OpenGL 3.2 i budućnost 3D grafike

poruka: 83
|
čitano: 17.169
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: OpenGL 3.2 - performanse?
itf4n kaže...

HTML canvas tag?

Davno sam čitao o tome, iskreno već sam zaboravio o čemu se radi, no vidio sam neku 3D browser igru baziranu na tome. Ofc, i dalje će trebati pravi API ispod toga.

Pogledao i to, cini mi se prilicno rudimentarno, evo jedan demo.

Trenutno mi se unity cini odlican i stvarno mislim da bi to moglo biti to. Da li je netko cuo sta o flashu, da li oni sta takvo rade kao unity?

16 godina
neaktivan
OpenGL 3.2 - performanse?

Pa, tu je Dophus kao vrhunac Flash enginea, i ako se dobro sjecam oni su priznali da debelo hackiraju oko Flasha da bi dobili 2.5D izometrijski engine i RT networking. Navodno ce se novi Flash baviti (ili se vec bavi, izgubio sam track verzija?) bas tom problematikom pa donosi gomilu podrske za izradu igara. Iako koliko ja znam, jos uvijek je u djiru 2D. Tu je i Shockwave koji nudi puno znatno vece mogucnosti, ali definitivno je uzas za rad. Prvo, ne postoji niti jedan kvalitetan GUI library sto je po meni osnova, drugo nije modularan (nema koncept librarya), trece fileovi su binary a ne ascii pa bilo koji standardni source control sustav sa verzioniranjem i mergingom ne dolazi u obzir.

Unity radi na windowsima i na Macu, a linuxasi nisu profitabilna skupina. Windows korisnici cine sigurno 90% krajnjih fizickih korisnika PCa, a Mac malo-pomalo krade dio trzisnog kolaca jer Apple igra na 'trendy' kartu. Sto se tice samog enginea, iako ima odlicnu filozofiju vrlo je mlad i ima dosta marketinga iza toga. Za jednu stabilnu platformu potrebno je da community sazrije i masivno dijeli trikove i znanje, a to Unity nema i sve sto ljudi znaju je ono sto im njihovi marketinski strucnjaci prodaju.

Onako od oka, mislim da ce Linux opet 'potonuti' na razinu sustava za opensource entuzijaste i studente. Ne mislim da je to nista lose, ali definitivno mislim da GNU/Linux zajednica nema toliko resursa za izgurati jedan sustav koji je krajnjem informaticki nepismenom covjeku tako naklonjen kao Windowsi ili Mac. Mislim, Ubuntu se uzima kao primjer Linuxa za pocetnike, ali ja sam isti dan nakon instalacije isao na ruke konfigurirati XOrg.conf jer nije bilo drugog nacina za upogoniti moju onboard ATI na laptopu.

Moram se osvrnuti na jednu cinjenicu koju ljudi inace propustaju: linux je samo i iskljucivo kernel. Sve ostalo je GNU sustav, pocevsi od GCC-a preko bash-a, XOrga i XFree86-a do vecine konzolnih utility programa. Sto znaci da s druge strane, bas ovo sto spominjes - GoogleOS bi mogao napraviti taj bridge izmedju informaticki nepismenih ljudi i POSIX sustava, cime bi netko tko se zanima za GNU imao laksi entry level.

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.8.2009 23:50 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Onako od oka, mislim da ce Linux opet 'potonuti' na razinu sustava za opensource entuzijaste i studente. Ne mislim da je to nista lose, ali definitivno mislim da GNU/Linux zajednica nema toliko resursa za izgurati jedan sustav koji je krajnjem informaticki nepismenom covjeku tako naklonjen kao Windowsi ili Mac. Mislim, Ubuntu se uzima kao primjer Linuxa za pocetnike, ali ja sam isti dan nakon instalacije isao na ruke konfigurirati XOrg.conf jer nije bilo drugog nacina za upogoniti moju onboard ATI na laptopu.

Zato je tu na svu sreću nVidia, jer će se korisnici novijih Radeona (HD 3xxx,4xxx i budućih) načekati solidnih open source i closed binary Radeon drivera.

GNU/Linux ne može potonuti. Može samo rasti i dalje se razvijati, možda sporijim tempom. A popularnije GNU/Linux distribucije razvijaju i poboljšavaju alate kojima pojednostavljuju početnicima prve korake u svladavanju GNU/Linuxa. Pogledaj koliko je daleko dogurao GNU/Linux u ovih oko 15 godina postojanja.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...I'm not your friend, buddy! I'm not your buddy, guy! He's not your guy, friend! I'm not your friend, buddy! We're not your buddies guy
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Nisam siguran da ce Linux potonuti zbog jedne sitnice. Moje je misljenje da cemo vec za par godina imati specijalizirine kompove za prikljucak na TV koji ce imati linux u pozadini (nesto tipa Windows Media Center), a koji ce sluziti i za surfanje i za igranje. Hardver je sve jeftiniji i jeftiniji , a softver (OS) kosta danas isto koliko je kostao i prije 5 godina, a to znaci da je udjel softvera u kompu sve veci. E sad, mislim da kad taj hardver padne na cijenu od recimo 1.000 kn da ce ljudi radije kupovati nesto sto kosta 1.000 kn i ima Linux u pozadini, a radi potpuno jednako kao i Windows nego placati 1.700 kn za to isto sa Windowsima.

Da bi se to desilo trebaju dvije stvari. Prva je da hardver pojeftini sto ce se desiti vec za godinu-dvije (razni atomi i ARM procesori), a drugo da se sve prebaci na browser kako bi korisniku bilo apsolutno svejedno sta je ispod njegovog omiljenog browsera (Linux ili Windows). Posto se u igru ukljucio i Google, a njihovi strucnjaci su ovo skuzili sigurno prije mene, vjerujemo da cemo i tocku dva dozivjeti vrlo brzo. Sad je samo pitanje da li ce igre na browserima biti bazirane na nekom WebGL-u, trinityu, flashu, shockwaveu ili necem petom.

16 godina
virtualAThome kaže...
..

Moje je misljenje da cemo vec za par godina imati specijalizirine kompove za prikljucak na TV koji ce imati linux u pozadini (nesto tipa Windows Media Center), a koji ce sluziti i za surfanje i za igranje. Hardver je sve jeftiniji i jeftiniji , a softver (OS) kosta danas isto koliko je kostao i prije 5 godina, a to znaci da je udjel softvera u kompu sve veci. E sad, mislim da kad taj hardver padne na cijenu od recimo 1.000 kn da ce ljudi radije kupovati nesto sto kosta 1.000 kn i ima Linux u pozadini, a radi potpuno jednako kao i Windows nego placati 1.700 kn za to isto sa Windowsima.

..

-informativno, sve je pod linuxom, već odavno... svaki router, NAS, SetTopBox itd.. Pokušaj se igrati malo s MythTV (MythBuntu). Klasičnam linux problem, savršenog i besplatnog OSa, koji ima samo jednu manu -nije Windows. Upravo taj dio (pošto govorimo o directX-u) je vjerojatno najvažniji za širenje. Zakon brojeva, kao što pisci virusa ciljaju na windowse, isto rade i programeri, zabavna industrija...

-Dobro primjećuješ, hw. je postao jeftin, nije isključeno da bi npr. t-com mogao 'dijeliti' PC za 1kn, jer zarađuje na prometu kao i mobiteli...

Pitanje, da linux zajednica napravi dX pod kojim bi igre mogle raditi kao pod windowsima, dali bi to bio presudan korak za migraciju (ili izbor) na linux? Kao besplatan OS bi trebao imati prednost, ali zapravo nije cijena razlog jer windowsi koštaju kao dvije igre -nije cijena, nego mogućnosti to što drži windowse kao dominantan OS. Ostatak industrije softwarea jednostavno radi ono na čemu će zaraditi.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

...nije cijena, nego mogućnosti to što drži windowse kao dominantan OS.

Pod mogucnostima mislis na Direct X ili nesto drugo? Osobno mislim da Windowse u poslovnom okruzenju odrzava jedino manjak zelje za promjenama, a u kucnom okruzenju igre. Naravno nisam tako tvrd, tocno je da postoje razni specijalizirani programi bez kojih neke struke ne mogu, a koji su pisani samo za Windowse, ali oni cine manji postotak.

Da zakljucim, ako Google OS uspije navesti pisce igara na svoju stranu onda ce za koju godinu Windowsi nestati ili ce ih Microsoft besplatno djeliti.

16 godina
fabijan654321 kaže...

Još samo napomena, OpenGL-u nije glavna primjena igre, već više CAD/CAM aplikacije.

Zašto onda kada otvaram Autodeskove programe, oni inicijaliziarju DX9.0c, a ne OGL. Jel se može žonglirati između DX i OGL (da ja nekako narednim, recimo AutoCADu ili 3Dmaxu da inicijalizira GL, a ne DX)?

virtualAThome kaže...

E sad moje pitanje. Ako se to dogodi kako vidite buducnost pisanja igara, odnosno koji ce engine biti u podlozi, da li neki pisan u Open GL-u, neki pisan u Direct X, pa ce netko napisati Direct X za Google OS ili pak neki treci (neki 3D HTML standard ili neki flash 3D)?

HTML 5?

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...
virtualAThome kaže...

E sad moje pitanje. Ako se to dogodi kako vidite buducnost pisanja igara, odnosno koji ce engine biti u podlozi, da li neki pisan u Open GL-u, neki pisan u Direct X, pa ce netko napisati Direct X za Google OS ili pak neki treci (neki 3D HTML standard ili neki flash 3D)?

HTML 5?

Ima li neki web programer koji je nesto procitao o HTML 5? Ima li tu neke nade?

17 godina

Do sada sam uglavnom igrorirao 3D programiranje, posto sam se uglavnom orjentirao na web aplikacije. U Flashu ne radim, odnosno nisam actionscript guru. Nedavno sam se zaljubio u Silverlight, i u verziji 3 je dosla i podrska za 3d, vjerojatno neki rudimentalni u odnosu na desktop programiranje, ali i to je nesto. Sada je vrijeme da se uhvatim malo matematike, i proucim i tu granu :)

Dali postoji neki opceniti tutorial za 3d programiranje, o matricama, poligonima, i slicno? Nevezano za programski jezik i platformu?

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Neki bug, pa nemogu citat napravit al nema veze.

OpenGL je razvijen kao standard za CAD/CAM aplikacije, pa se kasnije razvio i za 3D igre.

Ako program to podržava, tj. da ima dva rendera onda mozes birati izmedu OGL i DX, drugacije nemozes.

Ah, sada ovisi o kojoj je verzij rječ o AutoCAD. Ako je novija, on podrzava i DX, al primarna namjena OGL  su CAD/CAM aplikacije.

vic dana: Intel preimenovao Core i7 965 iz Extreme Edition u Expensive editon.
16 godina
virtualAThome kaže...

Ima li neki web programer koji je nesto procitao o HTML 5? Ima li tu neke nade?

Nisam web programer, ali s obzirom da iza HTML5 stoji Apple, Mozzila, Google (a Google još stoji i iza O3D -> "web" API na kojem se temelji HTML5) i MS, nekako sumnjam da će to tek biti usputna avantura.

Osim toga, Google Wave se bazira na HTML5.

Every hole is a goal!
17 godina
virtualAThome kaže...
ihush kaže...

...nije cijena, nego mogućnosti to što drži windowse kao dominantan OS.

Pod mogucnostima mislis na Direct X ili nesto drugo? Osobno mislim da Windowse u poslovnom okruzenju odrzava jedino manjak zelje za promjenama, a u kucnom okruzenju igre. Naravno nisam tako tvrd, tocno je da postoje razni specijalizirani programi bez kojih neke struke ne mogu, a koji su pisani samo za Windowse, ali oni cine manji postotak.

Da zakljucim, ako Google OS uspije navesti pisce igara na svoju stranu onda ce za koju godinu Windowsi nestati ili ce ih Microsoft besplatno djeliti.

nece linux jos dugo zamijeniti win u uredima iz jendostavnog razloga - podrska i tezina/brzina rjesavanja problema..

a da ne spominjem probleme sa ati grafickim karticama i driverima!

intel je sigurno ok sto se tice dricera, ali sta ako firma uzme 25 laptopa sa ati karticama i onda nekom manageru ne radi sve kako treba???

i kako sinkati njegov mob sa mail klijentom? ili sa mail serverom? nije sve samo u instalaciji neke linux distre na komp i to je to!

danas je hrpa toga na kompovima i dok linux aplikacije nece biti u stanju raditi sve sto i na win platformi nista od toga.

prvo je mail! niti jedan mail na linuxu ne moze konurirati outlooku niti outlook/exchange kombinaciji!

a di je onda sinkanje nekoe mobilne platforme sa mail serverom?! daleka bducnost?

ili barem spajanje moba i kompa da se prebace neke slike ili nesto tome slicno? ili slanje preko bluetoothom sa kompa na mob? di je tu linux?

ima li netko sa takvim stvarima iskustva?

velike kuce imaju aplikacije za linux - ibm, sap, oracle, spss, .... samo to je kod nas zanemariv broj korisnika

@bukva

ali to u html 5 opet nece moci zamjeniti grafiku koja se vrti direktno na samom hardwareu...

google wave samo pokazuje u kojem smjeru ide google, a to je cloud computing (sto je bilo i ranije jasno sa silnim web aplikacijama koje su izbacivali)

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.8.2009 12:48 (sasa).
17 godina
neaktivan
fabijan654321 kaže...

hehe

ma kad ja zavrsim faks onda cu da ganjam zene :-)

sry na malom offtopicarenju.

O Bože!! Nikako! Žene su najbolje od 17-25. Nemoj to vrijeme ubiti glupavim aktivnostima poput faksa!!

Btw malo ste off-topic.

3D u Flashu je smeće. U SL-u je dosta bolji. Ali nema do Jave i OGL-a za sada i klijenata koji se vrte na desktopu. Ako koga zanima 3D, svakako se najprije uhvatiti OGLa i DXa, a sve ostalo su finese.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.8.2009 12:52 (naxeem).
15 godina
protjeran

Ma nemam volje za to i trošit pare na žene

U mene idu uvjek procjena i analiza na papiru - isto kao ekskurzija u srednjoj.

Zašto ne ideš na ekskurzij? - Moja procjena je da mi se ne isplati davati 4000KN za gledanje neke tamo spanjolske ili ceske od cega nema koristi (barem meni).

Tako i to - knjigu u ruku, faks zavrsi, ganjaj zene, zenit se, i onda dalje se ide....

A i drzim se vjere, nisam kao ti :-)

Opet sry na offtopicu, moram odgovorit covjeku.

vic dana: Intel preimenovao Core i7 965 iz Extreme Edition u Expensive editon.
16 godina
sasa kaže...

@bukva

ali to u html 5 opet nece moci zamjeniti grafiku koja se vrti direktno na samom hardwareu...

google wave samo pokazuje u kojem smjeru ide google, a to je cloud computing (sto je bilo i ranije jasno sa silnim web aplikacijama koje su izbacivali)

Ne znam, što se tiče ovog područja teška sam bukva.

Na to sam naletio kada sam malo gledao kako browser igre rade. Tu sam čisto - ono što tele vidi, tele radi. Ako kažete da to nije to ok, sry, moja greška.

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
hudo kaže...

Sada je vrijeme da se uhvatim malo matematike, i proucim i tu granu :)

Daj se molim te javi u ovaj thread kad proucis, bas i mene zanima da li je to moguce i kakav ce put biti prema tome. Da li netko zna kako ce browseri u HTML 5 komunicirati sa grafickim karticama, da li ce se driveri pisati posebno za to ili postoji neki drugi nacin? Kako je gore netko napomenuo da je Open GL multiplatformski, da li ce to ici preko Open GL-a i uobicajenih drivera?

Da li ce netko prvo morati napisati neki engine za HTML 5, pa tek onda mozemo ocekivati igre na tom enginu?

Edit: Zainteresirala me ova tema, pa sam malo prosurfao. Google je ocito vec dosta napredovao, evo njihovog demoa, izgleda odlicno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.8.2009 13:35 (virtualAThome).
17 godina
neaktivan
sasa kaže...

nece linux jos dugo zamijeniti win u uredima iz jendostavnog razloga - podrska i tezina/brzina rjesavanja problema..

a da ne spominjem probleme sa ati grafickim karticama i driverima!

intel je sigurno ok sto se tice dricera, ali sta ako firma uzme 25 laptopa sa ati karticama i onda nekom manageru ne radi sve kako treba???

i kako sinkati njegov mob sa mail klijentom? ili sa mail serverom? nije sve samo u instalaciji neke linux distre na komp i to je to!

danas je hrpa toga na kompovima i dok linux aplikacije nece biti u stanju raditi sve sto i na win platformi nista od toga.

prvo je mail! niti jedan mail na linuxu ne moze konurirati outlooku niti outlook/exchange kombinaciji!

a di je onda sinkanje nekoe mobilne platforme sa mail serverom?! daleka bducnost?

ili barem spajanje moba i kompa da se prebace neke slike ili nesto tome slicno? ili slanje preko bluetoothom sa kompa na mob? di je tu linux?

ima li netko sa takvim stvarima iskustva?

U pravu si za outlook, nema slicnog programa na linuxu pogotovo jer se Thunderbird ne razvija vec nekoliko godina. Medjutim moje misljenje je da je buducnost u cloud computingu, ali onda nema outlooka vec google maila i google apps, a onda je svejedno da li je podloga linux ili windows ili os x.

Sto se tice sinkanja, to je nevezano sa kompom. Danasnji smartphonovi se sami sinkaju sa serverom, a u poslovnom okruzenju server drzi podatke, a ne dektop ili notebook.

Sto se tice spajanja moba na linux to radi potpuno jednako kao i kod windowsa, ustekas mob, otvori ti se ili aplikacija za pregled slika ili folder od moba. Jedino sto fali na linuxu je thumbnail view.

16 godina
neaktivan

Mislim da bi guranje 3D podrske u HTML bio totalni i bespotrebni bloat. Postoji podrska za klijentske objekte, u formi java appleta, shockwavea, flasha, ActiveX komponenti, a odnedavno i unitya, i definitivno nema nikakve potrebe davati direktan pristup klijentskom hardwareu kroz HTML. Osim sto je HTML zamisljen da formatira tekst, uzasno je nezgrapan za drzanje ogromnih kolicina podataka koji su potrebni za rendanje jedne 3D scene. A i njegova ASCII priroda uvjetuje parsiranje svih tih podataka ili neki pametniji nacin sinkronizacije - u svakom slucaju, beskorisno, nepotrebno, postoji deset puta boljih rijesenja. Nije cekic univerzalni alat, treba pametno koristiti toolbox.

Sto se tice linuxa, prvo da se ogradim od emotivnih reaktivnih napada, ovaj post pisem iz Ubuntua, kojeg koristim i na poslu kao operativni sustav. Na njega sam presao sa Debiana, kad mi ga je kolega preporucio. Vec zadnjih 15ak godina ga koristim kao svoj glavni OS i nikad se ne bi vratio na win odradjivati posao. That being said, apsolutno se slazem sa sasom i to je tocno ono sto sam ja rekao. Linux je jedan vrlo konfigurabilan sustav, sa zilijun opcija u svakom smjeru, a to krajnje korisnike plasi. Kod windowsa vlada jedno pravilo, "Ili po mome ili nikako", a kod Linuxa "Ili po tvome ili kako god ti pukne". Sto se tice hardwareske podrske, Doom3 brze radi u linuxu za nekih 10ak fpsova nego na windowsima.

Problem je bio i uvijek ce biti u percepciji mase koja se malo pomalo mijenja, a to kompanijama koje proizvode svoje OS-ove odgovara. Linux community je pun strucnjaka, ali cisto za primjer, koliko vas je doniralo neki svoj kod u opensource? Dignite ruke.

Linux community nema resurse niti dedicated inzenjere kakve ima Microsoft i Google i Apple, i definitivno se ljudi koji razvijaju to kao hobi NE MOGU natjecati s njima u kvaliteti.

Krajnje korisnike ne interesira sto mogu spasiti sebi 30 sekundi svaki boot tako sto konfiguriraju skripte u init.d,

njih interesira da to predivno plavo dugme zasvijetli kad prodjes mishem preko njega, interesira ih da im kompjuter sam nalazi tocne drivere, tocan software - MAKAR DA IM OS LAZE DA JE TO TAKO... ali sta krajnji korisnik zna? Microsoft bi BEZ PROBLEMA mogao napraviti obican modal dialog, u kojem 10 sekundi tece progress bar i nakon toga javi sarenu poruku "Your system is now configured for maximum performance", a da pritom NE NAPRAVI NISTA OSIM BROJI 10 SEKUNDI.

U linuxu ce isti takav program izbaciti 100-200 linija i podijeliti ih u grupe: sto se moze automatski odraditi, sto se mora na ruke iz GUI-a, sto trazi prckanje po /etc direktoriju, sto trazi reboot, sto trazi download nekog packagea, sto trazi buildanje nekog sourcea...

Mislim da sam dovoljno jasno objasnio gdje je problem.

I iako sam 95% linux korisnik (5% otpada na igre), niti jedan freak me nece uvjeriti da linux ravno nakon instalacije odaje dojam cvrstog i stabilnog sistema.

@hudo,

ima takvih tutoriala, zovu se algebra i u nekim slucajevima kalkulus. Sto se tice definiranja poligona u prostoru, to je tipicna 3D geometrija. Sto se tice rasteriziranja, postoji puno tehnika, npr. projekcija, raytracing, raycasting, splatting, radiosity, photon mapping, etc... svaka od tih tehnika ima neke prednosti i mane, neke su brze za kalkuliranje, neke sporije, neke tocnije, neke ne. Sto se tice osvijetljenja, postoje formule za svaki efekt koji zelis, odnosno difuzno svijetlo, spekularno svijetlo, globalna iluminacija, radijacija ambijentnog svijetla. Sto se tice teksturiranja, postoje tehnike za projekciju texela na poligon, mipmapping/clipmapping, i horda efekata koji teksture koriste kao podatkovne jedinice a ne albedo. I onda kao secer na kraju, imas milijun i jedan trik kako zaobici neka ogranicenja (GPUovi su ograniceni na 16 teksturnih jedinica i 8 svijetla u sceni), kako pretvoriti kvadratno teske algoritme u linearne (za nerdove, O(pow(n, 2)) u O(n)) i slicno.

Ne zelim te obeshrabriti, ali mislim da si krenuo u krivom smjeru - zamisli analogiju VB programera koji zeli nauciti pisati Windows driver u VisualStudiu.

Moj savjet je da uzmes neki gotov scenegraph 3D engine baziran na OpenGL-u ili DX-u... taj spoj ti omogucuje da ne gubis mjesece pokusavajuci iscrtati triangle na ekran, nego da malo po malo kopas sve vise u smjeru koji te interesira.

@virtualAThome

pogledao sam demo, i interesira me da li to koristi neku internu podrsku u Google Chrome, s obzirom da renda sve osim chromea (rubova) browsera. Sto se tice same tehnologije, I'm less than impressed. Ovo je grafika iz 2001. To nije jedna generacija u rikver, to je grafika prije doba HalfLifea2. Nema cak ni lightmappinga, koji je uveden sa prvim Quakeom. Nekoliko particle efekata i refleksija vode koja izgleda kao da koristi fiksni pipeline.

Ne zelim omalovazavati njihov posao, ali zelim reci da sam 100% siguran da ce svaki gamer radije downloadirati instalaciju i instalirati igru i imati grafiku kao sto je Crysis, nego vrtiti u browseru nesto sto izgledao kao ovo.

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put sub 15.8.2009 15:12 (Deus ex machina).

1 0 hvala 0
16 godina

Tema je skrenula, ali nadam se da nije loše... pa u revijalnom tonu (slušajući ''Lambašu na jahti'')

Cloud i browser gaming, su očigledno ideje managera (ekonomista) koji igraju Simse i Fejsaju, jer niti će poslovni soft. (važniji su podatci nego soft) prijeći, niti igre. -Zašto? Iz svih mogućih realnih razloga. Kao cijena koja za OS+PC zapravo nije visoka. Poslovno si nitko nemože dozvoliti luksuz 'disconnecta', dok igrači daju par tisuća kuna samo za VGA, dodajte tome sve ostale sitnice samo za koji FPS više...

Kao što Deus i Saša ističu nedostatke. Evo jedna igra, Quake-Live, pokazatelj kako stvari u životu funkcioniraju. Podržan trenutno windows, ie/FF.

Dali treba objašnjavati zašto je trenutno podržano 'samo' to? Upravo na ubuntu-u, moram upaliti win. Developeri naravno rade za platformu koja je isplatljivija/brojnija. Nemože to promijeniti google (osim možda da financira iste...).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

@virtualAThome

pogledao sam demo, i interesira me da li to koristi neku internu podrsku u Google Chrome, s obzirom da renda sve osim chromea (rubova) browsera. Sto se tice same tehnologije, I'm less than impressed. Ovo je grafika iz 2001. To nije jedna generacija u rikver, to je grafika prije doba HalfLifea2. Nema cak ni lightmappinga, koji je uveden sa prvim Quakeom. Nekoliko particle efekata i refleksija vode koja izgleda kao da koristi fiksni pipeline.

Ne zelim omalovazavati njihov posao, ali zelim reci da sam 100% siguran da ce svaki gamer radije downloadirati instalaciju i instalirati igru i imati grafiku kao sto je Crysis, nego vrtiti u browseru nesto sto izgledao kao ovo.

Slazem se da na Linuxu treba jos rada, ali je Ubuntu vrlo blizu tome, a ako se Google toga uhvati nece trebati puno da se fino ispolira.

Koliko sam ja shvatio iz demoa, to je demo web GL tehnologije koja bi se trebala pojaviti u Firefoxu 4, Operi 11, Chromeu 2, u IE 9 itd. Mozeda i je zastarjela tehnologija, ali Wii je dokazao da su neke stvari bitnije (jednostavnost) od same grafike. Vrlo vjerojatno ce neke igre ostati na danasnjim platformama, ali sam siguran da ce se pojavljivati i igre za ovo.

17 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...

Da li ce netko prvo morati napisati neki engine za HTML 5, pa tek onda mozemo ocekivati igre na tom enginu?

Edit: Zainteresirala me ova tema, pa sam malo prosurfao. Google je ocito vec dosta napredovao, evo njihovog demoa, izgleda odlicno.

HTML 5 nije ništa tako posebno osim u 2D segmentu s canvasom, što je opet minimum korisnosti u odnosu na plugine poput Silverlighta i Flasha.

I ne, nikome neće na pamet pasti pisanje nikakvih posebnih drivera za ništa. - Tu i tamo pokoja aplikacija, ali uvijek će se najvažniji segment 3D tržišta vrtjeti direktno na OS-u, direktno na hardveru (tj. HAL-u) na desktopima, a ne u nikakvom browseru.

Ono što će browser eventualno biti je distribucijski kanal (1-click klijenti), ali sigurno neće nikada biti host za high-performance/high-quality 3D grafiku.

virtualAThome kaže...

Medjutim moje misljenje je da je buducnost u cloud computingu, ali onda nema outlooka vec google maila i google apps, a onda je svejedno da li je podloga linux ili windows ili os x.

Sto se tice spajanja moba na linux to radi potpuno jednako kao i kod windowsa, ustekas mob, otvori ti se ili aplikacija za pregled slika ili folder od moba. Jedino sto fali na linuxu je thumbnail view.

Cloud computing je budućnost samo za neke primjene. Povratak na thin client i mainframe-like poslovanje (preko glupih terminala) se sigurno neće dogoditi tako masovno.

Linuxu fali puno toga (i rada) da dostigne Windowse na polju jednostavnosti i upotrebljivosti u svakodnevnim situacijama. Svakako je u mnogim segmentima dobar OS i bolji od Winsa, ali istovremeno i dosta daleko za klasičnu primjenu.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ono što će browser eventualno biti je distribucijski kanal (1-click klijenti), ali sigurno neće nikada biti host za high-performance/high-quality 3D grafiku.

Da li si tu iskljucio engine tipa Unity ili si mislio na to?

17 godina
neaktivan

Unity se ne vrti u browseru. Plugin je. ;)

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Pa ok, i flash je plug in, zar ne? Koliko sam ja skuzio i pluginovi mogu postati dio browsera, je li tako? Ako bi unity (ili netko drugi, nije bitno) poklonio licencu svim proizvodjacima browsera i oni to ugrade u svoje browsere onda bi to bilo to, je li?

Da li bi i direct X bilo moguce napisati kao plug in?

17 godina
neaktivan

Ne ide to tako, a preumoran sam za objašnjenja. Vjerujem da će Deus to detaljnije...

17 godina
virtualAThome kaže...
naxeem kaže...

Pa ok, i flash je plug in, zar ne? Koliko sam ja skuzio i pluginovi mogu postati dio browsera, je li tako? Ako bi unity (ili netko drugi, nije bitno) poklonio licencu svim proizvodjacima browsera i oni to ugrade u svoje browsere onda bi to bilo to, je li?

Da li bi i direct X bilo moguce napisati kao plug in?

mislim da je bila tema krenula u smjeru pitanja vezanih uz html 5 i grafiku unutar html-a, a ne plug-in varijanti

;-)

mislis da bi unutiy nesto poklonio? hm... ne vjerujem, jer im to donosi dosta love. jedino ako se integrira u instalacije browsera, a to ne vjerujem, jer niti flash niti silverlight to nerade vec moras/zelis sam instalirati...

17 godina
neaktivan
sasa kaže...

mislim da je bila tema krenula u smjeru pitanja vezanih uz html 5 i grafiku unutar html-a, a ne plug-in varijanti

;-)

mislis da bi unutiy nesto poklonio? hm... ne vjerujem, jer im to donosi dosta love. jedino ako se integrira u instalacije browsera, a to ne vjerujem, jer niti flash niti silverlight to nerade vec moras/zelis sam instalirati...

Bila je, ali Nexeem kaze da ne vjeruje da ce HTML 5 biti ta stvar koja ce tvorce igara okrenuti na novu platformu, pa sam ga htio pitati da li misli da ce to onda biti neki plug in. Ali eto, preumoran je :-).

Za unity sam mislio da bi poklonili client licencu (koju i sad poklanjaju) i dogovorili da se integrira unutar browsera. U pravu si za flash i sliverlight i nije mi jasno zasto i oni nu integrirani u browsere.

17 godina

@netko gore - pluginovi nemaju toliko izravne veze s browserom. Browser ne intepretira sadržaj namjenjen njima, samo s njima izmjenjuje podatke o onome što je bitno za njih, kao što je mjesto gdje će se renderirati. A kako će to raditi je na njima...

Flash nije grafički API. Kao ni Silverlight. Oni nude svoje tehnologije, no iznutra koriste neki drugi API - DirectX/OpenGL.

Dakle, moguće je imati nešto-kao-DirectX-plugin, ako se uspješno wrapa DXova funkcionalnost...

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
neaktivan

Dopustite da budem oštar; ja i dalje ne vidim puno smisla u tim sranjima od rješenja. Ako se nešto ne izvršava nativno u browseru, nego zahtijeva plugin, odnosno klijent koji se dowloada kroz browser, bilo kakvo petljanje browsera je glupo.

Pisati Java engine ili koristiti takav je jasno, jer je rješenje multiplatformsko i već postoji implementacija, ali to sve s browserom ima malo veze. Realno, to su posebna rješenja izvedena za svaku platformu, a ugurana u nekakav plugin ili download kroz browser. Posve nepraktično i glupo je raditi bilo što novo tog tipa. Java je već tu, pa neka.

Takav pristup ne donosi apsolutno ništa korisno nikome - bilo kakav plugin, wrapper ili sl. donosi samo ograničenja, usporenje i probleme, a razvoj treba raditi za sve platforme.

Polaganje bonusa u to što je već netko napravio platformsku implementaciju kroz plugin je glupost, jer isto tako je već netko napravio i hrpu enginea za platforme koje želimo.

Jednostavniji update je također jalovo opravdanje jer se uvijek može napraviti dobar, a postoje i primjeri vrhunskih auto-update sistema za desktop klijente.

Browser igre mogu proći isključivo ako su nativne browseru i to isključivo za manje bitne naslove koji ciljaju na manje ozbiljan dio tržišta. Za sve ostalo, klasičan desktop klijent je jedino upotrebljivo rješenje.

Tema je otišla u skroz drugom smjeru pa mijenjam naslov.

17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Pisati Java engine ili koristiti takav je jasno, jer je rješenje multiplatformsko i već postoji implementacija, ali to sve s browserom ima malo veze. Realno, to su posebna rješenja izvedena za svaku platformu, a ugurana u nekakav plugin ili download kroz browser. Posve nepraktično i glupo je raditi bilo što novo tog tipa. Java je već tu, pa neka.

Takav pristup ne donosi apsolutno ništa korisno nikome - bilo kakav plugin, wrapper ili sl. donosi samo ograničenja, usporenje i probleme, a razvoj treba raditi za sve platforme.

Polaganje bonusa u to što je već netko napravio platformsku implementaciju kroz plugin je glupost, jer isto tako je već netko napravio i hrpu enginea za platforme koje želimo.

Naslov je sada bolji :-).

Ima razloga zasto browser - zato sto to tako vidi Google. To je razlog i vrlo je pametan jer na taj nacin mozes raditi jeftine specijalizirane uredjaje. Imamo danas razne routere, NAS-ove i sl. bazirane na Linuxu, a ja sam misljenja da cemo za par godina vidjeti (opet) Linux igrace strojeve. Medjutim, nitko nece pisati igru i distribuirati je odvojeno, jednu za Linux (na pocetku 0,1% trzista), a drugu za Windows. To zna i Google, pa sigurno trazi nove nacine distribucije i sto je jos vaznije, izrade multiplatformske igre. Kako je po meni Googlov cilj imati browser za pocetni ekran, a ne start tipku (windows) ili mrezu ikona (iPhone) onda je to logican put, imati ili plugin ili neki java engine koji ce drugi koristiti. Ili WebGL?

Ako netko napravi plug in za tri platforme i brine se za njegovo poboljsanje onda programere ne zanima sto se dogadja ispod, na njima je da rade na pluginu isto kao sto su prije radili na direct x-u, zar ne? Zato (mozda?) plugin nije glupost.

Da li je moguce napraviti engine baziran na javi i koliko se tu gubi u brzini jer mi se cini da su igre pisane u javi dosta sporije od nativnih.

P.S. Ova me prepiska prisjetila na doba kad su igre prelazile na Windowse sa DOS-a. U to doba sam poludio zbog takve ideje. Kakvi glupi Windowsi, oni su uzasno spori. DOS je zakon, u njemu sve leti. Ma igre nikad nece preci na Windowse, barem ne one koje valjaju Smijeh.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice