Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.726.923
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
athlon64 kaže...
ala šta komplicirate, nije nikakv stav, nisam reka da neču rado naučit na kojem principu radi ali jednostavno nije istina da neznam koristit for petlju jer je stalno koristim, neznam o čemu uopče raspravljamo ,uzimate mi vrijeme bez veze, u ovoj temi bi mi trebali pomoč oko onoga što neznam a ne upadat u rasprave.

Kompliciramo zato jer hoćemo da naučiš. Riječ je o osnovi osnova. Još ćeš na kraju reći da znaš programirati. {#}

Dio b je uvjet pod kojim će se petlja vrtjeti. Dakle to nije broj kao što si ti napisao, to je UVJET - izraz tipa bool - dakle, ili je true ili je false. Uvjet može biti vrijednost neke varijable (kojoj onda vrijednost mijenjaš u petlji - iako ako imaš potrebe to raditi, znači da si odabrao krivu petlju, jer petlja for nije tome namijenjena), ali u pravilu je izraz za neku usporebu - i to u pravilu ne == (ako ti treba takva usporedba, onda si najvjerojatnije odabrao krivu petlju), nego <, <=, > ili >=. Dakle, operator = u principu nema tu što raditi (iako u iznimnim slučajevima može koristiti, no početnici ga tu nikako ne bi smjeli upotrebljavati, jer to najčešće znači da napravili grešku, odnosno napisali = umjesto ==).

Sad pokušaj upiti napisano i pokušaj si odgovoriti na ono pitanje koje si postavio. {#} Tj. pokušaj shvatiti zašto to pitanje zapravo nikad nisi ni trebao postaviti.

13 godina
neaktivan

Uvijek je dobro shvatiti da for petlja:

for (a; b; c)

{

}

u biti znači isto što i:

a;

while (b)

{

// kod unutar for petlje

c; // izvrši c

}

Nadam se da pomaže :)

13 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

zna mozda netko odgovora na ovo pitanja:

Objasni nacine prijenosa varijabli u funkciju i kada je vrši koji tip prijenosa.?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

call by value - kada se funkciji predaju vrijednosti varijabli

call by reference - kada se funkciji predaju adrese varijabli

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 9:03 (TracerCPP).
15 godina
mbaksa kaže...
athlon64 kaže...
ala šta komplicirate, nije nikakv stav, nisam reka da neču rado naučit na kojem principu radi ali jednostavno nije istina da neznam koristit for petlju jer je stalno koristim, neznam o čemu uopče raspravljamo ,uzimate mi vrijeme bez veze, u ovoj temi bi mi trebali pomoč oko onoga što neznam a ne upadat u rasprave.

Kompliciramo zato jer hoćemo da naučiš. Riječ je o osnovi osnova. Još ćeš na kraju reći da znaš programirati. {#}

Dio b je uvjet pod kojim će se petlja vrtjeti. Dakle to nije broj kao što si ti napisao, to je UVJET - izraz tipa bool - dakle, ili je true ili je false. Uvjet može biti vrijednost neke varijable (kojoj onda vrijednost mijenjaš u petlji - iako ako imaš potrebe to raditi, znači da si odabrao krivu petlju, jer petlja for nije tome namijenjena), ali u pravilu je izraz za neku usporebu - i to u pravilu ne == (ako ti treba takva usporedba, onda si najvjerojatnije odabrao krivu petlju), nego <, <=, > ili >=. Dakle, operator = u principu nema tu što raditi (iako u iznimnim slučajevima može koristiti, no početnici ga tu nikako ne bi smjeli upotrebljavati, jer to najčešće znači da napravili grešku, odnosno napisali = umjesto ==).

Sad pokušaj upiti napisano i pokušaj si odgovoriti na ono pitanje koje si postavio. {#} Tj. pokušaj shvatiti zašto to pitanje zapravo nikad nisi ni trebao postaviti.

pobogu, objašnjavaš mi ono što znam a mogao si mi obijasnit u jednoj rečenici ono šta  sam shvatia sad ujutro kad mi je mozak svjež, znam da je b varijabla, odnosno uvijet do kojeg se petlja izvršava, i naravno, ako sam u prvom dijelu uvjeta postavio da je i vrijednosti 1, tj (int i =1;i <=7 ; i++), onda ako ga u drugom dijelu postavim na vrijednot 6 praktički sam prebrisao ono što je prije bilo u varijabli jer 2 vrijednosti mogu upisat samo u niz ili vector,pa i naravno ima konstantnu vrijednost 6 jer je to ono što je zapisano u nju,ah kako mi ne radi mozak navečer.Al da mi ti nisi to mogao napisat evo ovako u jednoj rečenici,ista stvar kad sam bia na dump predavanjima,pitam zašto je void funkcija koja ne vrača vrijednost(kako su oni rekli) ako ona ima cout u sebi koji može ispisat vrijednost,i umjesto da su mi rekli da sam jednostavno pobrkao izraze vratiti i ispisati,odnosno da return vrača nešto u program, onda program s tim obavi ono što još treba,pa se kasnije ispiše nešto, void funkcija jednostavno rezultat ne vrača u program nego ga ispiše u konzolu,ne oni su morali još više počet komplicirat, i tek su me onda syebali

programabilan kaže...

for (a; b; c)

{

}

u biti znači isto što i:

a;

while (b)

{

// kod unutar for petlje

c; // izvrši c

}

ma znam i to,kad sam učia for učia sam i kako ga napisat u obliku do whilea ;)

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
16 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

pobogu, objašnjavaš mi ono što znam a mogao si mi obijasnit u jednoj rečenici ono šta  sam shvatia sad ujutro kad mi je mozak svjež, znam da je b varijabla, odnosno uvijet do kojeg se petlja izvršava, i naravno, ako sam u prvom dijelu ...

Pa čovjeće sve znaš, šteta samo onda što pitanja postavljaš navečer umjesto da jednostavno pričekaš jutro.

Jedna od osnovih osobina svakog programera bi trebala biti sposobnost samostalnog prepoznavanja i rješavanja problema i tu je

valjda i najveći problem jer je očito da školski sustav ljude ne uči da razmišljaju svojom glavom nego da uče napamet bez razumijevanja.

Stvar je u tome što si pokazao fundamentalno nerazumijevanje nekih osnovnih principa C-a. Možeš znati čitavu C++ specifikaciju napamet

a da nemaš pojma programirati kao što nemoraš znati množiti da bi znao napamet tablicu množenja.

Ukazano ti je gdje se nalazi pogreška nekoliko puta ali nisi uspio zaključiti u ćemu je problem. Ponuđena ti je dokumentacija koju 

si ignorirao. Šta bi sada ispriku jer su te ljudi htjeli navesti da misliš svojom glavom umjesto da su ti odma ponudili odgovor ? 

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 12:38 (drnde).
15 godina
drnde kaže...
athlon64 kaže...

pobogu, objašnjavaš mi ono što znam a mogao si mi obijasnit u jednoj rečenici ono šta  sam shvatia sad ujutro kad mi je mozak svjež, znam da je b varijabla, odnosno uvijet do kojeg se petlja izvršava, i naravno, ako sam u prvom dijelu ...

Pa čovjeće sve znaš, šteta samo onda što pitanja postavljaš navečer umjesto da jednostavno pričekaš jutro.

Jedna od osnovih osobina svakog programera bi trebala biti sposobnost samostalnog prepoznavanja i rješavanja problema i tu je

valjda i najveći problem jer je očito da školski sustav ljude ne uči da razmišljaju svojom glavom nego da uće napamet bez razumijevanja.

Stvar je u tome što si pokazao fundamentalno nerazumijevanje nekih osnovnih principa C-a. Možeš znati čitavu C++ specifikaciju napamet

a da nemaš pojma programirati kao što nemoraš znati množiti da bi znao napamet tablicu množenja.

Ukazano ti je gdje se nalazi pogreška nekoliko puta ali nisi uspio zaključiti u ćemu je problem. Ponuđena ti je dokumentacija koju 

si ignorirao. Šta bi sada ispriku jer su te ljudi htjeli navesti da misliš svojom glavom umjesto da su ti odma ponudili odgovor ? 

,ne znam, zato i jesam ovde, u jezičnoj gimnaziji sam, tamo ne učim programiranje nego imam svoju volju, samo da znaš da mi nije do štrebanja, sa pitanjem o i sam se očito malo zaletio jer sam moga sam promislit,dokumentaciju ču pročitat, samo hoču reč da previše napadate i komplicirate, ako ste mislili da trebam promislit svojom glavom onda mi je trebao netko jednostavno napisat: problem ti je pre glup, još jednom malo razmisli i shvatit češ do čega je, ne,morali smo ovo razvuč na 2 stranice nepotrebnog kompliciranja, i na kraju sam skužim u čemu je stvar,i više neču radit navečer -.-

13 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

call by value - kada se funkciji predaju vrijednosti varijabli

call by reference - kada se funkciji predaju adrese varijabli

Samo kratka digresija: fascinantno mi je kako tek kasnije skužiš da call by reference i dalje znači call by value, samo što je value specifičan u tom slučaju (jer je adresa varijable također nekakav value).

13 godina
neaktivan
barilla kaže...

zna mozda netko odgovora na ovo pitanja:

Objasni nacine prijenosa varijabli u funkciju i kada je vrši koji tip prijenosa.?

Po vrijednosti - varijabla se kopira u privremenu:

void foo(neka_klasa copya)

{

copya.prop = 1; // ne mijenja izvornik

}

Po adresi - šalje se adresa varijable i može se mijenjati originalna varijabla:

void foo(neka_klasa *pa)

{

pa->prop = 1; // mijenja izvornik

}

Po referenci - također se šalje adresa, no sintaksa je drukčija:

void foo(neka_klasa &refa)

{

refa.prop = 1; // mijenja izvornik;

Za napredne: r-avlue reference uvedene u C++11 standardu (bivši C++0x):

void foo(neka_klasa &&rva)

{

auto p = std::move(rva);

}

Pritom postoji tu i const &, ali to je samo specifičnost vezana uz optimizaciju kompajlera i zabrana modifikacije.

13 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
mbaksa kaže...
athlon64 kaže...

pobogu, objašnjavaš mi ono što znam a mogao si mi obijasnit u jednoj rečenici ono šta  sam shvatia sad ujutro kad mi je mozak svjež, znam da je b varijabla, odnosno uvijet do kojeg se petlja izvršava, i naravno, ako sam u prvom dijelu uvjeta postavio da je i vrijednosti 1, tj (int i =1;i <=7 ; i++), onda ako ga u drugom dijelu postavim na vrijednot 6 praktički sam prebrisao ono što je prije bilo u varijabli jer 2 vrijednosti mogu upisat samo u niz ili vector,pa i naravno ima konstantnu vrijednost 6 jer je to ono što je zapisano u nju,ah kako mi ne radi mozak navečer.Al da mi ti nisi to mogao napisat evo ovako u jednoj rečenici,ista stvar kad sam bia na dump predavanjima,pitam zašto je void funkcija koja ne vrača vrijednost(kako su oni rekli) ako ona ima cout u sebi koji može ispisat vrijednost,i umjesto da su mi rekli da sam jednostavno pobrkao izraze vratiti i ispisati,odnosno da return vrača nešto u program, onda program s tim obavi ono što još treba,pa se kasnije ispiše nešto, void funkcija jednostavno rezultat ne vrača u program nego ga ispiše u konzolu,ne oni su morali još više počet komplicirat, i tek su me onda syebali

programabilan kaže...

for (a; b; c)

{

}

u biti znači isto što i:

a;

while (b)

{

// kod unutar for petlje

c; // izvrši c

}

ma znam i to,kad sam učia for učia sam i kako ga napisat u obliku do whilea ;)

Primijeti da je petlja:

for (int i = 0; i = 6; i++)

beskonačna jer je izraz i = 6 uvijek true.

17 godina
athlon64 kaže...
mbaksa kaže

stiščem ti palac dolje jer znam kako se koristi petlja, i nije mi jasno s čime kompliciraš,pročitat ču da shvatim princip rada,to mi vjerojatno neče bit od neke koristi al eto...

Daj, ne budi bezobrazan, čovjek ti je lijepo skrenuo pažnju da ne znaš na kojem principu radi petlja i dao ti linkove da naučiš, a ti glumataš nekakvog frajera, umjesto da proučiš što ti je dao i zahvališ mu.

Da znaš kako radi petlja ne bi pitao što rade operatori usporedbe u uvjetu završetka petlje.

ako se misliš izrugivati sa nečijim savjetima - ne traži ih.

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 12:45 (Floki).
15 godina

Primijeti da je petlja:

for (int i = 0; i = 6; i++)

beskonačna jer je izraz i = 6 uvijek true.

znam, tim korakom sam postavia i na 6 i on je ima stalno tu vrijednost.

Floki kaže...
athlon64 kaže...
mbaksa kaže

stiščem ti palac dolje jer znam kako se koristi petlja, i nije mi jasno s čime kompliciraš,pročitat ču da shvatim princip rada,to mi vjerojatno neče bit od neke koristi al eto...

Daj, ne budi bezobrazan, čovjek ti je lijepo skrenuo pažnju da ne znaš na kojem principu radi petlja i dao ti linkove da naučiš, a ti glumataš nekakvog frajera, umjesto da proučiš što ti je dao i zahvališ mu.

Da znaš kako radi petlja ne bi pitao što rade operatori usporedbe u uvjetu završetka petlje.

ako se misliš izrugivati sa nečijim savjetima - ne traži ih.

skuzaj a malo sam nervozan sinoc bia, al ono, samo sam trazia jednostavno objasnjenje, onda se on jos zakacia s menom jer je tupia da neznam koristit for petlju...

17 godina
moderator
athlon64 kaže...
pobogu, objašnjavaš mi ono što znam a mogao si mi obijasnit u jednoj rečenici ono šta  sam shvatia sad ujutro kad mi je mozak svjež, znam da je b varijabla, odnosno uvijet do kojeg se petlja izvršava

Nemoj pisati "odnosno", jer nije odnosno, nego to je uvjet, to je logički izraz, a ne varijabla, dakle izraz koji će dati bool vrijednost. Sasim "slučajno" tu može stajati varijabla tipa bool (ili int, koju će se interpretirati kao varijabla tipa bool), no ako tu stoji varijabla, a ne logički (relacijski - znači onaj u kojem se uspoređuje) izraz, onda je jasno da si pogrešno odabrao petlju - onda ti je zapravo trebala petlja while ili do..while.

athlon64 kaže...
i naravno, ako sam u prvom dijelu uvjeta postavio da je i vrijednosti 1, tj (int i =1;i <=7 ; i++)

Sve što je unutar zagrada for petlje ne naziva se uvjet. Uvjet je samo onaj drugi dio, b. Dio a je inicijalizacija.

for (initialization; condition; increase) statement;

Sve dok ćeš koristiti "krive" izraze (zapravo nisu krivi, nego su ogledalo tvog nerazumijevanja) stvari ti neće sjesti na svoje mjesto. {#}

athlon64 kaže...
onda ako ga u drugom dijelu postavim na vrijednot 6 praktički sam prebrisao ono što je prije bilo u varijabli jer 2 vrijednosti mogu upisat samo u niz ili vector

? "Drugi dio" je uvjet - ako ti u uvjetu ideš dodjeljivati (konstantnu) vrijednost varijabli - brojaču u ovom slučaju, dodijeljuješ je u svakoj iteraciji (u svakom ponavljanju), dakle u prvoj iteraciji brojač ima incijaliziranu vrijednost, a u svakom daljnjoj ima konstantnu vrijednost 6 (dakle, čak poništiš onaj ++ iterator na kraju), bez uvjeta za prekid - dakle, beskonačna petlja. Zašto spominješ vektor i niz, nije mi jasno.

athlon64 kaže...
Al da mi ti nisi to mogao napisat evo ovako u jednoj rečenici,ista stvar kad sam bia na dump predavanjima,pitam zašto je void funkcija koja ne vrača vrijednost(kako su oni rekli) ako ona ima cout u sebi koji može ispisat vrijednost,i umjesto da su mi rekli da sam jednostavno pobrkao izraze vratiti i ispisati,odnosno da return vrača nešto u program, onda program s tim obavi ono što još treba,pa se kasnije ispiše nešto, void funkcija jednostavno rezultat ne vrača u program nego ga ispiše u konzolu,ne oni su morali još više počet komplicirat, i tek su me onda syebali

LOL void znači "prazno", "praznina". Dakle, funkcija bez povratne vrijednosti. Gdje tu u cijelu priču ulazi cout - ne znam. Funkcija ne mora ništa ispisivati u konzolu.

Nisam ti "mogao" napisati jer sam htio da sam dođeš do nekih zaključaka, da shvatiš o čemu govorim. S obzirom na tvoje izražavanje jasno je da ni sad nisi na čisto sa svim tim. Koja korist da ti ja kažem što je što, ti to kao naštrebaš, ali ne razumiješ? Tako si isto mogao pročitati što je što, a čak se ni to nisi udostojio. Znati definiciju i razumjeti definiciju su dvije različite stvari. Što je najgore od svega, ti još uvijek nisi na čisti s definicijom petlje for, je pogrešno nazivaš/opisuješ a/b/c. {#} Nadam se da će ti nakon ove poruke stvari sjesti.

15 godina

? "Drugi dio" je uvjet - ako ti u uvjetu ideš dodjeljivati (konstantnu) vrijednost varijabli - brojaču u ovom slučaju, dodijeljuješ je u svakoj iteraciji (u svakom ponavljanju), dakle u prvoj iteraciji brojač ima incijaliziranu vrijednost, a u svakom daljnjoj ima konstantnu vrijednost 6 (dakle, čak poništiš onaj ++ iterator na kraju), bez uvjeta za prekid - dakle, beskonačna petlja. Zašto spominješ vektor i niz, nije mi jasno.

LOL void znači "prazno", "praznina". Dakle, funkcija bez povratne vrijednosti. Gdje tu u cijelu priču ulazi cout - ne znam. Funkcija ne mora ništa ispisivati u konzolu.

1- je,jasno mi je to, zasto spominjem niz i vector, zato što se u vrijablu tipe int moze upisati cijeli broj, kad se drugi put nešto unese ono prvo što je spremljeno prebriše se, odnosno ovo što sam ja napravio u petlji, i= 1 i onda i = 6 , dakle 6 če prebrisat 1 pa če " i " imat konstantnu vrijednost 6 , dok se u niz i vector moze upisivat više vrijednosti.

2- da ali ako funkcija ne vrača nikakvu vrijednost u program ni u konzolu koje je nijena korist rofl, napisat ču funkciju koja kad ju pozovem neče ništa uradit, u void funkcijama obično bude cout tako da funkcija kad ju se pozove, obavi posao i ispiše rezultat u konzolu, odnosno da ga vrati u program.

17 godina
athlon64 kaže...

1- je,jasno mi je to, zasto spominjem niz i vector, zato što se u vrijablu tipe int moze upisati cijeli broj, kad se drugi put nešto unese ono prvo što je spremljeno prebriše se, odnosno ovo što sam ja napravio u petlji, i= 1 i onda i = 6 , dakle 6 če prebrisat 1 pa če " i " imat konstantnu vrijednost 6 , dok se u niz i vector moze upisivat više vrijednosti.

ovo ne bi ni Tesla skužio, da prostiš

btw. i neće ti i uvijek biti 6, popet će se na 7 pa ponovno postati 6, i tako u krug, u uvjetu nemaš operator usporedbe, nego dodjeljivanja, zatim, ide inkrement i u krug.

uči, ostavi se prepirki sa onima koiji ovo imaju u malom prstu (ne mislim na sebe){#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 17:24 (Floki).
17 godina
moderator
athlon64 kaže...
2- da ali ako funkcija ne vrača nikakvu vrijednost u program ni u konzolu koje je nijena korist rofl, napisat ču funkciju koja kad ju pozovem neče ništa uradit, u void funkcijama obično bude cout tako da funkcija kad ju se pozove, obavi posao i ispiše rezultat u konzolu, odnosno da ga vrati u program.

Što radi funkcija swap? Ne vraća vrijednost, ništa ne ispisuje u konzolu.

16 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

1. funkcija može primati reference na parametre pa raditi promjene nad tim parametrima -> Call by Reference

2. može vršiti neku radnju, par konkretnih primjera:

- unos podataka u bazu podataka/dokument

- slanje email-a

- poziv web servisa

Iako ovo drugu nećeš baš često vidjeti izvedeno preko funkcija nego kako metode neke klase uz ogovarajući

error/exception handling

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
13 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

http://en.wikipedia.org/wiki/Void_type

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
16 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Moze mala pomoc u vezi jednog jednostavnog zadatka, u C++. Trebam rucno crtati graf, pa da sve podatke ne unosim u kalkulatori i jos pogrijesim prilikom unosa, odlucio sam napraviti taj jednostavan programcic, u kojima ja upisem vrijednosti za x i y, a on meni izbaci varijablu S sa tim i tim iznosom. Medutim davno sam se bavio C++ om i malo mi steka, pa evo ovo sam ja napisao i naravno ne radi, pa ako moze pomoc.

#include <iostream>

#include <string>

using namespace std;

int main ()

int s;

int x=0;

int y=0;

s=1/3.14-(2*x^2/3.14)*((1-y)/(((x^2)+(1-y)^2)^2)+(1+y)/(((x^2)+(1+y)^2)^2));

cout << s;

}

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pinc kaže...

Moze mala pomoc u vezi jednog jednostavnog zadatka, u C++. Trebam rucno crtati graf, pa da sve podatke ne unosim u kalkulatori i jos pogrijesim prilikom unosa, odlucio sam napraviti taj jednostavan programcic, u kojima ja upisem vrijednosti za x i y, a on meni izbaci varijablu S sa tim i tim iznosom. Medutim davno sam se bavio C++ om i malo mi steka, pa evo ovo sam ja napisao i naravno ne radi, pa ako moze pomoc.

#include <iostream>

#include <string>

using namespace std;

int main ()

int s;

int x=0;

int y=0;

cout << s;

}

WTF? Ne radi se to tako, nije ti to WolframAlpha :D.

Ovo sto tebi treba, WA je idealan. ;)

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Pinc kaže...

#include <iostream>

#include <string>

using namespace std;

int main ()

int s;

int x=0;

int y=0;

cout << s;

}

WTF? Ne radi se to tako, nije ti to WolframAlpha :D.

Ovo sto tebi treba, WA je idealan. ;)

Hvala na odg, al moras mi malo objasnit, mislis, predugacka jednadzba? sintaksa je kriva? Ne razumijem.

Probat cu WA

17 godina
moderator
Pinc kaže...
Hvala na odg, al moras mi malo objasnit, mislis, predugacka jednadzba? sintaksa je kriva? Ne razumijem.

Probat cu WA

Kako ćeš nacrtati graf? Moraš za svaku točku x izračunati y, zar ne? Ti nemaš nikakvu petlju. To je jedna stvar.

Druga stvar je ta što ti treba nekakva grafička biblioteka ili framework koji će ti omogućiti crtanje grafike po ekranu.

Kao što kolega rekoše, WA je definitivno najbolje rješenje i nema smisla da ideš program pisati za to. Ma zapravo imaš već i hrpu kalkulatora koji znaju crtati funkcije.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Pinc kaže...

Probat cu WA

Kako ćeš nacrtati graf? Moraš za svaku točku x izračunati y, zar ne? Ti nemaš nikakvu petlju. To je jedna stvar.

Druga stvar je ta što ti treba nekakva grafička biblioteka ili framework koji će ti omogućiti crtanje grafike po ekranu.

Kao što kolega rekoše, WA je definitivno najbolje rješenje i nema smisla da ideš program pisati za to. Ma zapravo imaš već i hrpu kalkulatora koji znaju crtati funkcije.

ok, mislim da ste krivo shvatili, necu nacratati graf, ja hoce da mi on izracuna tu jednadzbu, a ja da mijenjam vrijednosti za x i y, a program mi izbaci varijablu S, koji ja rucno ucrtam u svoj graf(na papiru, sa tehnickom olovkom).

17 godina
moderator
Pinc kaže...
ok, mislim da ste krivo shvatili, necu nacratati graf, ja hoce da mi on izracuna tu jednadzbu, a ja da mijenjam vrijednosti za x i y, a program mi izbaci varijablu S, koji ja rucno ucrtam u svoj graf(na papiru, sa tehnickom olovkom).

Aha, kužim. Nisam ti sad baš gledao sintaksu, ali generalno glednao možeš si napraviti takav programčić. S tim da, kao što sam rekao staviš računanje u petlju, da ne moraš za svaki x mijenjati program - traži na početku granice i onda si ispišeš vrijednosti y-a za točke između tih granica.

17 godina
neaktivan
Pinc kaže...

E, zato sam ti rekao, fino to s WA izracunas. Ovo tvoje ne valja, prvo pocevsi od sintakse. Ne mozes napisati x^2. To nema smisla (kompajleru), WA to recimo protumaci kao x na kvadrat. U C++-u ili napisi x*x ili koristi pow funkciju.

Uglavnom, da skratim pricu. Za takve izracune, proracune, pa cak i plotanje grafova, kontura, cega sve ne, se koristi softver namjenjen upravo tome. Octave je recimo open source rjesenje (ima istu sintaksu kao i MATLab), onda je tu MATLab de facto standard kod inzinjera sto se tice izracunavanja i plotanja matematickih izraza. Nadalje, postoji Wolframova Mathematica i njihov WA, koji je web servis za izracunavanje matematickih izraza, gotovo ista (osnovna) funkcionalnost kao i paket Mathematica. S tim da su Octave (koji je open source) i WA (logicno, jer je web servis) besplatni, dok su MATLab i Mathematica komercijalni alati, relativno skupi.

EDIT: Jedino ako bas bas zelis, za vjezbu ili iz neke druge motivacije to raditi u C++-u, onda samo naprijed, moze se (jedino sto nema smisla pored vec gotovih alata).

C provides a programmer with more than enough rope to hang himself. C++ provides a firing squad, blindfold and last cigarette.
Poruka je uređivana zadnji put sri 14.12.2011 23:24 (1domagoj1).
16 godina

@ Pinc,

Programi koji rade upravo to što tražiš: WA, Mathematica.. pa u krajnjem slučaju excel (graf spojen na tablicu).

Ako baš želiš nešto drugačije, evo jedan stari soft PowerCalc. Sintaksa koju prihvaća (formula-operacije) je identična C++, barem za uspoređivanje ili testiranje ako ipak radiš svoj prog.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Lol, znaš kako se koristi petlja for?, Ok!, onda ti neće biti problem da pomoću dvije petlje for ispišeš tablicu množenja do 10?

Ne smiješ se tako ophoditi prema samim počecima i temeljima programiranja, to moraš usvojiti, tu nema preskakanja i "kompliciranja", ne smiješ učiti bukvalno, što ćeš programirati bez petlja?

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
15 godina
royalhero kaže...
athlon64 kaže...

Lol, znaš kako se koristi petlja for?, Ok!, onda ti neće biti problem da pomoću dvije petlje for ispišeš tablicu množenja do 10?

Ne smiješ se tako ophoditi prema samim počecima i temeljima programiranja, to moraš usvojiti, tu nema preskakanja i "kompliciranja", ne smiješ učiti bukvalno, što ćeš programirati bez petlja?

there u go :D

#include<iostream>

#include<string>

#include<vector>

using namespace std;

int main()

{

int brojevido10[9] = {1,2,3,4,5,6,7,8,9};

for ( int i = 0; i <=8; i++)

{

for (int j = 0; j <=8; j++)

{

cout << "umnozak" <<" " <<  brojevido10[i] <<" "<< "i" <<" " << brojevido10[j] <<" " << "je" <<" " << brojevido10[i] * brojevido10[j] << endl;

}

}

}

btw reka sam vec da sam samo bia malo nadrkan tu vecer, nisam nista loše mislia znam da ste mi tili pomoč,malo me iziritira mbaksa.

15 godina
athlon64 kaže...

Popravi formatiranje koda. Ovo je potpuno nečitljivo.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
15 godina
captain_soap_McTawish kaže...
athlon64 kaže...

Popravi formatiranje koda. Ovo je potpuno nečitljivo.

asti ovo sam pisa u 5 minuta, kopiraj ga u visualstudio i vidit ces da radi

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice