NanoStation Loco M2 podešavanje..

poruka: 6
|
čitano: 965
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina

Kako imam i već mi duže vrijeme stoji NanoStation Loco M2 razmišljam da ga stavim u garažu gdje mi je dosta slab signal interneta pa da se poveže na router i ojačam nešto signal.

Pa me zanima da li je to uopće moguće napraviti na sljedeći način:

Glavni router mi je na adresi: 192.168.1.1 i ima naziv wifi-a "WLAN"
NanoStation Loco M2 bi stavio na adresu: 192.168.1.101
Oni bi bili međusobno povezani preko wifi-a koji je na routeru tj. preko wifi-a od rutera WLAN
Na NanoStation Loco M2 bi se drugi uređaji (mobiteli, pc, tableti) povezivali putem drugog wifi-a koji bi imao naziv: GARAZA
Ti uređaji koji bi se povezivali na NanoStation Loco M2 tj. njegov wifi GARAZA bi trebali dobivati automatski IP od glavnog routera.

Evo poput slike kako sam to zamislio..

Pa ako je moguće, bio bih zahvalan kada bi mi netko objasnio na koji način to mogu učiniti jer sam se malo pogubio u tome i ne kužim što bi trebao učiniti...

thx..

Više o uređaju

Uviijek će biti budala i rata...
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.9.2024 11:48 (KR-DI).

0 0 hvala 0
7 godina
Re: NanoStation Loco M2 podešavanje..
1. Logiraš se na NanoStation.
2. ISKLJUČIŠ DHCP na njemu.
3. Postaviš fiksnu IP adresu na 192.168.1.101.
4. Podesiš WAN ili gateway adresu na 192.168.1.1.
5. Povežeš NanoStation i glavni router.
6. Podesiš Wi-Fi na NanoStationu.
15 godina

i  .. jer, sve to je bezveze.

-počnimo redom, unazad :) .. od posta iznad koji daje taksativno kratke i naizgled primjenjive upute.. no ekšli je to đabriš, npr, nanostation nije router, nema dhcp server.. itd. zaboraviti osim kao pozitivnu namjeru. :)

-pa nešto kao pravila igre.

-početi s time što se želi i što se od željenih resursa ima, raspolaže.. ima jedan nanostation? koriste se u paru-dva.. upravo zato kao klasa uređaja postoje i upravo zato ima i PoE .. tj služe tako da dva, primo-predajnika na većoj udaljenosti obave ono što bi na kraćoj udaljenosit riješili mrežnim kablom.

-nisu kućni AP, nisu router.. nisu switch, nisu sendvič.. pa ih ne treba tako ni gledati, koristiti.. dok su želje samo želje, što će i ostati ako nisu u množini-paru, nego samo jedan :)

-udaljenost kuće-garaže, tj mrežne opreme i pozicija gdje se nešto želi instalirati, npr vanjski zid, kiša-sunce, zatim smetnje, debljina zidova, elektro smetnje.. i zašto ne obična mrežna žica? pitam laički-hipotetski.. tj ako može žica, tad je to primarni način-odgovor, ako ne može tad se traže ovakva riješenja kao poe-mreža ubique s odgovarajućim antenama i sl. npr ono što laik može na prvi pogled primijetiti, običan-kućni AP je za unutar kuće.. ima normalan strujni priključak, tj traži struju, ne predviđa poe i sl.. tj može imati i tu opciju, no nije primarno.. tj tad se kao za switch-router.. traži baš takav s +poe opcijom, .. i pogled na loco-m2, namjenjen vanjskoj montaži, na stup.. jel sad jasnije što čemu služi?

-zatim početna pravila za bilo što, .. krenuti od nule, reset, jer ne znamo koje su trenutne postavke, ništa.. resetom kreće od nule, podesiti sve, .. defaultno je ip 192.168.1.20 .. +čitati rtfm, tome služi.

-no opet čemu? .. tj ako se iz nekog razloga neće povući mrežni kabel od kuće do garaže.. tad ostaje samo wifi-wlan.. bežično. .. a čemu? tj što to juzer misli 'loviti' u blizini garaže, to je dvorište.. smisao-razlog pokrivanja prostora? ok, možda postoji. .. no vjerojatnije je da samo ne zna dovoljno, da ne zna za npr mesh, .. koji je možda ono što ekšli želi (a možda i treba).. dok je vjerojatno nekako došao do ovog uređaja pa ga želi iskoristiti... može kao npr ciglu za pod auto-kotač.. :)

-problem.. tj moguća su dva stanja-rezultata, jer žica u ovom dijelu texta više nije opcija.. tj juzer želi bežično-nešto. .. ako signal wlana iz kuće (modem-router) dolazi do garaže.. tad može, no čemu? tj ako već dolazi do garaže tad ne treba nešto kao AP na tom mjestu, .. nije to mesh, nije ni na pola puta kao ap-repeater.. tj vrlo neobičan tlocrt dvorišta ako je tako da to ima smisla.. čarobna kugla mi kaže da smisla-nema.

-tj ako već wlan doseže garažu tad svaki uređaj može jednako bez dodatnog APa (A loco nije ap..) može jednako loviti sam izvor wlana.. nema potebe-smisla, tj ima ako posotji smetnja-prepreka, no tad neće ni taj wlan loviti jer će imati isti problem .. koji bi zaobišli žicom, no ako žice nema .. jasnije?

-pa eto, da bi post bio dovoljno kratak, preporuka odustati, barem razmisliti što se želi-treba, što je cilj.. a tad, pokupiti neke osnove, što je koji uređaj, što može, što ima smisla.. i tad može nastavak s 'boljim' uputama, neka pomoć i sl. .. ovako je više vic, uz NHF obojici, no dobre namjere ne pomažu, želje.. realnost.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 1 hvala 0
7 godina
Hrpa teksta, a nikakav savjet.
13 godina

Samo Vas molim bez neke svađe jer ja sam samo pitao da li je moguće to napraviti ili ne.

Uređaj mi već par godina stoji doma i mislio sam ga iskoristiti ako je moguće i zato sam lijepo napisao da li je moguće napraviti to kako sam zamislio.

Ako nije kupit ću outdoor mesh uređaj pa ću onda  s njime ojačati signal.

Eh da, da mogu s kablom doći bilo bi mi najjednostavnije i najlakše ali nemogu nikako s kablom.

thx..

p.s. neki su potpuni laici u mrežama i ne razumiju se u to poput mene.

Uviijek će biti budala i rata...
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.9.2024 17:03 (KR-DI).

0 0 hvala 0
15 godina

- ok je biti laik u bilo čemu..

- problem je taj komad opreme koji se koristi u paru, ako imaš jedan to nije dovoljno za pokriti veću udaljenost čemu takvi uređaji inače služe. Predviđen je za vanjsko montiranje, podržava PoE, treba par, primo-predajnika..

- ostatak, sad ću pisati više 'laički'.. npr kad se kaže dobaciti signal ili ojačati.. signal se ne pojačava, to nisu pojačala (snage) + standard-zakon, pa ekšli nemaš uređaj veće snage jer je to zabranjeno, teoretski su svi 'jednaki', ali naravno postoje bolji-kvalitetniji, bolja antena.. ostalo je soft razlika i cijena-mogućnosti.

- za pokriti neki prostor, 'dobaciti' signal i sl. imaš par tipova uređaja, načina.. AP i repetitor.. ako ne možeš 'dobaciti' recimo 100m, teoretski na pola puta 50m staviš repetitor.. ako to nije dovoljno staviš na manjem razmaku ili ako je problem lokacija-vidljivost-prepreke tad nekako to zaobiđeš, jasnije?

-drugi način je žicom dovesti signal koji dalje ide wlanom na toj lokaciji gdje tad bolje pokriva .. a mesh je relativno novija-bolja stvar-tehnologija, fičer, automatika, slično kao što radi mobitel-mobilna mreža s bešavnim-neprimjetnim prebacivanjem na najbliži-najjači signal, kod običnih ne-mesh uređaja moraš ručno ili kad prekine jedan signal tad će prebaciti na drugi, no neće prekinuti slabiji dok radi mada ima bliže-jače, a to radi mesh ... kao mobitel.

+ mesh kad može, kad ima više uređaja koji pokrivaju isti prostor, menje-više nekim signalom, tad može iskoristiti paralelne kanale-uređaje za veći prijenos podataka, kumulativno.. tj može dati nekoliko puta veće brzine od običnog ap-wlana, no samo ako je više uređaja koji pokrivaju neki prostor, dok često za kućne potrebe korisnici imaju samo jedan ap uz routerov wlan i to im je većini dovoljno ..

-tad nekoliko (ne jedan, barem dva) uređaja pokrivaju neki prostor, ovisi koliko si ugaljen od wlan-antene-primipredajnika + smetnje-prepreke kao zid.

-većina (ili skoro svi noviji uređaji) kao router, mogu biti ap i obrnuto, tj teoretski su to isti uređaji, isti soft, iste mogućnosti osim što je ap fizički manji i nema toliko lan-žičanih portova.. max 2, jedan ili nula.. naravno ima wlan.

-za mesh router, ga mora podržavati + dodatni uređaji kao ap.. tad se taj uređaj doda u grupu i to je to, sve ostalo i dalje radi router-šef, jednako kao da dodatnih uređaja nema, jedna mreža dok se automatika brine o ostalom i sve radi super koliko može.

robogo kaže...
Hrpa teksta, a nikakav savjet.

-za razliku od tvog texta koji u par rečenica može napraviti toliko grešaka? 

1. Logiraš se na NanoStation.

- kako se juzer logira? u manualu kažu, browser na 192.168.1.20.. jer juzer ne zna, no koliko ima svrhe prepričavati manual juzeru? nema internet, nema osnovnih uputa? koje tad neće biti nabadanje na ćoravo nego konkretno + a tad će primijetiti da ovaj uređaj nije ono što misli, nije AP-ostali.. svrha-namjena je konkretna + par.
2. ISKLJUČIŠ DHCP na njemu.

-nema dhcp, nije rotuer..

3. Postaviš fiksnu IP adresu na 192.168.1.101.

-nevažno, default je 192.168.1.20 u uputama.. a upute postoje zato da juzer može.. i da ih se čita, RTFM.
4. Podesiš WAN ili gateway adresu na 192.168.1.1.

-nema wan, gw je stvar routera, nema veze s postavkama, tj ima samo u slučaju da ima više routera u mreži i da je jedan od njih gateway, drugi dhcp server itd.. inače defaultno je to uvjek router u jednostavnoj mreži tj ip routera 192.168.1.1 .. što je točno za 99% no nepotrebno-besmisleno tj potrebno u mreži bez dhcp-a jer on upravo daje te podatke juzeru-uređaju, uz ip-adresu, gw-izlaz-adresu, tj ako ručno unosi gw tad ne korisit podatak dhcp-a a za to treba dobar razlog + tad juzer mora znati što-zašto radi. Pogrešno ili duplo ne radi, juzer koji ne zna vrlo teško će na sreću pogoditi, daleko veća šansa da neće raditi iz bilo kojeg banalnog problema kao ip ili gw.
5. Povežeš NanoStation i glavni router.

-ma da? nije li svrha bilo koje mrežen opreme upravo povezivanje u mrežu? .. povezan je u mrežu čim se spoji lanom ili bežično i dhcp server mu da sve potrebne podatke kao ip i gw.
6. Podesiš Wi-Fi na NanoStationu.

.. opet, što podesi? čim spoji to je to, radi ili ne radi.. ako radi nema što podešavati, tj može npr čačkati ssid, može mijenjati protokole-brzine.. no mreža već radi ili ne radi.

-što si ti to u malo texta-rečenica pomogao? dao savjet? Dobre namjere su jedno, no znanje je nešto sasvim drugo, +nhf.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice