

Pozdrav, Calinjos
16 godina

-diskovi su u RAIDu, ATA/AHCI opcija nije rješenje, nego konkretni F6 driver....

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Pokusao sam s nLite-om i opet isti problem. Integriram drivere, pokusam instalirat xp i opet mi javlja istu gresku...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

sorry unaprijed...

South Bridge:

1. 6 x SATA 3Gb/s connectors (SATA2_0, SATA2_1, SATA2_2, SATA2_3, SATA2_4, SATA2_5) supporting up to 6 SATA 3Gb/s devices
  2. Support for SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5, and RAID 10

GIGABYTE SATA2 chip:

1. 1 x IDE connector supporting ATA-133/100/66/33 and up to 2 IDE devices
  2. 2 x SATA 3Gb/s connectors (GSATA2_0, GSATA2_1) supporting up to 2 SATA 3Gb/s devices
  3. Support for SATA RAID 0, RAID 1 and JBOD

iTE IT8720 chip:

1. 1 x floppy disk drive connector supporting up to 1 floppy disk drive

-pošto tvoja ploča ima DVA kontrolera, na koji si priključio koji HDD 1xRaptor i 2x500-Raid ?

s Gigabytove stranice GIGABYTE SATA2 RAID Driver (Preinstall driver) Note: Press F6 during Windows* setup to read from floppy. (For non-VISTA operating systems)  ili za ICH10R skini s intelove 'F6'...

u biosu, postavka za željeni kontroler -RAID, sejvaš, kod butanja (ovisno koji kontroler) ctrl+I ili ctrl+g (-čitaj s ekrana)

-iskonfiduriraš diskove, opet sejvaš, reboot.. u biosu (jer je sada RAID volume-X) odabereš boot... sejvaš.

-tek sad ona disketa i windows CD... mora raditi. Kad uspije s nLiteom si slipstreemaj taj driver na čisti (origigig) Windows CD.

uh, ... nadam da radi....

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Ne kužim u čemu je problem, evo skinuo sam Windowse sa integriranim driverima koje je neko ugradio također s nLite-om i instalirao ih bez problema.

Kad ja ubacim drivere pomoću nLite-a, onda mi ne radi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
prihvaćeno rješenje

kastomizirane verzije mogu stvarati probleme, možda nisi do sad koristio nLite, svaki početak je težak... a na greškama se uči.

trebao si odabrati txt mod driver a ne PnP, vjerojatno je tu problem... - pokušaj ponovo.

16 godina
neaktivan

Možda si krivo shvatio što znači staviti SATA drajver na flopi. Otvoriš CD sa drajverima za matičnu ploču od gigabajta , nađeš Bootdrv folder i u njemu MENU.exe, dvaput klikneš na njega a on otvori comand prompt prozor i sam odradi svoje.Pri tome moraš imati formatiranu disketu u flopiju. Dalje kako je rečeno , instalacijski disk, F6, S,...

17 godina
neaktivan
autorov komentar
ihush kaže...

kastomizirane verzije mogu stvarati probleme, možda nisi do sad koristio nLite, svaki početak je težak... a na greškama se uči.

trebao si odabrati txt mod driver a ne PnP, vjerojatno je tu problem... - pokušaj ponovo.

A sta ih onda sve oznacim u txt modu?

@diadero, točno tako sam napravio...
16 godina
neaktivan

Oprostite što ovako upadam, ali i ja sam imao isti problem, odnosno sličan. Meni su Windowsi u početku normalno radili, ali se povremeno nisu htjeli dići i i počelo mi se događati ista stvar.

Nažalost, neki sam dan bio jaaaaaaaako isfrustriran i iskalio sam svoj bijes na onome što trpi kad softver zajebava - na hardveru. Drmnuo sam jedanput jako po kanti. Nakon toga, hard disk mi je počeo glasno škljocati, a problem se, naravno, nije riješio...

Da, znam da sam budala, ali kompjuter je potpuno nov i muče me još neki problemi pa sam eksplodirao. Nažalost, u tom sam bijesu skinuo garancijsku naljepnicu i otvorio komp da vidim što to škljoca... (Još veća budala).

Zašto ovo pišem? Znam da ovo nije dio foruma o hardveru, ali može li mi netko, MOLIM VAS, odgovoriti što mi se dogodilo s hardom? Može li se popraviti, koliko košta neki novi i tako to?...

Oprostite još jednom što upadam ovako! Da sam se barem prije sjetio uguglati svoj problem i našao ovu temu na ovome forumu... Da, znam, glupi sam majmun...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vexi kaže...

Oprostite što ovako upadam, ali i ja sam imao isti problem, odnosno sličan. Meni su Windowsi u početku normalno radili, ali se povremeno nisu htjeli dići i i počelo mi se događati ista stvar.

Nažalost, neki sam dan bio jaaaaaaaako isfrustriran i iskalio sam svoj bijes na onome što trpi kad softver zajebava - na hardveru. Drmnuo sam jedanput jako po kanti. Nakon toga, hard disk mi je počeo glasno škljocati, a problem se, naravno, nije riješio...

Da, znam da sam budala, ali kompjuter je potpuno nov i muče me još neki problemi pa sam eksplodirao. Nažalost, u tom sam bijesu skinuo garancijsku naljepnicu i otvorio komp da vidim što to škljoca... (Još veća budala).

Zašto ovo pišem? Znam da ovo nije dio foruma o hardveru, ali može li mi netko, MOLIM VAS, odgovoriti što mi se dogodilo s hardom? Može li se popraviti, koliko košta neki novi i tako to?...

Oprostite još jednom što upadam ovako! Da sam se barem prije sjetio uguglati svoj problem i našao ovu temu na ovome forumu... Da, znam, glupi sam majmun...

99% da ti nevalja hard disk, ubaci novi pa probaj ili posudi od nekog
17 godina
neaktivan

Vatrik nabavi Vistu 64 bitnu jer XP je šteta stavljat na ovakvu konfu a i koliko sam čitao da 64 bitni XP i nije baš najfunkcionalniji

Prodajem kravu, crna metalik boja, HI-FI mukanje, sportski rep i alu kopita.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Vexi kaže...
.... ali kompjuter je potpuno nov i muče me još neki problemi pa sam eksplodirao. Nažalost, u tom sam bijesu skinuo garancijsku naljepnicu i otvorio komp da vidim što to škljoca... (Još veća budala).

- cjena novog 300kn nadalje, pokušaj iskoristiti garanciju po komponentama, možda prođe (osim ako i oni ne čitaju ovaj post...)
-ubuduće nemoj lupati komp, nije on kriv... -sretno s garancijom.

@vatrik u nLiteu, pod grupom insert drivers -single (txt tj. inf), jer pnp su windows driveri, a boot je u 'DOSu'.. pročitaj još jednom gore, da ne ponavljam ostatak.

16 godina
neaktivan

Hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam jedan problem sa laptopom. Neki dan sam ga probao upaliti kad gle čuda on mi izbaci onu poruku koja se pokaže kad se treba ubacit cd sa windowsima i kliknut enter da bi se pokrenula instalacija windowsa. Odem u bios i postavim da se windowsi podižu sa diska a on mi opet ovo izbacu. Šta da radim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Vatrik kaže...

Slozio sam sljedecu konfiguraciju:

Intel Core i7 920 2.66 Ghz

MB Gigabyte EX58-DS4

G.Skill 3x2 GB ram na 1333 MHz

ATI Radeon HD 3650

2 x WD Caviar 500 gb

1 x WD Raptor 75gb

Napajanje Corsair TX Series 750W

Napravim raid od ova dva WD-a od 500gb. Krenem instalirat windowse xp, kad mi javi da nemoze nac niti jedan hdd? A sve tri ih vidim u biosu.

Hvala unaprijed

stari moj muče te ko isusa..daj ak možeš stavi sliku biosa...ima caka ako ti je opcija "boot from other device" isključena onda nema šanse da nađe...vjeruj mi imao sam istu situaciju al sam skužio tu grešku..uključi to i radit će 100%...kakvi cdji i flopy za instalaciju običnih windowsa..  ;)....javi dal si uspio

Zapla
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice