Ne mogu podesiti ram

poruka: 13
|
čitano: 2.893
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Ne mogu podesiti ram

I9 10900kf , Asus z590 prime-p, zadnji bios, ram je 4x 32gb patriot viper blackout 3200mhz 16-18-18-36, provjerio na kompatibilnosti i ploca podrzava taj ram.. 

ne radi na skoro nikakvim postavkama , frekvenciji i latenciji.. kad stavim na auto ne radi, xmp 1 i 2 ne radi, radi na kratko na 2666 cl 19 i 3000 mhz cl15 ali se resetira komp.. 

tamo na rucno postavljanje timingsa ima previse opcija da bi znao sve to upisat.. jel netko ima neki prijedlog kako da to podesim? kada stavim samo dvije plocice ram radi na 3200 16-20-20-40 ali sa 4 plocice nece 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Ne mogu podesiti ram

Probaj namjestiti da radi kako može i ažuriraj bios na najnoviju verziju. 

Možda pomogne. 

Yippee ki-yay, motherfucker! :)
14 godina

Kaže u prvoj rečenici da je zdanji bios.

Memtest kada su 2 komada umetnuta, čisto za potvrdu da su moduli ispravni?

12 godina
Ne mogu podesiti ram

imam hladnjak dark rock pro 4 i moram ga skidat da izvadim ram pa mi je problem to stalno vadit i stavljat.. mislio sam ak netko zna koje latencije da stavim i mhz

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.6.2021 20:41 (njuskac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Sorry nisam vidio da si napisao da je zadnji bios.

Preporučio bih ti da postaviš 2x32GB, upališ, loadiraš defaultne postavke, te onda da dodaš 1x32GB, čisto da vidiš kako ploča učitava. Ako je sve OK, onda dodaš zadnjih 1x32GB. No kako ti je teško vaditi i stavljati RAM zbog hladnjaka onda bi ti najbolje bilo da se obratiš ASUS i Patriot supportu sa problemom. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2021 9:27 (boxer).
16 godina
odjavljen

Kaže suppport lista da 32 GB RAM podržava u konfiguracijama 1,2,4, tako da postoji mogućnost da 3 pločice svakako ne bi radile.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
17 godina

Nekada prije su pojedine ploče imale mušice kada se popune svi slotovi i stavi max količina podržane memorije, a nije bio problem u memoriji.

Pretpostavljam da su današnje ploče bez tih mušica, ali eto ja sam to rješavao na takav način, odnosno dodavao jednu po jednu i palio PC da bios učita po jedan stik svaki puta nakon restarta. 

Ja bih stavio 64GB u A2/B2 da se omogući dual channel, a zatim ako sve radi, dodao još 32GB u A1 i probao upaliti, i ako vidim da radi OK  na kraju dodao posljednjih 32GB u B1 utor. 

16 godina
Ne mogu podesiti ram

-uvijek s max deklariranim/graničnim može biti problema, nekompatibilnosti koje nema kad smo ispod granice, npr neovisno o kapacitetu nije isto kad su popunjeni svi dimm utori-banke kao i dualchanel mod.

-po navedenom isčitavam da juzer želi oc i više clockove rama.. a to je prvo što počne s problemima ili naprosto nešto škartno, jer nove stvari (pogotovo top modeli) često prije kupca siluje neki seriviser-trgovac ili recenzent.. pa može biti i kvar i sl.

-treba s normalnim postavkama (ne oc), bez pokušaja ručnog podešavanja rama-latencija.. tj automatika to radi optimalno + stabilno (trebala bi..) tj u ovakvom slučaju 2666-2999 tu negdje i tad memtestom provjeriti recimo jedan ili par modula pa ponoviti s pojedinim utorom-kanalom a-b.. ako to ne prolazi nema smisla ići na sve-4-max .. tj može samo biti veći problem.

-banalni, kao loš konatkt, nedovoljno utisnut modul ili žica-struja.. pa i hladnjak koji 'smeta' već može biti uzrok tog da juzer lošije utakne modul i ako ponovi par puta možda 'sjedne' dobar kontakt..

-no realno, i kad je sve novo i ispravno, može biti nešto neispravno, mbo, cpu, ram, napajanje.. + ostalo pa i usb-frontpanel-kratki spoj koji recimo smeta paljenju tj ne mora biti ram taj koji ne pali.. tj nije baš najjasniji opis kako se računalo (ne)pali, što radi, od paljenja, boota, do kojeg trenutka.. radi li ulaz u bios (jer juzer podešava a to znači da to radi.. a tad nije ram problem itd..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
4 godine
njuskac kaže...

kada stavim samo dvije plocice ram radi na 3200 16-20-20-40 ali sa 4 plocice nece 

Kao što kolega iznad kaže to je problem graničnosti i ako sam dobro skužio četiri pločice po 32 GB ?!

Ne znam što radiš sa 128 GB rama ali radi s 64 ako ti radi.

Naredni biosi će ispeglati i taj problem jer je Z590 još prenov čipset.

Kad su ga izbacili ?

Tek početkom ove godine, ako se ne varam.

Demokracija je kada dvije budale sistemom glasovanja nadglasaju genija !
11 godina

Nekada je bilo problema ako Windowsi nisu "pro" već "home" pa nisu mogli adresirati toliku memoriju ..

12 godina
Ne mogu podesiti ram

Resetirao sam bios i ram radi automatski na 2666 19 - 19 -19 - 43 i to je stabilno.. cim promijenim bilo sta racunalo se ne zeli ucitat odnosno ne mogu uci u bios ni windowse (crni ekran), zelim da mi ram radi na 3200 mhz cl 16 kako i pise na ramu.. ram je dobro sjeo u utore pazio sma na to i cuo se klik.. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
njuskac kaže...

Resetirao sam bios i ram radi automatski na 2666 19 - 19 -19 - 43 i to je stabilno.. cim promijenim bilo sta racunalo se ne zeli ucitat odnosno ne mogu uci u bios ni windowse (crni ekran), zelim da mi ram radi na 3200 mhz cl 16 kako i pise na ramu.. ram je dobro sjeo u utore pazio sma na to i cuo se klik.. 

-znaš  čitati? .. nema veze što ram može raditi .. ne mora, tj postoje specifikacije a sve iznad je lutrija-sreća ili samo možda kao za oc. 10xxx može raditi na 2933 ali ne mora, tj spušta se na 2666 vjerojanto zato jer si na max modulu koji nikad ne mora raditi na deklariranom-teoretskom maximumu i recimo zato se praktički ne koriste za extremni oc tj u pravilu se tad koristi najmanji dostupan model..

+ obično noviji bios donese dodatnu kompatibilnost-stabilnost s ramom, ponekad pomogne.. ponekad treba viši napon (samo za one koji znaju što rade i rizik..) a sve je nepotrebno, tj zanemarive razlike koje želiš postići kao i za 99% taskova nepotrebna količina rama dok s recimo 32gb što je dovoljno za većinu, vjerojatno ne bi imao takav problem.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.6.2021 23:01 (ihush).
4 godine
njuskac kaže...

Odlično, znači radi 128 GB.

Kao što sam napisao, pričekaj naredne biose koji će ispeglati i taj problem zvan 3200 mhz.

Demokracija je kada dvije budale sistemom glasovanja nadglasaju genija !
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice