Prije daljnje analize, probaj izvaditi grafičku i pokreni komp na intergriranoj grafi... Ako ništa, bar eliminiraj tu mogućnost.
Prije daljnje analize, probaj izvaditi grafičku i pokreni komp na intergriranoj grafi... Ako ništa, bar eliminiraj tu mogućnost.
Probao sam i to. Komp je na stolu, bez grafe i bez prikljucene periferije.
Kolega Valentin je savjetovao reset preko baterije, probao i ne pomaze. Takoder zamjenom utora rama (probao sam i samo sa jednim keksom na sve utore), ni to nije pomoglo.
Kolega Valentin je savjetovao reset preko baterije, probao i ne pomaze. Takoder zamjenom utora rama (probao sam i samo sa jednim na sve utore), ni to nije pomoglo.
Onda je onako kako je rekao, napajanje ili matična. Po meni vuče na matičnu, usb utori ne rade (ne znam da li su prije radili normalno)...
Jednostavnije je probati sa drugim ispravnim napajanjem, ili tvojim napajanjem u drugom pc-u, barem ćeš znati u čemu je kvar.
Mozes testirati tako sto spojis zarulju na 12V od napajanja.Ali tesko je ista provjerit bez multimetra.Probaj stavit u drugi pc napajanje.
Kolega Valentin je savjetovao reset preko baterije, probao i ne pomaze. Takoder zamjenom utora rama (probao sam i samo sa jednim na sve utore), ni to nije pomoglo.
Onda je onako kako je rekao, napajanje ili matična. Po meni vuče na matičnu, usb utori ne rade (ne znam da li su prije radili normalno)...
Jednostavnije je probati sa drugim ispravnim napajanjem, ili tvojim napajanjem u drugom pc-u...
Da, prije su radili normalno. Maticna je prije cca godinu dana pogodena gromom koji je prosao preko telefona, kroz ruter, pa na kabel od interneta i ''sprzio'' ethernet ulaz na maticnoj. Ali sve ostalo je radilo sasvim normalno i bez ikakvih problema, cak se nikad nije ni bsod desio sta me ugodno iznenadilo.
Kasnije veceras cu probati napajanje na drugom pc-u pa vam javim.
Puno hvala svima na pomoci.
UPDATE: Zaboravio sam iskljuciti napajanje iz struje/na sklopku i dok sam pisao ovu poruku cooler chipseta na maticnoj se toliko zagrijao da ga ne mogu dotaknit... ako vam to nesto znaci, meni se to cini ne normalno obzirom da ne mogu upalit pc xD
...cooler chipseta na maticnoj se toliko zagrijao da ga ne mogu dotaknit... ako vam to nesto znaci, meni se to cini ne normalno obzirom da ne mogu upalit pc xD
Onda je 99% matična u pitanju, opet postoji onaj 1%, sa kompjuterima nikad nisi siguran.
Imao sam sličnu situaciju, gdje mi se isto chipset zagrijavao na matičnoj, samo ja sam ga mogao pokrenuti i radio je, dok se ne popne temperatura matične preko 50 stupnjeva.
Onda se gasio ili restartao, ne sjećam se više. To sam bio riješio tako da sam stavio ventilator od 120cm blizu chipseta.
Nažalost, tebi to neće funkcionirati. Svejedno testiraj napajanje, za svaki slučaj...
Napajanje na drugom racunalu radi...
Da ne opisujem situaciju u grupi za slaganje pc konfiguracija, koja bi bila najbolja opcija sada?
Gledam nove maticne ploce sa soketom 1155 ali nema nista slicno ovoj koju sam do sada koristio, a ni na njuskalu nema nista pametno.
Dali mogu naruciti u nekoj trgovini i koja bi ploca bila ok?
Ili da predjem na novu platformu, novi cpu+mbo. Sto bi ste mi preporucili?
Racunalo sluzi za autocad 3d i gotovo svi ostali autodeskovi proizvodi (robot, revit...), archicad, scia engineer, povremeno uredivanje video materijala, photoshop, takoder volim i zaigrati novije naslove. Volio bi da bude najmanje u rangu trenutne konfiguracije.
Napajanje na drugom racunalu radi...
Da ne opisujem situaciju u grupi za slaganje pc konfiguracija, koja bi bila najbolja opcija sada?
Gledam nove maticne ploce sa soketom 1155 ali nema nista slicno ovoj koju sam do sada koristio, a ni na njuskalu nema nista pametno.
Dali mogu naruciti u nekoj trgovini i koja bi ploca bila ok?
Ili da predjem na novu platformu, novi cpu+mbo. Sto bi ste mi preporucili?
Racunalo sluzi za autocad 3d i gotovo svi ostali autodeskovi proizvodi (robot, revit...), archicad, scia engineer, povremeno uredivanje video materijala, photoshop, takoder volim i zaigrati novije naslove. Volio bi da bude najmanje u rangu trenutne konfiguracije.
Jesi ovu plocu pogledao http://www.njuskalo.hr/maticne-ploce/asrock-fatal1ty-performance-z77-s1155-oglas-18585833 ,prodavac je clan ovog foruma.Tvoj komp je jos uvijek prava mrcina pa ne znam jeli prelazak na skylake financijski isplativ.
Jesi ovu plocu pogledao http://www.njuskalo.hr/maticne-ploce/asrock-fatal1ty-performance-z77-s1155-oglas-18585833 ,prodavac je clan ovog foruma.Tvoj komp je jos uvijek prava mrcina pa ne znam jeli prelazak na skylake financijski isplativ.
Hvala na prijedlogu. Ima li itko iskustva s njim? Posto sam trenutno u splitu nemogu osobno otici i provjeriti pa bi trebao vjerovati covjeku da je sve ok...
Hvala na prijedlogu. Ima li itko iskustva s njim? Posto sam trenutno u splitu nemogu osobno otici i provjeriti pa bi trebao vjerovati covjeku da je sve ok...
Potrazi ga pod nickom kant http://www.bug.hr/forum/topic/ostalo/dobra-losa-iskustva-iz-bol-forum-oglasnika/97892.aspx .Ima 16 kupoprodaja i maksimalnih 80 bodova.
Pozdrav evo i ja imam problem sa paljenjem kompa uglavnom da neduzim baci mi code 06 (microcode loading) i dalje od toga neide probal zamjenit bateriju izvadit i premjestit ram i bez hdd i dalje mi baca istu gresku radi se o asus croshair v formula z ploci.
..odradi update bios-a.. https://rog.asus.com/forum/showthread.php?83771-Crosshair-V-Formula-Z-Freezes-on-boot-Q-Code-06
Kolko je sigurno da to radi neko ko ja koji nisam bas neki strucnjak dali je komplicirano i jel moze nest pregorit
Kolko je sigurno da to radi neko ko ja koji nisam bas neki strucnjak dali je komplicirano i jel moze nest pregorit
Pronađi neki malo bolji tutorial kako uraditi update biosa i prati upute sve do kraja, ako tebi update biosa ne uspije neće onda ni nekom drugom jer ti je postupak isti, naravno prilikom update-a ne smije ti se ugasiti komp na bilo koji način u protivnom tada se može desiti ono što ne želimo.
Probaj odnijeti nekom tko je to već radio
Nasel sam jedan jako dobar sad dali ja moram sve iskopcat i ostavit solo maticnu ili mogu ostat komponente
Nasel sam jedan jako dobar sad dali ja moram sve iskopcat i ostavit solo maticnu ili mogu ostat komponente
Možeš ostaviti ako nisi nikad imao problem sa ostalim komponentama ali svakako je bolje odspojit ono što ti neće trebati, nemoj zaboraviti resetirati bios vađenjem baterije prije i poslije update-a biosa.
Također trebaš koristiti baš onu bios datoteku za tvoju matičnu i koja je verzija/ revizija matične
Vrlo vjerojatno, ako mozes probati drugo napajanje bilo bi super. Ako se gasi komp onda vrlo vjerojatno je
Počupaj svu periferiju pa probaj
Nekad zna biti tako banalna stvar da se bios izblesira tj.čip pa probaj izvaditi bateriju na minutu pa vrati i probaj opet upaliti.