Iskon Fiber port forwarding problem ...

poruka: 8
|
čitano: 4.369
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan

Prešao sam na Iskon Fiber sa VDSL-a i sad imam problem koji neznam riješiti. Na svom računalu imam instaliran web server i ftp server na starom routeru je bio podešen port forwarding za port 80 i 21 i to je uredno radilo. Sa Fiber uslugom dobio sam i novi router Zyxel VMG5313-B30B koji izgleda gotovo isto kao i stari. Razlika je što je stari naravno bio spojen preko VDSL priključka na paricu a novi preko LAN porta na nekakvu kutijicu na koju je spojena optika. Pretpostavljam da je to razlog zbog kojeg sad imam problema. Kad u novom routeru pokušam unijeti postavke kao na starom javlja mi da su portovi 80 i 21 zauzeti. Naknadno sam skužio da osim ručnog namještanja ima i lista aplikacija za port forwarding i tamo se može odabrati web i ftp server, ne javi nikakvu grešku ali stvar jednostavno ne radi. Kad to uključim i pokušam se spojiti preko interneta na svoj web server otvara mi se sučelje routera. A taman sam se poveselio kako će kod prelaska na optiku i daleko veću upload brzinu najviše profitirat web server. Pomagajte ... kako da riješim ovaj problem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.12.2016 20:16 (zoranri).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Tko nema iskon optiku će ti teško pomoći jer ne znamo što od opcija je Iskon ostavio na routeru, a što ne. Pokušaj naći ima li negdje opcije remote web managementa ili nešto slično. Ako nema, onda vjerojatno nećeš ni moći sam promijeniti, već će ti trebati pomoć korisničke, gdje ćeš trebati poprilično strpljenja i živaca za doći do onoga tko ti može pomoći jer studenti neće imati pojma o čemu pričaš. Vjerojatno ćeš morati nastupiti s pričom da ti iskon ne isporučuje uslugu koju plaćaš (jer je i to dio usluge) i da ćeš tražiti raskid ako ti to ne riješe.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Ma opcije u routeru su okljaštrene do maksimuma. Valjda je iskon ostavio samo onaj minimum minimuma koji je potreban da bi njihova usluga radila. Što se tiče tog remote web menagementa pogledat ću kad dođem doma. Dali bi možda mogao nešto postić ubacivanjem još jednog routera između postojećeg i one kutijice na koju dolazi optika ? Pretpostavljam ako i bi da bi to bilo zahebano za iskonfigurirat ?

Što se tiče ovog što si napisao da ne osiguravaju uslugu koju plaćam, pitam se dali je to zaista tako, dali su prema ugovoru dužni to osigurati ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.12.2016 10:03 (zoranri).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Iskon Fiber port forwarding problem ...

S obzirom da je to sve dio internet pristupa, da. Možeš se obratiti i hakomu. Što da imaš sustav upravljanja pametnom kućom koji koristi taj port?

Ako imaš samo internet, moguće da ćeš moći staviti svoj router, ali to opet ovisi o korištenoj tehnologiji, ali ako imaš i telefon ili tv, onda sigurno ne može, već možeš tražiti da ti prebace u bridge mode, pa staviti svoj router iza njihovog.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
16 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Ako imaš samo internet, moguće da ćeš moći staviti svoj router, ali to opet ovisi o korištenoj tehnologiji, ali ako imaš i telefon ili tv, onda sigurno ne može, već možeš tražiti da ti prebace u bridge mode, pa staviti svoj router iza njihovog.

U pravilu, kod bridgea VLANovi za IPTV i VOIP ostaju na njihovom IADu (modemu) a VLAN za internet ide na tvoj router. Tako je barem kod T-Coma. Možeš uredno imati triple play bez kompliciranja sa skupim routerima koji imaju svoju ATA. Telefon ostaviš na njihovom (i IPTV) a internet rješava tvoj router (Mikrotik hAP lite npr ili neki sličan).

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
9 godina
neaktivan

Imam i telefon i tv ... danas sam im slao mail pa čekam odgovor. Znači ako se ispostavi da oni to ne mogu/žele riješiti možda bi bilo najjednostavnije da tražim da ga prebace u bridge mode ako će to rješiti moj problem. Imam u pričuvi jedan dlink dir300 kojeg bi mogao postavit iza ovoga. Nadam se da bi to onda riješilo moj problem. Ne želi se sad s njima natezat, a pogotovo mi ne dolazi u obzir prelazak na nekog drugog operatera jer je supruga zaljubljena u Iskon tv, hahahahah.

16 godina
odjavljen
Sum_of_all_fears kaže...

U pravilu, kod bridgea VLANovi za IPTV i VOIP ostaju na njihovom IADu (modemu) a VLAN za internet ide na tvoj router. Tako je barem kod T-Coma. Možeš uredno imati triple play bez kompliciranja sa skupim routerima koji imaju svoju ATA. Telefon ostaviš na njihovom (i IPTV) a internet rješava tvoj router (Mikrotik hAP lite npr ili neki sličan).

Pa to sam i napisao, ali ono što je bitno je da ne može spojiti kako je pitao:

Modem (optički) -> vlastiti router -> iskon router

već ide:

Modem (optički) -> iskon router (bridge) -> vlastiti router.

9 godina
neaktivan

Poštovani gospodine,

portovi koje pokušavate otvoriti su već predefinirani za HTTP protokol (80) i FTP (21).

Iz tog razloga nije moguće napraviti konfiguraciju na njima.

Zamolila bih Vas da provjerite mogućnost konfiguracije alternativnih portova.

Ako Vam to ne odgovara, svakako nam se javite kako bismo s Odjelom tehnike provjerili mogućnost prebacivanja naših portova na alternativne, time ih oslobađajući za korištenje.

Za sva ostala pitanja stojimo Vam na raspolaganju.

Srdačan pozdrav,

... eto to je njihov odgovor, tražio sam sad da mi stave router u bridge mode jer ovo ionako nije jedina stvar koja mi se ne sviđa kod ovog njihovog osakaćenog krša ...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice