Evo ljudi...to je moje pitanje...Kako staviti novi hard disk u računalo?...kupio sam novi hrd disk i sad neznam kako da ga stavim u računalo....pomozite ljudi....
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Je li disk SATA ili IDE?
googlaj malo ... pogledaj koji video na youtubu kako sastavljaju pc ....
SATA ....koja je razlika između sata i ide?
SATA ....koja je razlika između sata i ide?
Razlika je u kablu.
SATA (Serial ATA) kabel je puno tanji i lakši za korištenje te ima puno veću propusnost.
IDE/PATA(Parralel ATA) kabel je već ostarjeli način spajanja diskova.
IDE kabel je debel i propusnost podataka je vrlo niska za današnje standarde.
Kako razlikovati kabele(slika)
Dakle, kao što kolega luckylucke kaže, SATA je noviji i brži. Kako ne znaš postavit hard u kučište?
Evo ti na slici primjer. Ubaciš HDD u jedno od tih mjesta i priključiš di treba. Zašto kažem di treba? Kažem zato da pogledaš manual od ploče. Jedino tako češ se sam naučit nekim stvarima. A mislim da napajanje ili sata kablove i slično nije nikakav problem spojit. A pogotovo ako gledamo SATA uređaje.
pozz ljudi uzeo sam novi hard disk od 250 GB a trenutou compu mi je 40 GB pa omze li mi neko objasniti sta tremab napraviti da bi mogao raditi sistem na taj novi hard.
pozz ljudi uzeo sam novi hard disk od 250 GB a trenutou compu mi je 40 GB pa omze li mi neko objasniti sta tremab napraviti da bi mogao raditi sistem na taj novi hard.
Gore ti je sve objašnjeno.Montiraj hard,podigni sistem i to je to.
kad stavim ovaj od 250GB ence da pokrene CD-rom i tak da nemogu uradit sistem.
Jesi namjestio u BIOSu da boota s CDa?
Najbolje ti je otkopcat toga od 40 i digens sistem na ovog od 250 i onda spojis ovog od 40 al moras u BIOS stavit da ti boota s ovog od 250 i onda formatiras ovog od 40.