Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.703.736
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
chaselol kaže...

Koju literaturu preporucujete za pocetnike?

Cini mi se kao odlican rodjendanski poklon frendu koji je odlucio da uci programiranje :D

Ako prijatelja imalo zanimaju složene strukture podataka i algoritmi, preporučio bih jednu izvrsnu knjigu na hrvatskom koju sam proučavao posljednjih godinu dana. Domagoj Kusalić - Napredno programiranje i algoritmi u C-u i C++-u. Trebala bi bi biti 113 kn u Školskoj knjizi ili Elementu. Sintaksa i sam jezik C su obrađeni na prvih 200 stranica (jedino nedostaje C++ OOP), a potom slijedi drugih 200 str. jako sažetih najkorisnijih algoritama i struktura podataka. U nekih drugim knjigama je to gradivo znatno opširnije zbog matematičke pozadine, no ovdje objašnjeno tako da bude jasno i CS studentima.

17 godina
neaktivan
flateR7 kaže...

Ako prijatelja imalo zanimaju složene strukture podataka i algoritmi, preporučio bih jednu izvrsnu knjigu na hrvatskom koju sam proučavao posljednjih godinu dana. Domagoj Kusalić - Napredno programiranje i algoritmi u C-u i C++-u. Trebala bi bi biti 113 kn u Školskoj knjizi ili Elementu. Sintaksa i sam jezik C su obrađeni na prvih 200 stranica (jedino nedostaje C++ OOP), a potom slijedi drugih 200 str. jako sažetih najkorisnijih algoritama i struktura podataka. U nekih drugim knjigama je to gradivo znatno opširnije zbog matematičke pozadine, no ovdje objašnjeno tako da bude jasno i CS studentima.

CS se i bazira na matematici. xD

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Osim sto se na FER-u i FESB-u najvise pada matematika 

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jonja kaže...

Osim sto se na FER-u i FESB-u najvise pada matematika 

Na preddiplomskom. Bar sto se FER-a tice. Dok na diplomskom znam ljude koji su po dva puta padali NASP (napredni algoritmi i strukture podataka), a matise prosli. :D

15 godina
neaktivan

Pa da, jer do diplomskog popadaju svi koji nisu znali matematiku :D

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
C++ MFC igrica

Molim za pomoć u izradi jednostavne igrice

tipa flappy bird

trebam nekoliko savjeta, dosad sam skužio da većinu koda pišem u ChildView.cpp

trebam nacrtati(bmp slika ili tako nešto)  pticu koja će "skakat" na stisak tipke

trebam prepreke koje će se micat sa timerom?

i detekcija kolizije, ne znam kako

može netko pomoći nekako

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.8.2015 16:50 (bgm256).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: C++ MFC igrica
bgm256 kaže...

Molim za pomoć u izradi jednostavne igrice

tipa flappy bird

trebam nekoliko savjeta, dosad sam skužio da većinu koda pišem u ChildView.cpp

trebam nacrtati(bmp slika ili tako nešto)  pticu koja će "skakat" na stisak tipke

trebam prepreke koje će se micat sa timerom?

i detekcija kolizije, ne znam kako

može netko pomoći nekako

Github

13 godina
neaktivan

hvala na pokušaju ali ne vjerujem da ću nešto uspjet skužit iz ovakve jedne hrpe koda

11 godina
neaktivan
bgm256 kaže...

hvala na pokušaju ali ne vjerujem da ću nešto uspjet skužit iz ovakve jedne hrpe koda

Onda bi trebao krenuti s necime jednostavnijim, jer znaci da ne znas od kuda bi poceo ako ti gotova igra nece pomoci.

9 godina
neaktivan

Moze netko napisati dio koda koji radi to da korisnik moze unijeti samo mala slova.(ili isto za velika) 

Poz.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
tLeon kaže...
bgm256 kaže...

Onda bi trebao krenuti s necime jednostavnijim, jer znaci da ne znas od kuda bi poceo ako ti gotova igra nece pomoci.

koliko jednostavnije od ovoga može biti

može li nekakva konkretna pomoć

kako mi je najbolje nacrtati taj neki kvadrat (koji bi predstavljao pticu) a da je najlakše baratati s koordinatama, i gdje držati te koordinate da im se može pristupiti odkuda treba(iz timera ili funkcije koja će micat pticu, event pritiska tipke koji će pokrenut taj "flap" ptice u timeru, nešto), te kako mijenjati te koordinate u timeru, kako na timer ubacivati nekakve random prepreke koje se miču u ljevo?

ondraw ili onpaint?

ovak u natuknicama ne zvuči uopće komplicirano ali kad krenem nešto tipkat nikako dobit ono što mi treba, jednostavno mi fali neke prakse s tim

razmišljam si sad prijeć na QT pošto ima neki zgodni tutorial na YT, što mislite o tome, ili da ostanem na MFC?

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.8.2015 11:22 (bgm256).
17 godina
neaktivan
bgm256 kaže...

razmišljam si sad prijeć na QT pošto ima neki zgodni tutorial na YT, što mislite o tome, ili da ostanem na MFC?

Prijedi na Qt.

13 godina
neaktivan
Qt

je li bolji standalone QT creator ili visual studio sa QT addinom ?

u QT creatoru ne mogu nikak namjestit git

a za visual studio ne mogu nikako namjestit QT

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.8.2015 12:41 (bgm256).
17 godina
neaktivan
Re: Qt
bgm256 kaže...

Sto znaci "ne mogu namjestiti git"? Meni radi sve bez problema. Jesi li razmisljao o tome da koristis git onako kako je i zamisljen, iz terminala, tj. komandne linije? Tako ces najbolje nauciti kako s njime raditi. Mozes koristiti i TortoiseGit ili nesto sl.

Bolje je ono sto tebi vise odgovara. S obzirom da ja radim na Linuxu, koristim Qt Creator koji je i vise nego odlican IDE (a VS mi je iskreno preglomazan, prespor i prebloatan). Mozda je tebi bolji VS. Uzmi sto ti odgovara.

13 godina
Re: Qt
bgm256 kaže...

Postoji Qt VS Add-in - http://doc.qt.io/vs-addin/

0100011001000001010100000010000000110100001000000100110001001001010001100100010100100001
13 godina
neaktivan

class Minion : public Karta
{
protected:
   int napad, zdravlje;
   string tip;
   vector<string> *efekti;

public:
   Minion ();

~Minion ();

};

Minion::Minion ()
{
    efekti = new vector<string>;
}

Minion::~Minion ()
{
    delete efekti;
}

Dakle, kad se izvrši destruktor, crasha se program.

Nisam ništa stavio u vektor, samo sam ga alocirao.

Ako u mainu alociram vektor, pa ga poslije brišem sa delete, radi dobro. U čemu je problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Meni se ništa ne ruši. Premalo je koda da bi se moglo naći grešku.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Pooz ljudi kako da u c++ kada napravim niz od n clanova pomocu for petlje i da u petlju unesem neke stringove(ne brojeve vec rijeci) i da naprimar uzmem 3 rijec iz niza i nesto sa njom da radim npr. nesto mjenjam neka slova u njoj to je sad nebitno uglavnom interesuje me kako da izvadim neku rijec iz niza!!!Unaprijed hvala :D

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
PijaniZvrcak kaže...

Pooz ljudi kako da u c++ kada napravim niz od n clanova pomocu for petlje i da u petlju unesem neke stringove(ne brojeve vec rijeci) i da naprimar uzmem 3 rijec iz niza i nesto sa njom da radim npr. nesto mjenjam neka slova u njoj to je sad nebitno uglavnom interesuje me kako da izvadim neku rijec iz niza!!!Unaprijed hvala :D

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
string rijeci[100];
int broj_rijeci;

cout << "Broj rijeci: ";
cin >> broj_rijeci;

for(int i=0;i<broj_rijeci;i++){
cin >> rijeci[i];
}
cout << rijeci[i] << endl;
}
return 0;
}

Napravimo niz tipa string koj se zove rijeci te ima velicinu od 100 mjesta. Znaci rijeci[0] drzi jednu vrijednost, dok rijeci[1] drugu.

9 godina
neaktivan
tLeon kaže...
PijaniZvrcak kaže...

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
string rijeci[100];
int broj_rijeci;

cin >> broj_rijeci;

cin >> rijeci[i];
}
}
return 0;
}

Napravimo niz tipa string koj se zove rijeci te ima velicinu od 100 mjesta. Znaci rijeci[0] drzi jednu vrijednost, dok rijeci[1] drugu.

E hvala ti buraz interesuje me jos koju funkciju da koristim da izdvajam slovo po slovo iz rijeci naprimer napravim petlju da ide od 1 do duzine te rijeci i onda da mi izdvaja slovo po slovo.Unaprijed hvala :)

11 godina
neaktivan
PijaniZvrcak kaže...
tLeon kaže...
PijaniZvrcak kaže...

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
string rijeci[100];
int broj_rijeci;

cin >> broj_rijeci;

cin >> rijeci[i];
}
}
return 0;
}

E hvala ti buraz interesuje me jos koju funkciju da koristim da izdvajam slovo po slovo iz rijeci naprimer napravim petlju da ide od 1 do duzine te rijeci i onda da mi izdvaja slovo po slovo.Unaprijed hvala :)

Nema smisla da ti ja pisem gotov kod, probaj sam. Ako ne uspijes stavi tu sta si pokusao pa ce ti netko od nas ispraviti.

17 godina
PijaniZvrcak kaže...
tLeon kaže...
PijaniZvrcak kaže...

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
string rijeci[100];
int broj_rijeci;

cin >> broj_rijeci;

cin >> rijeci[i];
}
}
return 0;
}

rijeci[i] je string, a string ima operator [] za indeksiranje, dakle rijeci[i][3] je slovo na cetvrtoj poziciji tog stringa.

Dakle, ne koristis funkciju nego operator, a stringovi su razliciti od char nizova njih inicijaliziramo kao objekt klase string, a ne kao niz, zato niz od char nizova inicijaliziramo kao 2D, a niz od stringova kao 1D niz.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.9.2015 13:01 (Floki).
12 godina
neaktivan

Nisam htio otvarati temu, nego ću pitati ovdje jer mislim da bi mozda netko mogao znati prijevod sljedećih riječi, prevodim nešto za diplomski rad pa imam par riječi na eng za koje nisam nasao prijevod:

daughterboard

detuning

front end

copper etching

half-duplex, full-duplex

forward – link

0 0 hvala 0
16 godina
Xyloto kaže...

Nisam htio otvarati temu, nego ću pitati ovdje jer mislim da bi mozda netko mogao znati prijevod sljedećih riječi, prevodim nešto za diplomski rad pa imam par riječi na eng za koje nisam nasao prijevod:

daughterboard

detuning

front end

copper etching

half-duplex, full-duplex

forward – link

ovo je više riječ o mrežama koliko vidim

front end - početni ili prednji zaključak

polu dupleks i puni dupleks možeš komodno ostavit, riječ je o prijenosu u obo smjera koliko se sijećam

samo full radi istovremoeno jedan i drugi, a half u trenutnku ili jedan li drugi smjer.

forward link- sad nezz kako bi to, al riječ je o nekoj slijedećoj grani

daughterboard, bi preveo doslovno

copper etching je mis nagirzanje bakra.

ne znam koliko sam pomoga, al eto

12 godina
neaktivan

Radi se o antenama mozda sam to trebao i prije napisati

front end - i ja sam mislio ili prednji zaključak ili prednji kraj

forward link - bi li se moglo prevesti kao uzlazna veza?

daughterboard, kako je motherboard matična ploča ovu bi preveo kao sekundarna ploča jer se ovdje misli na tipove zvučne i video kartice

Hvala za ostale ostaviti cu ih kako si napisao slaze mi se u kontekstu s rečenicom :)

17 godina
neaktivan
Xyloto kaže...

Radi se o antenama mozda sam to trebao i prije napisati

front end - i ja sam mislio ili prednji zaključak ili prednji kraj

forward link - bi li se moglo prevesti kao uzlazna veza?

daughterboard, kako je motherboard matična ploča ovu bi preveo kao sekundarna ploča jer se ovdje misli na tipove zvučne i video kartice

Hvala za ostale ostaviti cu ih kako si napisao slaze mi se u kontekstu s rečenicom :)

Potrazi ovdje, mozda nesto pronades.

10 godina
neaktivan

Pozdrav!

Namjeravam kupiti knjigu "Demistificirani C++" i početnik sam u programiranju općenito. Molio bih da mi kažete je li se isplati kupiti i može li se uz pomoć te knjige savladati neke "naprednije" osnove C++ programskog jezika.

Unaprijed hvala. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
fizicar1 kaže...

Pozdrav!

Namjeravam kupiti knjigu "Demistificirani C++" i početnik sam u programiranju općenito. Molio bih da mi kažete je li se isplati kupiti i može li se uz pomoć te knjige savladati neke "naprednije" osnove C++ programskog jezika.

Moje osobno misljenje, ne. Demistificirani je odlicna referenca, ali nikako knjiga po kojoj bi se pocetnik ucio nekakve osnove i opcenito krenuo u avanturu programiranja. Radije uzmi Tracerovu knjigu, ona je poprilicno dobra za pocetak (jos uvijek cekamo drugo izdanje, Tracer :P).

EDIT: Ili ako dobro baratas engleskim, osobno mi se svidaju Apressove knjige, pa bih ti tako mogao preporuciti ovu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.9.2015 21:17 (1domagoj1).
10 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
fizicar1 kaže...

Pozdrav!

Moje osobno misljenje, ne. Demistificirani je odlicna referenca, ali nikako knjiga po kojoj bi se pocetnik ucio nekakve osnove i opcenito krenuo u avanturu programiranja. Radije uzmi Tracerovu knjigu, ona je poprilicno dobra za pocetak (jos uvijek cekamo drugo izdanje, Tracer :P).

EDIT: Ili ako dobro baratas engleskim, osobno mi se svidaju Apressove knjige, pa bih ti tako mogao preporuciti ovu.

Hvala na odgovoru, obje knjige mi se čine dobre :)

Ima li itko drugi mišljenje nekakvo?

14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Umjesto drugog izdanja tu sam već dao link na "prošireno" izdanje

https://www.dropbox.com/s/4ku7sz4ikkqugbm/ObjektnoProgramiranje_TVZ.pdf?dl=0

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice