Životni vijek hard diska

poruka: 64
|
čitano: 18.071
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Životni vijek hard diska
blackchoco kaže...
mbaksa kaže...
blackchoco kaže...

A koji je dobar hard disko koji će trajat?...

To ti nitko ne moze reci. Recimo ja imam Seagateove diskove stare valjda nekih 4 i 5 godina (zaboravio sam tocno koliko) i rade savrseno. Imam Samsung F1 dvije godine i F3 star godinu dana - nemam prigovora, mogu ih samo pohvaliti. Pogotovo F3 zbog brzine. Ako ti treba brzina, onda su F3 vrlo isplativi ako kupis dva (recimo 2x500 GB) i spojih ih u RAID polje.

Glede trajanja - uglavnom ti je fora ta, da ako ti disk ne crkne u prvih nekoliko mjeseci rada, onda ti vjerojatno ni nece crknut kroz neko dulje vrijeme.

Ahaaa...a ja sam se danas iznenadio kad sam inst program za praćenje stanja diska...a jel moguće da je oštećenje nastalo zbog stalnog brisanja...itd?...

Ne znam sto tebi znaci "stalno brisanje". Ako si ti zaista jako, jako puno "pisao" po disku, to bi moglo skratiti njegov vijek, ali nije nuzno da bi vec nakon tri godine bio u takvim problemima. Daj nam screeshot S.M.A.R.T. Data - znaci kad dvaput kliknes na Model diska, da vidimo detaljnije stanje tvog diska.

Inace, bitna karakteristika Re-allocated sector ti je 0 - to znaci da nemas neispravnih sektora na disku, cak ni onih koje disk interno mapira. To znaci da su ti u ovome trenutku svi podaci jos uvijek tu i ispravni su, neosteceni.

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
blackchoco kaže...
mbaksa kaže...
blackchoco kaže...

A koji je dobar hard disko koji će trajat?...

To ti nitko ne moze reci. Recimo ja imam Seagateove diskove stare valjda nekih 4 i 5 godina (zaboravio sam tocno koliko) i rade savrseno. Imam Samsung F1 dvije godine i F3 star godinu dana - nemam prigovora, mogu ih samo pohvaliti. Pogotovo F3 zbog brzine. Ako ti treba brzina, onda su F3 vrlo isplativi ako kupis dva (recimo 2x500 GB) i spojih ih u RAID polje.

Glede trajanja - uglavnom ti je fora ta, da ako ti disk ne crkne u prvih nekoliko mjeseci rada, onda ti vjerojatno ni nece crknut kroz neko dulje vrijeme.

Ahaaa...a ja sam se danas iznenadio kad sam inst program za praćenje stanja diska...a jel moguće da je oštećenje nastalo zbog stalnog brisanja...itd?...

Ne znam sto tebi znaci "stalno brisanje". Ako si ti zaista jako, jako puno "pisao" po disku, to bi moglo skratiti njegov vijek, ali nije nuzno da bi vec nakon tri godine bio u takvim problemima. Daj nam screeshot S.M.A.R.T. Data - znaci kad dvaput kliknes na Model diska, da vidimo detaljnije stanje tvog diska.

Inace, bitna karakteristika Re-allocated sector ti je 0 - to znaci da nemas neispravnih sektora na disku, cak ni onih koje disk interno mapira. To znaci da su ti u ovome trenutku svi podaci jos uvijek tu i ispravni su, neosteceni.

http://img693.imageshack.us/img693/6083/disk1.png ..EVO... to bi moglo skratiti njegov vijek..ja mislim da to moje stalno diranje po windozama je s****** disk...://..da..imam 0 bad sectora..to je dobro..:D

17 godina
moderator

Ovako. Zabrinjavaju Read Error Rate i Seek Error Rate, sto upucuje na probleme sa samom glavom ili plocom diska, odnosno disk se blizi kraju svoga radnog vijeka. Probaj eventualno sniziti temperaturu - kakvo ti je stanje u kucistu? Probaj ga drzati otvorenog.

Ako je disk ispravne prijavio SMART podatke, to znaci da ces morati kupiti novi disk. Ovog neces vratiti u prijasnje (normalno) stanje. Mozes ga koristiti za spremanje nebitne stvari.

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ovako. Zabrinjavaju Read Error Rate i Seek Error Rate, sto upucuje na probleme sa samom glavom ili plocom diska, odnosno disk se blizi kraju svoga radnog vijeka. Probaj eventualno sniziti temperaturu - kakvo ti je stanje u kucistu? Probaj ga drzati otvorenog.

Ako je disk ispravne prijavio SMART podatke, to znaci da ces morati kupiti novi disk. Ovog neces vratiti u prijasnje (normalno) stanje. Mozes ga koristiti za spremanje nebitne stvari.

A kod mene ti je malo povišena temp u kućištu zbog toga što baš nema protoka zraka...a budem ga otvorio..pa ću onda vidjet...znači novi disk i to je to?...koji je najbolji?...WD?..

17 godina
moderator
Životni vijek hard diska

Jako je nezahvalno govoriti o tome koji je najbolji. Trebalo bi uzeti u obzir brzinu (sto ne mozes znati, osim ako ne procitas neki test), zagrijavanje i  buku (ista stvar), te garanciju i cijenu. Neki hvale WD Caviar black seriju, ja sam zadovoljan sa Samsungom F3 (s njim se da napraviti povoljno, a vrlo brzo RAID polje), a opet ce se naci netko tko ce reci da je najbolje nesto trece.

Uglavnom, koji god disk da kupis, radit ce ti daleko bolje od ovog kojeg imas. WD Caviar Black i Samsung F3 su provjereno brzi, za druge ne znam. 500 GB Samsung F3 moze se kupiti za 340-400 kuna - ako inzistiras na brzini, kupis dva takva i za 700-800 kuna dobio si opako brzo terabajtno (1000 GB) RAID polje.

0 0 hvala 1
17 godina
blackchoco kaže...
mbaksa kaže...

A kod mene ti je malo povišena temp u kućištu zbog toga što baš nema protoka zraka...a budem ga otvorio..pa ću onda vidjet...znači novi disk i to je to?...koji je najbolji?...WD?..

Ja preporucujem Samsung spinpoint F3 od 500gb ili 1T. Imam Caviar blue i moram priznat da kad prikljucim potenciometar da je on najglasniji u kompu. Mozda zbog kucista jer dosta dobro prenosi vibracije ali svejedno. Nije bas nesto za pohvalit se i kad meni stoji u rukama (to sam probao da vidim koliko je stvarno glasan a koliko je do vibracija). Mogu mislit koliko je onda glasan Caviar Black. A za samsung ne znam kakav je ali kazu da je jako brz.

17 godina
moderator
ShadoW kaže...

A za samsung ne znam kakav je ali kazu da je jako brz.

Prilicno je brz. Ja sam u ovoj poruci stavio graf citanja svojih terabajtnih Samsunga F3 i starijeg Samsung F1: http://www.bug.hr/forum/post/tvrdi-opticki-diskovi/samsung-spinpoint-f1-640-gb/707085.aspx

Stvar je samo u tome sto 500-gigabajtni ima upola manje cachea od terabajtnog, znaci 16 MB umjesto 32, znaci u teoriji bi trebao biti malkice sporiji. Ali kad se dva takva 500-gigabajtna spoje u RAID-0 polje, brzi su od ikojeg klasicnog terabajtnog diska, i to osjetno.

17 godina
neaktivan
Životni vijek hard diska

Moj HDD star 6 godina ali zadnje dve godine radi bez prestanka tj racunar ne gasim a peko noci ostavim cesto nesto da se skida. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Životni vijek hard diska

ja imam jednu bebicu od 10gb radi bez ikakvih problema i bad sectora več 10-ak godina ako ne i više

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

ja imam 2 gb i radi. i to naravno toshiba 2,5 "

Z
17 godina
Životni vijek hard diska

Hard je star 3-4 mjeseca. Da li bih se trebao zabrinuti?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ovdje imas njegov graf citanja: http://img218.imageshack.us/img218/3562/hdtunewd3200aakssc3.png

Ako usporedis s mojim grafovima, taj disk je cak malo sporiji od 1 TB Samsunga F1, a znacajno sporiji od Samsunga F3. Stoga, mi se za iste novce Samsung F3 cini boljim. Namigiva

denix kaže...

Hard je star 3-4 mjeseca. Da li bih se trebao zabrinuti?

Zasad se vjerojatno ne bi trebao zabrinjavati - parametar spin-up time govori o tome koliko je disku potrebno da se zavrti. Sporiji spin-up time mogao bi biti uzrokovan trosenjem lezaja ili slabijom strujom koju daje napajanje - disk povuce najvise struje kad pokusava zavrtjeti ploce.

17 godina
blackchoco kaže...

Ne, jer ti u biti ne brišeš te datoteke fizički po disku, nego samo brišeš unos u MFTu te se taj prostor prikazuje kao slobodan.

HDD je vrlo trajan medij, u rijetkim slučajevima se desi da brzo krepa zbog nekakve greške u proizvodnji. U prosjeku traju oko 5-7 godina.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
17 godina
neaktivan
Ja imam jedan star skoro 10 godina od 10 GB :) WD-ov :)

Evo baš je prije nekoliko mjeseci zero fillan, nema bad sectora i SMART je sve 100%...

Sto cete... starije stvari su puno trajnije...
In Control
15 godina
protjeran
Životni vijek hard diska

jel ovo lose nije star ni godinu dana sto me jako brineIzlanuo se

xDDD

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ma ostavite se tih kojekakvih analiza...

Ako cete vidjeti koliko vam je disk na izmaku, trk na stranicu proizvadjaca i tamo skinuti NJIHOV program za dijagnostiku...

In Control
16 godina
neaktivan
Životni vijek hard diska

evo moj....u 12. mj će mu bit negdje 6 god. i pun je ko brodNamigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Father_Dougal kaže...
blackchoco kaže...

Ne, jer ti u biti ne brišeš te datoteke fizički po disku, nego samo brišeš unos u MFTu te se taj prostor prikazuje kao slobodan.

Pa razderes MFT! Osmijeh A bez MFT-a, odnosno s ostecenim MFT-om, na NTFS-u Windowsi ne mogu normalno funkcionirati. Mada, u nacelu se slazem - stvarno ne znam koliko bi trebao covjek brisati pa da s tim osteti disk. Nisu diskovi ipak toliko osjetljivi na rad. Prije je stvar u disku s manjim ili vecim "tvornickim" defektom.

danfa123 kaže...

jel ovo lose nije star ni godinu dana sto me jako brineIzlanuo se

Iz toga se malo sto moze iscitati. Daj SMART podatke.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.8.2010 13:41 (mbaksa).
15 godina
Životni vijek hard diska

western digital od 120 gb , 6 godina , 24/7 ne gasi se , radi ko sad :).

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Životni vijek hard diska

sad mi je ovako mozda ono crveno zbog virusa i svakakvih glupih stvari koje imam instalirat cu ispocetka win7 pa cemo vidjet

xDDD

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
danfa123 kaže...

sad mi je ovako mozda ono crveno zbog virusa i svakakvih glupih stvari koje imam instalirat cu ispocetka win7 pa cemo vidjet

Izgleda OK. Spin-up Time sam vec komentirao, a pretpostavljam da bi Seek Time Performance mogao biti povezan s istim uzrokom. Trebao bi si sacuvati tu sliku pa provjeriti za koji mjesec je li doslo do promjena, da vidis kojom brzinom ti se degradiraju performanse, ako ti se uopce degradiraju.

14 godina
neaktivan
Životni vijek hard diska

Kupio WDC i prezadovoljan...hvala svima..:D

0 0 hvala 0
15 godina
Životni vijek hard diska

ja imam maxtora 60gb proizvedenog 2001. i radi bez problema i bez i jednog bad sectora. prvo sam prije mjesec dana mislio da je crko i kupio sam zajedno novi komp(jer je isto bio star) i u novi sam spojio taj disk za probu i radi. još je uvijek unutra i koristiim ga za dualboot eksperimente.

Apple rulz!!!
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Životni vijek hard diska

zanima me da li bih se trebao zabrinuti za vijek trajanja svojeg harda ili će bez problema izdržati još jednu godinu rada? hard je stari malo više od 4 godine.

http://imageshack.us/photo/my-images/59/hardnz.jpg/

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.12.2011 12:30 (FistOfNorth).
16 godina
Životni vijek hard diska

Imam Maxtor iz 2002/03 i neki HDD (ne znam koji jer ne pise) na kojemu su bila win 95-ica..... oba rade

Ne stavljajte ruku u ventilator dok ventilator radi. Upozorenje na klimatizacijskom uređaju
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Životni vijek hard diska

neki prastari WD od 10gb izvadjen iz 486-ice ima 13 god sigurno.

eno ga na tavanu vrti Mikrotik vec 3 god.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
dali je dobar onaj alat za provjeru bad sectoria na tuneupu , zove se check hard disk for errors ? ili je to nesto drugo ?
17 godina
neaktivan
moderator
dinos3 kaže...
dali je dobar onaj alat za provjeru bad sectoria na tuneupu , zove se check hard disk for errors ? ili je to nesto drugo ?

Za pocetno i neoficijalno testiranje, dobar je. Za ozbiljno i oficijalno koristi alat od proizvodaca. Napravis bootabilni CD i testiras HDD

Na Hiren's Boot D-u imas te alate.

Kako prebaciti BUG DVD u DivX da mi stane na obicni CD. (probao sam sa Dr DivX ali nejde)
13 godina
ako mi je tamo sve zeleno nemoram de brinut za hard ?
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice