Kao što naslov kaže...koliki je životni vijek hard diska?..Recimo neki prosjek..evo moj je star 3 godine i mislim da bi ga bilo vrijeme promjenit...Što vi mislite?...
Životni vijek hard diska
- poruka: 64
- |
- čitano: 18.057
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Ima frend Maxtor star 6 god koji sam mu ja prodao, pa radi, tako da samo tjeraj.
Pogledajte ovo : [URL=http://img825.imageshack.us/i/disk.png/][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/3345/disk.png[/IMG][/URL]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
Imam ja jedan u star oko 6-7 god tako da dok god radi samo tjeraj i nebrini.
Kao što naslov kaže...koliki je životni vijek hard diska?..Recimo neki prosjek..evo moj je star 3 godine i mislim da bi ga bilo vrijeme promjenit...Što vi mislite?...
Ko ce to znat tesko je rec, neki rade dugo a neki odu mladi ko i u stvarnom zivotu. Zlatno pravilo je da pohranjujes sve bitne podatke na neki disk koji ne radi stalno, ili jos bolje na DVD ili Blueray pa si onda puno mirniji itekak.
Tri godine nije ništa, taman mu garancije ističe. Trebao bi barem još toliko, bez problema.
Ko ce to znat tesko je rec, neki rade dugo a neki odu mladi ko i u stvarnom zivotu. Zlatno pravilo je da pohranjujes sve bitne podatke na neki disk koji ne radi stalno, ili jos bolje na DVD ili Blueray pa si onda puno mirniji itekak.
Da to sam shvatio..ali onda j***š hard..zato što stalno brišeš..stavljaš..itd...
Tri godine nije ništa, taman mu garancije ističe. Trebao bi barem još toliko, bez problema.
http://img825.imageshack.us/img825/3345/disk.png ...pogledaj ovo...evo 3 god star
Pa, obično disk neće krepat odjednom, već recimo ima sve više i više onih bad sectora i sl. Meni se dogodilo, reinstaliral bi XP, nakon dva dana javio bi mi da mu fali neka sistemska datoteka, onda bi neki program javio da mu fali neki dll ili kaj ja znam, uglavnom, propada i bitovi postaju nečitljivi. E onda je već kritično da spremiš sve podatke (ako ih nije zahvatilo) i kreneš u potragu za novim diskom.
http://img825.imageshack.us/img825/3345/disk.png ...pogledaj ovo...evo 3 god star
a jbg, uvijek ima izuzetaka, moj se evo vrti, još malo pa šestu godinu, nikad nikad nikakvih problema, bad sectora, ničega, radi kao prvog dana.
Prodao sam jedan. Sad je star 9-10 godina. Mislim da je maxtor od 80 gb. Jos uvijek radi.
Imam neki 80 GB radi vec 8 godina i sve super.
a jbg, uvijek ima izuzetaka, moj se evo vrti, još malo pa šestu godinu, nikad nikad nikakvih problema, bad sectora, ničega, radi kao prvog dana.
Kakvih izuzetaka?..misliš da hard sam po sebi ne valja ili?..
Tko bi ga znao... Nisam siguran da se to moze generalizirati. Proizvodjaci diskova znaju specificirati MTBF (srednje vrijeme izmedju kvarova), ali to je jako velik broj i s njim ne mozes nista (u pravilu vise desetaka, ako ne i koja stotina godina).
Rekao bih da je zivotni vijek diska pri kraju kad ti se disk cini spor i/ili drasticno premalen. S obzirom da danasnji diskovi cesto imaju brzinu prijenosa podataka preko 100 MB/s (neki cesto debelo preko toga - 120-130 MB/s na pocetku diska), a tvoj 3 godine star disk ima - koliko? 90? 80? 60? Provjeri.
Uglavnom, ako ti disk radi dobro, nije ti nuzna brzina koju nose noviji diskovi i ne treba ti dodatnog prostora, onda ti nije nuzno da kupujes novi disk.
Tko bi ga znao... Nisam siguran da se to moze generalizirati. Proizvodjaci diskova znaju specificirati MTBF (srednje vrijeme izmedju kvarova), ali to je jako velik broj i s njim ne mozes nista (u pravilu vise desetaka, ako ne i koja stotina godina).
Rekao bih da je zivotni vijek diska pri kraju kad ti se disk cini spor i/ili drasticno premalen. S obzirom da danasnji diskovi cesto imaju brzinu prijenosa podataka preko 100 MB/s (neki cesto debelo preko toga - 120-130 MB/s na pocetku diska), a tvoj 3 godine star disk ima - koliko? 90? 80? 60? Provjeri.
Uglavnom, ako ti disk radi dobro, nije ti nuzna brzina koju nose noviji diskovi i ne treba ti dodatnog prostora, onda ti nije nuzno da kupujes novi disk.
A tražim..al nemogu nać..(budem još potražio)....a nije da mi treba dodatan prostor niti brzina...nego se komp zna zablokirat i jedino pomaže tipka restart...(pogledaj sliku..to mi je sumnjivo)...
Makar tvoja slika je malo zabrinjavajuča, evo kako je to kod mene:
Da znam..://..a kako sačuvat disk da se netroši tako brzo?..
Smatram da jednostavno postoje iznimke koje se brže pokvare iz nekog X razloga, ja svoje nikako posebno ne pazim...
Slazem se sa ramboxom.Ja sam kupio komp prije 3 godine uzeo sam segate hard od 320 gb koji mi je riknuo nakon 2 mjeseca i dobio sam uz nadoblatu WD 320 GB koji sljaka odlicno.ma ode to samo od sebe vrag ce znat.
Slazem se sa ramboxom.Ja sam kupio komp prije 3 godine uzeo sam segate hard od 320 gb koji mi je riknuo nakon 2 mjeseca i dobio sam uz nadoblatu WD 320 GB koji sljaka odlicno.ma ode to samo od sebe vrag ce znat.
E hebeš mu...a moram još pogledat za garanciju..baš me zanima dali ima...:/
A koji je dobar hard disko koji će trajat?...
Mislim da bi mozda temperatura mogla biti isto u nekim slucajevima presudna....Opcenito mislim da je sto hladnije bolje....Vidim da se na 42 stupnja onaj program crveni...Pa na koliko bi onda trebao biti da bude "normalan"?
Broj okretaja: Tko ce ga znat, nisam siguran ali nekako bih rekao i da je tu neka caka
I jos mislim da ovisi o tome koliko ga "mičeš" dok radi....Jer ako disk diraš dok radi osjecas da ima efekt žiroskopa (a zasto i nebi, ima sve sta žiroskop i ima a to je dio koji se okreće većom brzinom)...Mozda čak i položaj, vjerojatno bi najbolje bilo držati ga u "Savršenoj ravnoteži" (opet zakon o žiroskopu) kako bi se što manje "izvijao", što po mojoj logici znači savršeno vodoravno ili savršeno okomito, iako to zapravo nije moguće, ali što ravnije to bolje.....
Ova pravila (bar što se tiče ova druga dva) ne vrijede i za SSD, jer on nema pokretnih dijelova, pa mislim da se i zato manje grije pa niti prvo pravilo možda ne vrijedi....Ali tu pak ovisi o sreći jer je svaki unikat, a u principu i oni imaju ograničen broj zapisa, ali to su ogromne brojke tako da smatram da nema straha....
Ma baci ga da ! Sta ce ti vise ,pa tri godine je star kazes , covjece ! Bilo bi dobro da odmah bacis i procesor , graficku ,ram...Ma ustvari kupi potpuno novi komp.
Ja imam svoj vec par godina, 5 6 sigurno i dalje se vrte Windoze na njemu bez problema. Drugi mi je star 3 godine, na njemu su mi sve pjesme, on ako ode u krc e onda sam naebo
Ovaj stariji mi je na provjeri sve 100 % a ovom novijem je performance u banani, cini se da uskoro ide backup podataka.
Znači novi hard je presudan?..
Ma baci ga da ! Sta ce ti vise ,pa tri godine je star kazes , covjece ! Bilo bi dobro da odmah bacis i procesor , graficku ,ram...Ma ustvari kupi potpuno novi komp.
Nekuzim zast bi ga bacio,lako je bacit..treba imat novaca za drugi.
Nekuzim zast bi ga bacio,lako je bacit..treba imat novaca za drugi.
E i to što kažeš...:D
To ti nitko ne moze reci. Recimo ja imam Seagateove diskove stare valjda nekih 4 i 5 godina (zaboravio sam tocno koliko) i rade savrseno. Imam Samsung F1 dvije godine i F3 star godinu dana - nemam prigovora, mogu ih samo pohvaliti. Pogotovo F3 zbog brzine. Ako ti treba brzina, onda su F3 vrlo isplativi ako kupis dva (recimo 2x500 GB) i spojih ih u RAID polje.
Glede trajanja - uglavnom ti je fora ta, da ako ti disk ne crkne u prvih nekoliko mjeseci rada, onda ti vjerojatno ni nece crknut kroz neko dulje vrijeme.
To ti nitko ne moze reci. Recimo ja imam Seagateove diskove stare valjda nekih 4 i 5 godina (zaboravio sam tocno koliko) i rade savrseno. Imam Samsung F1 dvije godine i F3 star godinu dana - nemam prigovora, mogu ih samo pohvaliti. Pogotovo F3 zbog brzine. Ako ti treba brzina, onda su F3 vrlo isplativi ako kupis dva (recimo 2x500 GB) i spojih ih u RAID polje.
Glede trajanja - uglavnom ti je fora ta, da ako ti disk ne crkne u prvih nekoliko mjeseci rada, onda ti vjerojatno ni nece crknut kroz neko dulje vrijeme.
Ahaaa...a ja sam se danas iznenadio kad sam inst program za praćenje stanja diska...a jel moguće da je oštećenje nastalo zbog stalnog brisanja...itd?...