Evo da malo osvježim temu, odnosno da na kraju napišem gdje je bio problem i gdje je zapelo sa hladnjalom ( odnosno s problemom nastalim pri ugradnji novog hladnjaka).
Uglavnom problem nije bio ni u ventu ni u metalu :-), a niti u postavljanju. Problem je bio na relaciji Hladnjak - matična ploča ( područje socketa ).
Hladnjak je tako konstriran da poprilično jako pritisne procesor kad se postavi, a time je vršio popriličan pritisak na matičnu. Shvatio sam da tu negdje "leži grm u zecu" .
Nekim metodama sam popustio taj pritisak i problema više nije bilo, ali je i hlađenje bilo na nivou stock hladnjaka. Pa dok nisam našao optimalno riješenje, da donekle hladi kako treba a da i radi donekle kako treba. Ovo naravno nije moguće izvesti da radi i jedno i drugo sto posto.
Kontaktirao sam i Scythe i AsRock. Tip iz AsRocka mi je rekao kako komunikacija RAM-CPU na toj ploči ne ide preko Chipseta, već je direktna, te da se sabirnica nalazi u području socketa, oko i ispod procesora, te da je moguće da Scythe prejakim pritiskom stvara probleme.
I nije samo da je moguće, nego je tako. S obzirom da kad stavim stock hladnjak sve je ko vurica.
A i prilikom postavljanja hladnjaka osjeti se znatna razlika koliko treba snage upotrijebiti da bi se zaklikale stopice ( socket 1155 ).
Evo neka znaju svi koji namjeravaju na ovu kombinaciju, da malo obrate pažnju. Ne mora značiti da će imati takve probleme jer vidio sam po forumima masu takvih kombinacija po forumima, ali nigdje nisam mogao naići da je neko imao ovakav problem.
Ili bar ga nitko nije definirao.
Uglavnom Scythe kaže da je PCB na matičnoj nekvalitetan i da ne može podnijeti hladnjak, a pak ovi iz AsRocka kažu kako nijne dobar hladnjak, te da se samo iz Noctue prodržavaju ovih pravila, oko stvaranja pritiska na socket da priostojno hladi, a da ne radi ove stvari koje su se meni dogodile. Tako kaže ovaj iz AsRocka.
Lik iz Scytha mi je verć poslao univerzal kit 3 za postavljanje hladnjaka. Smatra da bi mi možda on pomogao da nemam više tih problema.
AsRock mi je ponudio da im pošaljem ploču i da će mi bez problema poslati novu, ali neznam pošto bi me koštalo to slanje i primanje matične iz Nizozemske ( pa ako netko ima iskustva da je slao nešto slično neka podijeli i kaže koliko bi me to moglo koštati, te da li podliježe kakvim carinama i sl.)
I neznam da li bi izgubio garanciju na matičnu ( jer ova moja je još pod garancijom ).