Problem sa sata portom

poruka: 3
|
čitano: 550
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
Problem sa sata portom

Pozdrav

Do sada sam koristio integriranu grafičku na i5 44560 i svi sata portovi su radili normalno. Sada sam kupio gtx 1060 i kada ju spojim radi mi samo 1 sata port i to mi učitava samo hard disk sa windowsima dok mi drugi hard disk i DWD drive ne očitava, nema ih u biosu, niti u disk manageru. Matična je Asrock h91m-vg4. Zna li netko možda kako rješiti ovaj problem?

Unaprijed se zahvaljujem.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Problem sa sata portom

Na pamet mi ptadaju dva moguća razloga - neki konflikt u PCI Express sabirnici ili problem sa strujom.

Jesi probao staviti grafičku u drugi utor? Jesi zaštekao 6-pinski naponski konektor u nju?

Imaš dovoljno snažno napajanje? Jesi probao naponski SATA konektor s drugog kabela zaštekati u disk i DVD pogon?

16 godina
Re: Problem sa sata portom

-često postoje dva sata kontrolera, npr sata3gb-6gb.. odvojeno, označeno bojom i sl.

-kod pormjene HWa, potreban je reset BIOSa (clr cmos, da bi se izmjena registrirala, ponekad to radi automatika..).

-hw se ne mijenja na ćoravo, mora se znati npr revizija pciex-vga, napon+dodatna struja za vga 6-8pin.. ništa se ne treba na ćoravo, rizik ali recimo da je ovo ugl benigno, vjerojatno povezano s problemom, osim mogućnosti da si nešto oštetio ili .. sve se može pokvariti, možda slučajno, možda zbog promjene napona.. pa do tog da početnik ne zna jel PC ugašen-pod naponom.. i posljedice.

-ako je crko-kvar tad se nema što pametnog, ako je samo postavka ili kontakt, reset-provjeri.. čarobnog štapića nema.

lako je ubosti komponentu.. zvuči tako, no početnici ponekad uopče ne pristisnu dovoljno jako, ne zakvače .. ili nešto slome.

ako je stvar u resursima MBO, tad će reset bios biti dovoljan (poželjno opet podesiti prema potrebi..-nedefinirano).

ako je stvar u napajanju, dodatnom za vga, tad ubodeš žicu.. a možda je napajanje nedovoljno, neispravno.. mada se tad ne bi tako razlikovali sami diskovi, bilo bi više RND.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice