znaci ovako... vec skoro god dana mi se desava da nekad.. na pocetku je bilo cesto, mozda cak i svaki dan, ili svakih par dana, ugl hard pocne stekat,, ugasim pc, i onda ga nema. ne prepozna..tj win je na njemu pa ni ne dize, samo me baci u bios... onda il istekam sata kabl iz njega i ponovo vratim,, i onda ili radi ili ne. kako kad.. nekad par puta tako.. i zacudo jedno 5,6 mj je radilo bez problema, i nedavno opet... evo sad vec par dana radi dobro.. :) . . sta mislite da je u hddu problem, ?ili mozda ploci, kablu.. probao sam i zamjenit strane kabla, i drugi sata utor na ploci.. al isto
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ima puno faktora koji mogu utjecati pri ovakvom ponasanju diska; sam disk, ploca, kablovi, napajanje.
Ovako: prvo pokusaj zamjeniti podatkovne kablove drugima (sto kvalitetnijim), ako naponski kablovi ne idu direktno iz napajanja nego (npr molex>satapower) adapterima zamijeni i njih. Za prvi korak predlazem da provjeris i dali je BIOS zadnje verzije ako nije nadogradi. Ako si u mogucnosti staviti disk u drugo racunalo ili drugi disk u tvoje racunalo tada bi se odmah moglo eliminirati gdje je problem na nivou diska ili ostatka konfiguracije. Navedi koji OS koristis isto kao i ostale komponente konfiguracije, model diska i vrstu sucelja ATA ili SATA. Napisi sto si ucinio i uocio pa cemo u daljnjim koracima razmotriti sto i kako odnosno treba li i kojim softwareom testirati. Pretpostavljam da si pri tom istekavanju kablova racunalo iskljucio iz struje.
Ima puno faktora koji mogu utjecati pri ovakvom ponasanju diska; sam disk, ploca, kablovi, napajanje.
Ovako: prvo pokusaj zamjeniti podatkovne kablove drugima (sto kvalitetnijim), ako naponski kablovi ne idu direktno iz napajanja nego (npr molex>satapower) adapterima zamijeni i njih. Za prvi korak predlazem da provjeris i dali je BIOS zadnje verzije ako nije nadogradi. Ako si u mogucnosti staviti disk u drugo racunalo ili drugi disk u tvoje racunalo tada bi se odmah moglo eliminirati gdje je problem na nivou diska ili ostatka konfiguracije. Navedi koji OS koristis isto kao i ostale komponente konfiguracije, model diska i vrstu sucelja ATA ili SATA. Napisi sto si ucinio i uocio pa cemo u daljnjim koracima razmotriti sto i kako odnosno treba li i kojim softwareom testirati. Pretpostavljam da si pri tom istekavanju kablova racunalo iskljucio iz struje.
ok ovako.... druge SATA kablove nemam tak da... ovo sam valjda dobio s plocom ili ne znam, ne sjecam se vise.. prije sam koristio drugu msi plocu i tada nije bilo problema,al jbg nju sam koristio max 3 mj, pa sam je zamjenio s ovom boljom .. asrock 880gmh/u3s3 .. Bios ploce nisam updateo...i poslije mozda mj ,dva se pocelo to desavati.. SATA je disk, i WD je ..500 gb...
komplicirano je da ga stavljam u drugi pc, ili obrnutno.. jer se ovo ne desava stalno... kazem ti , proslo je bar pola god, do nedavno...
Kako znati koji su kablovi kvalitetniji (SATA data)..
ne koristim molexe jer imam kvalitetno napajanje,, prije njega sam imao neki šrot pa sam morao koristit za SATA napajanje molexe.al sad nemam nista
OS je win 7 64. ultimate.
znaci ploca
asrock 880gmh/u3s3
x3 455
4gb ddr3
500gb WD
xfx 450 napajanje
ostalo nebitno
evo sad cu skenirat disk s ovim HD tuneom pa cu vidjeti dali ima gresaka
Kako znati koji su kablovi kvalitetniji (SATA data)..
Napisi (prepisi) punu oznaku diska ne samo proizvodjaca i kapacitet da znamo o kojem je disku (i seriji) rijec. Sto se tice SATA kabela ne znaci da je skuplji ujedno i bolji no svakako bi preporucio neki sa osiguracem (delock) ravni ili kutni u zavisnosti od potrebe no vrlo je bitno odabrati SATA kabel prema vrsti sucelja na ploci i disku radi brzine prijenosa i kompatibilnosti standarda na obje strane; SATA-1 1.5Gb/s, SATA-2 3.0Gb/s ili SATA-3 6.0Gb/s. Nisam tek tako rekao da prvo pokusas drugim podatkovnim kabelom jer nije svejedno kojim si kabelom starim ili novim (dobivenim uz novu plocu) spojio disk na novu plocu!
Tvoja ploca ima 6 SATA2 (tj. 5 SATA2+1 eSATA) i 2 SATA3 konektora i vrlo je bitno na koji konektor je spojen disk (s obzirom na vrstu HDD-a i SATAkabela)?
Dakle; puna oznaka diska, rezultati testa i bilo bi dobro staviti sliku da vidimo kako si spojio disk na plocu!
l.p.