Qbasic

poruka: 42
|
čitano: 24.183
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
RE: Qbasic
Programko kaže...

i,j,k itd. su defaultni nazivi countera u C(++) jezicima i kao takvima nemaju što raditi u QBasicu. Smijeh

i,j,k nemaju veze s jezikom koriste jer su tako složeni po abecedi, nalaze se na desnoj strani tipkovnice, nalaze se jedno pokraj drugoga i na j se nalazi ona mala kvržica, Tako da je na straim i novim tipkovnicama to br1. kod odabira imena zakvog tipa varijabli. Bla bla bla...{#}

Ti za iterator ili indeks možeš koristiti koji god naziv, no s obzirom da su se ustalili neki oblici pisanja u pojedinim programskim jezicima, ne možeš reći da nazivi tih varijabli nemaju veze s jezikom u kojem se koriste. Imaju - u C/C++ jezicima obično se koristi i za iterator ili indeks - sasvim je jasno zašto - i-terator, i-ndex. A j i daljnja slova se koriste jer idu po redu. A i nekim slučajem su se našla blizu jedna drugima na tipkovnici. U Basicu (ako se nešto nije promijenilo) tipična varijabla je x - za for..ne(x)t, ili pak inde(x). Ako koristiš x, onda je logično da idu dalje slova po abecedi - x, y, z. Osim toga, to su i često korištene varijable u matematici. Isto kao i i, j, k. Ja sam u Pascalu za iterator u pravilu koristio c - kao counter. Ako sam imao više iteratora, onda sam imao c1, c2, c3...

Dakle, to je nešto slično onome kako se pišu nazivi varijabli. U C-u su se često pisali s malim slovima i _ između riječi od kojh je napravljen identifikator, u C++-u i Javi je uobičajeno identifikator započeti malim slovom, a "kapitalizirati" prvo slovo svake sljedeće riječi. Isto tako, i C/C++-u lijeva vitičasta zagrada obično ide u novi red, dok u javi ide na kraj prethodnog reda. Sve to su neke konvencije, pisana ili nepisana pravila ili preporuke, i mogu se razlikovati od jezika do jezika. I dobro ih je poštivati.

17 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Programko kaže...

i,j,k itd. su defaultni nazivi countera u C(++) jezicima i kao takvima nemaju što raditi u QBasicu. Smijeh

i,j,k nemaju veze s jezikom koriste jer su tako složeni po abecedi, nalaze se na desnoj strani tipkovnice, nalaze se jedno pokraj drugoga i na j se nalazi ona mala kvržica, Tako da je na straim i novim tipkovnicama to br1. kod odabira imena zakvog tipa varijabli. Bla bla bla...{#}

Ti za iterator ili indeks možeš koristiti koji god naziv, no s obzirom da su se ustalili neki oblici pisanja u pojedinim programskim jezicima, ne možeš reći da nazivi tih varijabli nemaju veze s jezikom u kojem se koriste. Imaju - u C/C++ jezicima obično se koristi i za iterator ili indeks - sasvim je jasno zašto - i-terator, i-ndex. A j i daljnja slova se koriste jer idu po redu. A i nekim slučajem su se našla blizu jedna drugima na tipkovnici. U Basicu (ako se nešto nije promijenilo) tipična varijabla je x - za for..ne(x)t, ili pak inde(x). Ako koristiš x, onda je logično da idu dalje slova po abecedi - x, y, z. Osim toga, to su i često korištene varijable u matematici. Isto kao i i, j, k. Ja sam u Pascalu za iterator u pravilu koristio c - kao counter. Ako sam imao više iteratora, onda sam imao c1, c2, c3...

Dakle, to je nešto slično onome kako se pišu nazivi varijabli. U C-u su se često pisali s malim slovima i _ između riječi od kojh je napravljen identifikator, u C++-u i Javi je uobičajeno identifikator započeti malim slovom, a "kapitalizirati" prvo slovo svake sljedeće riječi. Isto tako, i C/C++-u lijeva vitičasta zagrada obično ide u novi red, dok u javi ide na kraj prethodnog reda. Sve to su neke konvencije, pisana ili nepisana pravila ili preporuke, i mogu se razlikovati od jezika do jezika. I dobro ih je poštivati.

E vidiš, mislim da nisi baš u pravu. Jer  i, potjeće još iz Fortrana gdje je navodno integer varijabla morala započinjati s i,j,k,l ili m. Drugim rječima ovo "i" orginalno znaći integer. A ima nešto i nasljeđivanja imena varijabli iz matematike.  

Programko http://programko.bloger.hr
17 godina
moderator
Programko kaže...

E vidiš, mislim da nisi baš u pravu. Jer  i, potjeće još iz Fortrana gdje je navodno  integer varijabla morala započinjati s i,j,k,l ili m.

Ne bavim se niti me zanimaju NAVODNE stvari. Jel je ili nije?

Programko kaže...

Drugim rječima ovo "i" orginalno znaći integer. A ima nešto i nasljeđivanja imena varijabli iz matematike.

Moguće je da i ima veze i s integerom, jer je iterator u pravilu cijeli broj, ali i ne mora imati veze. Varijabla naziva i slaže se sa svime - i s integerom i s iteratorom i s indeksom.

No svejedno - to nije bila poanta moje poruke - poanta moje poruke je bila da odabir naziva varijabli za iteriranje ovisi o programskom jeziku, odnosno o pisanim ili nepisanim konvencijama ili preporukama. A i to da odabir varijabli i, j, k za iteratore zbog toga što se nalaze na desnoj strani tipkovnice - nema nekog uporišta. Tim više što se drugi znakovi koji se često koriste u kombinaciji - recimo uglate ili vitičaste zagrade, te ;, također nalaze na desnoj strani i slijedom toga brže i praktičnije bi bilo da onda za iteratore odabereš f, d ili s, jer bi mogao koristiti obje ruke.

17 godina
protjeran
Qbasic

Je.

I raspored tipki ima veze. Zato jer smo bagra ljena. Pa kako smo večina dešnjaci (kladim se da si ljevak) i tipkamo s dvije ruke. Desni nažiprst držimo na tipki J ( desna kvržica) , a srednji na i. Kako je srednji duži od kažiprsta, dešnjacima je prirodno da prva tipka koju će kliknuti na tipkovnici bude baš i. A nitko ne želi tipkati index, itretator, idx po desetak puta dnevno svaki dan.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Qbasic
Programko kaže...

Je.

I raspored tipki ima veze. Zato jer smo bagra ljena. Pa kako smo večina dešnjaci (kladim se da si ljevak) i tipkamo s dvije ruke.

Izgubio bi okladu. Ujedno, više od deset godina tipkam s deset prstiju - da budem precizan, jer tipkanje s dvije ruke ne mora značiti i da koristiš sve prste na rukama.

Programko kaže...

Desni nažiprst držimo na tipki J ( desna kvržica) , a srednji na i.

Vidiš - ja bih se kladio da ti ne tipkaš sa svih deset prstiju, a čak i ako tipkaš, radiš to pogrešno. Naime, ne mogu razumjeti da netko tko zna (pravilno) tipkati s deset prstiju ne zna kamo ide koji prst u osnovnom položaju, pa srednji prst drži na slovu i. Zar onda i srednji prst lijeve ruke držiš na slovu e?

Ujedno, pogledaj si izraz:

for (int i = 0; i < n; i++) {

U tom izrazu lijevom rukom ćeš otipkati ravno tri znaka! Naravno, lijevu ruku ćeš koristiti i za shift, ali pogledaj taj nesrazmjer upotrebe lijeve i desne ruke. Kao da desna ruka već nije dovoljno opterećena sa svim tim znakovima pa je još treba opterećivati slovom i! Taj izraz definitivno bi brže napisao da pišeš slovo f umjesto i. Osim toga, čak i prema tvojoj teoriji slovo i nije prirodni kandidat - prirodni kandidat je slovo k. Ili eventualno slovo j. Jer se oba slova nalaze u osnovnom položaju ruke. I ispod dva "najbolja" prsta - jedan najprecizniji, drugi najjači.

17 godina
protjeran

Vidiš - ja bih se kladio da ti ne tipkaš sa svih deset prstiju, a čak i ako tipkaš, radiš to pogrešno. Naime, ne mogu razumjeti da netko tko zna (pravilno) tipkati s deset prstiju ne zna kamo ide koji prst u osnovnom položaju, pa srednji prst drži na slovu i. Zar onda i srednji prst lijeve ruke držiš na slovu e?

U sad si me uhvatio, shvatio sam da preko 10 godina tipkam pogrešno {#}. Prste držim po defaultu na jiop, umjesto jklč  i sve zbog ijk kombinacije.

Svejedno dosta zaj. i surfanja

idem raditi al ovaj put pravilno s jklč kombinacijom{#}

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Programko kaže...

E vidiš, mislim da nisi baš u pravu. Jer  i, potjeće još iz Fortrana gdje je navodno  integer varijabla morala započinjati s i,j,k,l ili m.

Mene su isto učili da i,j,k kao nepisano pravilo za countere potječe još iz Fortrana gdje je i značio integer. Baš sam pitao svog mentora... Nikada nisam čuo da se x,y i z koriste u Basicu kao uobičajeni brojači...  

14 godina
neaktivan

E bas tako TVZ... 

17 godina
moderator
Sain kaže...
mbaksa kaže...
Programko kaže...

Mene su isto učili da i,j,k kao nepisano pravilo za countere potječe još iz Fortrana gdje je i značio integer. Baš sam pitao svog mentora...

Da se riješimo te "navodnosti". Nakon što sam proveo neko vrijeme tražeći pouzdane informacije, našao sam raspravu na jednom forumu i link na originalni manual za prvi Fortran, kako se čini. Kaže manual na 10. stranici da varijable s fiksnom točkom (a te varijable su ujedno ograničene na cijele brojeve - dakle, nemaju decimale) moraju imat od 1 do 6 znakova, ali moraju počinjati slovom I, J, K, L, M ili N.

Sad, zašto su tvorci Fortrana odabrali da cjelobrojne varijable budu u rasponu od I do N - vjerojatno je zbog i-nteger i, moguće, n-umber.

Cijela stvar je sad ta da, ne da je nepisano pravilo da nazivi brojača počinju s i, j, k..., nego je to u osnovi bila jedina mogućnost u Fortranu. Programeri tada očito nisu imali baš neku slobodu. A to se onda očito prenijelo i na druge jezike. I zapravo nije postajala potreba da se ta praksa promijeni, s obzirom da se slovo i može asocirati s indeksom i iteracijom i ima svoje temelje i u matematici (recimo kod matrica) - dakle, pun je pogodak za to.

Sain kaže...

Nikada nisam čuo da se x,y i z koriste u Basicu kao uobičajeni brojači...

Kad sam ja išao u osnovnu školu (zadnji razredi pred više od petnaest godina), na informatici smo koristili x kao univerzalnu varijablu u QBasicu - dakle, između ostalog i za iteraciju. FOR X=... NEXT X - to je bila klasika. A i sad sam baš pogledao knjigu Visual Basic 4 za neznalice - osnovni primjeri za naredbu FOR dani su s nepoznanicom X. Sad se više ne sjećam točno, ali nekako mi se čini da se varijabla X koristila i u prastarim knjigama za programiranje u BASIC-u na Commodoreu. I ne bi bilo ništa čudno da se X koristi za to - u ono vrijeme valjda prvi pokušaji u programiranju bili su crtkaranje po grafičkom ekranu - dakle, baratanje s X i Y, koji su se koristili za pozicioniranje na ekranu. Pa su se shodno tome iste varijable ubacivale i u petlje.

Danas gledam malo primjere koda za VB.Net na Microsoftovim stranicama i vidim da ne koriste varijablu X. Ali eto, meni je upravo varijabla X (i eventualno N) ostala u sjećanju iz doba QBasica. Da se varijabla i koristi za brojač vidio sam tek u C-u.

17 godina
neaktivan
Qbasic

Varijable, heh. Vječni izvor problema... Moj motto je uvijek bio chill-and-relax-she'll-be-here-with-the-weed-any-minute-now. Npr.

#!/bin/sh# the next line restarts using wish \exec tclsh8.5 "$0" "$@"proc šljiva oko {    puts "BUM! TRAS! ŠLJIV! [string toupper $oko]!"}proc meditejšn sentenca {    puts $sentenca}foreach dio_humanoida {nos oko lisnica} {   šljiva $dio_humanoida}foreach uzvik {ommmmmm zeeeeen} {    meditejšn $uzvik}
Doduše, u određenim uvjetima Tcl ne voli imena varijabli sa rvackim slovima, ali funkcije multilingualne su mu oke.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
elo ljudovi... morate mi pomoć.... imam 2 problema... u skoli mi profa zadao 2 obavezna zadatka i jedan po izboru.... evo problema... pretpostavljam da bismo trebali koristiti subove....

1 "Učitaj 3 broja iz datoteke broj.dat i izračunaj aritmet. sredinu i zbroj."

2. "Učitaj 3 puta po 3 riječi iz datoteke rijec.dat i svaki put ispiši najdužu (koristi funkciju LEN)"

to je to za sad... ako možete pomoći, zahvaljujem se... :)
You wanna play rough? I'll play rough!!! Say hello to my little friend!
14 godina
neaktivan
Qbasic

molio bih pomoc oko ovog zadatka...

treba napraviti program koji ce nacrtati elipsu na sredini ekrena.u elipsi se reastvara krug uz zvucni efekt porasta visine.boja kruga se mjenja prema slucajnom izboru.....program se prekida pritiskom na bilo koju tipku na tipkovnici...pls hitno mi je....hvala unaprijed...

EDIT:rjeseno....

muskarci imaju dvije emocije:napaljen i gladan...ako ga vidis bez erekcije, napravi mu sandwitch....
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 12:41 (skiljavi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice