Sto sve osteceni hard ostavlja za sobom ... ?

poruka: 10
|
čitano: 3.318
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav !

Prije nekoliko dana dogodio se problem da mi je jedan hard disk riknuo. Igrom slucaja dao mi je frend svoj stari "strgani" komp prije mjesec dana da iskoristim sve dijelove koji mi valjaju. Jedino sto mi je valjalo bili su hard disk i ventilatori. Hard disk 40GB i ventilator dodao sam u svoj komp i sve je to lijepo trajalo neko vrijeme. No, odjedanput mi komp vise nije davao sliku te bi se uvijek cuo onaj zvuk biosa biiiip pri paljenju, ali komp opcenito radi (radi ventilacija, svijetle lampice na tipkovnici ... ) Primjetio sam da jedna zica od njih 4 koje idu u hard se rastopila na nekih 5cm. Ocistio sam ju pazljivo od crnila i izolirao izolir-trakom. Proucio sam malo bolje, ali koliko vidim rastopila se samo na tom mjestu. No, opet je isti problem ... kad stisnem start, komp pocne radit, ventilacija se cuje, i nakon 10s cune se biiiip i slike nigdje, uopce ne vidim ni trunka biosa niti ista. 

Dali se itko ikad suocio s ovakvim ili slicnim problemom ? Sto dalje ciniti, ispitati ? Dali je mozda jos nesto riknulo osim harda? 

maticna nebi tebala biti,jer ne bi se cuo "zvuk biosa" ...

istop. zica prije izolacije istop. zica prije izolacije

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Izvadi taj disk van i probaj opet zapalit komp (i nadaj se najboljem). Ako ne radi, možda je krepalo napajanje i smatraj se sretnim ako je samo napajanje.

Moram priznati da još nisam vidio ni čuo za rastopljenu izolaciju na ''railovima'' od napajanja.

The river tells no lies, yet standing at its shores the dishonest man still hears them
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

vec sam to napravio, izvadio taj novi hard, izolirao zicu, ali nista ... nemam pojma kak da skuzim dali se radi o napajanju, ili grafickoj, ili ... pokusao sam sve vanjske jedinice (mis, monitor ...) iskopcat , kao sto pise u jednoj temi foruma, ali opet nista ... ipak mislim da je to nesto iznutra riknulo, ili je mozda neka sasvim mala banalna sitnica ... po preporuci sam probao i izvaditi malu bateriju, opet neuspjela misija ... 

moguce je da je otislo napajanje

sto uopce ovaj biiiip znaci ? Osmijeh   

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Sto sve osteceni hard ostavlja za sobom ... ?
ignacio kaže...

sto uopce ovaj biiiip znaci ? Osmijeh   

Ako je imas trebalo bi biti u knjizici od maticne ploce pojasnjeno znacenje bipova. Ali nejvjerojatnije je da ti je krepala graficka kartica.

16 godina
RE: Sto sve osteceni hard ostavlja za sobom ... ?

1. taj rail vise ne koristi.

2. ono sta je bilo na njemu spojenu kad je to se istopilo je neispravno

3. dobro pregledat kondenzatore po matricnoj i grafickoj, ako je neki malo napuhnut - odmah ga mijenjati

4. jel ti cujes onaj normalni kratki beep na pocetku za inicijalizaciju proca, ili zvuci kao greska beep? ak zvuci " zlokobno" hehe, onda napravi sta Eld kaze, znaci pronadji znacenje beepova i usporedi.

5. a ostalo ti ostaje klasicna metoda, makni ram, probaj s nekim drugim, ili makni jedan po jedan keks aki ih imas 2 ili vise, pa onda probaj drugu grafu neku, i naravno probaj i napajanje neko. Naravno sve ovo ima smisla ako imas negdje stare djelove za probat samo zamjenit. Ne znam sta ti jos od tog drugog kompa valja. Uglavnom probaj.

16 godina
neaktivan

Heh, može bit više stvari - prvo očisti komp od prašine. Nije da je neki problem ali osobno znam slučaj kad je u kompu bilo tolko prašine (i nećete vjerovat, silikona, u napajanju, samo je ispadalo van malo po malo) da je blokiralo kontakt s RAMom. Također, moguće je da je problem u RAMu, Grafi ili PSU (napajanje). Isprobaj svaku komponentu, a taj kabel koji se rastopio ne koristi više.

Prodajem razne računalne komponente, sastavljam konfiguracije i ponude, detekcija i otklanjanje kvarova, čišćenje računala od virusa, reinstalacija Windowsa i drugih OS-a. Obratite mi se na PM.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
odjavljen

Kratki biiip je u pravilu znak normalnog rada, a dugi ili višestruki ukazuje na problem s grafikom ili memorijom. Može biti i do ploče, a u jako rijetkim slučajevima procesor. Ako grafička ima dodatno napajanje može biti i do toga.

Mislim da tebi problem nije nastao zbog diska već zbog napajanja (jeftini kinez?). Da je disk krepao i napravio kratki spoj, napajanje bi se trebalo ugasit, jeftinija bi mogla izgorit, skuplja preživit, ali bi zaštitili ostatak konfiguracije.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 1
18 godina

Vidis ignacio kako ti se lipo isplatilo gurati disk od 40 gb u kompjuter.

To ti je bila odlicna ideja jer bi stvarno dobio jako puno diskovnog prostora sa tih 40 gb.

0 7 hvala 0
16 godina
neaktivan

Samo ti lepo nama daj ime maticne i mi cemo lepo umesto tebi naci sta znaci to dugacko biiip.

Svaka maticna ima svoj bip kod tako da cackanje po internetu bez znanja modela maticne nece pomoci.

BSU ( Baci Sestru Uvodu) USB je nesto drugo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

evo, napokon mi se komp vratio sa popravka

tri dana je bio u servisu, dok su saznali u cemu je problem ... 

na kraju je otisla graficka, ta me informacija jako iznenadila, zamijenili su je sa novom i komp radi

a ona zalijepena zica koja se bila rastopila, i dalje je zamotana trakom i ostala je na istom mjestu gdje sam ju ostavio

dvije stvari su zanimljive: info da je riknula graficka i da komp radi s rastopljenom zicom

zahvaljujem se svim ljudima dobre volje koji su napisali neke komentare, sugestije, misljenja ... sve je dobro doslo sto ste napisali Osmijeh

prosao sam dosta jeftino (samo sam platio cijenu nove graficke) i bitno je da komp radi

sve je to dosta dugo trajalo jer sam davao sve od sebe da sam uklonim kvar, ali na kraju sam ga morao odnijeti na servis

nazalost nisam mogao sudjelovati na forumu niti se prije javiti, sve dok komp nije dosao kuci

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice