CPU Hladnjak problem

poruka: 36
|
čitano: 11.066
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
CPU Hladnjak problem

Evo da malo osvježim temu, odnosno da na kraju napišem gdje je bio problem i gdje je zapelo sa hladnjalom ( odnosno s problemom nastalim pri ugradnji novog hladnjaka).

Uglavnom problem nije bio ni u ventu ni u metalu :-), a niti u postavljanju. Problem je bio na relaciji Hladnjak - matična ploča ( područje socketa ).

Hladnjak je tako konstriran da poprilično jako pritisne procesor kad se postavi, a time je vršio popriličan pritisak na matičnu. Shvatio sam da tu negdje "leži grm u zecu" {#}.

Nekim metodama sam popustio taj pritisak i problema više nije bilo, ali je i hlađenje bilo na nivou stock hladnjaka. Pa dok nisam našao optimalno riješenje, da donekle hladi kako treba a da i radi donekle kako treba. Ovo naravno nije moguće izvesti da radi i jedno i drugo sto posto.

Kontaktirao sam i Scythe i AsRock. Tip iz AsRocka mi je rekao kako komunikacija RAM-CPU na toj ploči ne ide preko Chipseta, već je direktna, te da se sabirnica nalazi u području socketa, oko i ispod procesora, te da je moguće da Scythe prejakim pritiskom stvara probleme.

I nije samo da je moguće, nego je tako. S obzirom da kad stavim stock hladnjak sve je ko vurica.

A i prilikom postavljanja hladnjaka osjeti se znatna razlika koliko treba snage upotrijebiti da bi se zaklikale stopice ( socket 1155 ).

Evo neka znaju svi koji namjeravaju na ovu kombinaciju, da malo obrate pažnju. Ne mora značiti da će imati takve probleme jer vidio sam po forumima masu takvih kombinacija po forumima, ali nigdje nisam mogao naići da je neko imao ovakav problem.

Ili bar ga nitko nije definirao.

Uglavnom Scythe  kaže da je PCB na matičnoj nekvalitetan i da ne može podnijeti hladnjak, a pak ovi iz AsRocka kažu kako nijne dobar hladnjak, te da se samo iz Noctue prodržavaju ovih pravila, oko stvaranja pritiska na socket da priostojno hladi, a da ne radi ove stvari koje su se meni dogodile. Tako kaže ovaj iz AsRocka.

Lik iz Scytha mi je verć poslao univerzal kit 3 za postavljanje hladnjaka. Smatra da bi mi možda on pomogao da nemam više tih problema.

AsRock mi je ponudio da im pošaljem ploču i da će mi bez problema poslati novu,  ali neznam pošto bi me koštalo to slanje i primanje matične iz Nizozemske ( pa ako netko ima iskustva da je slao nešto slično neka podijeli i kaže koliko bi me to moglo koštati, te da li podliježe kakvim carinama i sl.)

I neznam da li bi izgubio garanciju na matičnu ( jer ova moja je još pod garancijom ).

Spija
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.4.2013 9:48 (SPIJA).
Moj PC  
3 0 hvala 2
13 godina
protjeran
Re: CPU Hladnjak problem
zanimljive informacije u svakom slucaju:)tx
Rasturam na Intel Core™ i7-920 @ 4.2Ghz + Sapphire Dual-X 7950 with Boost Edition 3GB 1150/1575mhz
12 godina
CPU Hladnjak problem

da postavim jedno pitanje u vezi problema sa glupim intelovim push pin sustavom, dakle kod instalacije coolermastera vortex plus još prvi put kad sam ga stavljao pukla mi je jedna push pin kukica (jer sam previše zategao šaraf za zatezanje hladnjaka - koja idiotarija da nema nigdje upute ili granice do koje ga možeš zatezati, a kako hladnjak odozgo drži neka vrst poprečne grede-klackalice sa središnjom točkom pritiska, koju zatežeš tim šarafom, hladnjak se uvijek lagano može mrdati lijevo desno oko središnje osi gdje ga tiska ta greda, a s donje strane mu to dopušta klizava pasta makar je dobro pritisnut uz proc)

uglavnom sam za kukicu uz puno muke i dumanja te prerade sa skalpelom iskoristio stopicu s original hladnjaka (koje su inače za milimetar prekratke)

e sad sam išao mijenjati pastu pa su veselo pukle još dvije kukice same od sebe i prije nego sam išao vraćati hladnjak, što sam opet riješio kao i ranije stopicama s original intel hladnjaka (ostala mi je još samo jedna)

pitanje je, obzirom da je sustav tog vortexa da se najprije postave na matičnu dva nosača, svaki sa dvije rupe u koje idu push pinovi, mogu li umjesto tih push pinova staviti najobičnije male šarafe s maticama i eventualno neke podloške od gume ili plastike (da ne shebem matičnu), a poslije ionako ide hladnjak na nosače i ta zatezajuća greda-klackalica koju za jedan nosač pričvrstiš kukicom, a drugu stranu zatežeš na drugi nosač šarafom

na slikama dolje se vide nosači sa tom klackalicom i na drugoj sam hladnjak sa prolazom na donjem hladnjaku kroz koji ide ta klackalica i pritišće ga na proc

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
CPU Hladnjak problem

naravno da mozes, predpostavljam da na nosacima veci imaju zaljepljene crne podloske, tako da ih s druge strane ploce trebas svakako staviti ak ces raditi to sto si naumio(bilo bi dobro zapravo pravilo kad bi jos stavio izmedu "federe" s gornje strane nosaca naravno)

{#}!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.4.2014 23:34 (Stjepanj).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Re: CPU Hladnjak problem
Stjepanj kaže...

naravno da mozes, predpostavljam da na nosacima veci imaju zaljepljene crne podloske, tako da ih s druge strane ploce trebas svakako staviti ak ces raditi to sto si naumio(bilo bi dobro zapravo pravilo kad bi jos stavio izmedu "federe" s gornje strane nosaca naravno)

{#}!

e sad, obične šarafe i matice lako uzmem u željezari, ovakve koje si pokazao imam na grafičkoj (al recimo da mi tamo i dalje trebaju), pa ako znaš gdje ih ima za kupiti ili barem te federe bilo bi ti zahvalan

s druge strane obzirom da ti šarafi služe samo da bi pričvrstili nosače za matičnu, pretpostavljam da bi bilo dovoljno s donje strane ubaciti obične podloške od gume dva, tri milimetra debele kakvih ima za uzet u svakoj željezari i to bi djelovalo kao izolator, a također bi i "federiralo" šaraf i maticu da ne stisnu prejako matičnu

svakako ću nešto tako probati jer mi taj push pin stravično ide na živce, no najprije ću pogledati jel ima negdje za uzeti backplate (makar na ebayu) jer bi se s tim trebao osigurati da ne shebem matičnu ako slučajno opet previše zategnem šaraf od hladnjaka

13 godina
protjeran
CPU Hladnjak problem

ma odes u zeljezaru kupis te federe,matice,vijke i podloske sve zajedno za 10kn, pa taj vortex nema 2g! nemas brige!

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice