Smrzavanje računala - čudan problem

poruka: 7
|
čitano: 4.283
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Smrzavanje računala - čudan problem

Neki dan sam kupio novu HD6870 karticu (umjesto moje stare HD4890) i od tada su krenuli problemi...

Računalo je staro 3-4 godine, ali NIKAKVIH problema nije imalo - sve do sada.

Konfiguracija je: Core2Duo 2.66@3.3GHz sa odličnim hladnjakom i pastom, nikada se ne pregrijava (max. je 55 C)

4x1Gb ddr-2 Patriot,

Gigabyte P35C-DS3R mbo,

Tagan 450 w (više od 85% iskoristivosti) Supersilent modularno psu

1x 500Gb Hdd Seagate sata-2 ncq-3

Sapphire Ati HD6870 1Gb Catalyst 11.7

DVD Pioneer sata

Windows 7 Ultimate x64 SP1

Ništa dodatno

Ima dva tjedna da sam kupio grafičku i od tada svaki drugi dan neki problem. Dan-dva radi odlično, bez greške, a onda se ruši. Ali NE pod punim opterećenjem! Recimo - bez ikakvih problema igram Crysis 2, Witcher 2, Dirt 3, Metro 2033 i to sve na high i ultra, sa DX11. Satima bez problema, bez rušenja, bez pregrijavanja, sve navedene igre idu POSVE GLATKO (bez ikakovg ''štucanja'') išta.... A ONDA MI SE RAČUNALO IZNENADA SMRZNE IZ NEKOG BIZARNOG RAZLOGA - SMRZNE SE RECIMO BROWSER OPERA ILI FIREFOX (iz čista mira,samo čitam novine) i onda se zasivi ekran a tipkovnica ne odgovara pa moram restartati.... Dvaput mi se srušilo i u MENIJU Crysisa 2, ne u igri (!!), a REDOVITO se ruši u igri LIMBO (nakon otprilike 1 minute).... provjerio sam evente - nema pohranjenih grešaka, nema rušenja drivera, NIŠTA.

Čak sam reinstalirao Windowse, probao sa različitim Catalystima, i opet ISTO.... Testirao sam SVE KOMPONENTE - SVE OK. Testirao sam i grafičku sa Furmarkom, i sa još gomilom testova i benchmarka - NI NAJMANJI PROBLEM... Furmark je odvrtjela sat vremena i nije se pomakla od 80 C, nikakvih grešaka, nikakvih artefakata (ni u Ati Toolu)... CPU je uredno odvrtio Prime, memorija testirana više sati sa više testova... sve ok...

Imao sam pun kufer računala do sada i NIKADA se nisam sreo sa ovako bizarnim problemom... MOLIM VAS POMOĆ, ako je tko imao slične probleme ili je dovoljno stručan...

Hvala.

Iz Hrvatske, s ljubavlju
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Smrzavanje računala - čudan problem
Danyel kaže...

Neki dan sam kupio novu HD6870 karticu (umjesto moje stare HD4890) i od tada su krenuli problemi...

Računalo je staro 3-4 godine, ali NIKAKVIH problema nije imalo - sve do sada.

Konfiguracija je: Core2Duo 2.66@3.3GHz sa odličnim hladnjakom i pastom, nikada se ne pregrijava (max. je 55 C)

4x1Gb ddr-2 Patriot,

Gigabyte P35C-DS3R mbo,

Tagan 450 w (više od 85% iskoristivosti) Supersilent modularno psu

1x 500Gb Hdd Seagate sata-2 ncq-3

Sapphire Ati HD6870 1Gb Catalyst 11.7

DVD Pioneer sata

Windows 7 Ultimate x64 SP1

Ništa dodatno

Ima dva tjedna da sam kupio grafičku i od tada svaki drugi dan neki problem. Dan-dva radi odlično, bez greške, a onda se ruši. Ali NE pod punim opterećenjem! Recimo - bez ikakvih problema igram Crysis 2, Witcher 2, Dirt 3, Metro 2033 i to sve na high i ultra, sa DX11. Satima bez problema, bez rušenja, bez pregrijavanja, sve navedene igre idu POSVE GLATKO (bez ikakovg ''štucanja'') išta.... A ONDA MI SE RAČUNALO IZNENADA SMRZNE IZ NEKOG BIZARNOG RAZLOGA - SMRZNE SE RECIMO BROWSER OPERA ILI FIREFOX (iz čista mira,samo čitam novine) i onda se zasivi ekran a tipkovnica ne odgovara pa moram restartati.... Dvaput mi se srušilo i u MENIJU Crysisa 2, ne u igri (!!), a REDOVITO se ruši u igri LIMBO (nakon otprilike 1 minute).... provjerio sam evente - nema pohranjenih grešaka, nema rušenja drivera, NIŠTA.

Čak sam reinstalirao Windowse, probao sa različitim Catalystima, i opet ISTO.... Testirao sam SVE KOMPONENTE - SVE OK. Testirao sam i grafičku sa Furmarkom, i sa još gomilom testova i benchmarka - NI NAJMANJI PROBLEM... Furmark je odvrtjela sat vremena i nije se pomakla od 80 C, nikakvih grešaka, nikakvih artefakata (ni u Ati Toolu)... CPU je uredno odvrtio Prime, memorija testirana više sati sa više testova... sve ok...

Imao sam pun kufer računala do sada i NIKADA se nisam sreo sa ovako bizarnim problemom... MOLIM VAS POMOĆ, ako je tko imao slične probleme ili je dovoljno stručan...

Hvala.

Da li si probao sa drugom grafom?

Ofc.
17 godina
neaktivan

Nisam, nemam drugu a živim u malom mjestu gdje nemam od koga posuditi. A veliki mi je problem slati grafičku natrag ADM-u ako nisam siguran da je do nje. I šta bih uopće napisao njima da je greška, i šta kada je pogledaju (a koristit će iste testove kao i ja) i ustanove da joj ništa ne fali? To se deševa otprilike svaki drugi dan, može ali ne mora...

Zato molim vašu pomoć.

Iz Hrvatske, s ljubavlju
14 godina
neaktivan
Danyel kaže...

Nisam, nemam drugu a živim u malom mjestu gdje nemam od koga posuditi. A veliki mi je problem slati grafičku natrag ADM-u ako nisam siguran da je do nje. I šta bih uopće napisao njima da je greška, i šta kada je pogledaju (a koristit će iste testove kao i ja) i ustanove da joj ništa ne fali? To se deševa otprilike svaki drugi dan, može ali ne mora...

Zato molim vašu pomoć.

Ja nazalost nemam nikakvu grafu, zamoli nekog od forumasa da ti posalje neku pa isprobaj, siguran sam da neko ima barem neku 8500gt  {#}

Ofc.
17 godina
neaktivan

Koji antivirus,vatrozid?

Ako je do softvera,trebalo bi pogledati koji su procesi aktivni...

17 godina
-previše mogućih uzroka... 'ljepši' kvar je kad komponenta jednostavno crkne.

Po redu, prvi sumnjivac je VGA, dali je nestabilna, možda je uzrok MBO (chipset i BIOS), pad napona ili poluispravna grafička. Nove VGA na starijim chipsetovima često rade probleme, razlog je sama verzija PCIex-a i napona koji vuku, flash BIOSa bi mogao riješiti (pročitaj readme-changelog za svaku reviziju BIOSa, na što se odnosi nadogradnja).

Drugi moguć uzrok je PC, žešći OC kroz 3-4god. je vjerojatno ostavio traga na CPU i kritičnim komponentma, skraćuje se vijek trajanja.. po simptomima bi moglo biti. Sve se mor kad-tad pokvariti, OC to može malo ubrzati ali i bez OCa je to vrijeme dovoljno za početak kvarova (najvjerojatnije na MBO).
Ako je uzrok rušenja MBO, tad je najvjerojatnije problem u kondenzatorima koji nemogu više peglati napon (ali bi se više rušilo pod opterećenjem) i drugi dio je recimo kontroler, taj kvar (početak crkavanja) je najsličniji opisanom. Moguće je dodati ventilator na pasivni hladnjak i tako produljiti vijek...

Treći uzrok, sam software koji koristiš. Možda neka 'besplatna' verzija. Zaštite ponekad rade... Reinstall nije isto što i (clean) install. Ako si radio reinstall tad je moguće i nakupljeno smeće uzrok, recimo ostatak starijeg drivera i sl.
Neovisno o tome, navodiš da se smrzne 'iz čista mira', browsajući... -i browseri su software, jednako (ne)kvalitetni kao prosjećan malware. Novije generacije koriste i VGA za akceleraciju što je na nekima još nestabilno.. pošto u testu ili igri nije bilo problema, to bi bio najlogičniji uzrok (jer bi svaki normalan kvar bio vidljiviji u testu ili igri).

Moguć je i problem sa strujom (gradska mreža) ako iz bilo kog razloga dođe do pada napona ili je možda kabel-utičnica neispravan itd, žica na kućištu recimo od USBa ili reset itd, itd...

Vrati clockove na normal, nekoliko dana pa vidi rezultat.

Sad kad znaš 'sve' nesumnjivo da ćeš u roku 'keks' rješiti problem (ili nećeš). Good luck.
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Sinoć, zapravo rano jutros, konačno sam shvatio u čemu je problem. Malo guglanja i čitanja system eventa čuda čini :-))

Naime, puno kartica novije proizvodnje (bilo Ati, bilo Nvidia) dolazi sa ''lošom'' ddr5 memorijom. Stavljam je u navodnike jer zapravo nije loša, nego je izgleda problem nedovoljna testiranost memorijskih modula i žurba da bi se proizvelo što više kartica pa se nekako dešava da memorije na karticama tipa GTX470 i 560, HD58xx   i HD68xx budu ''propuštene'' mada nije provjerena stabilnost čipova, niti ''suradnja'' memorije sa BIOS-om.

Stvar je bila u NAPONU memorijskih modula (HYXNIX). Čim sam je lagano podigao (sa SapphireTrixxom), sa 1.175 na 1.177V PROBLEMI SU NESTALI!

Sada doslovno leti, samo što ne pjeva od sreće. Ne pregrijava se, više se ne ruši gdje se prije rušila i bez problema radi na 950MHz gpu/1100MHz ram), NEMA ARTEFAKATA, NEMA PREGRIJAVANJA - NIŠTA!

Uz sve to, još uvijek ne isključujem mogućnost da je problem i u samim driverima, tj. njihovoj regulaciji napona, pa za svaki slučaj ONEMOGUĆITE ATI CCC (Catalyst Control Center) pri podizanju Windowsa (start-run, utipkajte msconfig pa izaberite podizanje startup-a) a SVAKAKO omogućite SapphireTrixx da se diže s Windowsima, sa uključenim višim naponima (samo nemojte pretjerivati!).

Iz Hrvatske, s ljubavlju
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice