Pozdrav svima,
u kućnoj mreži imam 2 računala (LAN) i 2 laptopa (WLAN).
Svi XP pro!
ZAnima me kako povezati jedno računalo i laptop radi razmjene filova i
sinkronizacije, a da ostala dva računala ne mogu pristupiti share-anim
filovima?
Kada ih stavim u istu workgrupu, preko ostalih kompova samo "napravim kućnu
mrežu" s istom workgrupom i mogu pristupati fileovima!
Postoji li kakva zaštita passwordom ili slično?
Unaprijed hvala,
MG
Zaštičena workgroup-a!
- poruka: 4
- |
- čitano: 4.236
- |
- moderatori:
Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pretpostavljam da si mrežu već podesio. Ako ne ovdje ti je tutorijal o osnovama mreža (http://www.bug.hr/forum/topic/razni-mrezni-problemi/osnove-mreza/21723.aspx).
Za određivanje prava pristupa se podešavaju ACL-ovi (Access Liste, iliti liste pristupa). Potrebno je (obzirom da nemaš server) na računalu na kojem imaš dijeljenu mapu isključiti simple file sharing (Control panel > Folder options > View > Simple file sharing makni kvačicu).
Za pristup na dijeljenu mapu (Sharing) dodijeliš pravo pristupa lokalnom korisniku. Sada ćeš prilikom pristupa s drugogo računala morati unijeti korisničko ime i zaporku za pristup.
Dodatno, možeš ovo raditi i bez zaporke, a da je moguće pristupiti samo s računala A na računalo B.
Primjera: Na računalu A postoji korisnik A, na računalu B, korisnik B. Na računalu A dodaj korisnika B i zadaj mu istu zaporku, na računalu B dodaj korisnika A i zadaj mu istu zaporku. Uključi Sharing za mapu, dodaj na računalu A pravo pristupa korisniku B, u security postavkama dijeljene mape dodaj korisnika B i dodijeli mu prava pristupa za mapu i podmape. Isto napravi i na računalu B (dodaj korisnika A, podesi sharing pravo korisniku A, u security postavkama korisniku A dodijeli prava pristupa za mapu...)
eto, brzinski....
Zahvaljujem na odgovoru, ali nisam uspio postići sharing kada sam isključio simple file sharing!
Možeš li mi objasnit proceduru!
Ja sam pretpostavio da trebaju useri na oba računala imati accounte sa passwordima, ali kada idem na sharing fileova pod permission nemam mrežnih usera, odnosno mogu postavit dozvole samo za lokalnog korisnika!
Zahvaljujem unaprijed!
MG
Nema mrežnih usera jer ne korisitš server i domenu...
Moraš kreirati korisnika kako sam ti opisao. File sharing, nakon što si isključio simple file sharing uključiješ odabirom mape koju planiraš dijeliti, klikom na Properties, odabirom sharing taba (slika 1.) te pod permissions odabireš korisnika koji će imati prava pristupa (slika 2 dodijelnjeno pravo svima - Everyone, ti ovdje daš svog korisnika).
Također je potrebno (vjerojatno) dati i pravo pristupa na mapu koju dijeliš (tab security - slika 3), ako ti je pod security dodjeljeno pravo everyone, onda nemaš potrebe ništa mijenjati. Inaće dodaš korisnika i dodijeliš mu prava za mapu i podmape...
EDIT: na slikama je na hrvatskom, no skontat ćeš...