Pozdrav,
imam cudan problem koji se dogadja tijekom igranja u nepravilnim vremenskim intervalima. Konfiguracija:
AMD FX6100 procesor
32 GB DDR 3 RAM
Gigabyte 990x gaming sli maticna
Radeon Rx580 graficka
500 W napajanje
2 TB 7200 okretaja Seagate + 500 GB WD Green 5600 okretaja
Nista nije overklokano, ne volim to i ne bavim se time. Racunalo se unutar igara smrzne u nepravilnim vremenskim intervalima. Dogadja se da mogu gameat satima i da onda krepa (ili ne krepa nikaj) ili da krepa nakon 5 minuta. U nedjelju mi se to dogodilo tri puta:
1) 15 minuta nakon kaj sam pokrenuo D3
2) 5 minuta nakon sto sam pokrenuo D3
3) sat i pol vremena nakon sto sam proveo u WoWu.
Racunalo radi normalno u Windowsima, nema problema. U igrama se dogadja sljedece: normalno se sve odvija no u jednom se momentu zgasi display, ledica na monitoru (Dell Ultrasharp 24'') pocne treperit. Zvuk u tom momentu jos uvijek normalno radi u slusalicama. Nakon 2-3 sekunde, zvuk u slusalicama se smrzava i komp je potpuno neresponzivan dok se ne resetira (komp se resetira samo od sebe nakon otprilike minutu takvog stanja ili dok ga ja ne resetiram na tipku reset). Ovo se dogadja i na Windowsima 10 i na Windowsima 7. U kompu sam do prije 2 mjeseca imao Radeonku 6850 koja je nakon 6 i nes godina otisla u vjecna lovista. No prije krepavanja isti ovi simptomi su se pojavili, sto znaci da sumnjam da je problem u grafickoj. Instalirao sam MSI Afterburner te s njim provjeravao opterecenje procesora i graficke te temperaturu u igrama, u WoWu je opterecenje procesora 20-30% dok graficka ide do nekakvih 50ak posto, a temperatura ni u jednom momentu nije presla 50 stupnjeva. I CPU temperatura je ok, ona se vrti oko 45 stupnjeva. Voltaza na izlazima je nominalna, ali moram priznati kako nisam vrtio Prime95 stress test pa mjerio nego sam ocitao u Aidi 64 voltazu u normalnom idle radu. S obzirom da nisam bas do kraja vjerovao senzorima, isao sam rucno provjeriti koja je temperatura procesora i graficke nakon smrzavanja, oboje je bilo samo toplo na dodir. Nakon toga sam pipao i druge coolere po maticnoj i skuzio da je hladnjak na regulatoru napajanja za procesor izrazito vruc nakon smrzavanja. Nije kipuc, ali definitivno 70+ stupnjeva jer nisam mogao dugo drzat ruku na njemu (nazalost, nisam mogao bolje ocitat tu temperaturu). Ova ploca, prema specifikacijama, ima 8+2 fazno reguliranje napajanja za procesor.
E sad, moja pitanja:
1) Je li moguce da su ovakvi simptomi uzrokovani pregrijavanjem regulatora napajanja? Ako jesu, kako to rijesiti najlakse?
2) Ako nije, koje testove preporucate da probam da pokusam lokalizirati problem?
3) Iako provjerom ovdje ispada da je moje napajanje dovoljno jako za moju konfiguraciju (load je nekakvih 387 W a moje napajanje je 500 W), ako slucajno ispadne da je problem u napajanju, koje napajanje preporucate?
Hvala! :-)