Šum iz kućišta. Hdd ispušta dušu?

poruka: 14
|
čitano: 2.173
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pozdrav, imam sljedeči 'problem' koji još nije problem, ali bolje spriječiti nego liječiti.

Anyway, sjedim sad u tišini u sobi i u intervalima od 15 sekundi, čuje se brundanje kućišta (posljedica vibracije kućišta na tvrdoj podlozi), traje negdje 10 sekundi. Prestane, pa opet. Da li to hard crkava? Bitno mi je jer imam važne fileove na njemu, a nemam drugi hard za zamjenu.

EDIT: Ipak nije šum iz kućišta, već čujem vibraciju kućišta. 

ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV || ŽELJKO BJELIĆ JE LOPOV |
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.9.2012 0:58 (OriginalEXE).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

naj sigurnije ti je da provjeris sa hd tune-om

Samobor je lepa varoš :))
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
protjeran

Preporućam čišćenje svih ventilatora u kučištu i na ploči(CPU/GPU/etc.). Također savjetujem i gumene prstenčiće (mogu se i napraviti-izrezati od stare gume by bicikl ili motor), koje probijete šarafićem i stavite između HDD i nosača istog u kučištu,a može i još jedan sloj od glave šarafa prema nosaču. Mogli bi ste se ugodno iznenadit rezultatom.

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
Re: Šum iz kućišta. Hdd ispušta dušu?
geek_boy1 kaže...

naj sigurnije ti je da provjeris sa hd tune-om

Provjerio upravo, na Health tabu mu je sve ok, na Error Scan također, sve kockice zelene. Temperatura je 31 stupanj celzija. Evo sad ujutro kad sam upalio komp, bio je opet brundao, sad ne više. Znači hard ne bi trebao biti?

14 godina
Realist kaže...

Preporućam čišćenje svih ventilatora u kučištu i na ploči(CPU/GPU/etc.). Također savjetujem i gumene prstenčiće (mogu se i napraviti-izrezati od stare gume by bicikl ili motor), koje probijete šarafićem i stavite između HDD i nosača istog u kučištu,a može i još jedan sloj od glave šarafa prema nosaču. Mogli bi ste se ugodno iznenadit rezultatom.

Hvala savjetu, budem to napravio.

14 godina

Ok otkrio sam u čemu je problem, no neznam kako ga riješiti.

Problem je u hladnjaku za cpu, imam ovaj model: http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_49_224&products_id=8607

Problem je u tom ventiću, svakih 10 sekundi pokušava se zavrtit, ali mu nejde, i zato te vibracije. Šta da radim?

0 0 hvala 0
15 godina

probaj ga ispuhati ak je slucajno pun prasine, il zamijeni taj vent s drugim

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
sinkee kaže...

Nije uopće pun pašine, čistio sam ga nedavno. Evo sad se normalno vrti ali opet zapinje nekako. Svako malo kao da upadne u neki hod u kojem vibrira. Pa kad ga onda malo prsto pritisnnem, nema više tog šuma.

13 godina
protjeran
OriginalEXE kaže...
sinkee kaže...

Nije uopće pun pašine, čistio sam ga nedavno. Evo sad se normalno vrti ali opet zapinje nekako. Svako malo kao da upadne u neki hod u kojem vibrira. Pa kad ga onda malo prsto pritisnnem, nema više tog šuma.

Onda treba podmazati ventilatore. Kad se skine ventilator, skini mu naljepnicu s donje strane ali pažljivo i do pola. Naime, tamo se nalazi mali ležaj kojeg valja podmazati grafitnom ili litijskom masti (koristim litijsku mast INA LIS-2) sa malenom injekcijom ili špricom koju možeš nabaviti kod lokalnog liječnika ;)

15 godina

Ako ti je hladnjak jos pod garancijom onda ga reklamiraj , u protivnom kupi drugi vent !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Meni isto danas palim komp i vent od napajanja mi zapinjo i udaro sam malo i eto nestalo je.. jel sta opasno to ? sry na off topic 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pogledaj da ti nesto ne zapinje u ventu ! Inace ako ti vent ne radi , vrlo vjerojatno moze doci do pregrijavanja napajanja i eventualnog crkavanja !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

sumljam vent je il bio previse dole il previse gore pa je zapinjo za nesto ugl sutra obavezno moram vidit tipa usput koji mi ga je i prodao pa da ga pitam 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Uzet ću onda novi vent sad za par dana, mislim da će poživiti toliko. Hvala na savjetima.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice