C++ programi (primjeri)

poruka: 117
|
čitano: 52.423
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: C++ programi (primjeri)
mbaksa kaže...
makaweli kaže...

Tek sam počeo učiti programirati zbog sebe i zbog FER-a. Naime 4. sam godina gimnazije sad, i nemam predznanje o c++ niti o bilo kojem drugom programskom jeziku, a nebi htio zaostajati za tehničarima. Za sada mi je cilj učiti ono što će mi pomoći da lakše savladam programerske probleme na FER-u, ako uspijem upisati naravno. Btw sad si me opteretio s previše pojmova o kojim moram guglat xD jQuery, MySQL i svašta nešta :)

To ti je za ubuduce, da znas, kad malo pohvatas stvari - jQuery je biblioteka za JavaScript - znaci, ako neces raditi s JavaScriptom (ili bolje reci - prije nego pocnes raditi s JavaScriptom) jQuery ti ne treba. MySQL je baza podataka - za ucenje programiranja ti ne treba. Znaci i na to mozes zaboraviti.

Ne znam - probaj poceti s Javom - uzmi NetBeans, nabavi si upute/totoriale/knjige za Javu i pocni kuckati kod. Kad usvojis osnove Jave, onda ce ti mozda biti lakse raditi u C++-u. NetBeans je super program za pocetnike (jedino sto Java ima glupu dokumentaciju - za vecinu stvari koje ti se prikazu kao informacija u NetBeansu nisu prikazani primjeri pa si onda primoran ici preko Googlea traziti primjere).

mbaksa, je li ja mogu raditi win applikacijske forme u c++ preko visual studia?

17 godina
moderator
Hambrle kaže...

"Win aplikacijske forme"? Mislis ove normalne Windowsove prozore, gumbice i sl.? Mozes, preko MFC klasa, al to je, kao sto rekoh, uzas za programirati. Ako postoji jos neki framework, neka netko drugi kaze - ne poznajem Visual Studio dovoljno.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Hambrle kaže...

"Win aplikacijske forme"? Mislis ove normalne Windowsove prozore, gumbice i sl.? Mozes, preko MFC klasa, al to je, kao sto rekoh, uzas za programirati. Ako postoji jos neki framework, neka netko drugi kaze - ne poznajem Visual Studio dovoljno.

zasto je to uzas?

16 godina
protjeran
C++ programi (primjeri)

Hmm, ima li tko nekakav primjer univerzalnog archive unpackera (kao zip, rar, gz, tar.gr ect)?

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Hambrle kaže...
mbaksa kaže...
Hambrle kaže...

zasto je to uzas?

Probaj napraviti nekakvu aplikaciju, nekakvo imalo slozenije graficko korisnicko sucelje, pa ces vidjeti. Ako ces je oupce uspjeti napraviti.

15 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

prilikom instalacije visual basica mi javlja da mora biti iskljucen neki machine debug manager kako bi nastavio proces instalacije, ne pitajte zasto visual basic hitno mi odgovorite!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kako da iskljucim tooo

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.6.2010 17:03 (Hambrle).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Buffer Overflow kaže...

Hmm, ima li tko nekakav primjer univerzalnog archive unpackera (kao zip, rar, gz, tar.gr ect)?

Power Archiver, osobno ga koristim i odličan je.

Music is my life :)
16 godina
protjeran
makaweli kaže...

Power Archiver, osobno ga koristim i odličan je.

Mislim na kod, source code.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
15 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

A zasto ja nebih ucio visual basic recimo za izradu win app?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Jedino ako ti ne paše alat. Inače ne vidim zašto ne.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

jel zna neko kod da se podaci posalju na mail (radim win app ono ime prezime i to)

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

sorry, zafrko se xD

When life gives you lemons throw them at the mean people and hope it gets them in the eyes.
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.6.2010 20:25 (Amrapheus).
16 godina
neaktivan
Hambrle kaže...

jel zna neko kod da se podaci posalju na mail (radim win app ono ime prezime i to)

U VB-u?

Virni ovdje http://msdn.microsoft.com/en-us/library/zx6wtd80(v=VS.71).aspx

17 godina
moderator
Hambrle kaže...

A zasto ja nebih ucio visual basic recimo za izradu win app?

A zasto bi? (Visual) Basic danas nema previse smisla uciti posto je vecina popularnih programskih jezika zasnovana na, ili slicna, C/C++-u. Ako ti hoces razvojni alat kojim ces brzo i jednostavno razvijati aplikacije za Windowse - samo naprijed (iako ti je za to bolji izbor Delphi - aplikacije u Delphiju se brze izvode, stabilnije su i Delphi kao razvojna okolina je daleko bolja za razna prosirenja - dodatne komponente). Ali opcenito gledano, ucenjem Visual Basica ti ne dobivas bas puno koristi - eventualno ako ucis Visual Basic.NET koji je objektno-orijentirani, ali i onda se postavlja pitanje - zasto? Onda ti je pametnije uciti C#, jer ce ti eventualno kasnije biti lakse prijeci na Javu ili C++, lakse i brze ces usvojiti JavaScript (mozda i PHP zbog) slicn(ij)e sintakse. Visual Basic je jezik na izdisaju. Jos je i dugo opstao - i to samo zato jer je iz Microsofta. I nazalost istisnuo je daleko bolji Delphi.

16 godina
neaktivan

Eto i ja imam jedan problem i nikako da ga riješim. Naime pišem jedan programček za svoju dušu u MFCu, program s kojim se prati neka nogometna liga. Sve sam fino posložio, radi ko zvijer, samo imam problema oko datoteka. Ono što mi radi probleme je beskonačna petlja prilikom čitanja iz nje.

Pokušao sam otvoriti datoteku na više načina:

CStdioFile f;

f.Open("rezultati.txt", CFile::modeRead | CFile::typeText)    //MFC datoteka

ostream f("rezultati.txt");   //C++

FILE *rez;

fopen_s(&rez,"rezultati.txt","r");  ili fopen(rez,"rezultati.txt","r")  //C

no svaki put dobijem beskonačne petlje prilikom čitanja. U datoteci su zapisani rezultati utakmica, svaka u svoj redak. Čitam ili sa f.ReadString (MFC) ili fscanf, fscanf_s.

Greška dolazi kada koristim funkciju za naknadno mijenjenje rezultata. Promijenim neki rezultat, sve se to fino pospremi, no pri ponovnom pokretanju te iste funkcije dođe do beskonačne petlje (iako prvi puta nije došlo). Pokušavo sam na svakakve načine provjeravat kraj datoteke (fjom eof, provjeravanjem što je učitalo), no svejedno ili učita neki ramak ili novi red ili neko smeće.

Postoji li neki supersiguran i djelotrovan način za baratanje s datotekama?

Glory Glory Man United !!
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2010 20:32 (Luuka).
17 godina
C++ programi (primjeri)

Možeš li dati kompletan kôd u kojem si koristio C++ov ostream? Vjerojatno nešto trivijalno...

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ostream mi zapravo nie puno pomogo, sa >> operatorom čita do razmaka, pa bi opet koristio fscanf. Evo dvije inačice, MFC-ova i c-ovska:

CStdioFile f;

if (f.Open("rezultati.txt", CFile::modeRead | CFile::typeText))
       {
          while (f.GetPosition()!=f.end)
          {
             f.ReadString(s);
             if (s!="") rezultati.AddString(s);
             else break;
          }
          f.Close();
       }

FILE* rez;
if (fopen_s(&rez,"rezultati.txt","r")==0)
{
      while (fscanf(rez,"%[^\n]\n",str))

{
             if (CString(str)!="") rezultati.AddString(CString(s));
             else break;
          }
          fclose(rez);
       }

}

ovo rezultati je lista, CString je string u MFCu, u fscanf-u sam probo i sa i bez \n na kraju, i odvojit da čita do pola, pa do kraja, probo sa eof, svašta. Prvi put kad popunjava listu rezultati je ok, ali svaki idući ne.

Text u datoteci je oblika

klub1-klub2=gol1-gol2

i tako više puta, svaka u svoj red.

17 godina
protjeran
Luuka kaže...

Eto i ja imam jedan problem i nikako da ga riješim. Naime pišem jedan programček za svoju dušu u MFCu, program s kojim se prati neka nogometna liga. Sve sam fino posložio, radi ko zvijer, samo imam problema oko datoteka. Ono što mi radi probleme je beskonačna petlja prilikom čitanja iz nje.

Pokušao sam otvoriti datoteku na više načina:

CStdioFile f;

f.Open("rezultati.txt", CFile::modeRead | CFile::typeText)    //MFC datoteka

ostream f("rezultati.txt");   //C++

FILE *rez;

fopen_s(&rez,"rezultati.txt","r");  ili fopen(rez,"rezultati.txt","r")  //C

no svaki put dobijem beskonačne petlje prilikom čitanja. U datoteci su zapisani rezultati utakmica, svaka u svoj redak. Čitam ili sa f.ReadString (MFC) ili fscanf, fscanf_s.

Greška dolazi kada koristim funkciju za naknadno mijenjenje rezultata. Promijenim neki rezultat, sve se to fino pospremi, no pri ponovnom pokretanju te iste funkcije dođe do beskonačne petlje (iako prvi puta nije došlo). Pokušavo sam na svakakve načine provjeravat kraj datoteke (fjom eof, provjeravanjem što je učitalo), no svejedno ili učita neki ramak ili novi red ili neko smeće.

Postoji li neki supersiguran i djelotrovan način za baratanje s datotekama?

A tko ti brani da koristiš fprintf i fscanf iz C-a ili (i)fstream klase?

EDIT: Kako je deklariran str u gornjem kodu?

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2010 21:21 (Tracer).
16 godina
neaktivan
Tracer kaže...

A tko ti brani da koristiš fprintf i fscanf iz C-a ili (i)fstream klase?

To i koristim. I kad prvi put čita je ok, svaki idući ne. To mi nikako nejde u glavu. Datoteka se mijenja, ali je uvijek istog formata, eventualno drugačiji text. I uvijek ju zatvorim, svaki open ima svoj close.

17 godina
protjeran
C++ programi (primjeri)

a jesi probao upotrijebiti fgets? onak.. čitanje datoteke liniju po liniju je trivijalna stvar i tu ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija. Ako i dalje ne ide preporučujem da eliminiraš MFC klase već da taj dio koda napišeš u "čistom" C(++)u.

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.7.2010 21:26 (Tracer).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Tracer kaže...

a jesi probao upotrijebiti fgets? onak.. čitanje datoteke liniju po liniju je trivijalna stvar i tu ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija. Ako i dalje ne ide preporučujem da eliminiraš MFC klase već da taj dio koda napišeš u "čistom" C(++)u.

Budem probao i sa njim, nisam ga se sjetio, s time da tu trebam i \n maknut s kraja jel? fgets ga zalijepi na kraju učitanog?

17 godina
protjeran
Luuka kaže...
Tracer kaže...

Budem probao i sa njim, nisam ga se sjetio, s time da tu trebam i \n maknut s kraja jel? fgets ga zalijepi na kraju učitanog?

Tako je. Imaš cijeli primjer čitanja i ispisa datoteke liniju po liniju OVDJE.

16 godina
neaktivan

Uspjelo je sa fgets, hvala :D

A sada imam jedan drugi problem. Kada kliknem na gumb "završi", sprema se tablica i zatvara prozor. Kada bude izmjena u rezultatima, onda mi na kraju izvršavanja programa dođe onaj prozorčić od Windowsa, "program must shut down", a debugger kaže:

Unhandled exception at 0x01025754 in program.exe: 0xC0000005: Access violation reading location 0x30006d61.

Dakle nešto je bacilo exception. Nisam nigdje hvatao exceptione, no imate li ideju što bi ju bacilo?

17 godina
protjeran
C++ programi (primjeri)

To može biti bilo što. Stavi try-catch na sumnjivi dio coda i ispiši string greške pa ćeš znati detaljnije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
C++ programi (primjeri)

Oprostite što upadam no nigdje nisam mogao naci jedno cisto i univerzalno rijesenje moga problema, a problem je sljedeci: kako se "short IP" (ako se tako to i zove?) 33434343343 pretvara u 192.168.1.1 i obrnuto? Ili bolji brojevi 1404142089 u 83.177.130.9 i obratno?

Nije važno, skužio sam...

I'm not your buddy, friend. I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, pal.
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.7.2010 2:52 (kajmak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tracer kaže...

To može biti bilo što. Stavi try-catch na sumnjivi dio coda i ispiši string greške pa ćeš znati detaljnije.

Nikako ne mogu nać... grrrrr

stavljo sam catch(...) da mi uhvati bilo što, i stavio da mi onda iskoči messagebox. No, to se nikad nije dogodilo. Greška se javi kad god otvorim dijalog za mijenjanje i popunim onu listu sa rezultatima. Čak i da ništa ne mijenjam, čim je popunjena, doći će greška na kraju izvršavanja programa, makar i dodavao još utakmica itd. Nije mi jasno :(

17 godina
protjeran
Luuka kaže...
Tracer kaže...

Nikako ne mogu nać... grrrrr

stavljo sam catch(...) da mi uhvati bilo što, i stavio da mi onda iskoči messagebox. No, to se nikad nije dogodilo. Greška se javi kad god otvorim dijalog za mijenjanje i popunim onu listu sa rezultatima. Čak i da ništa ne mijenjam, čim je popunjena, doći će greška na kraju izvršavanja programa, makar i dodavao još utakmica itd. Nije mi jasno :(

Daj kompletan code i točno objasni situaciju gdje se ruši. Koristiš kakve dodatne evente u kodu?

16 godina
neaktivan

Toga bi bilo puno previše da lijepim tu... jel bi ti mogo poslat mailom cijeli projekt (sa komentarima kod svake fje naravno)? Ako ćeš imat vremena i volje da pogledaš, bio bih jako zahvalan.

17 godina
protjeran
Luuka kaže...

Toga bi bilo puno previše da lijepim tu... jel bi ti mogo poslat mailom cijeli projekt (sa komentarima kod svake fje naravno)? Ako ćeš imat vremena i volje da pogledaš, bio bih jako zahvalan.

Uff.. ali nemam VS ali ok. Mogu pogledati.

zeljko.kovacevic@tvz.hr

Sutra tokom dana se javim.

16 godina
neaktivan
Tracer kaže...
Luuka kaže...

Uff.. ali nemam VS ali ok. Mogu pogledati.

zeljko.kovacevic@tvz.hr

Sutra tokom dana se javim.

Hvala ti puno, potrudit ću se čim opširnije opisat što se događa, koje varijable su gdje, i uslikat same dijaloge. Nadam se da će se nać greška.

Prokleto debuggiranje :(

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice