Problem sa ATA diskom

poruka: 9
|
čitano: 2.255
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Problem sa ATA diskom
pitanje

Imam matičnu Gigabyte GA-P35-DS3L i SATA disk Seagte 320 Gb, prije koj mjesec ubacio sam ATA disk Seagate 160 Gb i sve je funkcioniralo odlično, do prije koj dan.

Odjednom mi se ATA disk ne vidi, ni u Biosu, ni u Windowsima,jednostavno ga nema. Prvi dan sam provjerio napajanje, ono funkcionira, izmjenio sam ATA kabel i on je ok, i onda drugi dan odjednom disk se opet pojavi u Biosu i u Windowsima i normalno radi (u međuvremenu nisam ništa dirao). Ubacim ja drugi ATA disk od 40 Gb (koji je bio unutra prije ovog), i ni on se ne vidi ni u Biosu ,ni u Windowsima. E sad, disk se povremeno pojavi i vidi (jednom na deset puta kad upalim komp), ali kad ga opet resetiram,više se ne vidi i sad mi ništa više nije jasno. Je li moguće (iako nisam ništa prčkao) da je otišao konektor na matičnoj ploči? 

Šema
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Problem sa ATA diskom

Po simptomima navjerojatnije će biti da je do konektora. Probaj ga malo očistiti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem sa ATA diskom

Prvo resetiraj BIOS odnosno namesti jumpere na clear cmos ili izvadi bateriju.

Ali ipak sumnjam na controller. A dali se vidi i CD/DVD pogon?

All your carefully picked arguments can easiliy be ignored! There are no real rules about posting. There are no real rules about moderating either - enjoy your ban
16 godina
neaktivan
Problem sa ATA diskom
autorov komentar

Inače konektor je stvarno čist bez trunke prašine (svako malo ispušem kutiju), a što se tiče DVD-a on radi je je kao i master disk povezan preko SATA konektora. Bios nisam nikad restirao (niti vadio bateriju), pa molim malo pojašnjenja. U slučaju da ga resetiram i da izvadim bateriju, da li bih mogao imati kakvih problema? Inače kak sam i naveo nakon nekoliko paljenja disk se prikaže i u Biosu i u Windowsima, ali čim ga ugasim ili resetiram natrag se izgubi. Ako je konektor da li se to može popraviti? Danas ne stignem ,ali sutra ču pokušati oba diska donjeti kod frenda da isprobamo da li kod njega sve radi da otklonim sumnju na neispravnost diska.

Šema
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Problem sa ATA diskom

mozda je do ide kabela

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Kabel sam promijenio, nov je

Šema
16 godina
misevz kaže...

Inače konektor je stvarno čist bez trunke prašine (svako malo ispušem kutiju), a što se tiče DVD-a on radi je je kao i master disk povezan preko SATA konektora. Bios nisam nikad restirao (niti vadio bateriju), pa molim malo pojašnjenja. U slučaju da ga resetiram i da izvadim bateriju, da li bih mogao imati kakvih problema? Inače kak sam i naveo nakon nekoliko paljenja disk se prikaže i u Biosu i u Windowsima, ali čim ga ugasim ili resetiram natrag se izgubi. Ako je konektor da li se to može popraviti? Danas ne stignem ,ali sutra ču pokušati oba diska donjeti kod frenda da isprobamo da li kod njega sve radi da otklonim sumnju na neispravnost diska.

imamo slicnu plocu, pa znam kako je na mojoj; moras izvaditi baterijicu i taknuti s nekim nozicem ili necim zeljeznim kontakte na jumperu, tako da nastane mali kratki spoj koji ti probrise cmos, nebis smio imati nikakvih problema sa OS-om, al bi bilo pozeljno malo procackat po BIOS-u i primjeniti neke postavke(npr. iskljuciti floppy drive, ako nemas floppy)...
Intel Core i7 920,6GB RAM DDR3,ASUS SILENT nVidia GeForce 9800GT 1GB DDR3, ASUS P6 Deluxe v2, WD 10.000 fps,Dell 24",Antec,
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2009 20:49 (Tionio).
16 godina
Tionio kaže...
misevz kaže...

imamo slicnu plocu, pa znam kako je na mojoj; moras izvaditi baterijicu i taknuti s nekim nozicem ili necim zeljeznim kontakte na jumperu, tako da nastane mali kratki spoj koji ti probrise cmos, nebis smio imati nikakvih problema sa OS-om, al bi bilo pozelno malo procackat po BIOS-u i primjeniti neke postavke(npr. iskljuciti floppy drive, ako nemas floppy)...
 by the way, ne mislim na plocu koju imam na ovom kompu, nego imam da kompa...pa....
Intel Core i7 920,6GB RAM DDR3,ASUS SILENT nVidia GeForce 9800GT 1GB DDR3, ASUS P6 Deluxe v2, WD 10.000 fps,Dell 24",Antec,
16 godina
neaktivan

Prvo bih preporucio dijagnozirati uzrok - da li je do diska, do maticne ploce, do konektora/kabela, ili nesto deveto.

Disk: uzmi disk/ove koji ne rade i probaj kod frenda - ako kod njega rade, nije problem u disku.

Slicno ili isto s kabelom - probaj drugi kabel na svom kompjutoru s istim diskovima.

Sto se tice maticne, bilo bi dobro iskljuciti sve ostale diskove (CD/DVD uredaj) - osim onoga na kojem ti je instaliran operativni sustav, naravno - i spojiti jedan po jedan (problematicni) disk. Ovo u slucaju da su master/slave postavke te koje su moguci problem.

Jos jedna mogucnost je spojiti problematicni ATA disk/diskove na eksternu USB (ili firewire) ladicu, te vidjeti da li rade na taj nacin.

Nakon gore navedenih radnji, odgovor ce ti se vjerojatno sam dati.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice