OpenGL 3.2 i budućnost 3D grafike

poruka: 83
|
čitano: 17.165
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: OpenGL 3.2 - performanse?

Netočno. To što Google vidi je nebitno, ionako vide samo dolare. Mislim da im investicija u browserski 3D ima tek mrvicu smisla za određene minijaturne segmente 3D tržišta.

Ne, pluginovi za browser u barem idućih 10 godina neće zamijeniti desktop klijente jer su najmanje ograničeni brzinom tj. time što wrappaju nešto ispod sebe, a potom i mogućnostima. 3D softver, a pogotovo igre, treba apsolutno najbržu moguću izvedbu, barem AAA naslovi; za low-low-budget naslove je nebitno vrte li se 25% brže ili sporije, ali za ozbiljne produkte, brzina je apsolutni imperativ.

Tek kada računala budu toliko brza da wrappanje 3D API-a kroz plugin nudi iste mogućnosti kao direktan pristup i kada razlika u brzini bude zanemariva, a to traži drastičnu izmjenu rada OS-a i browsera i virtualizaciju video resursa (Vista je s tim krenula, Linux tu još nije), uz neka nova rješenja, tek tada ćemo moći govoriti o tome, ali to ćemo sigurno čekati još jako, jako dugo.

Nije pitanje brzine Jave ili C#a koji su čak i brži ponekad od nativnih aplikacija, već principa rada OS-a, browsera i ostalog.

Međutim, takva promjena apsolutno poništava smisao bilo kakvog browsera jer je taj browser apsolutno nepotreban sloj iznad OS-a. Daleko efikasnije je napraviti unificirani wrapper koji će služiti kao podloga za razvoj 3D aplikacija, a to već postoji u obliku virtualnih mašina: CLR/Mono, JavaVM...

Tako da taj "browser 3d" realno nema nikakvu ozbiljnu budućnost.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Tako da taj "browser 3d" realno nema nikakvu ozbiljnu budućnost.

Sve ovo gore receno vrijedilo je i za prelazak sa DOS-a na Windowse, a eto gdje smo danas. Ali, OK, vidjet cemo za koju godinu kako ce to izgledati.

16 godina

Naravno da browser ne može konkurirati grafičkoj kartici i da su današnje igre na daleko naprednijoj grafici od one koja je prikazana u 3D Beach Demo.

No, ako sam dobro shvatio, ovakan način je usmjeren prema browser igrama (gdje bi ovako nešto napravilo revoluciju), simulacijama u browseru (stana / kuće / garaže /...) i što je to, at the end of the day, HTML kojeg razni crawleri, spideri i ostala višenožna živina može uloviti, a, recimo, flash ne može (iako, ako se ne varam Adobe i Google rade na razvijanju algoritma koji će moći napraviti SEO flash sadržaja).

Jel će to zaživjeti ili ne - ne znam, ali, opet, nekako sumnjam da Google ide na blef u to.

Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...
naxeem kaže...

Pisati Java engine ili koristiti takav je jasno, jer je rješenje multiplatformsko i već postoji implementacija, ali to sve s browserom ima malo veze. Realno, to su posebna rješenja izvedena za svaku platformu, a ugurana u nekakav plugin ili download kroz browser. Posve nepraktično i glupo je raditi bilo što novo tog tipa. Java je već tu, pa neka.

Takav pristup ne donosi apsolutno ništa korisno nikome - bilo kakav plugin, wrapper ili sl. donosi samo ograničenja, usporenje i probleme, a razvoj treba raditi za sve platforme.

Polaganje bonusa u to što je već netko napravio platformsku implementaciju kroz plugin je glupost, jer isto tako je već netko napravio i hrpu enginea za platforme koje želimo.

Naslov je sada bolji :-).

Ima razloga zasto browser - zato sto to tako vidi Google. To je razlog i vrlo je pametan jer na taj nacin mozes raditi jeftine specijalizirane uredjaje. Imamo danas razne routere, NAS-ove i sl. bazirane na Linuxu, a ja sam misljenja da cemo za par godina vidjeti (opet) Linux igrace strojeve. Medjutim, nitko nece pisati igru i distribuirati je odvojeno, jednu za Linux (na pocetku 0,1% trzista), a drugu za Windows. To zna i Google, pa sigurno trazi nove nacine distribucije i sto je jos vaznije, izrade multiplatformske igre. Kako je po meni Googlov cilj imati browser za pocetni ekran, a ne start tipku (windows) ili mrezu ikona (iPhone) onda je to logican put, imati ili plugin ili neki java engine koji ce drugi koristiti. Ili WebGL?

Ako netko napravi plug in za tri platforme i brine se za njegovo poboljsanje onda programere ne zanima sto se dogadja ispod, na njima je da rade na pluginu isto kao sto su prije radili na direct x-u, zar ne? Zato (mozda?) plugin nije glupost.

Da li je moguce napraviti engine baziran na javi i koliko se tu gubi u brzini jer mi se cini da su igre pisane u javi dosta sporije od nativnih.

P.S. Ova me prepiska prisjetila na doba kad su igre prelazile na Windowse sa DOS-a. U to doba sam poludio zbog takve ideje. Kakvi glupi Windowsi, oni su uzasno spori. DOS je zakon, u njemu sve leti. Ma igre nikad nece preci na Windowse, barem ne one koje valjaju Smijeh.

Distribucija? A sto ih sprijecava da danas distribuiraju igre za Pc/Xbox/PS2/PS3/Wii? Ista pasta, razlika je samo u tome sto pisanje cross-platform softwarea definitivno traje duze (= manji profit) i definitivno se omjer za sada _ne isplati_ u smislu porta za linux. Cak da i 100% linuxasa kupi tu igru, nece pokriti troskove razvoja porta.

Ne vidim nikakvu razliku izmedju nabildanog HTML-a prikazanog u browseru za startni ekran, i windows Active Desktopa. Koliko me sjecanje sluzi, oni skoro i jesu jedno te isto. I definitivno mislim da rijesenje kakvo ima Gnome (ne znam za KDE) je deset puta bolje: napravi si applet pa u njega trpaj sto hoces. Nemoj me na silu vezivati za HTML.

Napisati plugin koji radi na tri platforme i istovremeno radi dobro je uzasno kompliciran posao i nemoguc za odraditi u jednom tiru. Potrebno je dugo vremena da odredjen framework/jezik sazrije, potrebno je da se taj jezik/framework/alat koristi, da ljudi pocnu izmjenjivati iskustva i da stvore community. Cak i uz velik community, Java je tek u zadnje 3 inacice (od verzije 1.4) masivno ubrzana za rad sa nativnim layerom, dobila direktan pristup hardwareu, pametnu JIT compilaciju i bijesni JIT profiler/optimizator... zelim samo poentirati da cak i savrseni alati propadaju ako ih community ne usmjeri tamo gdje treba.

Sto se tice brzine u Javi, alokacija/dealokacija objekata je brzi nego u C++, a u slijedecoj verziji vrlo lagano bi ga mogla prestici i u matematickim operacijama - kazu da verzija 7 ima tako bijesno optimizirane osnovne operacije sa primitivima i sa arrayima da su ubrzanja u rangu 200%. Zasto je to moguce je jednostavna cinjenica: C/C++ imaju na raspolaganju staticke informacije za optimizaciju, dok se program compilira. S obzirom da Java (ili bilo koji drugi VM jezik) ima na raspolaganju profiliranje programa dok se program vrti, bottleneckovi se mogu puno agresivnije optimizirati, jer VM ima na raspolaganju podatke koji su jednostavno nedostupni van runtimea. A i pored toga su fleksibilni - compilirani dijelovi se mogu re-compilirati za vrijeme izvodjenja programa, ovisno o tome kako profiler javi.

Cisto za primjer, moze se pogledati Chrome, igra iz negdje ~2003, a ja za svoj hobi projekt koristim mix OpenGL/Java/Scenegraph wrapper, sa rucno napisanim deferred shaderom, trenutno radim na fullscreen ambient occlusion.

Cornell's box koji koristim za testove sa jednim svijetlom u deferred shaderu bez MRT-ja (5< render passova po frameu) daje 700 FPS-ova na 8800 GTS... brijem da je to dovoljno brzo ;-)

Sto se tice Dosa I Windowsa, win su pobijedili bas zbog convenient faktora. Ako se sjecas igara iz DOS-a, onda se takodjer sjecas rucne konfiguracije zvucne kartice, MIDI kartice, a ponekad i video adaptera (VGA, MCGA, SVGA, Tandy...)... sa Windowsima je to apstrahirano, pa vecina developera uopce ne mora pisati specificni kod za svaku karticu - DirectX/driver layer se brine za to i pruza emulaciju kad je potrebna, a gura direktno na hardware kad nije.

&quot;Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.8.2009 23:30 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
...Nemoj me na silu vezivati za HTML.

Sto se tice brzine u Javi, alokacija/dealokacija objekata je brzi nego u C++, a u slijedecoj verziji vrlo lagano bi ga mogla prestici i u matematickim operacijama - kazu da verzija 7 ima tako bijesno optimizirane osnovne operacije sa primitivima i sa arrayima da su ubrzanja u rangu 200%. Zasto je to moguce je jednostavna cinjenica: C/C++ imaju na raspolaganju staticke informacije za optimizaciju, dok se program compilira. S obzirom da Java (ili bilo koji drugi VM jezik) ima na raspolaganju profiliranje programa dok se program vrti, bottleneckovi se mogu puno agresivnije optimizirati, jer VM ima na raspolaganju podatke koji su jednostavno nedostupni van runtimea. A i pored toga su fleksibilni - compilirani dijelovi se mogu re-compilirati za vrijeme izvodjenja programa, ovisno o tome kako profiler javi.

Sto se tice Dosa I Windowsa, win su pobijedili bas zbog convenient faktora. Ako se sjecas igara iz DOS-a, onda se takodjer sjecas rucne konfiguracije zvucne kartice, MIDI kartice, a ponekad i video adaptera (VGA, MCGA, SVGA, Tandy...)... sa Windowsima je to apstrahirano, pa vecina developera uopce ne mora pisati specificni kod za svaku karticu - DirectX/driver layer se brine za to i pruza emulaciju kad je potrebna, a gura direktno na hardware kad nije.

Nisam mislio da ce HTML imati ikakavu ulogu u igri osim uvodnog ekrana.

Da li to znaci da bi mogli ocekivati nekakav engine temeljen na Javi? Da li vec postoji tako nesto?

Sjecam se tih zvucnih kartica koje su mi pojele zivce, je li SB ili SB 16 ili koji sad pak vrag :-).

16 godina
neaktivan

Aha, onda smo se krivo shvatili. Projekt na kojem ja radim je trebao kao start igre imati web stranicu, i samo nas je jedna cinjenica odvratila od toga - svaki put kad je potrebno startati aplikaciju, JavaWebstart pita da li si siguran da zelis skinuti ovaj sadrzaj lokalno i pokrenuti ga. Normalno, uz verisign certifikat i sve, mi dokazujemo tko smo, ali psihologija average korisnika je takva:

ako skinu install i sa najzabitijeg torrent sitea, nema problema o pokretanju.

A cim ih web stranica pita da starta neki ActiveX/Java/Unity/Shockwave sadrzaj, odmah postanu zabrinuti za security vlastitog sistema.

Sto se tice Java enginea, da li pitas za 3D engine ili za graficki API?

Sto se tice APIja,

u pocetku je Java koristila painter algoritme napisane u Javi za crtanje svojeg 2nd gen GUI-a (Swing), dok su AWT i SWT wrapperi oko native GUI librarya. Cisto za dodatnu informaciju, Swing radi brze i bolje. Od verzije 5, painter algoritam je u backgroundu zamijenjen OpenGL-om ili DirectX-om na windowsima, iako VM ostavlja sebi na opciju koristiti koji god API hoce. Postoji Java3D projekt, koji je u pocetku bio namijenjen i za immediate i za retained mode (igre ili 3D aplikacije), no s vremenom se orijentirao vise na retained mode.

Vecina highend grafike se odvija preko OpenGL wrappera kao sto su JOGL i malo stariji LWJGL. Postoje i DirectX wrapperi ali ih nitko ne koristi jer se onda appovi ne mogu izvrsavati na drugim sistemima.

Sto se tice 3D enginea,

koliko sam ja upoznat 90% ih koristi LWJGL kao background, s time da su neki 'jaci' enginei napralvljeni abstraktno, pa se izbor wrappera moze birati (JOGL, LWJGL). Najpopularniji 'cisti' Java enginei su,

prvo JMonkeyEngine, koji trenutno gura prema inacici 3.0 i po meni ima najjaci community iako nije jos sazrio,

a onda Xith3D, takodjer odlican engine koji mi po izvedbi djeluje kao Java kopija Ogrea - sto je po meni vrlina.

Tu su jos i razni wrapperi ili portovi ostalih popularnih enginea, kao sto je Ogre i Irrlicht.

&quot;Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put pon 17.8.2009 10:29 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
virtualAThome kaže...
sasa kaže...

i kako sinkati njegov mob sa mail klijentom? ili sa mail serverom? nije sve samo u instalaciji neke linux distre na komp i to je to!

U pravu si za outlook, nema slicnog programa na linuxu pogotovo jer se Thunderbird ne razvija vec nekoliko godina. Medjutim moje misljenje je da je buducnost u cloud computingu, ali onda nema outlooka vec google maila i google apps, a onda je svejedno da li je podloga linux ili windows ili os x.

Sto se tice sinkanja, to je nevezano sa kompom. Danasnji smartphonovi se sami sinkaju sa serverom, a u poslovnom okruzenju server drzi podatke, a ne dektop ili notebook.

Sto se tice spajanja moba na linux to radi potpuno jednako kao i kod windowsa, ustekas mob, otvori ti se ili aplikacija za pregled slika ili folder od moba. Jedino sto fali na linuxu je thumbnail view.

Evolution

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...I'm not your friend, buddy! I'm not your buddy, guy! He's not your guy, friend! I'm not your friend, buddy! We're not your buddies guy
17 godina
neaktivan
RE: OpenGL 3.2 i budućnost 3D grafike
Deus ex machina kaže...

u pocetku je Java koristila painter algoritme napisane u Javi za crtanje svojeg 2nd gen GUI-a (Swing), dok su AWT i SWT wrapperi oko native GUI librarya. Cisto za dodatnu informaciju, Swing radi brze i bolje. Od verzije 5, painter algoritam je u backgroundu zamijenjen OpenGL-om ili DirectX-om na windowsima, iako VM ostavlja sebi na opciju koristiti koji god API hoce. Postoji Java3D projekt, koji je u pocetku bio namijenjen i za immediate i za retained mode (igre ili 3D aplikacije), no s vremenom se orijentirao vise na retained mode.

Vecina highend grafike se odvija preko OpenGL wrappera kao sto su JOGL i malo stariji LWJGL. Postoje i DirectX wrapperi ali ih nitko ne koristi jer se onda appovi ne mogu izvrsavati na drugim sistemima.

Sto se tice 3D enginea,

koliko sam ja upoznat 90% ih koristi LWJGL kao background, s time da su neki 'jaci' enginei napralvljeni abstraktno, pa se izbor wrappera moze birati (JOGL, LWJGL). Najpopularniji 'cisti' Java enginei su,

prvo JMonkeyEngine, koji trenutno gura prema inacici 3.0 i po meni ima najjaci community iako nije jos sazrio,

a onda Xith3D, takodjer odlican engine koji mi po izvedbi djeluje kao Java kopija Ogrea - sto je po meni vrlina.

Tu su jos i razni wrapperi ili portovi ostalih popularnih enginea, kao sto je Ogre i Irrlicht.

Nisam siguran da razumijem ovo gore? To je hrvatski ili finski? Smijeh

Koliko sam skuzio kod Unitya je da kad jednom skines plug in (sto se niti meni ne svidja, pa mislim da ce se to morati izbjeci ugradjivanjem u browser ili ce biti nesto drugo sto je vec ugradjeno u browser) vise ne pita za nista nego samo pokrenes igru.

Moje pitanje je, s obzirom da Javu ima instaliran vrlo velik broj korisnika, da li je moguce napraviti (ili vec postoji) 3D engine baziran na Javi putem kojeg bi se igrice pokretale bez davljenja korisnika o sigurnosti?

16 godina
neaktivan
virtualAThome kaže...

Koliko sam skuzio kod Unitya je da kad jednom skines plug in (sto se niti meni ne svidja, pa mislim da ce se to morati izbjeci ugradjivanjem u browser ili ce biti nesto drugo sto je vec ugradjeno u browser) vise ne pita za nista nego samo pokrenes igru.

Moje pitanje je, s obzirom da Javu ima instaliran vrlo velik broj korisnika, da li je moguce napraviti (ili vec postoji) 3D engine baziran na Javi putem kojeg bi se igrice pokretale bez davljenja korisnika o sigurnosti?

Uh :-) Sorry.

Flash je isto plugin koji jednostavno dolazi predinstaliran sa vecinom browsera.

Sto se tice Jave, veliki problemi stvaraju verzije. Microsoft ima neku svoju implementaciju VM-a koja je katastrofalna i ne radi skoro nista na njoj - a cisto sumnjam da je to slucajno. Bitno je instalirati Sun-ov ili makar IBM-ov VM.

Sto se tice Java appleta, nema potrebe za nikakvim potvrdama jer ako imas VM instaliran, applet se samo pokrene sam od sebe. Problem je u tome sto je applet ogranicen na 64MB memorije i vrti se u sandboxu: nema pristupa filesistemu, nema pristupa hardwareu, uglavnom skoro je srozan na flash. Bez utvrdjivanja identiteta putem certifikata ne mozes garantirati otkuda dolazi applet niti da li je applet modificiran od izvora do klijenta, a to je ono, trenutno, SUN trazi od svih ne-sandbox aplikacija. Ako mozes svoju 3D igru nagurati u applet, onda nema problema, mozes je deliverati klijentu jednako brzo kao i Flash applikaciju (pod uvjetom da klijent ima JVM instaliran kao sto ima i Flash instaliran).

Pogledaj puzzle pirates, free2play MMO. On ima character creation napravljen u appletu na web pageu, a onda trazi od tebe skines klijent i pokrenes ga.

Napomena, obrati paznju samo na tehnicku stranu deploya, jer ostatak (grafika, uporabljivost, bugovi) je odradjen katastrofalno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 10:34 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Pogledaj puzzle pirates, free2play MMO. On ima character creation napravljen u appletu na web pageu, a onda trazi od tebe skines klijent i pokrenes ga.

Napomena, obrati paznju samo na tehnicku stranu deploya, jer ostatak (grafika, uporabljivost, bugovi) je odradjen katastrofalno.

Otisao sa Ubuntuom i nista. Ne mogu ga pokrenuti osim mozda ako ga downloadam na stroj, a to nije to. Instalirao sam i sun-java6-plugin, ali opet nista. Znaci nista od Jave za tu svrhu? Dakle ostaje ipak samo Unity i to ne za sve nego samo za Windows i OS X. Jesam u pravu?

16 godina
neaktivan

Definitivno njihov bork, sad sam provjerio sa svojom mashinom (Ubuntu 8.10 sa sunovim packageom), i meni radi. Probat cu napraviti neki jednostavni OpenGL 3D applet ovih dana da vidim da li to prevazilazi security sandboxa. Znam sa sigurnoscu da je moguce fejkati ako rendam na teksturu pa je kopiram na applet panel - nije bas rijesenje iz snova jer je sporo, ali me vise interesira da li ce browser dozvoliti init OGL-a...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Doublepostam da bi ljudi vidjeli na svojim Temama koje imaju nove postove:

da se spasim izrade appleta, nasao sam jedan.

Ali definitivno trazi potvrdu verifikacije da bi dopustio prckanje po hardwareu, i imam dojam da se to nece moc zaobici nikako.

Treba mu malo da se ucita (~30 sec) tako da nemojte misliti da se browser skrsio.

Rade tipicni WASD i click mishem za FPS rotaciju.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2009 17:45 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
16 godina
Deus ex machina kaže...
..

-rade i kursori.. (ovo je samo sendwitch za izbjegavanje doubleposta) ;-)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Doublepostam da bi ljudi vidjeli na svojim Temama koje imaju nove postove:

da se spasim izrade appleta, nasao sam jedan.

Ali definitivno trazi potvrdu verifikacije da bi dopustio prckanje po hardwareu, i imam dojam da se to nece moc zaobici nikako.

Treba mu malo da se ucita (~30 sec) tako da nemojte misliti da se browser skrsio.

OK, ovaj radi. Tri puta je pitao za verifikaciju sto nije ugodno, stvarno je zablokirao browser na 30 sekundi sto je jos manje ugodno i tipke bas ne slusaju.

Pros je da je fps oko 100 sto je super.

Znaci to je java applet koji ima ogranicenja kako si gore rekao?

16 godina
neaktivan

AFAIK, zadnji put kad sam gledao memory je ogranicen na 64MB. Meni vrti u 500 fps-ova, 8800GTS. Btw, u vezi brzine, koristim apsolutno isti engine za svoju hobi igru (desktop aplikacija) i takav isti demo izvuce oko 3000-4000 FPS-a.

Mislim da verifikaciju pita za svaki jar koji zeli povuc sa servera, a povukao je vjerojatno dva jmonkey jara i opengl wrapper, odnosno skinuo je 3D engine. Kad imas te jarove onda svaki slijedeci applet koji koristi iste libove ne radi download pa stvar ide puno brze.

Edit: malo vise informacija.

Dakle, ogranicenje memorije je izmedju 64-96 MB i to je default. Moze se promjeniti rucnim izvrsavanjem komande na Java Control Console koja je otvorena dok VM radi, odnosno dok se applet vrti, ali je unlikely da ce ikoji korisnik to ici raditi. However, postoji makar opcija pa bi Sun ili neki drugi VM manufacturer mogao to znatno olaksati.

Drugo, dok se vrti applet sve je usporeno jer se input system ne polla direktno vec kroz OS, sto usporava game cycle za trecinu.

Trece, SUN tvrdi da appleti ne mogu ucitavati librarye niti izvrsavati nativne funkcije. Sad me zivo interesira i zbunjuje kako onda applet progura svoje opengl pozive.

U svakom slucaju, postoje opcije i mogucnosti ali je podrska ocito slaba.

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2009 19:13 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

AFAIK, zadnji put kad sam gledao memory je ogranicen na 64MB. Meni vrti u 500 fps-ova, 8800GTS. Btw, u vezi brzine, koristim apsolutno isti engine za svoju hobi igru (desktop aplikacija) i takav isti demo izvuce oko 3000-4000 FPS-a.

Wow, znaci 6-8 puta sporije?

16 godina
neaktivan

Yup.

Ali tu nema spasa bez bolje podrske u browseru. S drugacijeg gledista, mislim da to i nije tako bitno. WoW bi se bez ikakvog problema mogao vrtiti kao applet, kao i ostala vecina igara otprije 3-5 godina. Probao sam napraviti quick&dirty test jer me interesiralo da li radi programabilni pipeline, i radi... mali applet sa perpixel lambert/blinn sjencanjem.

Jos jedan tech mi je pao na pamet: malo sam istrazivao ovaj canvas tag. S trendom koji je google pokrenuo u vezi skriptanja (just in time kompilacija javascripta), javascript/ajax/canvas bi mogli postati dobitni trio za male browser igre.

Probat cu to malo istraziti ovih dana...

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.8.2009 11:01 (Deus ex machina).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Odvuče se ovo ko u HAG-u, od OpenGL zavrsismo na nekim browserima...

Evo ide nevjesta preljepa je zaista

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Yup.

Ali tu nema spasa bez bolje podrske u browseru. S drugacijeg gledista, mislim da to i nije tako bitno. WoW bi se bez ikakvog problema mogao vrtiti kao applet, kao i ostala vecina igara otprije 3-5 godina. Probao sam napraviti quick&dirty test jer me interesiralo da li radi programabilni pipeline, i radi... mali applet sa perpixel lambert/blinn sjencanjem.

Jos jedan tech mi je pao na pamet: malo sam istrazivao ovaj canvas tag. S trendom koji je google pokrenuo u vezi skriptanja (just in time kompilacija javascripta), javascript/ajax/canvas bi mogli postati dobitni trio za male browser igre.

Probat cu to malo istraziti ovih dana...

Ako sam dobro shvatio, kombinacija javascript/ajax/canvas bi mogla davati dovoljnu brzinu i kvalitetu za browser 3D igre?

Pa gledam recimo FIFA 10, ne vidim nikakve novine u odnosu na FIFU od prije par godina. Cini mi se da je zahtjevnost jednaka. Jesam u pravu?

16 godina
neaktivan

Za 3D, nema teorije. Bez hardwarea nema 3D grafike koja izgleda kao da je iz ovog desetljeca. Softwareski rendereri su izumrli vec davno, pomor je poceo s Matrox/S3 karticama a s pojavom 3DFX-a i Glidea.. bye bye..

Ali gledajuci mocne aplikacije napravljene sa javascriptom (npr. google mail :-D), djeluje mi kao sasvim zgodan combo za pandan 2D Flash igricama.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Za 3D, nema teorije. Bez hardwarea nema 3D grafike koja izgleda kao da je iz ovog desetljeca. Softwareski rendereri su izumrli vec davno, pomor je poceo s Matrox/S3 karticama a s pojavom 3DFX-a i Glidea.. bye bye..

Ali gledajuci mocne aplikacije napravljene sa javascriptom (npr. google mail :-D), djeluje mi kao sasvim zgodan combo za pandan 2D Flash igricama.

Kuzim. Jos nisi rekao sta mislis o unityu? Da li je brzina preko unitya i desktop aplikacije ista ili nije? Da li unity ima direktan pristup hardwareu?

16 godina
neaktivan

Ma meljem nezaustavno, volio bi da se i netko drugi izjasni sa misljenjem :-D

Profesionalno misljenje, Unity je zanimljiva platforma. Za platforme funkcionira slicno kao za MMORPG-ove, ili zazive i naprave boom ili umru. Unity je vrlo mlad, nedostaju neke kljucne mogucnosti, iako oni konstantno nadogradjuju platformu. Potrebno bi bilo da se ljudi pocnu njime sluziti i da pocnu stvarati igre, da se stvori community, prosire mogucnosti, vide slabosti i prednosti, etc... tu je takodjer odredjena vrsta 'shifta' u glavama ljudi. Ja npr. tesko prihvacam 'igru' koja se vrti u web stranici, i priznajem da sam zastario jer jos uvijek koristim offline mail klijent umjesto online frontenda. Mislim da ljudi vole imati taj feeling da mogu iskljuciti kabel iz LAN-a i jos uvijek imati kompjuter koji radi jednako u vezi igara.

Drugi problem je cinjenica da sve sto se vrti u browseru ne radi u 'exclusive' modu: ne moze se direktno pisati po dijelu video memorije koji predstavlja vidljiv ekran, nema direktnog pristupa input hardwareu. Ovo bi se takodjer moglo rijesiti pluginom, ali onda se igra ne vrti vise u browseru, pa ne vidim razliku sa normalnim download/install modelom.

Osobno misljenje, Unity je proprietary platforma vrlo mlade firme: uvijek ima vise marketinga od realnosti i vise ambicija od znanja i iskustva. Iako je, ponavljam, vrlo zanimljiva platforma, nema tako veliku tezinu u industriji tako sto bi bila da ju je Carmack izdao, npr. Imam puno vise povjerenja u neku fiktivnu opensource platformu, a vjerujem da bi google mogao spojiti te dvije stvarnosti (ciljam na link koji si postao pred nekoliko postova) ako usavrse trenutni library.

Mislim da bi Unity bio odlicna platforma za MMORPG-ove po modelu WoW-a, za RTS-ove, a mozda cak i za poneki sporiji RPG. WoW recimo fenomenalno radi kao igra u prozoru, to me zaista odusevilo.Igre koje zahtijevaju visoki framerate - FPS-ovi, space combat simulatori, i slicno - cisto sumnjam.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Na Visti i 7 prozorske igre rade jednako brzo :) Ali to nije isto što i web browser, doduše.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice