Sa kojim programskim jezimom prvo trebamo poceti ili jednostavno se baciti na C++ i kontati.
Sa kojim programskim jezimom prvo trebamo poceti ili jednostavno se baciti na C++ i kontati.
Zavisi kakvo predznanje imaš. Ako je to baš 0 onda q basic. Inače c++ je dosta kompliciran, posebno za početnika tako da bi možda bilo bolje da ne počneš od njega jer bi se moga izgubiti i odustati.
Ljudi ce ti reci da prvo ucis neki jednostavniji jezik pa tek odna c++...to su gluposti. Uzmi si odmah neku dobru knjigu iz c++ i kreni od pocetka kao npr "demistificirani c++". Knjiga je stvarno za pocetnike i nauciti ces osnove ako ju cijelu prodjes. Nakon toga ti nije problem jos malo nadograditi do baza pdoataka.
Sto se tice basica?!?...qbasic je glupost, a vb.net ipak zahtjeva neko predznanje.
sretno
Moja preporuka je QBasic.
Iako, Python je također odličan, a i moći ćeš nešto konkretnije napraviti odmah. Brži rezultati nisu uvijek loši, daju motivaciju =)
Ljudi ce ti reci da prvo ucis neki jednostavniji jezik pa tek odna c++...to su gluposti. Uzmi si odmah neku dobru knjigu iz c++ i kreni od pocetka kao npr "demistificirani c++". Knjiga je stvarno za pocetnike i nauciti ces osnove ako ju cijelu prodjes. Nakon toga ti nije problem jos malo nadograditi do baza pdoataka.
Sto se tice basica?!?...qbasic je glupost, a vb.net ipak zahtjeva neko predznanje.
sretno
Također je velika mogućnost da će izgubiti motivaciju krečući s C++om. Jednostavno je neugodno pisati puno stvari za koje se ne može odmah dobiti objašnjenje (npr., zašto nakon naziva funkcije ide (), što je iostream...) čak i u hello-worldu.
QBasic je glupost? Može barem jedan suvisao argument za to?
Karj Net frameworka, jave Swing, wxwidget-a, mona, qt (ajd moze i pythona ako zelis)..............uciti qbasic. Gdje mu je kvalitetna literatura za to. nema je. moze prolaziti neke skolske primjere i nista nece napraviti. A sa c++ ce napredovati brzo. Pun net je vodica, a medju njima i punooooooooooooooo vieo vodica. Puno knjiga mu je na hrvatskom. O moću c++ jezika necu niti govoriti.
Gle necemo se prepirati, covjek je pitao za savjet, a ja mu dajem savjet iz svog iskustva!
Naravno da ovisi od svakog pojedinog od cega ce kretati i kako ce mu sto sjesti.
Ti mene pobij pa stavi ovdje link sa kvalitetnis primjerima apliakcija koje su napravljeen u qbasic-u.... a za c++ je sve jasno.
Karj Net frameworka, jave Swing, wxwidget-a, mona, qt (ajd moze i pythona ako zelis)..............uciti qbasic. Gdje mu je kvalitetna literatura za to. nema je. moze prolaziti neke skolske primjere i nista nece napraviti. A sa c++ ce napredovati brzo. Pun net je vodica, a medju njima i punooooooooooooooo vieo vodica. Puno knjiga mu je na hrvatskom. O moću c++ jezika necu niti govoriti.
Gle necemo se prepirati, covjek je pitao za savjet, a ja mu dajem savjet iz svog iskustva!
Naravno da ovisi od svakog pojedinog od cega ce kretati i kako ce mu sto sjesti.
Ti mene pobij pa stavi ovdje link sa kvalitetnis primjerima apliakcija koje su napravljeen u qbasic-u.... a za c++ je sve jasno.
Gluposti. Ako netko nema nikakvo znanje o programiranju, ti bi mu dao knjigu od 200-300 stranica, C++ i nek se muči? Odustat će odmah. C++ je za početnika prekompliciran. Trebao bi ić redom - qbasic, visual basic, C++. Osnovne stvari se nauče u qbasicu (osnovne funkcije tipa, if...then..else, goto, petlje, sub-ovi....), nakon što se svlada to, onda VB (prilično je jednostavno prijeć iz qbasica u VB - osnove su iste pa je bilo lako - barem meni) i tek onda na C++.
Nije u školama bezveze prvo qbasic....
Preporučam početak u vb 2008. zato što nije težak.Ako ipak želiš još lakše onda qbasic
Glupost. Preporučam mu asembler. 
asembler!!!!!!!!! Tako je :)
Pa nek pukne na zivce za 3 dana :) hehe
Gluposti. Ako netko nema nikakvo znanje o programiranju, ti bi mu dao knjigu od 200-300 stranica, C++ i nek se muči? Odustat će odmah. C++ je za početnika prekompliciran. Trebao bi ić redom - qbasic, visual basic, C++. Osnovne stvari se nauče u qbasicu (osnovne funkcije tipa, if...then..else, goto, petlje, sub-ovi....), nakon što se svlada to, onda VB (prilično je jednostavno prijeć iz qbasica u VB - osnove su iste pa je bilo lako - barem meni) i tek onda na C++.
Nije u školama bezveze prvo qbasic....
Upravo ono o čemu ja pričam. Prvo se treba naučiti logici programiranja, a tek onda ići na nešto kompleksnije. Ne treba si odmah knjigu kupiti pa onda nakon tjedan dana odustati. Zato je qbasic super. Vrlo je jednostavan i savršen za učenje. Knjiga ima dovoljno, ali ono što je bitnije od knjiga je da ih manje i treba, jer se lakše shvaća. E tek oda kada se nauče neke osnovne operacije, logičke jedinice, petlje pa funkcije i tek ona nakon prakse može se krenuti dalje. Kuda bi odmak išao na objektno orjentirano programiranje?
QBasic se ne uči zato što je jezik samo po sebi koristan/korišten/napredan/uopće-bitan, nego zato što skriva detalje od korisnika. Smisao je naučiti osnove (varijable, grananje, petlje, funkcije). Na taj način kad bude, recimo, učio C++ moći će razmišljati o sintaksi - a logika će mu u početku biti jasna.
Ne prepiremo se, samo raspravljamo :)
Glupost. Preporučam mu asembler. 
E ovo je pravoo za početnike!!

Ne idi na Qbasic, Prije na Python ili Pascal
Assembler FTW
ja mislim da onda nebi više htio čut za programiranje heh
QBasic je dobar za početak. Ima dobar help, sa objašnjenjem i primjer programa za svaku naredbu. Usput naučiš kako kopirat tuđi kod te ga preradit za svoj program! 
Prvo napraviš hello world program, pa unesi broj1 broj 2 i izbaci zbroj, onda već kalkulator... ide to :)
A dajte nije to tak teško
:
.data
HelloWorldString:
.ascii "Hello World\n"
.text
.globl _start
_start:
movl $4, %eax
movl $1, %ebx
movl $HelloWorldString, %ecx
movl $12, %edx
int $0x80
movl $1, %eax
movl $0, %ebx
int $0x80
Ajde ti lijepo počni taj C (bez ++), pa ako ti se učini teško, promijeni.
Mislim da je pitanje bzvz. Probaj pa vidi, nitko ne zna umjesto tebe. Bitno je uc u štos razmišljanja.
Svi vi koji preporučate qbasic umjesto pythona, jeste li ikad programirali nešto u pythonu? Za početnika koji nema blage o programiranju python je sto puta laksi (i korisniji) od qbasica. Čemu se uopće zamarati i učiti beskorisni jezik (qbasic)? Očito je da su neki prestali pratiti trendove u programiranju tamo negdje krajem 80ih kad preporučuju qbasic.
Dakle da rezimiram: Python vs. Basic - Python pobjeđuje žmirečki, a za početnika i žmirečki sa rukama vezanim na leđima.
PS. Python kao skriptni jezik itekako skriva stvari od korisnika.
Mislim da je pitanje bzvz. Probaj pa vidi, nitko ne zna umjesto tebe. Bitno je uc u štos razmišljanja.
C nije lakši od C++a (manjak OOPa početniku ionako gotovo ništa ne znači), ali je slabiji u većini stvari. Nikad nisam shvatio koji je smisao učenja Ca prije C++a kad nude otprilike istu sintaksu, ali je C++ sređeniji i jednostavniji.
Slazem se i za Python, tim vise sto se kasnije mozes prebaciti na python & .Net.
Sto se tice qbasica i c++...
koja je fora napisati
Tahna uspjeha je u zadovoljstvu, a zadovoljstvo dolazi onda kada se vidi ono sto ste napravili (obican prozor s tipkom i poljem za tex, te obaj nestretni exe koji kopirate na stick i pokrenete kod nekog drugog, pa se svi divite)
Neznam zasto svadja oko ovoga, ima dosta misljenja i sad si covjek sam mora vidit sto zeli.
C nije lakši od C++a (manjak OOPa početniku ionako gotovo ništa ne znači), ali je slabiji u većini stvari. Nikad nisam shvatio koji je smisao učenja Ca prije C++a kad nude otprilike istu sintaksu, ali je C++ sređeniji i jednostavniji.
Razlika je sto je c++ objektno orijentirani jezik, a C nije.Polimorfizam, apstrakcija, naslijeđivanje.................... To ga nema u C. Danas se u srednjim skolama uci c++, sto znaci da nije tezak za pocetak. Variable, petlje....to je sve lakse i puuuuuuuuuno preglednije od qbasica.
A sta reci nego: Netko voli crnu, netko voli plavu a ja volim od praseta glavu :)
Nisam pitao za razliku, kao što možeš vidjeti u postu koji si citirao. Pitao sam zašto C ispred C++a.
Što se tiće tvog prethodnog posta:
1. Uzeo si isjećke programa - u QBasicu će se ta linija sama po sebi uspješno izvesti. U C++u ćeš morati imati još hrpu njih (main(), {, }, vjerojatno i #includeanje raznih headera, a većina će poželjeti i using namespace std;)
2. U QBu je ta naredba nepotrebna. Svaka varijabla se stvara kad se prvi put iskoristi. Jest da je dobra navika deklarirati, ali početniku će biti jednostavnije napisati:
a = 10
b = 20
c = a + b
nego
dim a as integer
dim b as integer
a = 10
b = 20
c = a + b
(ili neku skraćenu verziju sa deklariranjima)
ili još gore:
int main() {
int a;
int b;
int c;
a = 10;
b = 20;
c = a + b;
return 0;
}
ja sam se nadovezao na tebe, nisam te pobijao :). kao sto znas da moras kliknuti run da bi se program pokrenuo, tako znas i da treba uvijek stajati include, main...bla bla...
A vecina ide-a sama stavi taj pocetak u editor.
Sto se tice tvoje sinkakse, slazem se sa time. Ja se samo drzim da je qbasic glupost ziva za danasnje vrijeme!
kupujmo hrvatsko (for free), CROBASIC!! link ovdje na forumu talno za pocetnike :)
Sto se tice tvoje sinkakse, slazem se sa time. Ja se samo drzim da je qbasic glupost ziva za danasnje vrijeme!
Nije glupost za učenje al za konkretno programiranje i razvoj je. A mi ovdje govorimo o učenju.
Evo sta cu ja reci po mome misljenu je c++ prekompliciran za pocetnike ali qbasic prestar kreni od visual basic polako godinu dana dok skupis znanja i baci se na C# jer se kladim da jos neznas sta su System.IO i takve gluposti prvo prodji VB pa odi na C# jer je jezik predobar
Kreni ucit C. Iz jednostavnog razloga što netko tko ide učit programiranje treba proceduralni jezik za početak.
Uživaj
C#
čisto subjektivno - iako mislim da itekako ima objektivnog opravdanja. My favorite.
Ovako ja sam krenio s c-om(nešto malo i basica i assemb.) pa s c++-om i tako redom do C# i itd..itd...ali sad da me netko pita s čim da krene , odmah bi mu rekao da krene s C# osnovama konsolnih aplikacija , znači osnove ,ima knjiga i na hrvatskom,lako je za shvatiti, i kad dođe do klasa , objekata već će nešto znati i o njima općenito, zatim neka krene na win aplikacije C# i neka se malo s time zabavlja(nije teško za shvatiti) ,a na samom netu ima i dosta video materijala koji sad lijepo podržavaju C#(msdn,C# ASP i slično)...prema tome ako hoće naučiti i dio o proceduralnom(time mislim na petlje i petljice,uvjete i tipove podataka) dijelu koje također može biti prisutno i u C#(Console App-sve može naučiti u C#-u) i naravno kasnije klase ,sve lijepo objašnjeno bez zbunjivanja ljudi izrazima kao pokazivač na pokazivač tipa tog i tog i slično....
C# iz početka ako se fokusira na njega neće pogriješiti....
.
Možeš i sve paralelno. Bitno je naučit mislit, ovo je samo oruđe (dakako da tu isto postoji bezbroj finesa).
Uglavnom, što mu vrijedi da zna i 10 jezika, zna radit s 10 baza, ako ne zna Dijkstru isprogramirat, permutacije, neku osnovnu dinamiku i sl.
Evo sta cu ja reci po mome misljenu je c++ prekompliciran za pocetnike ali qbasic prestar kreni od visual basic polako godinu dana dok skupis znanja i baci se na C# jer se kladim da jos neznas sta su System.IO i takve gluposti prvo prodji VB pa odi na C# jer je jezik predobar
Isuse, pa to je gore nego da odmah počne sa C++om. QBasic je prestar? Stvarno odličan argument.
VB je loš jezik, čak i kao jezik za edukaciju. Stari VB je još bio relativno ok (za učenje), ali novi forsira nejasne pojmove kao i C++ - s tom razlikom što njemu baš i nisu potrebni.
Možeš i sve paralelno. Bitno je naučit mislit, ovo je samo oruđe (dakako da tu isto postoji bezbroj finesa).
Naravno da ne može sve paralelno. Osim što je besmisleno, sigurno je da će ga zbuniti.