Procesor mi radi na 3,3 ghz umjesto na 3,7ghz U biosu mi stoji 3,7ghz, cim udjem u sistem radi na 3,3ghz i ne mrda. U igrama takodjer radi na 3,3 ghz. Zadnji bios update, zadnji chipset driveri. Jedino ga rucno mogu prebaciti da radi na 3,7 ili više. Ploca je b450 tomahawk max, rx 6600xt gpu, 16gb corsair vengeance rgb pro. Procesor kupljen nov prije 7,8 mjeseci. Zna li neko o cemu se radi?
Što je namješteno u Power options? Je li to možda došlo s novom nadogradnjom BIOS-a tj. UEFI-a?
Na high performance sam stavio, a zadnji bios sam stavio i nisam uopste obracao paznju na koliko mi je radio cpu, do neki dan
Procesor mi radi na 3,3 ghz umjesto na 3,7ghz U biosu mi stoji 3,7ghz, cim udjem u sistem radi na 3,3ghz i ne mrda. U igrama takodjer radi na 3,3 ghz. Zadnji bios update, zadnji chipset driveri. Jedino ga rucno mogu prebaciti da radi na 3,7 ili više. Ploca je b450 tomahawk max, rx 6600xt gpu, 16gb corsair vengeance rgb pro. Procesor kupljen nov prije 7,8 mjeseci. Zna li neko o cemu se radi?
A gdje si tocno zabiljezio da je takt 3.3GHz, radi li se o taktu 3.3 na svakoj jezgri ili samo pojedinacnim, takt koji gledas u Task Manageru ne prikazuje takt pojedine jezgre nego svih u nekoj prosjecnoj cifri, kao sto je na nekim intel procesorima takt 4.3 max ali prosjek te ispadne 3.97 cca
Također, o kojim se temperaturama radi pri sintetickom benchmarku naprimjer kao što je bench iz CPU-Z a zatim bi trebao provjerit i o kojim se temperaturama radi pri igranju igrica te je važno dati uvit u graph kao što je onaj iz MSI AfterBurnera.
Skini HWINFO i probaj to skrinat i ovdje stavit.
A preko čega pratiš frekvenciju procesora? Može biti da je problem u programu koji koristiš za očitanje tj. praćenje. Možda ti je stvarno nova verzija UEFI-a poremetila radnu frekvenciju procesora...
Ja isto mislim da je problem BIOS-a maticne, ta ista maticna je malo problematicna i nije jedini lik koji ima slican problem. Samo je tesko reci kad nije objavio slike ni toga sta pokazuje BIOS a sta Windows ili Linux.
A gdje si tocno zabiljezio da je takt 3.3GHz, radi li se o taktu 3.3 na svakoj jezgri ili samo pojedinacnim, takt koji gledas u Task Manageru ne prikazuje takt pojedine jezgre nego svih u nekoj prosjecnoj cifri, kao sto je na nekim intel procesorima takt 4.3 max ali prosjek te ispadne 3.97 cca
Također, o kojim se temperaturama radi pri sintetickom benchmarku naprimjer kao što je bench iz CPU-Z a zatim bi trebao provjerit i o kojim se temperaturama radi pri igranju igrica te je važno dati uvit u graph kao što je onaj iz MSI AfterBurnera.
Skini HWINFO i probaj to skrinat i ovdje stavit.
Temperature su do 40 stepeni prilikom igranja, u cpuz stoji na 3,3ghz, isto kao i na hwoinfo, msi afterburner pokazuje isto 3,3. Cak i sa ukljucenim overdriveom stoji na 3,3. Prilikom stress testa takodjer ne mrda sa 3,3.
Sad kada sam ga u bious rucno prebacio na 4,2, cpuz i afterburner pokazuju 4,2.
Da li da vadim bateriju i resetujem bios ili da nanovo sistem dignem, to nisam probao jos. I koje tacno slike iz biosa da vam postavim
Vrati BIOS koji si imao prije toga koji podrzava 5000 seriju ryzena i probaj onda kako se ponasa.
Koristis windows 10 ili windows 11?
Koristis windows 10 ili windows 11?
Win 10
koja verzija ?
edit:Meni je na 22h2 krivo ocitavao na win11 sa r5 5600...Probaj stariju verziju.
koja verzija ?
Zadnja koja postoji...
Provjeri je li aktiviran PBO u biosu.
Provjeri je li aktiviran PBO u biosu.
Ukljucio sam ga neki dan
Biti ću malo zločest - prijeđi na Intel.
Uglavnom, igraj se sa starijim verzijama UEFI-a. A i kako si sam rekao, možeš resetirati UEFI.
Skini HWinfo, i pokreni prime95 small fft test pa da vidimo nakon minutu kako se jezgre ponasaju.
Proc možeš fiksno klokati na frekvenciju koju stavis i sve radi kako kazes. Ovdje je jednostavno samo problem do PBO... Stavi BIOS na default ako vec nisi pa onda odvrti iznad kako sam rekao.
Ako nebude radilo na 4.45GHz sta je deklarirana vrijednost za PBO boost na r5 5600, onda ti po deafultu nije uključen PBO na ploči pa ga treba ukljuciti.
Također zasto se uopce zamaras sa PBO koji je na tom procesoru na tako maloj boost frekvenciji, stavi 1.25v i 4.6GHz all core i dobar si, a imat ces vece performanse i manje temperature nego sa PBO koji overvolta i jos za manju frekvenciju nego sta možes fiksno namjestiti.
start menu/run/msconfig/startup(ili boot, pogledaj postavke)
pod startup/boot ukljuci sve jezgre fixno i napravi reset, moguce da nejde u max boost, jer ti app ne upali sve jezgre
pod startup/boot ukljuci sve jezgre fixno i napravi reset, moguce da nejde u max boost, jer ti app ne upali sve jezgre
stoji mi number of processors 1, a ima do 12 mogucnost...
Covjece daj napravi sta sam ti rekao i zalijepi screenshot da vidimo kako i koje jezgre rade
Stavi 12 naravno, tj svih 12 threadova da bude aktivno..I bez straha samo :)
Stavi 12 naravno, tj svih 12 threadova da bude aktivno..I bez straha samo :)
opet nista, i dalje 3,3
Covjece daj napravi sta sam ti rekao i zalijepi screenshot da vidimo kako i koje jezgre rade
je li ovo dovoljno ili?
Jesi uopće ikada napravio clear cmos?
je li ovo dovoljno ili?
Na ovoj slici vidim samo jedan problem-tebi je otključan množitelj u biosu
Multiplier x33
Bus speed 100.00
To je tih 3.3Ghz,šta se događa kad je na auto?
I daj ako ti nije problem ubaci screenshot cpu-z ali da vidim šta ti piše pod matičnom

Tu nešto žešće ne valja ili kolega ne zna narediti neke stvari. Ne vidim treće. To bi trebalo doći u ruke nekoga tko zna nešto o tome pa da vidimo. Alternativa je da se CPU testira u drugoj ploči i amen, da vidimo. Mada, siguran sam da je pitanje nečega drugog, matična (bios, krive postavke) ili OS.
Mislim da su renato1977 i dery u pravu.
Daj konačno izvadi bateriju iz matične na minutu pa vrati i vidi je li se popravilo.
Ako nije onada napravi što ti je Morgoth Bauglir predložio.
Citiram:
Također zasto se uopce zamaras sa PBO koji je na tom procesoru na tako maloj boost frekvenciji, stavi 1.25v i 4.6GHz all core i dobar si, a imat ces vece performanse i manje temperature nego sa PBO koji overvolta i jos za manju frekvenciju nego sta možes fiksno namjestiti.
Sve se to napravi za 20 minuta, a ovako danima maltretiraš i sebe i nas.
je li ovo dovoljno ili?
Po tome ti je procesor "overklokan" na 3.3GHz, kao da si dosao i stavio 3.3GHz u BIOS-u.
Napravi clear CMOS, izvadi bateriju iz matične na 10min pa onda vrati i upali komp i ponovo odvrti taj test i zalijepi screen shot iz HWinfo.
je li ovo dovoljno ili?
Po tome ti je procesor "overklokan" na 3.3GHz, kao da si dosao i stavio 3.3GHz u BIOS-u.
Napravi clear CMOS, izvadi bateriju iz matične na 10min pa onda vrati i upali komp i ponovo odvrti taj test i zalijepi screen shot iz HWinfo.
evo prijatelju po dogovoru saljem ti slike iz biosa da mi objasnis za voltažu i dizanje na 4,6 GHz
Također ti saljem i sliku gdje je PBO na advanced, pa da mi i oko toga objasnis
Ako bude jos sta trebalo, javi pa cu ti poslati.
Kao sto vidis na slici 1, CPU ratio je na Auto, a Adjusted CPU Frequency je 3700 MHz, ali kad udjem u sistem, prebaci ga na 3,3 GHz