Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.727.318
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Debug->Start debuging ili F5

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
15 godina
neaktivan
royalhero kaže...

Debug->Start debuging ili F5

znam to ali neznam gdje da napišem tak kod jer kad otvorim c++ idem na new project i imam tu razne opcije a neznam koju da odaberem...

15 godina
neaktivan
Zodac kaže...

znam to ali neznam gdje da napišem tak kod jer kad otvorim c++ idem na new project i imam tu razne opcije a neznam koju da odaberem...

Prvo da jednu stvar razjasnimo. Ti ne otvaras C++. C++ je programski jezik, vrsta programa koje koristis kako bi pisao druge programe se zove IDE (integrated development environment). Visual Studio je IDE. To sto ima C++ u imenu znaci da je IDE za C++ programski jezik.

Nazalost sa samim VS-om ti ne mogu pomoci. Poslijednji put sam ga koristio jako davno i sve mi je u magli. Taj tvoj programcic je pisan u Code Blocksu.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Zodac kaže...

Prvo da jednu stvar razjasnimo. Ti ne otvaras C++. C++ je programski jezik, vrsta programa koje koristis kako bi pisao druge programe se zove IDE (integrated development environment). Visual Studio je IDE. To sto ima C++ u imenu znaci da je IDE za C++ programski jezik.

Nazalost sa samim VS-om ti ne mogu pomoci. Poslijednji put sam ga koristio jako davno i sve mi je u magli. Taj tvoj programcic je pisan u Code Blocksu.

ali kako i gdje da ja to pokrenem...?

15 godina
neaktivan

Vidis, to se dogada kada pri ucenju programiranja preskaces pocetne djelove. Treba li ti samo taj program ili bas zelis uciti programirati? Ako je ovo prvo, onda cu ti poslati iskompajlirani binary, a ako je ovo drugo onda zaboravi da si vidio taj programcic i pocni uciti od pocetka kao svi normalni ljudi.

Sada da ti odgovorim: trebas sloziti projekt, u njemu ce biti samo jedna source datoteka u kojoj se nalazi doticni kod, i vjerojatno ces trebati podesiti projekt da se linka sa odredenim statickim bibliotekama.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.12.2011 22:07 (rustweaver).
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Vidis, to se dogada kada pri ucenju programiranja preskaces pocetne djelove. Treba li ti samo taj program ili bas zelis uciti programirati? Ako je ovo prvo, onda cu ti poslati iskompajlirani binary, a ako je ovo drugo onda zaboravi da si vidio taj programcic i pocni uciti od pocetka kao svi normalni ljudi.

Sada da ti odgovorim: trebas sloziti projekt, u njemu ce biti samo jedna source datoteka u kojoj se nalazi doticni kod, i vjerojatno ces trebati podesiti projekt da se linka sa odredenim statickim bibliotekama.

Treba mi samo taj program

15 godina
neaktivan
Zodac kaže...
rustweaver kaže...

Treba mi samo taj program

a kako ćeš mi to poslati?

13 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

...s time da je i ovo dovoljno:

za i = 2 to N/2

Istina, my bad :)

17 godina
athlon64 kaže...
mbaksa kaže...
athlon64 kaže...

ma nije to problem, uredan mi je u visualstudiu bio, nego kd sam zalijepio na forum morao sam uklonit formatiranje jer nije htjelo postat, i onda se sve poremetilo:

Prije copy&pasteanja na forum copy&pasteaj u Notepad ili u http://jsbeautifier.org/

zaljepim ga u notepad i vratim vamo pa opet traži da uklonim formatiranje, a jsbeautifier ga samo još više poružni i tek onda bude nerazumljiv, al evo ovde gore sam ga sredia, sve se razumi i čitko je

Već se pisalo o tome:

1. koristi Firefox

2. prije pasteanja koda u editoru stavi stil Kod

Ovo je primjer koji sam dobio sa samo jednom radnjom kad koristim Firefox

1. direktni paste iz VS-a s tim da je prije unosa editor namješten na stil Kod

Kopiranje u notepad je suvišno pri kombinaciji VS + Firefox.

int main(){

// kod  

return 0;
}

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2011 12:45 (Floki).
13 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

A evo sad ću u temi IDE tutoriali i  podešavanja objasniti.

13 godina
neaktivan
Zodac kaže...

Evo kako ćeš kreirati projekt i dodati izvorni kôd.

15 godina
neaktivan

Propustio si dio u kojem on kaze da mu je samo trebao kompajlirani program :P

15 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Da li ja ako hocu da napravim program u Visual Studio 2010 C++ (sa grafickim izgledom)  pisem kod isto kao u DEV C++ ??

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Intelovac123 kaže...

Da li ja ako hocu da napravim program u Visual Studio 2010 C++ (sa grafickim izgledom)  pisem kod isto kao u DEV C++ ??

Uzmeš C# i radiš u njemu. Zaboravi na GUI u C++-u.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

http://www.gtk.org/

http://www.wxwidgets.org/

http://qt.nokia.com/products/

...

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina
moderator
1domagoj1 kaže...
mbaksa kaže...

http://www.gtk.org/

http://www.wxwidgets.org/

http://qt.nokia.com/products/

...

Hoćeš nam predstaviti programe koje si napravio koristeći dotične GUI frameworkove? Prvenstveno me zanima nešto s imalo razrađenijim sučeljem, a ne s jednim gumbom na formi. Čist onak informativno. {#} Da ne ispada da preporučuješ nešto s čim nisi nikad radio ili nešto u čemu nisi nikad ništa uspio napraviti.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Hoćeš nam predstaviti programe koje si napravio koristeći dotične GUI frameworkove? Prvenstveno me zanima nešto s imalo razrađenijim sučeljem, a ne s jednim gumbom na formi. Čist onak informativno. {#} Da ne ispada da preporučuješ nešto s čim nisi nikad radio ili nešto u čemu nisi nikad ništa uspio napraviti.

S wxWidgetima sam samo radio. Nista komplicirano niti razradeno.

Jbg, treba se pomuciti nekad malo. Nije valjda da cim treba GUI raditi odmah skacemo na C# i crtamo nekakva sucelja i forme?

A i onaj Tracerov C++ Builder ili kako se vec zove, ima VCL komponente, lijepe se stvari daju napraviti, sve se crta.

Za GTK postoji i Glade, isto fino, samo se crta.

Poanta je, sto ne shvacam, treba napraviti GUI i C++ odjednom ne valja? Jer ovo "Zaboravi na GUI u C++-u." me je bocnulo u oko. Ispada kao da se samo konzolne aplikacije rade u C++-u, a za ostalo da ne valja...

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
17 godina
mbaksa kaže...
Intelovac123 kaže...

Definitivno najbezbolnije rješenje, stvari sa VS-om su tako postavljene da se prije ili kasnije završi na C#

Drugo rješenje ravno tome je izdvojiti 100 eurića i raditi sa C++ u onoj starter verziji C++ Builder-a

Prvo mogu preporučiti jer radim u njemu, drugo preporuča @tracer, a on ima iskustva.

(dobro da su se oni iz Embarcadero-a sjetili ponuditi tu jeftinu starter verziju, valjda su skužili da će im VS uz

pogodnosti koje nudi odnijeti klijentelu)

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2011 14:14 (Floki).
17 godina
moderator
1domagoj1 kaže...
S wxWidgetima sam samo radio. Nista komplicirano niti razradeno.

Ništa više nego bi recimo radio u Javi, jelda? Još bi ti u Javi vjerojatno bilo lakše.

1domagoj1 kaže...
Jbg, treba se pomuciti nekad malo. Nije valjda da cim treba GUI raditi odmah skacemo na C# i crtamo nekakva sucelja i forme?

Nego što! Zašto izmišljati toplu vodu? Sučelje je sučelje - spona između algoritma i unosa/prikaza podatka. Zašto bi se opterećivao sa sučeljem? Sučelje čovjeku ne bi trebalo komplicirati život niti bi se njiem trebao previše opterećivati. Uzmi si za primjer JavaScript - sučelje JavaScripa je web-stranica! HTML kod! Koja je onda poanta u složenim (a anemičkim frameworkovima) - kuckanje što je više moguće kôda, kojeg u prvom redu ni ne bi trebao pisati?

Ne kužim vas koji mislite da je sučelje ne znam što - da je kuckanje koda koji kreira sučelje nekakva mudrost. Nije. To je obično gubljenje vremena.

1domagoj1 kaže...
A i onaj Tracerov C++ Builder ili kako se vec zove, ima VCL komponente, lijepe se stvari daju napraviti, sve se crta.

VCL je jedino što zaista i vrijedi i to je framework koji koriste Delphi, C++Builder, a postoji i Lazarus koji koristi imitaciju VCL-a (a u osnovi je kopija Delphija). Dakle, s VCL-om samo naprijed. Ali čovjek mora biti svjestan toga da takav program, napisan u C++-u, neće moći kompajlirati u ničemu drugome niti kompajlirati/izvršiti na drugoj platformi. Ako pišeš u Pascalu i koristiš Lazarus, onda ti je program kompatibilan s Windowsima, Linuxom, Mac OS X-om.

1domagoj1 kaže...
Poanta je, sto ne shvacam, treba napraviti GUI i C++ odjednom ne valja? Jer ovo "Zaboravi na GUI u C++-u." me je bocnulo u oko. Ispada kao da se samo konzolne aplikacije rade u C++-u, a za ostalo da ne valja...

Upravo to je poanta. I trebalo te bocnuti u oko, jer svi ti frameworkovi ili su jako jednostavni i anemični ili su složeni (i opet malo anemični u odnosu na VCL) i zahtijevaju toliko truda da se uopće s njima ne isplati raditi. Također, integracija grafičkih dizajnera s IDE-om je problem. I baš je problem što ih ima više i niti jedan nije kak treba. Ni framework ni dizajner. I mislim da se ne mogu mjeriti ni s .Netom, a kamoli s VCL-om. A i njihova budućnost je u pitanju.

Da, C++, ako nećeš koristiti VCL framework, odnosno C++Builder, ne valja za razvoj GUI aplikacija.

Uglavnom - da, zbog svega toga! Učit ćeš nešto od čega i nećeš imati u budućnosti neke koristi. Umjesto da trošiš vrijeme na to (na izmišljanje tople vode), pametnije je vrijeme iskoristiti na razvoj algoritama. {#}

Da još konkretiziram - GUI frameworkovi (osim VCL-a) u programiranje uvode pitanja i probleme koji ni ne bi trebali postojati, kojima se ne bismo ni trebali baviti. Oni su tipični predstavnik one informatičke šale da su (parafraziram) kompjuteri stvorili probleme koji bez njih (prije njih) nisu ni postojali, kako bi se onda njima rješavali ti problemi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2011 14:33 (mbaksa).
17 godina
neaktivan

Tu se eto, onda ne slazemo.

Naravno da je .NET zapravo najkompletniji i najzaokruzeniji framework, odlican je, kao sto kaze Floki, najbezbolnije rjesenje.

Ali, glede GUI-ja i samog C++-a, ocito je da se onda u tome ne slazemo...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

VCL je jedino što zaista i vrijedi i to je framework koji koriste Delphi, C++Builder, a postoji i Lazarus koji koristi imitaciju VCL-a (a u osnovi je kopija Delphija). Dakle, s VCL-om samo naprijed. Ali čovjek mora biti svjestan toga da takav program, napisan u C++-u, neće moći kompajlirati u ničemu drugome niti kompajlirati/izvršiti na drugoj platformi. Ako pišeš u Pascalu i koristiš Lazarus, onda ti je program kompatibilan s Windowsima, Linuxom, Mac OS X-om.

C++ Builder (kao i Delphi) od zadnje verzije (XE2) podržava FireMonkey biblioteku te se aplikacije uredno mogu prevesti za Win i Mac. Sad s izlaskom XE3 verzije se očekuje i proširenje na Linux.

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
17 godina
moderator
1domagoj1 kaže...
Ali, glede GUI-ja i samog C++-a, ocito je da se onda u tome ne slazemo...

Pa ajde onda da se složimo. Obrazloži svoj stav.

Jesi kad radio web-aplikaciju? Ajax? Nisi skužio koja je poanta svega? ODVOJI slojeve. Neka se baza podataka koristi za ono čemu je namijenjena - spremanjem/čitanjem podataka. Neka se HTML i CSS koriste za ono čemu su namijenjeni - sučelje, prikaz podataka. Neka se SS jezik brine za dohvat podataka, kao spona između client side jezika (JavaScript) i baze podataka. Neka se JavaScript bavi s logikom programa i organizacijom svega ostalog. Gdje tu ulazi grafičko korisničko sučelje? HTML+CSS. Vidiš da je posve odvojeno (ili može biti posve odvojeno) od programa (JavaScripta). Dok ne počneš razlikovati te stvari, ne bu dobro. Sučelje je sučelje - sučelje je spona između algoritma i korisnika. Zato i kod razvoja web-aplikacija sučeljem bavi jedan čovjek (web-dizajner), a programiranjem aplikacije drugi čovjek (programer, developer).

Edit: logiku programa (ili dio logike programa) zapravo možeš gurnuti i na server-side jezik. Ovisi o konkrentnom slučaju, odnosno namjeni web-aplikacije. Naravno da će ti CS služiti  za interakciju s korisnikom, a SS za interakciju programa s bazom podataka ili s datotečnim sustavom.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2011 14:52 (mbaksa).
17 godina
moderator
TracerCPP kaže...
mbaksa kaže...

C++ Builder (kao i Delphi) od zadnje verzije (XE2) podržava FireMonkey biblioteku te se aplikacije uredno mogu prevesti za Win i Mac. Sad s izlaskom XE3 verzije se očekuje i proširenje na Linux.

Nešto mi je bilo u podsvjesti da si tako nešto pričao, ali sam zaboravio što točno.

14 godina
neaktivan

Sljedeća verzija C++ Buildera (XE3) će biti jedna od ključnih jer osim x64 podrške, podrške za Mac I Linux, eventualno dolazi podrška i za mobilne platforme. Pitanje je samo da li će prvo biti izdana za Delphi (pa kasnije C++ Builder) ili paralelno.

Edit: Mali preview sadašnje verzije Delphi-ja (isto vrijedi i za C++ Builder) - FireMonkey aplikacija na Win, Mac i IOS

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2011 14:57 (TracerCPP).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
TracerCPP kaže...

Sljedeća verzija C++ Buildera (XE3) će biti jedna od ključnih jer osim x64 podrške, podrške za Mac I Linux, eventualno dolazi podrška i za mobilne platforme. Pitanje je samo da li će prvo biti izdana za Delphi (pa kasnije C++ Builder) ili paralelno.

Koje mobile platforme? Hoće biti podržani i iOS i Android ili će ostati sve na WP7? Bilo bi fantastično da podržava sve tri platforme (za WP7 mislim da je zapravo najmanje bitno) - no VCL za mobilne platforme bio bi apsolutno genijalna stvar.

14 godina
neaktivan

Pogledaj gornji youtube. Ima primjer za IOS projekt.

Ima i ovdje malo detaljniji primjer:

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2011 15:03 (TracerCPP).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
TracerCPP kaže...

Pogledaj gornji youtube. Ima primjer za IOS projekt.

Ima i ovdje malo detaljniji primjer:

Fora. Ali zaboravili na Android. I Linux.

14 godina
neaktivan

Bude. Zato kažem da će možda sljedeća verzija već biti najkritičnija jer samo je pitanje vremena. Sad su krenuli tim putem i naravno da svi očekuju da se ta priča napravi do kraja.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2011 15:14 (TracerCPP).
17 godina

Kakav je Mono za android, jel tko radio u njemu, koliko sam vidio, nije baš jeftin (399$ najjeftiniji)

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Jel mi moze neko malo pojasnit sto je klasa a sto objekt ?

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice