Hibernate radi kao Sleep

poruka: 30
|
čitano: 5.299
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Hibernate radi kao Sleep

Pozdrav svima

Javljam se sa interesantnim problemom - kada komp stavim u hibernaciju, on se ponaša kao da sam ga stavio u Sleep. Čim pomerim glodara ili kliknem na tastaturu, sistem se podiže. Šta i kako da uradim da bi Hibernate bio pravi Hibernate?

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Hibernate radi kao Sleep

-ako si ga stavio u hiber, tad je u hiberu.. a ako se pali (izgleda kao sleep) na pomak miša, tad nisi podesio ili pogrešno opcije, bios-driver, tj bilo koji uređaj može paliti računalo, usb, pci, mreža.. kao što se to može podešavati u biosu (neovisno o osu-driveru) ili uefi pa je svejedno, odnosno driver.. + naravno i power opcije koje imaju veze opet sa svime što pali-štedi.. tako da može biti na raznim mjestima, no potražiš i ako nije jedno tad je drugo..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
4 godine
Hibernate radi kao Sleep

evo ovdje imas Microsoft inzenjera koji ti lijepo u detalje objasni Sleep, Hibernate, Restart i Shutdown, pa si namjestis tocno kako tebi pase i sto zelis da ti racunalo zaista napravi kada pokrenes nesto od toga

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Mitohondri kaže...

evo ovdje imas Microsoft inzenjera koji ti lijepo u detalje objasni Sleep, Hibernate, Restart i Shutdown, pa si namjestis tocno kako tebi pase i sto zelis da ti racunalo zaista napravi kada pokrenes nesto od toga

Jako dobro znam čemu služe opcije Sleep, Hibernate, Restart i Shutdown. Problem i jeste u tome što se računalo ne želi ponašati onako kako ja želim - bar kad je u pitanju hibernacija.U poslednjih dvadeset godina svako računalo mi je radilo ono što mu se zada, a ovo najnovije to ne želi. Hvala na odgovoru, u svakom slučaju.

15 godina
ihush kaže...

-ako si ga stavio u hiber, tad je u hiberu.. a ako se pali (izgleda kao sleep) na pomak miša, tad nisi podesio ili pogrešno opcije, bios-driver, tj bilo koji uređaj može paliti računalo, usb, pci, mreža.. kao što se to može podešavati u biosu (neovisno o osu-driveru) ili uefi pa je svejedno, odnosno driver.. + naravno i power opcije koje imaju veze opet sa svime što pali-štedi.. tako da može biti na raznim mjestima, no potražiš i ako nije jedno tad je drugo..

Nisam spomenuo u svom postu, ali prošao sam već kroz sve stavke u BIOS-u (UEFI-ju) i sve što mi je "mirisalo" na uključivanje putem tastature/miša sam onemogućio. Power Options - ni nema šta posebno da se podesi. Uključivanje preko mreže - nemam potrebe za tim jer je ovo jedini PC u domaćinstvu. Ne znam više ni gde da tražim. Nabasao sam na internetu na pitanja sa identičnim problemom, ali su odgovori uglavnom imbecilni.

4 godine
Hibernate radi kao Sleep

Koji OS je u pitanju?

0 0 hvala 0
2 godine
Hibernate radi kao Sleep

Ajd prvo probaj "powercfg /hibernate on" pa onda "shutdown /h"

0 0 hvala 0
15 godina
vax kaže...

Koji OS je u pitanju?

Windows 11 Pro

Ako nešto znači - MB je Gigabyte  H610M S2H (U3E1)

15 godina
BinaryJesus kaže...

Probao.

Bez promene.

14 godina
Zox kaže...
BinaryJesus kaže...

Probao.

Bez promene.

-naravno (da je bez promjene) .. jer hiber-on-off pali odnosno isključuje hiber, .. da je isključen-onemogućen tad ne bi bio ni dostupan u opcijama gašenja, tako da to ne može biti fix.. dok je shutdown onak, treća sisa :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.10.2023 19:45 (ihush).
4 mjeseca
Zox kaže...

Pozdrav svima

Javljam se sa interesantnim problemom - kada komp stavim u hibernaciju, on se ponaša kao da sam ga stavio u Sleep. Čim pomerim glodara ili kliknem na tastaturu, sistem se podiže. Šta i kako da uradim da bi Hibernate bio pravi Hibernate?

Probao si ugasiti Secure boot in UEFI?

što dobiješ kad upišeš "powercfg /a"?

15 godina
millennial kaže...
Zox kaže...

Pozdrav svima

Probao si ugasiti Secure boot in UEFI?

što dobiješ kad upišeš "powercfg /a"?

Da, Secure Boot je isključen.

Kad upišem "powercfg /a" dobijem ovo:

PS C:\Users\ZoX> powercfg /a
The following sleep states are available on this system:
Standby (S3)
Hibernate
Hybrid Sleep

The following sleep states are not available on this system:

Standby (S1)
The system firmware does not support this standby state.

Standby (S2)

Standby (S0 Low Power Idle)

Fast Startup
This action is disabled in the current system policy.

4 mjeseca
Hibernate radi kao Sleep

Probaj ovo.

odi u power plan settings pronađi "sleep" i postavi "sleep after" na "never" i "hybrid sleep" na "disable". Vjerojatno ti "hybrid sleep" pravi problem. Javi je li pomoglo.

0 0 hvala 0
15 godina
millennial kaže...

Probaj ovo.

odi u power plan settings pronađi "sleep" i postavi "sleep after" na "never" i "hybrid sleep" na "disable". Vjerojatno ti "hybrid sleep" pravi problem. Javi je li pomoglo.

To sam uradio još prilikom prvog konfigurisanja sitema, nakon instalacije Windowsa. Takođe i "Fast Stratup" isključujem. Dakle - ne pomaže.

4 mjeseca
Zox kaže...
millennial kaže...

Probaj ovo.

To sam uradio još prilikom prvog konfigurisanja sitema, nakon instalacije Windowsa. Takođe i "Fast Stratup" isključujem. Dakle - ne pomaže.

nisam siguran da si ga dobro ugasio jer ti je gore naveden u available listi, a trebao bi biti tamo gdje je fast startup pod "disabled".

PS C:\Users\ZoX> powercfg /a
The following sleep states are available on this system:
Standby (S3)
Hibernate
Hybrid Sleep

The following sleep states are not available on this system:

Standby (S1)

Standby (S2)

Standby (S0 Low Power Idle)

Fast Startup
This action is disabled in the current system policy.

4 mjeseca
Hibernate radi kao Sleep

možeš još probati restorati početnu shemu:

Powercfg /restoredefaultschemes

powercfg /h /type full

0 0 hvala 0
15 godina
Hibernate radi kao Sleep

Problem napokon rešen.

Bilo je potrebno (i dovoljno) otvoriti Device Manager i u podešavanjima za tastaturu i miša skinuti kvačicu sa "Allow this device to awake the computer". 

Toliko muke i pretrage, a rešenje prilično banalno i na dohvat ruke.

Hvala svima koji su se potrudili i ponudili pomoć.

1 0 hvala 0
23 mjeseca
Zox kaže...

Problem napokon rešen.

Bilo je potrebno (i dovoljno) otvoriti Device Manager i u podešavanjima za tastaturu i miša skinuti kvačicu sa "Allow this device to awake the computer". 

Ali...

To je možda riješilo simptome, ne i problem, opet ti PC nije hibernirao, s tim rješenjem 100% nije, siguran sam.

Može li ti pc sada u standby/sleep? I kako ćeš ga ponovno pokrenuti iz standbya...

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.10.2023 14:07 (notloB).
14 godina
ihush kaže...

...

15 godina
notloB kaže...
Zox kaže...

Problem napokon rešen.

Ali...

To je možda riješilo simptome, ne i problem, opet ti PC nije hibernirao, s tim rješenjem 100% nije, siguran sam.

Može li ti pc sada u standby/sleep? I kako ćeš ga ponovno pokrenuti iz standbya...

Za trenutak si me zaintrigirao, pa sam morao proveriti. Hibernirao sam PC, isključio glavni prekidač na napajanju, ištekao kabl, pritisnuo PowerOn (za svaki slučaj), uštekao kabl, uključio prekidač na napajanju, ponovo PowerOn i gle - PC se probudio iz hibernacije onakav kakvog sam ga u hibernaciju i stavio. 

S obirom da standby/sleep baš nikada ne koristim, nego isključivo hibernaciju ili shutdown, ovo mi rešenje u potpunosti odgovara.

23 mjeseca
Zox kaže...
notloB kaže...
Zox kaže...

Problem napokon rešen.

Ali...

Za trenutak si me zaintrigirao, pa sam morao proveriti. Hibernirao sam PC, isključio glavni prekidač na napajanju, ištekao kabl, pritisnuo PowerOn (za svaki slučaj), uštekao kabl, uključio prekidač na napajanju, ponovo PowerOn i gle - PC se probudio iz hibernacije onakav kakvog sam ga u hibernaciju i stavio. 

S obirom da standby/sleep baš nikada ne koristim, nego isključivo hibernaciju ili shutdown, ovo mi rešenje u potpunosti odgovara.

Ta namiještanja "Allow this device to awake the computer" imaju smisla jedino dok si u winsima, kad hiberniraš isključiš windowse, tako da to sve zajedno nema smisla.

Edit: Sada gledam i kod mene se PC ponaša isto, vjerojatno windowsi kažu uefiju da pali PC na dodir i klik tipkovnice i miša, ono što nije jasno je zašto ti winsi nisu mogli u hibernaciju bez tog namiještanja, meni ulazi u hibernaciju neovisno kako ga palim, na dugme (kad namjestim da ne reagira na klik ili pritisak na tipku tipkovnice) ili na klik ili pritisak na tipku tipkovnice kad je namješteno da reagira.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2023 13:27 (notloB).
14 godina
notloB kaže...
Zox kaže...
..

Ta namiještanja "Allow this device to awake the computer" imaju smisla jedino dok si u winsima, kad hiberniraš isključiš windowse, tako da to sve zajedno nema smisla.

uefi.. bios-os-dirver-firmware uređaja je povezan i nikad nije sve ugašeno ovisno o S-stateima.. tako da to što nije u OSu nema veze tj nema razlike u osu-biosu jer je to uefi.

.. možda lakše razumijeti, paljenje mrežom WoL, radi na ugašenom i bilo koji sleep-hyb jer je to u osnovi isto kao što se powerbuttonu može podesiti što da radi na pritisak mada je to direktno jumper-pin na mbo .. i ovisno o postavkama biosa-osa ponaša se kako se podesi mada je i dalje isti fizički button-pin.

+ .. svaki shutdown se različito zapisuje (ili to što zapisa nema znači da je bio nagli prekid..).. i ovisno o tome iduće paljenje tj bootmanager odradi svoj posao, npr automatika pokrene chkdsk, dok ovisno o oznaci kao hber-slip ne boota os nego dumpfile rama u kojem je zapisano posljednje stanje i nastavlja se s radom gdje se računalo ugasilo umjesto od nule-reseta.. tj to je sva 'mudrost' dok se uefijem izgubila razlika što radi os-driver-bios i gdje se što podešava, kao što se iz osa može flashati bios koji se prije isključivo flashao bootanjem s odgovarajućeg medija ('dosa').. ili iz bios-a tj pristup biosu nema os-apps nego posebna apps-alat i driver tj driver je taj koji može sve i ima direktan pristup hw-u dok je klasifikacija na bios, os, driver, appse.. ok ali sve to je na kraju samo software i zapravo je svejedno kako ga nazovemo-klasificiramo. Nekad se WoL podešavao u BIOSu jer realno nema veze s osom, no sad je i to u driveru tj treba na oba mjesta omogućiti, u biosu koji to i dalje radi neovisno o osu, ali i u driveru koji mijenja posljednje stanje, uključi-isključi wol opciju pa je i tu potrebno omogućiti paljenje wolom i magic ping.. dok rezlike nema u tome da je računalo nomralno ugašeno ili u nekom od powsav modova kao slip-hib. Dok problem postane to što se iste stvari nalaze na nekoliko mjesta + treće apps kao brand-oem računalo (pogotovo laptop) doda svoje boundlano bloat smeće kao neki softcentar-ažuriranja i sl.. koje može dodati i neku powershemu, themu, tj svaki uređaj, soft, driver može modificirati postavke i dodati svoje i zato nije lako dati odgovor kad netko pita gdje da klikne i nešto podesi ili ispravi jer se isto nalazi na više mjesta a ovisi o brandu, osu, smeću, juzeru, navikama i stotinama ostalih postavki koje nisu čisto os nego i ostale apps-soft pa nema jednog odgovora gdje sve pogledati-podesiti da nešto radi kako se želi. .. npr ima li netko lenovo računalo tad ima i lenovo soft, kao što i oem predinstaliran os može imati drivere, postavke powersavinga itd. koje generečki čist win nema mada je to isti win-os.. jednostavno to je treći-dodatni soft neovisno kako ga nazovemo i nije važno što se to sve danas klika iz osa jer je se povezano i ekšli isto..

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2023 13:44 (ihush).
23 mjeseca
ihush kaže...
notloB kaže...
Zox kaže...
..

uefi.. bios-os-dirver-firmware uređaja je povezan i nikad nije sve ugašeno ovisno o S-stateima.. tako da to što nije u OSu nema veze tj nema razlike u osu-biosu jer je to uefi.

.. možda lakše razumijeti, paljenje mrežom WoL, radi na ugašenom i bilo koji sleep-hyb jer je to u osnovi isto kao što se powerbuttonu može podesiti što da radi na pritisak mada je to direktno jumper-pin na mbo .. i ovisno o postavkama biosa-osa ponaša se kako se podesi mada je i dalje isti fizički button-pin.

Bez obzira i dalje je nejasno zašto prije nije mogao u hibernaciju a sada s tim namiještanjima može, editirao sam gornji upis pa pročitaj.

14 godina
Hibernate radi kao Sleep

-bez citiranja... gle što juzer piše.. ne da računalo nije moglo u hyber, nego da se palilo.. ne miješati. .. tad će ti biti jasnije, tj računalo je radilo kako je podešeno, ugasilo u modu hyber, no palilo se .. dok nije isključio upravo to. Radi normalno, upravo kao što se u opcijama nudi. .. računalo je išlo u hyber, tj nema razloga vjerovati da nije :) .. problem nije bio poslati ga u hyber nego to što se palilo na npr miša..

2 0 hvala 0
23 mjeseca
ihush kaže...

-bez citiranja... gle što juzer piše.. ne da računalo nije moglo u hyber, nego da se palilo.. ne miješati. .. tad će ti biti jasnije, tj računalo je radilo kako je podešeno, ugasilo u modu hyber, no palilo se .. dok nije isključio upravo to. Radi normalno, upravo kao što se u opcijama nudi. .. računalo je išlo u hyber, tj nema razloga vjerovati da nije :) .. problem nije bio poslati ga u hyber nego to što se palilo na npr miša..

Pa u prvom pitanju je čovjek sve objasnio , ne znam zašto sam cijelo vrijeme mislio da ne može u hibernaciju nego samo u sleep/standby... i još čovjek objašnjava da vrlo dobro zna što je hibernacija a što standby, my bad i sorry

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2023 13:55 (notloB).
14 godina

-stvar sugestivnog pitanja-naslova.. i kako 'početnik' opisuje problem tj znamo samo ono što napiše a tad treba 'znati čitati' (prevesti) što je ekšli ... tako nešto :)

+edit: .. a gašenja su gašenja, tj 'obično' ili sleep-hyber su samo modovi gašenja (recimo normalnog) dok u idućem paljenju ovisno o oznaci-zapisu (koji se radi konstantno dok računalo radi, logovi..) ide iduće paljenje tj ili se učitavaju normalno fileovi osa-inicijalizacija tj klasično paljenje-učitavanje ili kreće iz filea koji je recimo unuk swap-a, hyberfile, koji ima stanje memorije koje se tad učita.. (i kao fastboot ne smije tad biti promjene hw-a).. tj to sve se tad provjeri idućim pritiskom powerbuttona koji provjeri stanje i učita normalno os ili hyber.. a to radi bootmanager u tom paljenju, kao što automatika obavi chkdsk ako je došlo do neplaniranog-neurednog gašenja npr nestankom struje jer tad zapisa o razlogu-načinu gašenja nema.. dok postoji kad je sve ok, kad računalo radi, kad struje ima.. i tad se svi detalji kao kašenje klikanjem iz startmenija ili pritiska na powbuton vide-razlikuju ili gašenje iz cmd-a .. tj svako od tih gašenja ima drugu oznaku-kod mada rade istu stvar i rezultat je isti, no kod idućeg paljenja može nastavak biti drugačiji kao automatska provjera ispravnosti ili detekcija hw-izmjene itd..

-tj nije stvar u gašenju nego u paljenju-idućem.. i ostalim postavkama kao power koje za svaku komponentu mogu imati opcije paljenja računala dok su uobičajene miš-tipkovnica-mreža.. i hw-button na računalu koji može imati različite postavke recimo gašenja što nema veze s biosom jer time tad ne upravlja bios nego os koji gasi ali opet pali istim buttonom što kontrolira bios jer je os isključen.

-zavaravajuće je npr nekad scrsaveri, koji su za štednju isključili samo vga-ekran.. i juzer vidi to kao ugašeno računalo dok ostalo radi tj os radi.. ovo su gašenja, tad os ne radi dok ovisno o postavkama komponenta može paliti a to ovisi o biosu-osu-driveru tj od uefija je to sporedno jer soft pristupa svemu recimo dirver pri čemu je driver samo soft samo ga klasificiramo kao sys-os-soft, driver.. no to karikirano može biti i tetris-word.. problem je što ljudima izgleda isto, rezultat, dok 'nijanse' određuju kako će se ponašati uz kompatibilnost i requiremenstse pa čak i odgovarajuće napajanje da bi ti fičeri radili kako je teoretski predviđeno jer nije to baš lako, upaliti i nastaviti s radom kao da prekida nije bilo, sve mora biti odgovarajuće ispavno-podešeno, tad radi a juzer često ne zna razliku niti mu je bitna, osim kad recimo ne zna te 'sitnice' i krene recimo nadograđivati-zamijeniti neku komponentu što se tad ne radi tj radi se u 'normalnom' gašenju i paljenju kad bios i os detektiraju promjenu.. ne kad detekciju preskoče kao fastboot.. pa se npr dodani ram ne koristi ili os pokušava raditi s pogrešnim vga driverom.. no i to opet automatika fixa jer se tad par puta restarta i okine 'alarm' koji tad overida postavke i obavi detekciju.. ili ne uspije pa ide majstoru :) mada u svim uputama piše da prije promjene treba isključiti fastboot-hyber.. tj normalno paljenje-gašenje .. no juzeri se tog sjete tek kad dođe do problema uz šanse 50-50% da zapnu i ne mogu dalje bez majstora tj boot-install medija koji će fixati i sl. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2023 17:12 (ihush).
4 mjeseca
Zox kaže...
notloB kaže...
Zox kaže...

Problem napokon rešen.

Ali...

notloB kaže...
Zox kaže...
notloB kaže...
Zox kaže...

Problem napokon rešen.

Ali...

Edit: Sada gledam i kod mene se PC ponaša isto, vjerojatno windowsi kažu uefiju da pali PC na dodir i klik tipkovnice i miša, ono što nije jasno je zašto ti winsi nisu mogli u hibernaciju bez tog namiještanja, meni ulazi u hibernaciju neovisno kako ga palim, na dugme (kad namjestim da ne reagira na klik ili pritisak na tipku tipkovnice) ili na klik ili pritisak na tipku tipkovnice kad je namješteno da reagira.

@zox sve ti je isto kao i prije samo si ugasio mogućnost buđenja računala preko tipkovnice i miša. računalo ti koristi hybrid sleep umjesto čiste hibernacije. to je kombinacija hibernacije i sleep-a.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2023 17:54 (millennial).
15 godina
millennial kaže...
Zox kaže...
notloB kaže...
Zox kaže...

Problem napokon rešen.

Ali...

notloB kaže...
Zox kaže...
notloB kaže...
Zox kaže...

Problem napokon rešen.

Ali...

@zox sve ti je isto kao i prije samo si ugasio mogućnost buđenja računala preko tipkovnice i miša. računalo ti koristi hybrid sleep umjesto čiste hibernacije. to je kombinacija hibernacije i sleep-a.

Pogledaj moja podešavanja. Dakle, svaki put kada instaliram sveži OS, nakon instaliranja neophodnih drivera i regionalnih postavki prelazim upravo na Power Options. I to mi je prosto "must to do". Sve mi je isto i na 10 godina starom kompu, mom laptopu, kćerkinom laptopu kao i na ovom kompu koji sam kupio pre dva meseca. Ali se jedino ovaj potonji ponaša svojeglavo.

A sad sam probao još jednu stvar. Tastaturi i mišu sam dozvolio da probude komp, a glavnom tasteru sam zadao da pritisak na njega vodi u hibernaciju. I, naravno, sve se vraća na početak moje priče - pomeranjem miša ili klikom na tastaturu OS se podiže.

14 godina
Zox kaže...
.. a glavnom tasteru sam zadao da pritisak na njega vodi u hibernaciju...

-gle, nisi.. tj vidi na svojoj slici što ti radi powerbutton, shutdown-gašenje, to nije hyber, kontradiktorno.. ili uspori, polako-redom, tad će možda raditi kako želiš (mada nije baš jasno što želiš ili što je problem) :))

15 godina
ihush kaže...
Zox kaže...
.. a glavnom tasteru sam zadao da pritisak na njega vodi u hibernaciju...

-gle, nisi.. tj vidi na svojoj slici što ti radi powerbutton, shutdown-gašenje, to nije hyber, kontradiktorno.. ili uspori, polako-redom, tad će možda raditi kako želiš (mada nije baš jasno što želiš ili što je problem) :))

Jesam, ali tek NAKON što sam napravio screenshotove.

Tekst "A sad sam probao još jednu stvar..." treba da ide posle priloženih screenshotova jer sam navedena podešavanja naknadno napravio.

Moje iskreno izvinjenje zbog nastalog nesporazuma.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice