Python vs Basic

poruka: 167
|
čitano: 34.044
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Python vs Basic

Još da mi netko objasni po čemu je to VB jednostavniji od C# ... taj isti koji kaze u jednoj recenici početi sa VB pa prijeci na C# ..

Taj isti bi htjeo da pocnete od WinFormsa pa da prijedjete na WPF, sto nema smisla jer su WinFormse izumrle malo poslje QBasica. E da, WPF nije podrzan u VBu.  Jedino kaj je ok je ovo za Office. Ali tko ide programirati s idejom idem napravit super batch za moju access bazu?

Ako ce netko ne-flamerski raspravljat o tome ima li ponašanje odrađene kompanije sličnosti s dilerima neka argumentirano odgovori na post.. Daleko da MS nema odlicne alate.. Ali da li isti opravdavaju svoju cijenu je upitno..

PS/ EDIT: i upravo ova cinjenica da WPF nije podzan kroz VB mi daje za pravo da je C# dominantna tehnologija koja ce se u MS i dalje razvijati, i stoga ne treba uciti VB. I nekakve igre se hoce razvijati u Officeu?Molim? ((A...uups...to sam krivo procitao:)))

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2009 16:25 (haki).
17 godina
odjavljen
haki kaže...

Pa da upravo je to poanta. 1.Zaradjivat ces na MS tehnologiji. Znaci da ce tvoj poslodavac kupovati skupe alate. Znaci da ce oni koji kupuju proizvode tvog poslodavca kupovati skupe Windowse i skupe SQL servere. I tako dalje. Znaci da ce tvoj poslodavac stvarati manju dodanu vrijednost jer je u startu cijena kostanja njegovog sustava veca nego nekog na Linuxu. Znaci da automatski u startu M$ ide dio kolaca. To ti je nesto kao kad u Americi dignes studentski kredit. Pa ga otplacujes do 40e.

Ne kazem da nema nista lose u tome. Sve dok je skolski. 2.Samo ističem da je zamka u tome što onda ostaješ na toj tehnologiji. Nećeš se sad skinit sa C# da bi isao radit Javu jer ti se neda. A Java je u mom mišljenju superiornija jer je efikasnija. Pogotovo za IT. 3.Cijena koštanja je manja i ničim Java/Oracle rješenja nisu inferiornija .NET/SQL server rješenjima. Samo kaj MS u paket doda hrpu nečega kaj ti ne treba i to naplati. Papreno. I da, .NET ne radi na Linuxu ;)

Edit/PS:

Imas hrpu kvalitetnih Java/SQL razvojnih alata koji su ti besplatni. Kao sto na netu imas hrpu literature o tom istom, također besplatno. Ako zelis, sve sto trebas napraviti je zaguglati. Razlika između toga i M$a je sto ti besplatnu Javu nitko nece doci prodati na fax :) I bas to sto govorim, kaj tebi kao pocetniku trebaju Reporting Services ili kaj ja znam kaj? Dok skuzis sve kak treba oni ce vec izdat dvije nove verzije SQL Servera. Stoga mozes isto tako uzet besplatnu Javu, neki student edition na kojemu mozes naucit sve kaj trebas bez da na trenutak osjetis da ti nesto fali. Onda kad osjetis da ti nesto fali - onda znas da si naucio :) Isto to vrijedi i sa M$ alatima. Kada doguras do toga da pocinjes poimat naprednije feature, sve ti je jasno.

1. w00t? Prema nekoliko istraživanja, trošak prelaska i korištenja linux/java i sl. rješenja je veći od troška kupovine MSovog softvera. Linux admini (njhov sat) je skuplji od sata jednog admina koji radi na MSovim sustavima. Imaš trošak obuke drugih korisnika (tehničara i drugih zaposlenika) ako sve prebaciš na free rješenja (Linux?). To free rješenje te sa svim troškovima dođe više nego isto to od MSa (server + Windowsi + Office).

2. To je zamka jer je MSova tehnologija loša?

3. Već objasnio (bilo je i u jednom Bugu o tome)

Što ako ja neću Javu jer sam se naučio na VB (koji btw vrlo lako surađuje sa Office paketom i sa SQL serverom)? Što ako poslodavac neće Javu? MS rješenja nisu skupa za male i srednje tvrtke (server, par windows licenci i par office licenci). Ponavljam, bilo je u Bugu o tome i malo pogledaj po netu, jeftinije je. I neće pokupovat ultimate verzije. A Volume licence su jeftinije..

EDIT: ispričavam se na offtopicu al haki ne govori istinu u vezi MSa

VRATITE INTERNET ARPA-i!! // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2009 16:48 (Sum_of_all_fears).
16 godina
neaktivan

1.Ja govorim iz perspektive firme koja razvija software, i to mislim da je bilo moguće razumijeti.

Iz te perspektive sto se vise isplati? Razviti nesto na Javi, sto ce moci raditi i na Windowsima i na Linuxu i time zadovoljiti potrebe i onih klijenata koji mozda eto bas hoce placati skupo Linux odrzavanje (sic.) Tom klijentu mozda mozes utrpati odrzavanje tog stroja kao uslugu. Time ne placas M$u nista i ti ubires lovu. Zasto? Zato sto eto znas neshvatljivo - adminat Linux stroj!! Uuuj!!

2.Ti to ne vidis kao vrbovanje? Evo navucite se na nasu tehnologiju, poslje cemo vam je naplacivati, sada necemo. Dok s druge strane imas puno jeftinijih razvojnih alata za Javu. Koje ti doduse nitko ne dolazi poturati, ali to ne znaci da je M$ dobar, nego eventualno da drugi ne znaju dobro poslovati. Ehej, ali cekaj. Ako je nesto besplatno onda oni niti ne posluju. A ti slobodno posluj s kim hoces.

3.U nastavku (onom kaj nisi boldao) ces vidjeti recenicu "Samo kaj..." Smisao te recenice je, da ce M$ tvojim kupcima, onima iz 1. kako bi mogli koristiti tvoj proizvod, utrpati u Windoze kojeshta. Sto im nikad nece trebati. I ne samo u Windowse. I to ce im naravno naplatiti. S druge strane ti mozes slozit Linux distru tocno onakvu kakvom hoces. Sto je isplativije i efikasnije ne bi sudio.

16 godina
neaktivan

A ovo ako ti neces Javu jer si u svojoj mudrosti ucio VB se mene ne tice. Slobodan si da nudis VB rjesenja, kao i da argumentiras zasto bi ona bila bolja od Java/Linux rjesenja. Poslodavac također. MS rjesenja nisu skupa za male i srednje? A kao za velike jesu? Ah to je logika, malima se ne isplati obrazovat ljude da korite Linux.. ili?

Skupe su utoliko što su neučinkovite. I što plaćaš što ti i ne treba. Ako je Obama počeo bacati van M$ iz ureda vlade SADa i uvodit Linux kao mjeru štednje, meni ta logika dosta, hvala lijepo.

A ti kao vođa nekog klana slobodno govori okolo da ja ne govorim istinu. Oni će te ziher slijedit kao i do sada.

16 godina

@haki, mada se slažem s nekim (manjim) dijelom tvojih postova, samo napomena: moje postove treba precizno čitati, svaki zarez je tu s razlogom (izuzev tipfelera) ;-)

-VB pa prijeći na C#? -prvi navod -nema jednostavijeg znanja? Sve je jednako teško/lako, meni možda lakše. Tu već dolazimo do subjektivnosti.

-ne spominjem Forms nego firme (RL?) ili misliš da je Oracle jeftin? Express je besplatan, za učenike/studente je sve manje-više besplatno (znaš li cijenu poslovog softwarea, npr Oraclea? ili 'besplatnog' linuxa?? Besplatan je OS, ne i usluge-znanje, licence, rad, program)... Netko preferira Basic-Python... moj savijet je VisualStudio (express), a samo redosljed za početak (prvi dan škole) VB. Tu se čak mogu složiti s tvojim mišljenjem, može odmah C#. Ali, dali ljudi znaju uopće što je programiranje? Srednjoškolac bi trebao znati što će raditi za 10tak godina? -Što ako kupi traktor i sadi kukuruz? Dali će biti slikar-kipar-nogometaš... itd. Slikar koristi razne vrste kistova, boja, razne tehnike slikanja kao grafit, akvarel, ulane boje, na staklu-platnu itd... no vjerojatno u vrtiću krene s drvenim bojicama. -Zar ne?

-Programski jezici, platforme, IDE itd. su samo alati. Švicarski nožić nije čak ni alat, recimo privjesak, ali može poslužiti. Koliko raznih načina izrada recimo web stranice, html, asp, java, flash ... svaka od tih grana je ogromna, profesionalac se postaje tek nakon desetak godina rada (ne samo korištenja, nego i življenja od tog -naplate.) Nogomet? koliko dugo treba klinac trčati za loptom dok dođe do prve klupe? Koliko lopti je D.Petrović bacio u koš na treninzima? Koliko mladih ljudi započne stim a koliko ih dođe do nekog (ne vrhunskog) rezultata?

-Govorimo o početku i početnicima, učenju... svaki alat je dobar, samo je neki bolji/lošiji za određenu namijenu. Dali početnik treba dobiti odmah vrhunsku opremu (auto, loptu itd..) ili treba proči klasičan put ''od dna'', tako da do vrha dođu samo izvrsni?

- moje mišljenje je da treba proči barem paušalno sve (većinu) jezika, vremena početnik mora imati, to traje cca 10tak godina i nastavlja se kasnije čitav profesionalni radni vijek ili te pregaze 'mladi lavovi'.... -nije lako.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

@ihush

Srednjoskolac bi trebao znati kaj ce radit za 10 godina - ne! - therein lies my point - ako ga pocnes s nekim qbasicom ili pascalom, njih 85% nece ni slusat taj predmet. ali ako im das nesto lijepo di se slazu gumbi po prozorima, mozda ih zainteresiras!

Nek se uce i na expressu nemam nista protiv, ionako ne postoji bolja razvojna okolina na za windows platformu od studia. Uostalom, i ja sam Windows developer i radim u Studiu i prosao sam taj put. Neka Java mislim da ne dolazi blizu po pitanju mogućnosti i *jednostavnosti* pogotovo kada koristis WPF. Govorim o Windows platformi, jel?

Ali ako dopustis, zakaj ne bi djecu koja su - ruku na srce 4! godine u tim skolama - ucili od malih nogu - Linux!! Zakaj bi se u drzavnim skolama djeca navlacila na proprietary tehnologije? Nek nauce u 1.raz Linux, kao da je Ubuntu nesto tesko shvatljiv. Pa nek rade Javu od 2-4 raz.

No, to su samo nijanse, Windowsi i WPF ili Java i Linux, svejedno je - poanta je da se djecu treba ucit kaj ih zanima - a to u 85% slucajeva *nije* QBasic i Pascal. Dapace, mozes ih ucit i web programiranju. Da im pokazes kako je sve to kaj su napravili lani na desktopu moguce i na webu. Ili obrnuto.. Garantiram ti da bi svi naucili neizmjerno vise.

Ima i drugih DB rjesenja od Oracla, besplatnih. Vrtit Oracle za ušljivu bazu od 25 tablica je bacanje novaca isto kao i vrtit SQL Server 7000+ :D .. E, ali to ljudi rade, i to je posljedica mentaliteta kakav neki ovdje propagiraju. A tko ima koristi ? Microsoft. I Oracle :) Makar zna se tko vise :) Oracle neide po faxevima. Kakva greska :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2009 17:32 (haki).
16 godina
haki kaže...

@ihush

Srednjoskolac bi trebao znati kaj ce radit za 10 godina - ne! - therein lies my point - ako ga pocnes s nekim qbasicom ili pascalom, njih 85% nece ni slusat taj predmet. ali ako im das nesto lijepo di se slazu gumbi po prozorima, mozda ih zainteresiras!

Nek se uce i na expressu nemam nista protiv, ionako ne postoji bolja razvojna okolina na za windows platformu od studia. Uostalom, i ja sam Windows developer i radim u Studiu i prosao sam taj put. Neka Java mislim da ne dolazi blizu po pitanju mogućnosti i *jednostavnosti* pogotovo kada koristis WPF. 

Ali ako dopustis, zakaj ne bi djecu koja su - ruku na srce 4! godine u tim skolama - ucili od malih nogu - Linux!! Zakaj bi se u drzavnim skolama djeca navlacila na proprietary tehnologije? Nek nauce u 1.raz Linux, kao da je Ubuntu nesto tesko shvatljiv. Pa nek rade Javu od 2-4 raz. Garantiram ti da bi svi naucili neizmjerno vise.

No, to su samo nijanse, Windowsi i WPF ili Java i Linux, svejedno je - poanta je da se djecu treba ucit kaj ih zanima - a to u 85% slucajeva *nije* QBasic i Pascal. EDIT:Dapace, mozes ih ucit i web programiranju. Da im pokazes kako je sve to kaj su napravili lani na desktopu moguce i na webu. Ili obrnuto..

Ima i drugih DB rjesenja od Oracla, besplatnih. Vrtit Oracle za ušljivu bazu od 25 tablica je bacanje novaca isto kao i vrtit SQL Server 8500.

- sve pet. osim... Namigiva

(po redosljedu podcrtavanja..) :

-znači VB? Možda SimCity?

-od malih nogu? tu ne govorimo o školi, obaveznim nastavnim programima, nego o osobnom izboru, afinitetu, kao što je i sam ovaj forum mjesto gdje se skupljaju ljudi koje zanima IT. -Dakle ova tema je za one koji žele naučiti... kao npr svirati gitaru. A ja tvrdim, da za to treba jako puno vremena i truda (uz fizičke predispozicije, genetsko nasljeđe.... za ubermenschene.)

-miješaš OS i jezik, distru... uz razlog? Može mali podsjetnik raširenosti OSa? 90% je?? ..... specifične namijene su specifične. (jako mudro?) ;-) ... -btw, ja nisam protiv ubuntua, naprotiv, ali pitaj eZabu za podršku.

-da klinci uče (ili rade) što ih zanima, živjeli bi u zemlji PetarPana.. nastavnici ipak znaju bolje (sama metologija učenja)

-QBasic i Pascal? -sad ideš u extreme, zapravo ako znaš pascal recimo da znaš i C. -Preporučam VisualStudio.

-za kraj? Mislim da je znanje u korištenju Jave isplatljivije danas, sutra možda neka nova tehnologija -što onda? Dakle mogu se složiti nek uče odmah javu, ali koristi će je tek za xx godina... (get my point?)

16 godina
neaktivan
ihush kaže...
haki kaže...

@ihush

Nek se uce i na expressu nemam nista protiv, ionako ne postoji bolja razvojna okolina na za windows platformu od studia. Uostalom, i ja sam Windows developer i radim u Studiu i prosao sam taj put. Neka Java mislim da ne dolazi blizu po pitanju mogućnosti i *jednostavnosti* pogotovo kada koristis WPF. 

Ali ako dopustis, zakaj ne bi djecu koja su - ruku na srce 4! godine u tim skolama - ucili od malih nogu - Linux!! Zakaj bi se u drzavnim skolama djeca navlacila na proprietary tehnologije? Nek nauce u 1.raz Linux, kao da je Ubuntu nesto tesko shvatljiv. Pa nek rade Javu od 2-4 raz. Garantiram ti da bi svi naucili neizmjerno vise.

No, to su samo nijanse, Windowsi i WPF ili Java i Linux, svejedno je - poanta je da se djecu treba ucit kaj ih zanima - a to u 85% slucajeva *nije* QBasic i Pascal. EDIT:Dapace, mozes ih ucit i web programiranju. Da im pokazes kako je sve to kaj su napravili lani na desktopu moguce i na webu. Ili obrnuto..

Ima i drugih DB rjesenja od Oracla, besplatnih. Vrtit Oracle za ušljivu bazu od 25 tablica je bacanje novaca isto kao i vrtit SQL Server 8500.

- sve pet. osim... Namigiva

(po redosljedu podcrtavanja..) :

-znači VB? Možda SimCity?

-od malih nogu? tu ne govorimo o školi, obaveznim nastavnim programima, nego o osobnom izboru, afinitetu, kao što je i sam ovaj forum mjesto gdje se skupljaju ljudi koje zanima IT. -Dakle ova tema je za one koji žele naučiti... kao npr svirati gitaru. A ja tvrdim, da za to treba jako puno vremena i truda (uz fizičke predispozicije, genetsko nasljeđe.... za ubermenschene.)

-miješaš OS i jezik, distru... uz razlog? Može mali podsjetnik raširenosti OSa? 90% je?? ..... specifične namijene su specifične. (jako mudro?) ;-) ... -btw, ja nisam protiv ubuntua, naprotiv, ali pitaj eZabu za podršku.

-da klinci uče (ili rade) što ih zanima, živjeli bi u zemlji PetarPana.. nastavnici ipak znaju bolje (sama metologija učenja)

-QBasic i Pascal? -sad ideš u extreme, zapravo ako znaš pascal recimo da znaš i C. -Preporučam VisualStudio.

-za kraj? Mislim da je znanje u korištenju Jave isplatljivije danas, sutra možda neka nova tehnologija -što onda? Dakle mogu se složiti nek uče odmah javu, ali koristi će je tek za xx godina... (get my point?)

1. (po redoslijedu podcrtavanja) Ti zivis u nekoj andaluziji pa mislis da je VB jedini jezik u koemu se to moze. Mozes u cijelom Studiu. Nebitno koji jezik. Ali zakaj uciti VB samo da bi presao na C#.. to si i sam rekao da sam u pravu. Ne kuzim ovo sa SimCitijem..

2. & 4. uopce ne kuzim relevantnost tog kaj si napisao. osim mozda da se protivis tvrdnji da ce djeca ako uce nekaj zanimljivo se vise tomu posvetit, jer ce ih to zanimati.

3. nemoj mi govorit sta ja mislim please. javu ovdje koristim kao primjer platforme koja se moze koristiti na svim OSovima. koja je dakle portabila 100% i njena primjena ne ovisi o koristenju nicije proprietary tehnologije, kao sto npr .NET uvjetuje Windowse. Nadalje, Ubuntu spominjem samo kao primjer nekog Linuxa, navodno jednostavnog za koristenje. A ovo sto kazes o 90% .. Dakle sada zbog postojece situacije (neovisno dobre ili lose) mi trebamo ostati zacementirani u toj poziciji i nista ne promijeniti? Dakle, nadalje, zapravo se slazes da drzava pomaze MSu da ostane dominantan u sustavu ne educirajuci mlade da koriste alternative (!besplatne) os-ove. Zar nije u interesu ove drzave da se vise ljudi koristi linuxom? Onda bi ti cijena one 'skupe' linux administaracije pala. A samim time i uvoz windowsa i drain, tj. iscjed iz ekonomije. A sto ako za 5 ili 10 godina Windozi ne budu relevantan OS? Onda cemo imati totalno nekompetentnu radnu snagu. Ali, sve ovo na stranu, mislim da je Linux kao open source platforma puno prihvatljivija za skolske namjene nego Windowsi. Vlada stvara MSu biznis. Točka. Nema se tu šta raspravljati. Kaj drugo radiš ak klince ucis Access?

5. procitaj temu

6. apsolutno. u tom smislu je uciti ih qbasic bilo ok prije 20 godina. ja samo tvrdim da danas nije.

17 godina
odjavljen
haki kaže...

6. apsolutno. u tom smislu je uciti ih qbasic bilo ok prije 20 godina. ja samo tvrdim da danas nije.

Kako možeš tvrdit da više nema smisla učit qbasic? Što je lakše za naučit i SHVATIT od dolje napisanog:

a = 10

b = 20

c = a + b

ili

dim a as integer

dim b as integer

a = 10

b = 20

c = a + b

ili

int main() {

int a;

int b;

int c;

a = 10;

b = 20;

c = a + b;

return 0;

}

Qbasic je praktički engleski jezik - sintaksa je razumljiva i onom ko nikad nije programirao. Nema nekih dodatnih stvari tipa main, int, ; { } i slično. Qbasic je jednostavan i idealan jezik za shvatiti samu logiku (bit) programiranja bez razbijanja glave oko detalja (zašto tu ide ovo, zašto ono).

VRATITE INTERNET ARPA-i!! // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
16 godina
neaktivan

@sum of all fears i ti isto procitaj cijelu temu

17 godina
odjavljen
haki kaže...

@sum of all fears i ti isto procitaj cijelu temu

Neću

odgovor autoru teme - nemoj se odma lovit C-a i njegovih izvedenica, počni od jednostavnijih stvari tipa qbasic (ako nisi nikad programirao) ili ako imaš nešto iskustva, počni sa Visual Basicom kojeg možeš besplatno skinuti u Express verziji.

16 godina
neaktivan

Nadam se da ce autor procitati cijelu temu odnosno makar moje postove i zanemarit ove druge flameove i shvatit sta mu je bolje. I da nece ic ucit Qbasic. A ni VB. I da ce shvatit da se i C# moze skinut u besplatnoj verziji. Ili jos bolje, da ce shvatit da je cijeli Linux besplatan i da ce rm rf windoze i instalirat linux i bavit se ozbiljnim stvarima a ne se ponasat tu kao fanboy.

16 godina
haki kaže...

1. (po redoslijedu podcrtavanja) Ti zivis u nekoj andaluziji pa mislis da je VB jedini jezik u koemu se to moze. Mozes u cijelom Studiu. Nebitno koji jezik. Ali zakaj uciti VB samo da bi presao na C#.. to si i sam rekao da sam u pravu. Ne kuzim ovo sa SimCitijem..

-da, ja živim u neverlandiji, i? SimCity je u kontekstu lijepih gumbića (spomenuo si..), djecu to privlači. Kao i svaka igra.

haki kaže...

2. & 4. uopce ne kuzim relevantnost tog kaj si napisao. osim mozda da se protivis tvrdnji da ce djeca ako uce nekaj zanimljivo se vise tomu posvetit, jer ce ih to zanimati.

-relevantnost je u metodologiji učenja, kao 1+1=2 ... ako me ne razumiješ, sorry, tmuran dan nije mi do pisanja obrane/kritiziranja nastave i nastavne metodologije.

haki kaže...

3. nemoj mi govorit sta ja mislim please. javu ovdje koristim kao primjer platforme koja se moze koristiti na svim OSovima. koja je dakle portabila 100% i njena primjena ne ovisi o koristenju nicije proprietary tehnologije, kao sto npr .NET uvjetuje Windowse. Nadalje, Ubuntu spominjem samo kao primjer nekog Linuxa, navodno jednostavnog za koristenje. A ovo sto kazes o 90% .. Dakle sada zbog postojece situacije (neovisno dobre ili lose) mi trebamo ostati zacementirani u toj poziciji i nista ne promijeniti? Dakle, nadalje, zapravo se slazes da drzava pomaze MSu da ostane dominantan u sustavu ne educirajuci mlade da koriste alternative (!besplatne) os-ove. Zar nije u interesu ove drzave da se vise ljudi koristi linuxom? Onda bi ti cijena one 'skupe' linux administaracije pala. A samim time i uvoz windowsa i drain, tj. iscjed iz ekonomije. A sto ako za 5 ili 10 godina Windozi ne budu relevantan OS? Onda cemo imati totalno nekompetentnu radnu snagu. Ali, sve ovo na stranu, mislim da je Linux kao open source platforma puno prihvatljivija za skolske namjene nego Windowsi. Vlada stvara MSu biznis. Točka. Nema se tu šta raspravljati. Kaj drugo radiš ak klince ucis Access?

-ja negdje govorim što ti misliš? Može text citat? Ili misliš da neznam za igre države MSa i ostalih igrača.. samo da spomenem Zabu, i ne Zaba je u vlasništvu talijana... Što je interes države? -Ako nisi razmišljao na taj način, možda PDV? Ja nigdje ne zagovaram neki OS (mada je MS u ovoj korisničkoj kategoriji ''jedini'').

-Malo upozorenje, ako si nervozan nemoraš biti nepristojan, ili imputirati ... malo razmisli.

haki kaže...

5. procitaj temu

... jer ovo je (5.) recimo nepristojno.

-dok 6., OKe, kako znati što će trebati za 5-10 ili više godina? Direktno se referiraš na 'crticu' gdje se u biti slažemo, ja samo u kontekstu mislim (čak i tvrdim, mada sam vjerojatno u krivu) da treba znati sve ili bar što više... ako se stvarno misli netko baviti time. I učenje u IT branši je konstantno.

zato, ponovimo, tek da vidimo tijek rasprave. Što je opet molba za prestanak flamanja. (ili lock)

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2009 18:46 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

haki kaže...

5. procitaj temu

... jer ovo je (5.) recimo nepristojno.

-dok 6., OKe, kako znati što će trebati za 5-10 ili više godina? Direktno se referiraš na 'crticu' gdje se u biti slažemo, ja samo u kontekstu mislim (čak i tvrdim, mada sam vjerojatno u krivu) da treba znati sve ili bar što više... ako se stvarno misli netko baviti time. I učenje u IT branši je konstantno.

Pa ne mora znati što će trebati za 5-10 godina, ali trenutno (i za 5-10 godina) sigurno mu neće trebati qbasic ili bilo koji drugi derivat basica. U tome je poanta. Učiti nešto što je vrijeme pregazilo i od čega neće imati praktične koristi kasnije nema smisla.

C#, Python su dovoljno jednostavni za shvatiti da bi se koristili kao programski jezici za učenje programiranja, a sa druge strane opet dovoljno moćni i aktualni da se u njima mogu i ozbiljnije stvari programirati i to je neosporna činjenica. I da, mislim da je odlična stvar odmah početi sa OO paradigmom i tako učiti programirati.

16 godina
Tom69 kaže...
..

Pa ne mora znati što će trebati za 5-10 godina, ali trenutno (i za 5-10 godina) sigurno mu neće trebati qbasic ili bilo koji drugi derivat basica. U tome je poanta. Učiti nešto što je vrijeme pregazilo i od čega neće imati praktične koristi kasnije nema smisla.

C#, Python su dovoljno jednostavni za shvatiti da bi se koristili kao programski jezici za učenje programiranja, a sa druge strane opet dovoljno moćni i aktualni da se u njima mogu i ozbiljnije stvari programirati i to je neosporna činjenica. I da, mislim da je odlična stvar odmah početi sa OO paradigmom i tako učiti programirati.

-jel' namjerno ili slučajno imputiranje za Qbasic? Dali ja negdje zagovaram korištenje QBa? Naprotiv, kažem da je izumro nakon dinosaura.

Pitanje iz naslova teme je Basic, ne QBasic. Qbasic i Pascal izvlači (haki) iz konteksta dajući ekstremno suprotan primjer. Ja preporučam učenje svega, Visual Studio. I kažem da nema 'lakog načina' jer samo učenje je kranje subjektivno, tj. ovisi o pojedincu. (karikiram... ali valjda se razumijemo?).

-Jedino mišljenje, (samo mišljenje, nikako jedini ispravni stav), za početak VB... pošto učenje traje duže, svakako će barem dotaknuti i ostale jezike, uz neki rok od 5g (i dalje) vjerojatno i sasvim nove jezike...

16 godina
neaktivan
Tom69 kaže...

Stari moj nemaš dume o ni o čemu što ovdje pričamo i dam ruku u vatru da nikad nisi vidio ni jedan red natipkan u C#u (sada ćeš mi se vjerovatno početi hvaliti kontejnerom diploma iz štajaznamsvega ali činjenica je da ili ti nemaš pojma ili sam ja lud).

"Derivat Basica" (mada Basic nije nafta da ima derivate) je upravo VB.NET koji je jedan od najpopularnijih jezika današnjice uz C#. VB.NET i C# su ubojita kombinacija za radit programe, pogotovo ako kombiniraš klase napisane u C#u i jednostavnost Visual Basica.

C# i VB.NET su (kao i IronPython) rađeni na osnovi .NETa pa su im mogućnosti tu negdje, no VB.NET je u svojoj sintaksi puno jednostavniji od C#-a za učenje.

Just my 2 cents.

... this might be a debatable question but what on earth is a fatal exception? ...
17 godina
neaktivan
i542 kaže...

"Derivat Basica" (mada Basic nije nafta da ima derivate) je upravo VB.NET koji je jedan od najpopularnijih jezika današnjice uz C#.

Pa upravo sam na to i ciljao. VB.NET je napravljen samo da bi oni sa znanjem VBa mogli nastaviti u njemu programirati sa novijim tehnologijama bez da uče C# ili neki drugi jezik, tj. da ih ne bi vrijeme pregazilo (što je). A počinjati programirati sa VB.NETom nema smisla.

16 godina
neaktivan

C++ (preteča C#) je jezik iz 1985.

... this might be a debatable question but what on earth is a fatal exception? ...
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.10.2009 20:40 (i542).
17 godina
Python vs Basic

ja sam u skoli poceo programirati u QBasicu i iskreno da kazem nije tezak....sad se polako prebacujem na VB..a poslje VB-a cu najvjerojatnije na C++  ......

3 0 hvala 0
17 godina
start kaže...

ja sam u skoli poceo programirati u QBasicu i iskreno da kazem nije tezak....sad se polako prebacujem na VB..a poslje VB-a cu najvjerojatnije na C++  ......

Tako sam otprilike i ja krenuo (iako, sad kad promatram, VB nije bio ključna karika - mogao sam na C# koji sam usvojio tek nakon C++a). I nisam izgubio motivaciju (za razliku od većine koja ne krene sa QBasic-like tipom jezika).

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
neaktivan
Python vs Basic
@Start,tako sam i ja.U školi nešto malo qbasic(print,crtanje likova,računske operacije),Visual basic 2008 express edition(u njemu sam poprilično dobar) i sada C++(po meni najisplativiji i najkorisniji jezik).Imam i knjigu Demistificirani C++ pa polagano učim,ništa se ne nauči preko noći

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Python vs Basic

Ali u cijeloj temi mi je najjači ovaj kaj tvrdi da je bolje ucit VB nego C# zato kaj VB ima jednostavniju sintaksu. Toj tvrdnji se neću prestat smijat dok sam živ.

3 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
haki kaže...

Ali u cijeloj temi mi je najjači ovaj kaj tvrdi da je bolje ucit VB nego C# zato kaj VB ima jednostavniju sintaksu. Toj tvrdnji se neću prestat smijat dok sam živ.

Nije "ovaj" nego i542. I da, jednostavnije je učit VB.NET pa C# nego iz neba pa na C#.

... this might be a debatable question but what on earth is a fatal exception? ... vau kako sam smiješan... boli glava...
16 godina
neaktivan

Ah.. Ovaj, a ... zašto tako misliš? Nemrem se ja tak raspravljat.. Moram u 15 postova tražit objašnjenje.. i onda ga dobijem: Pa to je tako!! .....

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2009 11:45 (haki).
17 godina
Python vs Basic

imam jedno pitanje...kad sam se vec ukljucio u temu.... jeli mozda netko probao programirati u Dark Basicu?? jeli se isplati programirati u Dark Basicu

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2009 12:32 (start).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
haki kaže...

Ah.. Ovaj, a ... zašto tako misliš? Nemrem se ja tak raspravljat.. Moram u 15 postova tražit objašnjenje.. i onda ga dobijem: Pa to je tako!! .....

Postaješ dosadan i naporan. Objašnjenje sam napisao već xyz puta do sada. Oćeš antisklerin?

... this might be a debatable question but what on earth is a fatal exception? ... vau kako sam smiješan... boli glava...
16 godina
neaktivan
i542 kaže...
haki kaže...

Postaješ dosadan i naporan. Objašnjenje sam napisao već xyz puta do sada. Oćeš antisklerin?

Aha, pa ako se ja tocno sjecam sluzbeno objasnjenje je bilo zato kaj VB ima laksu sintaksu, a ima laksu sintaksu zato jer je

code snippet iz vb

lakse razumljiv nego

code snippet iz c#

Dakle to je objasnjenje na nivou: zasto je nebo plavo -> zato jer je plavo. Genijalno, moram priznat.

17 godina
neaktivan
Python vs Basic

Moja preporuka je... Ovisi sto hoces. Ako zelis rezultate, Python. Ako zelis logiku, QBasic. Osobno smatram da je logika bitnija od sintakse. A u C i slicnim izvedenim jezicima, pocetnik se muci sa sintaksom a ne logikom.

Python jest jednostavan, ali po meni ipak ima neka preostra i (meni) cudna pravila (recimo : na kraju for petlje nije nesto intuivno pocetnicima). Upravo u tome i lezi najveca prednost BASIC-a: strahovito je intuitivan. Od svih jezika koje sam susreo, on je daleko na prvom mjestu po tom pitanju. 

Meni bi, osobno, da sam sad pocetnik, najbolji bio ovaj razvojni put: mjesec QBasic-a -> 3 mjeseca Pythona -> C++ -> C -> C++. Mjesec dana QBasica dovoljno je da se uhvate osnove, da sama ideja programiranja i apstrakcije 'udje u glavu'. 3 mjeseca Pythona je razdoblje u kojem se vec naprednije ideje mogu shvatiti i/ili proci izrada nekog projekta. C++ je jednostavno premocan da bi se zaobisao, a C je dobar jer kad se on shvati, sintaksa svakog normalnog jezika (znaci ne BF, Whitespace i slicno) jest vise-manje citljiva. 

Inace, ja bih djecicu ucio LOGO :) 

Sa štovanjem, brahle!
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Python vs Basic

Ja sam počeo s Pascalom i Basicom. Tek kasnije C pa C++. Sam C++ teško da ima smisla učiti ako se ne poznaje C barem u osnovnoj mjeri. C++ su zapravo klase, a one objedinjavaju funkcije (metode) i još dodaju mnoštvo novih stvari u komunikaciji među objektima, poput dosta novih vrsta funkcija kojih zbog objektne paradigme niti nema u C-u (statičke, virtualne, operatorske...), nasljeđivanja, pretvorbe... To je za početnika noćna mora. Hrpa terminologije, pojmova i ključnih riječi koje mu dugo vremena neće biti jasne. Većinu njih će samo i prepisivati jer zna da to obično tako treba nekako izgledati.

Međutim, tko zna C++ nema problema niti s bilo čime drugim (novijim) poput Jave, C#-a i sl. jer da C++ nije toliko jak sigurno ne bi ostale jezike radili na njegovu sliku i priliku.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Python vs Basic

Eto sad ću ja napisati moju preporuku,

Naući oba dva, onda ih naući još nekoliko i tada ćeš u jednom trnutku shvatiti da je važnije poznavati framework, API,  libove, dll-ove i najbolje prakse pojedinog jezika. Budimo iskreni, za nekog tko se bavi ozbiljno programiranjem, stvarno mislite da je sintaksa bitna, bitno je da su pravila formiranja blokova koda jasna. Osoba koja ozbiljno programira neće o tome filozofirati nego će primjeniti to pravilo i obaviti posao, jer svaki jezik ima grananje, petlje, input, output i ostale stvari... . Istina od negdje se mora početi, jel to VB.net, Pyton ili QBASIC koga briga.

Ne znam kako vi al ja kad učim neki jezik najbrže prelistam dio o sintaksi, zadržim se malo u djelo o deklariranju objekata jer tu zna biti specifičnosti za svaki pojedni jezik, zatim volim pročitati o čitanju i pisanju u datoteke, a onda malo o GUI-u pojedinog jezika.

Inaće moj programerski put je bio 1985-87 nekakav derivat BASICA, onda u srednjoj QBASIC, onda Visual Basic 3, Visual Basic 4, Visual Basic 5, Visual Basic 6, C, C++, Delphi, JavaScript, Assembler, Visual Basic Script (ASP)...

Pogodite što, u zadnjih 8 godina nisam napisao 1000 linija VB koda, al sam napisao preko 1 000 000 linija C# koda. Ne zato jer mi C# ima ljepšu sintaksu, za sintaksu me nije briga, dapaće dođe mi zlo kada netko počme uspoređivati sintaksu dva jako zrela jezika u ovom slučaju Pyton i BASIC. Nego zato jer me gazda plača za C# i C#  je firmina politika. A mene apsolutno nije briga u kojem jeziku programiram ili dali na kraju linije ide ; ili ne ide ili je na kraju funkcije } ili END FUNC ili možda RET.

Inaće ako kao početnik imaš dileme oko jezika, procjeni za koji imaš najkalitetniju literaturu/dokumentaciju, imaš li potrebne alate za pojedini jezik , dali osobno poznaješ neku grupu ljudi koja radi u određenom jeziku koje možeš pitati za pomoć, jel znaš gdje možeš dobiti kvalitetnu podršku, tipa forumi, newsgroupe, tutorial stranice i sl.

Nemoj razmišljati jel bolji Python ili Basic. (Mislim da si VB.NET a ne QBASIC, nemam ništa protiv učenja u QBASIC-u al jel se on uopče može pokrenuti na novijim OS-ima i dal za njega još uvjek postoji podrška?). Nego koji možeš kvalitetnije naučiti, jer nije sada da ćeš programirati nešto za kune.

Programko http://programko.bloger.hr

5 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice