Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.702.401
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Hihihi.

Iako, baš ne vidim svrhu pozivanja system() funkcije. VS sam zaustavlja konzolnu aplikaciju ako se ne varam, isto bi trebali moći i drugi IDE-ovi (konkretno DevC++ je prastar i ne znam za njega, možda koji drugi IDE-ovi isto zaustavljaju), a možete i pokrenuti cmd prozor, navigirati do direktorija gdje je program i pokrenuti ga, onda se neće zatvarati.

U redu je koristiti system() za ovakve jednostavne zadatke ili možda u privremenom kodu, ali za neki finalni kod je prilično veliki no no.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Da to rijesimo jednom za svagda. Radi se o tome sto iostream povlaci sa sobom cijeli niz ovisnosti o drugim headerima. Za slijedeci C++ programcic:

#include <iostream>

int main()
{

return 0;
}

Lista ovisnosti je slijedeca:

test.o: test.cpp \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/iostream \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/c++config.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/os_defines.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/ostream \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/ios \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/iosfwd \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/c++locale.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/clocale \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/locale.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/_mingw.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/include/stddef.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/cstring \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/cstddef \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/string.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/cstdio \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/stdio.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/include/stdarg.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/sys/types.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/c++io.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/gthr.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/gthr-default.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/errno.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/cctype \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/ctype.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stringfwd.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/postypes.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/cwchar \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/ctime \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/time.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/wchar.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/wctype.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/stdint.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/functexcept.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/exception_defines.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/exception \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/char_traits.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_algobase.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/climits \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/limits.h \
 D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/cstdlib \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/stdlib.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/new \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_pair.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/type_traits.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_iterator_base_types.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_iterator_base_funcs.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/concept_check.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_iterator.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/debug/debug.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/cassert \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/assert.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/localefwd.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/ios_base.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/atomicity.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/atomic_word.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/locale_classes.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/string \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/memory \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/allocator.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/c++allocator.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/ext/new_allocator.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_construct.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_uninitialized.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_raw_storage_iter.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/limits \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_function.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/basic_string.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/algorithm \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_algo.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_heap.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/stl_tempbuf.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/basic_string.tcc \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/streambuf \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/streambuf.tcc \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/basic_ios.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/streambuf_iterator.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/locale_facets.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/cwctype \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/ctype_base.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/ctype_inline.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/codecvt.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/time_members.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/mingw32/bits/messages_members.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/basic_ios.tcc \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/ostream.tcc \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/locale \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/locale_facets.tcc \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/typeinfo \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/istream \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/c++/3.4.5/bits/istream.tcc

Dok za recimo jedan C programcic:

#include <stdio.h>

int main()
{

return 0;
}

Ta lista ovisnosti izgleda ovako:

test2.o: test2.cpp \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/stdio.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/_mingw.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/include/stddef.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/include/stdarg.h \
  D:/MINGW/BIN/../lib/gcc/mingw32/3.4.5/../../../../include/sys/types.h

Iz toga se moze vidjeti da se stdlib.h ipak ne trpa svugdje.

Koga zanima kako sam dosao do toga ispisa to moze naci ovdje:

http://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc-4.1.2/gcc/Preprocessor-Options.html

(rijec je o -M switchu)

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.9.2011 17:27 (rustweaver).
17 godina
moderator
1domagoj1 kaže...

Hihihi.

Iako, baš ne vidim svrhu pozivanja system() funkcije. VS sam zaustavlja konzolnu aplikaciju ako se ne varam, isto bi trebali moći i drugi IDE-ovi (konkretno DevC++ je prastar i ne znam za njega, možda koji drugi IDE-ovi isto zaustavljaju), a možete i pokrenuti cmd prozor, navigirati do direktorija gdje je program i pokrenuti ga, onda se neće zatvarati.

Kod nekih IDE-ova se koristi alternativna tipkovnička kratica - tipa, ako je za pokretanje programa F9, kombinacija Alt ili Ctrl+F9 će zadržati cmd. prozor.

17 godina
moderator
rustweaver kaže...
Lista ovisnosti je slijedeca:

Sljedeća. {#} No, ima možda mogućnost hijerarhijskog ispisa? Iz ovog se ne vidi što je ovisno o čemu, odnosno ne znaš preko čega se došlo do stdlib.h-a.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Sljedeća. {#} No, ima možda mogućnost hijerarhijskog ispisa? Iz ovog se ne vidi što je ovisno o čemu, odnosno ne znaš preko čega se došlo do stdlib.h-a.

Nabrzinu sam pronašao ovo, ali je vezano samo uz I/O u C++ STL-u.

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Nema, pokusao sam ja rucno prije toga pa sam se pogubio u silnim headerima, poslao sve kvragu i odlucio ici precicom. U svoju obranu imam reci da ovaj switch nije niti namjenjen hijerarhijskom ispisu nego samo izlistavanju svih headera koji su u uporabi. Ipak, bilo bi lijepo saznati odakle se stdlib.h tu tocno nasao ali...

Prije toga sam naisao na jedan zanimljiv programcic, koji mi ipak nije dao zeljene rezultate (ne snalazi se bas sa mingw datotekama, ili samo ja nisam uspio postici da se snalazi)

http://www.codeproject.com/KB/applications/includefinder.aspx

@1domagoj1 tu sam sliku i ja pronasao dok sam vrludao po googleu trazeci rjesenje, ali ne pomaze bas

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.9.2011 17:37 (rustweaver).
13 godina
neaktivan

E ovako imam problem,trebam napravit program koj mi stvori txt file i u njega napiše određn tekst.I to sam napravio al treba mi još kad napravi taj txt file da ga pokrene nakon kreiranja.

#include <iostream>

#include <fstream>

using namespace std;

int main () {

ofstream myfile;

myfile.open ("example.txt");

myfile << "vaš program je uspiješno pokrenut.\n";

myfile.close();

return 0;

}

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 0:03 (nux21).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nux21 kaže...

E ovako imam problem,trebam napravit program koj mi stvori txt file i u njega napiše određn tekst.I to sam napravio al treba mi još kad napravi taj txt file da ga pokrene nakon kreiranja.

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

int main () {
  ofstream myfile;
  myfile.open ("example.txt");
  myfile << "vaš program je uspiješno pokrenut.\n";
  myfile.close();
  system("%windir%\\notepad.exe example.txt");
  return 0;
}

13 godina
neaktivan

Hvala puno na brzom odgovoru.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ne znam da li je prava tema za moj problem

Znači, imam instaliran Code:Blocks i kad stisnem Build and Run pojavi mi se error sa slike. Kad stisnem yes odmah mi se pojavi isti error.

0 0 hvala 0
15 godina

Mislim da ti nedostaje compiler. Jesi li skinuo MinGw verziju codeblocksa?

capttawish@gmail.com

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Mislim da ti nedostaje compiler. Jesi li skinuo MinGw verziju codeblocksa?

Da.

EDIT: Ovako kod mene izgleda ako to pomaže išta.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 13:47 (TheRunner).
15 godina
neaktivan
TheRunner kaže...

Da.

EDIT: Ovako kod mene izgleda ako to pomaže išta.

Provjeri da nije problem u razmacima u imenima foldera. Uninstaliraj codeblocks i instaliraj ga u recimo c:\codeblocks

13 godina
neaktivan

Nažalost, opet isto.

15 godina
neaktivan
TheRunner kaže...

Nažalost, opet isto.

Sada kad si stavio code blocks u c:\codeblocks , da li ti je kompajler namjesten na c:\codeblocks\..... ili i dalje na onaj folder u program files?

Nadalje kako kompajliras source, jesi li napravio novi projekt ili si samo napravio empty file i u njega nakucao kod.

probaj stisnuti samo build a ne build & run pa onda pritisni F2 i vidi sto ti se napise u build logu

14 godina
neaktivan
TheRunner kaže...

Nažalost, opet isto.

a da predes na "visual c++ express"?

lol
15 godina
neaktivan

Ako ce prelaziti na nesto lakse svaki puta kada naleti na problem, onda nikada nista nece nauciti. Sto se mene tice neka prijede na VS, ali ne dok ne nauci sto je krivo radio u CB da nije dobivao zeljeni rezultat...

17 godina
neaktivan
neznam_ime kaže...

A inače najvjerojatnije radi na projektu od ~200 000 linija koda da mu treba alatčina kao što je VS?

Da prostite, al he*eš programera koji nije sposoban složiti IDE i kompajler kak hoće. Bez uvrede ikome, ovo je generalno rečeno.

Gentoo... it's like wiping your ass with silk. Or sandpaper.
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 14:50 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
neznam_ime kaže...

A inače najvjerojatnije radi na projektu od ~200 000 linija koda da mu treba alatčina kao što je VS?

Da prostite, al he*eš programera koji nije sposoban složiti IDE i kompajler kak hoće. Bez uvrede ikome, ovo je generalno rečeno.

nisi u pravu, vc je najbolje rjesenje za pocetnike isto kolko i za profesionalne programere, sudec po ovom sta kazes coek se zapita jes ikad i radio u njemu?

lol
17 godina
neaktivan
neznam_ime kaže...

nisi u pravu, vc je najbolje rjesenje za pocetnike isto kolko i za profesionalne programere, sudec po ovom sta kazes coek se zapita jes ikad i radio u njemu?

Jesam, radio sam. Posebno me se dojmio Intellisense. Ali instalirati par gigabajta radi programčića veličine ~20 linija koda?! Hvala lijepa, za to mi je dovoljan i Notepad++.

13 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
TheRunner kaže...

Nažalost, opet isto.

Sada kad si stavio code blocks u c:\codeblocks , da li ti je kompajler namjesten na c:\codeblocks\..... ili i dalje na onaj folder u program files?

Nadalje kako kompajliras source, jesi li napravio novi projekt ili si samo napravio empty file i u njega nakucao kod.

probaj stisnuti samo build a ne build & run pa onda pritisni F2 i vidi sto ti se napise u build logu

Samo da kažem, ja sam početnik u C++ i jednostavno ne želim preći na Visual. Ako je to isto kao i sa C# (u njemu sam radio malo u Visualu) onda ne hvala jer mislim da ću puno bolje naučiti ako budem radio u npr CodeBlocks-u.

Ah, hvala ti puno, riješio sam problem. Ja nisam vidio Console Application pa sam uvijek birao empty file. -.-

Još jednom hvala.

15 godina
neaktivan

Ali trebalo bi raditi i kada odaberes empty file, bar meni radi. No opet, ja koristim novi MinGW koji mi je instaliran u d:\mingw pa je vjerojatno do toga...

14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
neznam_ime kaže...

Jesam, radio sam. Posebno me se dojmio Intellisense. Ali instalirati par gigabajta radi programčića veličine ~20 linija koda?! Hvala lijepa, za to mi je dovoljan i Notepad++.

kolko sam ja razumio ti zelis rec da je to jedan "glomazan ide" (u pozitivnom smislu) sa brdo opcija od kojih pocetnicima ne treba ni 5%, tu se slazem ali razlog zbog kojeg bi ga trebali koristit je, jer olaksava rad, kod je urednij, sve je "modernije", ljepse mi je za radit puno, nema gnjavaze oko puno stvari, a i vecina ce ih sigurno kasnje radit pod winsima pa da se navikavaju

lol
17 godina
moderator
rustweaver kaže...

Ali trebalo bi raditi i kada odaberes empty file, bar meni radi. No opet, ja koristim novi MinGW koji mi je instaliran u d:\mingw pa je vjerojatno do toga...

Stvari su puno jednostavnije i uopće nemaju nikakve veze s kompajlerom ili ičim posebnim. {#} Stvar je u tome da je imao prazni projekt i da je kôd napisao u datoteci koju nije uključio u projekt. Dakle, pokušao je kompajlirati prazni projekt i onda se čudi kako mu ne radi. LOL

15 godina
neaktivan
neznam_ime kaže...

jer olaksava rad, kod je urednij, sve je "modernije"

Pa sad...

Ja u codeblocks imam integriran astyle, spellchecker, doxygen, WX designer, importer projekata drugih IDE-a, podrsku za hrpu kompajlera (pa i microsoftov), i syntax highlighting za preko 42 tipa datoteka. Jedina stvar koja mi nedostaje je VS-ov debugger (ne mogu smisliti GDB).

Zato ne brzaj sa zakljucima...

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Stvar je u tome da je imao prazni projekt i da je kôd napisao u datoteci koju nije uključio u projekt. Dakle, pokušao je kompajlirati prazni projekt i onda se čudi kako mu ne radi. LOL

Vjerojatno si u pravu. Meni je bilo tesko skuziti sto je tocno radio. Cak i da je otisao File->New->Empty file, ukucao kod i to kompajlirao sve bi bilo kako treba...

17 godina
neaktivan
TheRunner kaže...

Samo da kažem, ja sam početnik u C++ i jednostavno ne želim preći na Visual. Ako je to isto kao i sa C# (u njemu sam radio malo u Visualu) onda ne hvala jer mislim da ću puno bolje naučiti ako budem radio u npr CodeBlocks-u.

Ah, hvala ti puno, riješio sam problem. Ja nisam vidio Console Application pa sam uvijek birao empty file. -.-

Još jednom hvala.

Da, kad radis novi projekt, odes pod File > New >Project i tamo odaberes Console Application ;)

neznam_ime kaže...

kolko sam ja razumio ti zelis rec da je to jedan "glomazan ide" (u pozitivnom smislu) sa brdo opcija od kojih pocetnicima ne treba ni 5%, tu se slazem ali razlog zbog kojeg bi ga trebali koristit je, jer olaksava rad, kod je urednij, sve je "modernije", ljepse mi je za radit puno, nema gnjavaze oko puno stvari, a i vecina ce ih sigurno kasnje radit pod winsima pa da se navikavaju

Pa da. No bez brige, C::B je jedan od boljih IDE-ova vani. GUI je pisan u wxWidgetsima, znaci lijep je kao i VS (jer wx-i koriste nativni API platforme, a ne emuliraju GUI). Malen je, znaci savrsen za manje programe (a moze se bome nositi i s vecim projektima), cross-platform je, ekstenzibilan je (preko pluginova)... Ovo sto se njemu dogodilo moglo mu se dogoditi u bilo kojem IDE-u jer jednostavno nije dodao empty file u projekt. Tak da je moja preporuka ako zeli, za malo vece projekte, samo naprijed s VS-om, ovak ne vidim jednostavno potrebe (iako sve receno oko VS-a stoji).

EDIT:

rustweaver kaže...

Pa sad...

Ja u codeblocks imam integriran astyle, spellchecker, doxygen, WX designer, importer projekata drugih IDE-a, podrsku za hrpu kompajlera (pa i microsoftov), i syntax highlighting za preko 42 tipa datoteka. Jedina stvar koja mi nedostaje je VS-ov debugger (ne mogu smisliti GDB).

Zato ne brzaj sa zakljucima...

A da vidis kak to sve tek izgleda u vim-u... xD

A cuj, GDB je najbolji opensource debugger, tak da tu nemas nesto bolje... Ni meni nije bio drag, ali s vremenom kak radis s njim, naucis se.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2011 16:02 (1domagoj1).
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
A cuj, GDB je najbolji opensource debugger, tak da tu nemas nesto bolje... Ni meni nije bio drag, ali s vremenom kak radis s njim, naucis se.

Ja ga odbijam koristiti, uglavnom koristim printf debuggiranje, a ako stvari postanu zbilja gadne kompajliram sa watcomom i koristim njegov debugger :D

I sami GNU-ovci priznaju da su binutils programi GCC-a prepuni "drevnih voodoo programskih trikova" i da je zivi uzas raditi ikakve izmjene na tim programima. Nitko se ne zeli odvaziti i nanovo ih implementirati od nule sa modernim dizajnom na umu...

17 godina
moderator
rustweaver kaže...
mbaksa kaže...
Stvar je u tome da je imao prazni projekt i da je kôd napisao u datoteci koju nije uključio u projekt. Dakle, pokušao je kompajlirati prazni projekt i onda se čudi kako mu ne radi. LOL

Vjerojatno si u pravu. Meni je bilo tesko skuziti sto je tocno radio. Cak i da je otisao File->New->Empty file, ukucao kod i to kompajlirao sve bi bilo kako treba...

Pa uvijek sam u pravu, kaj ne? {#} Provjerio sam - otvorio sam novi projekt, otvorio sam prazni novi fajl ali ga nisam uključio u projekt (dakle, odgovorio sam "Ne" na pitanje želim li ga uključiti u aktivni projekt) i pokrenuo Build and Run - i dogodilo mi se točno ono što je forumaš napisao - mogu klikati do besvijesti, samo se vrti ta poruka. Ekipi koja je radila CodeBlocks valjda nije bilo ni na kraj pameti da će netko pokušati kompajlirati posve prazni projekt.

16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
1domagoj1 kaže...

Ja ga odbijam koristiti, uglavnom koristim printf debuggiranje, a ako stvari postanu zbilja gadne kompajliram sa watcomom i koristim njegov debugger :D

I sami GNU-ovci priznaju da su binutils programi GCC-a prepuni "drevnih voodoo programskih trikova" i da je zivi uzas raditi ikakve izmjene na tim programima. Nitko se ne zeli odvaziti i nanovo ih implementirati od nule sa modernim dizajnom na umu...

Unit testing anyone ?

http://gamesfromwithin.com/exploring-the-c-unit-testing-framework-jungle

http://code.google.com/p/googletest/

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice