Molim pomoć oko dijagnostike kvara

poruka: 17
|
čitano: 3.319
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
neaktivan

Pozdrav. Treba mi pomoć a vi se ovdje u komp razumijete bolje od mene. Nešto mi je crkao komp zapravo radi on ali nema slike na monitoru. Probao sam mijenjati kablove i opet ništa, onda sam spojio monitor na matičnu i opet ništa, pa izvadio grafičku i opet sve spojio bez nje i onda mi dođe slika. Dakle monitor nije, ja računao da je grafička, kupio novu jer mi je ova ionako zastarila spojim sve i opet sve isto međutim nakon što sam opet izvadio grafu i bez nje spojio monitor na matičnu sad ni tako nemam slike odnosno signala na monitoru? Da nije to problem do matične? Matična je ASUS A558M-K, Procesor AMD A8-5600K od 3,6GB, 8 GB RAM-a i napajanje od 500W. Grafička je bila nekakva ATI Radeon R7 200i nešto mislim a sad sam uzeo RX 550 4GB. Komp kod paljenja nema nikakvih beepova, ventilatori rade normalno jedino sam primjetio da mi zvučnici koji su spojeni preko usb-a ne rade. Kada ih spojim na drugi uređaj ispada da su ispravni. Kada spojim mobitel na usb dok je komp upajen pokazuje mi da ga puni dakle ima struje. I da zanima me ako je matična po vama da li uopće danas ima novih matičnih na koje bi mogao staviti ovaj procesor i ostalo ili mi ne gine i kupnja novog procesora? Komp mi nije neki gamerski, treba mi za internet, ponekad posao i da tu i tamo odigram World of Tanks, Zulu, probao bih i PUBG i sl. Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Molim pomoć oko dijagnostike kvara

Ajd probaj izvaditi bateriju od matične na pola minute i istekaj komp iz struje pa probaj opet sve upaliti moguće da kad se bios resetira poraditi. 

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
10 godina
Vrlo vjerojatno matična, vodovi za zvuk i grafiku su otišli, pa mislim da ne moraš ništa mijenjat osim da možda kupiš istu matičnu?! Mislim da nema smisla bacat pare ako ništa zahtjevnije ne radiš na kompu, a ostale komponente ti valjaju i beskompromisno te služe...

Pričekaj mišljenja drugih kolega, al' moj savjet ti je, izbaci sve iz matične, da ti ne povuče za sobom, pa ćeš morat dat koju tisuću više umjesto par stotina kuna za matičnu...
6 godina
neaktivan

Probao sam vaditi bateriju sa matične na nekih pola sata i opet ne radi. Usput sam mijenjao dok sam čekao tih pola sata termalnu pastu na procesoru te bacio pogled na procesor dolje. Sve izgleda ok, ne vidim da je nešto crno i sl. Što se tiće kupnje matične, kupio bih je već sutra no sumnjam da takve više imaju u trgovinama a kupnja polovne je rizik a i treba baš takvu naći :(

0 0 hvala 0
10 godina
Onda vidi da prođeš što povoljnije ako ti ništa specijalno ne treba, tipa amd ryzen 5 2400g za 1200kn ili ryzen 3 2200g za 820kn, upikneš neku matičnu za max 700kn i vozi, za tvoje potrebe ćeš godinama bit miran...

Edit: i nađeš si pločicu RAM-a za 500-600kn od 8 GB i k'o Bog
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.10.2018 23:52 (playjob).
6 godina
neaktivan

i bolje napajanje koje će čuvati komponente od fluktuacija napona i jakosti u javnoj mreži, ili UPS napajanje

https://www.bug.hr/forum/topic/kucista-napajanja/ups-skola/220415.aspx

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.10.2018 23:58 (neprijatelj).
6 godina
neaktivan

najvažnija komponenta u računalu je napajanje, ako je slabije kvalitete i ne može dovoljno brzo ispravljati napon s mreže izgorit će ti opet matična...

Najčešći kvarovi na ploči (kondezatori, pregrijavanje chipseta, pregrijavanje svih drugih komponenti) izazivaju nekvalitetna i jeftina napajanja. 

https://www.bug.hr/forum/topic/kucista-napajanja/napajanja-vasu-konfiguraciju-po/51397.aspx

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.10.2018 0:17 (neprijatelj).

0 0 hvala 0
6 godina
neaktivan

Imam 2x 4gb RAMa

Napajanje je neko Real Power Eco silent od 500W. 

Stavit ću onda taj Ryzen 3 i neku matičnu na koju on može ići i na koju idu dva slota RAMa. U kombinaciji sa RX550 4Gb valjda će biti ok.

6 godina
neaktivan
Antun86 kaže...

Napajanje je neko Real Power Eco silent od 500W

Stavit ću onda taj Ryzen 3 i neku matičnu na koju on može ići i na koju idu dva slota RAMa. U kombinaciji sa RX550 4Gb valjda će biti ok.

mislim da to nije stvarnih 500W, nego samo max. vrijednost

pitaj na temi o napajanjima, netko će znati više, jer ja ne mogu naći specifikacijski list

https://www.bug.hr/forum/board/kucista-napajanja/36.aspx?sort=act

6 godina
neaktivan

Nije stvarnih 500w no nije valjda ni jedno. Ovo je proizvođač Ultron i napajanje ima 80+ bronze ocjenu odnosno na testovima isporučuje oko 82-84% te snage. To bi onda bilo.oko 400W dok ova moja konf. čak i sa jačim procesorom i matičnom po onim on line alatima za izračun potrošnje zahtjeva nekih 220W. Neznam ulaganje u napajanje nije bačen novac no sada mi je ipak prioritet matična + procesor + vjerojatno novi DDR4 rami koji će ići na tu matičnu i još sve treba pasati sa grafom rx 550 4gb i tu mi je dilema. Uzeti stariju matičnu i neki recimo AMD A10 procesor ili ima smisla s tom grafičkom uzeti Ryzen3 2200 i odgovarajuću matičnu jer ovaj navodno ima vrhunski (u nekoj jeftinijoj kategoriji) integrirani GPU.

6 godina
neaktivan
Antun86 kaže...

Nije stvarnih 500w no nije valjda ni jedno. Ovo je proizvođač Ultron i napajanje ima 80+ bronze ocjenu odnosno na testovima isporučuje oko 82-84% te snage. To bi onda bilo.oko 400W dok ova moja konf. čak i sa jačim procesorom i matičnom po onim on line alatima za izračun potrošnje zahtjeva nekih 220W.

nije stvar do snage, nego struja u mreži nije stabilna, nije uvijek 220V i 50Hz, ako tvoje napajanje nema npr. kvalitetnije kondenzatore itd., stoga sporiji odziv..., onda će ti na matičnu i ostale komponente ići struja "loših" karakteristika i sprži ti komponente

ovisi kako koje naselje, imaš zabačenih sela u državi gdje su kuće spojene u seriju i onda zadnja kuća ima žarulju koja treperi ili uređaje koji se gase usred rada

nije nam baš najbolja elektroenergetska mreža, a ni većina ljudi ne poštuje propise pa i u kući imaju loše instalacije

to ti je najvjerojatniji uzrok zašto ti je matična otišla, pregledaj kondenzatore po njoj, možda se mogu i zamjeniti

6 godina
neaktivan

A neznam, ja živim u Zadru u zgradi staroj 8godina, nebih rekao da je mreža tako loša.

Vizualno matična izgleda ok, ne osjeti se nekakav miris, čak se pali i ona zelena lampica kada palim komp samo nema beepa. Možda je do napajanja no prije bih rekao da je do prašine koju nisam čistio, pregrijavanja, predugog rada u komadu bez gašenja a i same matične koja nije nekakve top kvalitete.Sutra nosim komp prijatelju  koji ima servis pa neka sve istestira, to mu je ipak struka a ja sam šarlatan koji može samo još pogoršati stvar. Mislio sam sam zamjeniti matičnu i procesor a onda mi je palo na pamet da znam dosta dobro tog tipa što ima servis pa sam ga zamolio da mi to odradi čisto da ne bacam nasumično lovu na komponente. Bit ću pametniji za koji dan što dalje pa javim ovdje kako bi pomogao ljudima sa sličnim problemom a Vama svima koji ste mi pomogli savjetima i iskustvima još jednom zahvaljujem.

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.10.2018 20:59 (Antun86).
6 godina
neaktivan

to ti ovako izgleda

dobro napajanje - male oscilacije izlaznog napona

https://s3.amazonaws.com/hs-wordpress/wp-content/uploads/2017/12/13125911/181_321.gif

loše napajanje - velike oscilacije napona

https://s3.amazonaws.com/hs-wordpress/wp-content/uploads/2017/12/13125901/181_331.gif

https://www.hardwaresecrets.com/everything-you-need-to-know-about-power-supplies/11/

nakon nekog vremena ti spali matičnu, ili nešto drugo na njoj, ovisno koliko dugo treba komponenatama da dođe do zamora materijala, i koliko su velike oscilacije

**sad će ekipa opet dat negativan glas jer je i njima nešto spaljeno

6 godina
neaktivan

Power good signal

The Power Good signal prevents a computer from attempting to operate on improper voltages and damaging itself by alerting it to improper power supply.

The ATX specification requires that the power-good signal ("PWR_OK") go high no sooner than 100 ms after the power rails have stabilized, and remain high for 16 ms after loss of AC power, and fall (to less than 0.4 V) at least 1 ms before the power rails fall out of specification (to 95% of their nominal value).

Cheaper and/or lower quality power supplies do not follow the ATX specification of a separate monitoring circuit; they instead wire the power good output to one of the 5 V lines. This means the processor will never reset given bad power unless the 5 V line drops low enough to turn off the trigger, which could be too low for proper operation.

https://en.wikipedia.org/wiki/Power_good_signal

Poruka je uređivana zadnji put pet 26.10.2018 2:31 (neprijatelj).
8 godina
Jesi pokušao dali se vidi slika na integriranoj kartici. Nakon što staviš novokupljenu u karticu.
Poruka je uređivana zadnji put pet 26.10.2018 7:04 (andrijam).

0 0 hvala 0
16 godina
Antun86 kaže...

Pozdrav. Treba mi pomoć a vi se ovdje u komp razumijete bolje od mene. Nešto mi je crkao komp zapravo radi on ali nema slike na monitoru. Probao sam mijenjati kablove i opet ništa, onda sam spojio monitor na matičnu i opet ništa, pa izvadio grafičku i opet sve spojio bez nje i onda mi dođe slika. Dakle monitor nije, ja računao da je grafička, kupio novu jer mi je ova ionako zastarila spojim sve i opet sve isto međutim nakon što sam opet izvadio grafu i bez nje spojio monitor na matičnu sad ni tako nemam slike odnosno signala na monitoru? Da nije to problem do matične? Matična je ASUS A558M-K, Procesor AMD A8-5600K od 3,6GB, 8 GB RAM-a i napajanje od 500W. Grafička je bila nekakva ATI Radeon R7 200i nešto mislim a sad sam uzeo RX 550 4GB. Komp kod paljenja nema nikakvih beepova, ventilatori rade normalno jedino sam primjetio da mi zvučnici koji su spojeni preko usb-a ne rade. Kada ih spojim na drugi uređaj ispada da su ispravni. Kada spojim mobitel na usb dok je komp upajen pokazuje mi da ga puni dakle ima struje. I da zanima me ako je matična po vama da li uopće danas ima novih matičnih na koje bi mogao staviti ovaj procesor i ostalo ili mi ne gine i kupnja novog procesora? Komp mi nije neki gamerski, treba mi za internet, ponekad posao i da tu i tamo odigram World of Tanks, Zulu, probao bih i PUBG i sl. Hvala unaprijed.

Antune, nemoj se zajeb*vat i gubit vrijeme.

Odnesi stroj u servis nek ti to pregledaju.

Idealno, ako možeš, tamo gdje si kupio grafičku.

Pregledaju ti to, vele tako i tako, toliko to košta i bok. Ako nećeš, platiš detekciju kvara i vozi.

Hey, it’s George… I’ve got nothing to say...
15 godina
Antun86 kaže...

zanima me ako je matična po vama da li uopće danas ima novih matičnih na koje bi mogao staviti ovaj procesor i ostalo ili mi ne gine i kupnja novog procesora?

Vjerovatno je u pitanju matična, ali kao što ko lega kaže, moguće je i da je napajanje uzrokovalo crkavanje matične. Koliko vidim ima još uvijek FM2 ploča za kupiti novih https://www.nabava.net/maticne-ploce?q=fm2 i nisu uopće skupe.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice