LAN port

poruka: 34
|
čitano: 8.653
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
LAN port

Ovako, imam as rock K10N78FullHD-hSLI R3.0 maticnu, koja na sebi ima lan port. Nista specijalno, uglavnom lan port je radio normalno jedno 5-6 mjeseci i onda je port poceo da zeza. Radio bi mi net pa nebi, pa bi se iskljucivo bezveze i tako stalno. Skoro non-stop. Da bi nakraju crko. Odnio sam komp u servis, oni su napravili dijagnostiku i sve ono sta treba i rekli mi da port njima radi bez problema, da pinga bez beda. I receno mi je da je to cisti softverski problem. Ok. Donesem komp doma, pokrenem windowse, reinstaliram driver za taj lan port i nece. Prikazuje mi da kabel nije konektiran, a je. Pogledo sam u device manager da vidim da li uopce raspoznaje "network adapter" i da, tamo je bez ikakvih usklicnika i radi (enable). Onda sam probo reinstalirat windowse ( inace imam 64-bitne windowse) i opet ista prica, ne "kuzi" da je kabel ukopcan (network cable is unplugeed). Pa sam stavio 32-bitne windowse opet stavio taj driver koji sam dobio sa maticnom, ali opet nista. Iso sam na sluzbene stranice asrock-a skinuo drivere, ali opet mi ne radi!

Tako da neznam sta da radim! Prije nego sta odnesem ponovo komp na popravak (koji ce mi naplatiti masno jer je softwerski problem) trebam pomoc!!

0 0 hvala 0
16 godina
LAN port

Pa bilo bi ti dobro da promjenis maticnu jer je na ovoj vjerojatno LAN port pokvaren ili slicno.Ako imas garanicju na MBO odnesi je di si je kupio i oni ce ti je zamjeniti.

Batman je zakon!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: LAN port

Eh, vidis! Odneso sam je na popravak, i oni su napravili dijagnostiku i rekli mi da je hardwerski sve u redu s portom. Da je problem u software-u! Njima je radio port i pingao bez problema!!

16 godina
neaktivan
LAN port

Možda će zvučat glupo,ali jesi probao u drugi LAN port stavit?Znam da obično ima po dva LAN porta na matičnim.

oko za oko,pasta za zube

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ova maticna nema dva lan porta, nazalost!!!

16 godina
LAN port

pa rekoh ti odnesi je di si je kupio ako jos vrijedi garancija i zamjenit ce ti plocu.nemoj nista dr*ati po njoj jer bi jos mogao za*ebati nesto.rade je odnesi i kraj price

Batman je zakon!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sumnjam da ce mi htjet zamjenit maticnu jer je hardwerski sve u redu s njom!!!! Provjerili su vec!!!! Port njima radi!!!!!!! Meni nece ni za zivu glavu!!!!!!

17 godina
LAN port

A sta je na kraju tako velki problem kupit mreznu karticu za 50-ak kuna ???

1 0 hvala 0
16 godina
LAN port

Evo ti linka,kupi je i uzivaj u zicnoj veziNamigiva

Batman je zakon!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
LAN port

Jesi li probao sa drugim kabelom? Možda on nije u redu.

Karma is a funny thing.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
CikaSpaso kaže...

Jesi li probao sa drugim kabelom? Možda on nije u redu.

Moglo bi i to biti.Posudi od nekog susjeda kabel pa isprobaj jer tebi radi.Ako radi kupi novi imas po 4kn/m kabl UTP

Batman je zakon!
17 godina
neaktivan
Panceta kaže...

Ovako, imam as rock K10N78FullHD-hSLI R3.0 maticnu, koja na sebi ima lan port. Nista specijalno, uglavnom lan port je radio normalno jedno 5-6 mjeseci i onda je port poceo da zeza. Radio bi mi net pa nebi, pa bi se iskljucivo bezveze i tako stalno. Skoro non-stop. Da bi nakraju crko. Odnio sam komp u servis, oni su napravili dijagnostiku i sve ono sta treba i rekli mi da port njima radi bez problema, da pinga bez beda. I receno mi je da je to cisti softverski problem. Ok. Donesem komp doma, pokrenem windowse, reinstaliram driver za taj lan port i nece. Prikazuje mi da kabel nije konektiran, a je. Pogledo sam u device manager da vidim da li uopce raspoznaje "network adapter" i da, tamo je bez ikakvih usklicnika i radi (enable). Onda sam probo reinstalirat windowse ( inace imam 64-bitne windowse) i opet ista prica, ne "kuzi" da je kabel ukopcan (network cable is unplugeed). Pa sam stavio 32-bitne windowse opet stavio taj driver koji sam dobio sa maticnom, ali opet nista. Iso sam na sluzbene stranice asrock-a skinuo drivere, ali opet mi ne radi!

Tako da neznam sta da radim! Prije nego sta odnesem ponovo komp na popravak (koji ce mi naplatiti masno jer je softwerski problem) trebam pomoc!!

Jeli ti palo na pamet da je neispravan tvoj kabel ili adsl modem (pretpostavljam da se tu spajaš) s obzirom da u servisu tvrde da je NIC ispravan?

16 godina
neaktivan

Imam doma stari komp na kojem mi net radi bez problema. Zato sam sad i na netu. Tako da nije problem ni u kabelu,a ni u routeru!!!

16 godina
Panceta kaže...

Imam doma stari komp na kojem mi net radi bez problema. Zato sam sad i na netu. Tako da nije problem ni u kabelu,a ni u routeru!!!

Eh onda trazi promjenu rutera od svoga ISP-a i sve ce biti uredu!

Batman je zakon!
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.8.2009 15:19 (luckyluke).
17 godina
luckyluke kaže...
Panceta kaže...

Eh onda trazi promjenu rutera od svoga ISP-a i sve ce biti uredu!

Tebi je zuja udarila u glavu... ma mrezna u pc-u je kriva, nju trebas novu kupit

16 godina
neaktivan

Da, piva mu je udarila po tikvi. Slazem se s tobom!!! HeheOsmijeh . A kako mi je kriva kad njima radi , a meni nece? Neznam vise....

17 godina
neaktivan

Probaj u device menageru pod sped&duplex postavkom promijenit iz auto-negotiation u npr. 100Mbps full duplex.

17 godina
Panceta kaže...

Da, piva mu je udarila po tikvi. Slazem se s tobom!!! HeheOsmijeh . A kako mi je kriva kad njima radi , a meni nece? Neznam vise....

E sad stari, to kaj oni vele...mozda je istina, mozda nije...jer oni bi ti trebali onda dat novu maticnu ako je pod garancijom - samo zbog mrezne... Kazem ti da ti je najbolje da uzmes neku mreznu 100 Mmbit za neku sitnu paru i nemas vise briga

16 godina
neaktivan

Probati cu. Nestat cu na par minuta!!!!

17 godina
neaktivan

Jos jedna mogućnost koja radi takve probleme je WINS servis (Windows Internet Name Service). Pogledaj dali postoji u servisima kod tebe (WINS Client) i ako je pokrenut zaustavi ga i postavi sa automatic na manual.

16 godina
neaktivan
jamar kaže...

Probaj u device menageru pod sped&duplex postavkom promijenit iz auto-negotiation u npr. 100Mbps full duplex.

Ovak, to sam uspio, i prepoznaje mi kabel i router, ali nece mi nac ip adresu. Javlja mi limited or no conectivity!!!!!

17 godina
neaktivan

To limited nije ti neki problem tj. nije uopće, ipak forsiraš određenu vrstu veze koju npr router ne podržava i nebi smjelo utjecat na spajanje na net. Ovo da ti neće nači IP adresu mi nije potpuno jasno ali probat ću uobičajene stvari.

Da li je router/modem postavljen kao DHCP server?

Dodjela adrese od strane routera traje neko vrijeme i do 1-2min u lošim slučajevima

Probaj ručno podesit IP LAN porta na kompu npr. 192.168.1.x gdje za x vrijedi da ne smije biti isti kao adresa routera (najčešče 1,2 ili 3)

Previše je mogučnosti podešavanja svih mrežnih postavki da ih nabrajam bez smisla i reda. Nadam se da češ nešto sredit sam u vezi toga.

Jedna od mogučnosti tvog prvotnog problema (network cable unpluged) je dodavanje npr. novog kućnog tel. aparata (često bežičnog), provlačenje elektro i sl. kabela blizu-preko postojećih mrežnih tel. itd. Dodavanje uređaja (najčešće sa svitching napajanjem) na istu mrežu sa routerom/kompom i slični mali milijun razloga. Nadam se da sam te uputio u pravom smijeru a sve ovo pod pretpostavkom da je NIC na kompu, ethernet kabel i router/modem ispravan.

EDIT:

Naravno obavi i uobičajene stvari:

Izbriši staru vezu u internet postavkama te napravi novu

Provjeri postavke routera ako treba te NIC-a na kompu

Restartaj komp (ovo na windowsima čuda radi)

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.8.2009 16:12 (jamar).
16 godina
neaktivan

Napravio sam ovo sta si mi reko sa 100 Mbps full duplex. To je uspjelo. Kad pokusava nac IP adresu kaze da je limited or no conectivity. I kad stisnem repair on ne moze obnovit ip adresu (cant renew ip adres) da mu je to razlog zasto nema pravu konekciju. Sve je podeseno da sam nabavi IP adresu.

I samo jedno pitanjce sta je to NIC? Skracenica od cega?

I jos nes di mogu nac postavke za WINS? Ne mogu ih nac!!!

Edit: Javlja da mreza nije dala network adress, ip je naso!!

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.8.2009 18:46 (Panceta).
16 godina
neaktivan

Jamar, ajde ti si mi najvise pomogo! Pomagaj jos malo.....

17 godina
neaktivan

I jos nes di mogu nac postavke za WINS? Ne mogu ih nac!!!

Ako nemaš to i servisima ne zamaraj se, rijetko u xp

Edit: Javlja da mreza nije dala network adress, ip je dala!! Tako da trebam pomoc...

I dalje imam problem razumjet točno šta misliš pod ovim ali probaj ovo:

Pošto izgleda da ti router nije DHCP server (router dodjeljuje IP adrese svim spojenim uređajima u privatnom rangu adresa od 192.168.0.0 – 192.168.255.255) probaj dodijelit ručno adresu tvom NIC-u (Network Interface Controler ili jednostavno LAN port na tvom kompu sa svojim kontrolerom).

Desni klik na ikonu 2 kompa kod sata \status\properties\internet protocol(TCP&IP)\properties\Use the folowing IP adress\ upiši npr. 192.168.1.9 , pod default gateway stavi adresu routera (pogledaj u uputstvu tvog routera ili upiši u web browser 192.168.1.1 i ako dobiješ prozor routera sa pitanjem za username i password onda je ta).

Najbitnije je da saznaš adresu svog routera za slijedeć (a i prethodne) troubleshoot mogučnosti.

Stisni "win+R" tipke ,u otvoreni prozor upiši cmd i stisni enter, u otvoreno comand prompt prozor upiši "ping 192.168.1.1" (bez navodnika i pod uvjetom da je 192.168.1.1 adresa routera).

Ukoliko ping prođe (0% loss) problem nije veza sa routerom već od routera prema van. Ovjdje je također moguće mnogo problema i neke ću navesti:

Pogrešne postavke veze za internet (tiće se web browsera i podešava se u kontrol panelu pod "internet options" tab connections

Pogrešne postavke u routeru- npr pogrešno upisani DNS serveri providera ukoliko su ručno upisani (malo vjerovatno jer ukoliko se sijećam drugi komp nema problema sa pristupom)

Kako je postavljena veza? Kao veza koja se ručno uključuje (username i pass od providera upisani u "internet options" tab connections) koja se pali ikonom na desktopu ili username i pass od providera upisani u router i veza na net je stalna. Ovo bi volio znat da mogu reći još neke opcije kao i to dali je samo jedan komp spojen na router ili više njih?

16 godina
neaktivan

Router je u bridge mode-u, znaci postavio sam da ide na net kad ja zelim, da nije staljno upaljen. Kliknem ikonu na desktopu i konektiram se na net. Router je spojen samo na jedan komp!!! Kaze da ne moze uspostavit konekciju zato jer ne moze nac network address. Tako mi pise.....

17 godina
neaktivan
Panceta kaže...

Router je u bridge mode-u, znaci postavio sam da ide na net kad ja zelim, da nije staljno upaljen. Kliknem ikonu na desktopu i konektiram se na net. Router je spojen samo na jedan komp!!! Kaze da ne moze uspostavit konekciju zato jer ne moze nac network address. Tako mi pise.....

Molim te prvo uradi ping routera kako je navedeno u prethodnom postu, to mi je najbitnije da vidimo postoji li uopće veza kompa i routera pa javi. Jednostavno moraš znati adresu routera ili napiši koji je model pa ću poguglat ako mi nije poznat ili to možeš sam.

Ukoliko je ping OK onda  je tvoj opis spajanja znatno suzio moguće probleme.

Pripremi svoj username i pass od providera.

U kontrol panelu pod "internet options" tab "connections" izbriši sve postoječe konekcije i ikonu na desktopu. Potvrdi sa ok.

Otvori ponovno na isto mjesto i klikni na tab "setup". Otvorit će se čarobnjak koji je vrlo jednostavan.

Kad se otvori na prvom prozoru klikni "next",

2. prozor označi "connect to the internet" ukoliko nije i klikni "next",

3. prozor označi "set up my connection manualy" i klikni "next",

4. prozor označi "connect using a broadband connection that requires a username and password" klikni "next",

5 prozor upiši naziv konekcije npr. ADSL ili štogod, tako će se zvati i ikona na desktopu,

6 prozor ovdje upisuješ svoj username i password koji ti je dao provider, označi dvije kockice na dnu ovog prozora ukoliko nisu pa klikni "next",

7 prozor označi add shortcut to desktop ,klikni finish i to je to.

Sve ovo pod uvjetom da je veza komp router ok. Ping, ping, ping!

Pošto koristiš ovakav tip veze reset routera bi bio dobra opcije pošto vrlo često znaju zabucat (imaju najčešće malo dugme koje stisneš vrhom olovke na 10tak sek. i pričekaš 1-2min da dođe sebi) ili ako nema isključi ga na minut iz struje.

Možeš probat smanjit vezu na 10Mbps full duplex ukoliko nemaš bržu internet vezu od ovoga, iako mi ovo veliko smanjivanje upučuje na probleme sa smetnjama bilo zbog lošeg kabela ,mijesta prolaska tog istog kabela , mjesta na kojem je router (smetnje od fluo cijevi, velikih trafoa u pojačalima, bežičnog tel. , monitora itd. itd.) Moguče je i da sve to utječe ustvari na matičnu probaj se igrat sa pci-(e) spread spectrum u biosu ukoliko znaš šta radiš iako su samo 2 opcije: disable i enable a tiču se direktno generiranja EM smetnji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.8.2009 19:43 (jamar).
16 godina
neaktivan

Pazi ovo. Na kompu koji mi ne radi internet pingao sam ga na adresi 192.168.1.1 koja mi pise u samom prirucniku od optima telekoma! Znaci trebo bi bit dobar. Kaze da ga nemoze dohvatit odnosno unreachable. E sad, na starom kompu koji sad koristim ponovno sam ga pingo na istoj adresi(192.168.1.1) i kaze da je request timed out.

I da, probo sam u web preglednik takoder upisat te adrese i nista. Ni na ovo kompu koji me zeza,a ni na ovom na kojem internet radi. Tako da mi nista nije jasno!!!!

Sad sam skroz mutav.....

17 godina
neaktivan

Probaj 192.168.2.1 - dosta česta adresa optiminih routera. Sve mi se čini da adresa routera nije ta.

Resetiraj router obavezno.

Ukoliko ni ovo ne pomogne nazovi help desk optime (imao slučaj da ne mogu popraviti vezu satima i taman kad sam pomislio da možda i nisam toliko dobar sa kompovima (ha-ha) ispostavilo se da je problem kod njih.

Ukoliko se pokaže da je sve u redu a operater može tražiti da sam obaviš neke postavke koje smo ovdje prošli ili pošto mu je jednostavnije da te nagovori na konstantnu konekciju upisivanjem postavki u router.

Ako ni to ne pomogne prijavi kvar i traži novi router inaće ćemo se prepisivat do jutra - ti sa opisom problema ja sa "riješenjima" kojih imam milijun i brže ih zaboravljam nego što ih mogu zapisat pošto sve radimo više manje naslijepo.

Možeš napravit i ovo otvori comand prompt (win+r upiši cmd) i upiši ovo "ipconfig /all > C:\ipconfig.txt" bez navodnika i sa razmacima gdje su i stavljeni. Brzo je gotovo pa otiđi na disk C i tamo češ pronači "ipconfig.txt" dokument

otvori ga kopiraj tekst (osim host name jer je to ime tvog kompa i tvoja privatna stvar, možeš isključit i Physical Address (MAC adresa NIC-a ako te zabrinjava moguča zloupotreba)) i postaj ako je veza na router dobra saznat ćemo mu i adresu.

17 godina
neaktivan
LAN port

Provjeri da u servisima radi "DHCP Client" servis

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice