E sad si pretjerao! On radi sa datotekama, a ne sa bazama podataka, one su druga oblast i zahtjevaju zasebno učenje, on uči C# i treba mu pohrana na tvrdom disku pa kakva ona bila, a datoteke su mu najlakše, sad bi morao učiti baze od početka, pa trebao bi mu server, ili Access ili pak lite... A sve to radi ispisa bodova, golova ili marka auta.
Mada bi mogao učiti paralelno sa C#-om i baze, ali za sada ti nije potrebno, samo guraj C#.
C# - Problemi i rješenja
- poruka: 2.151
- |
- čitano: 703.827
- |
- moderatori:
Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nitko njemu nije rekao da bježi od C# , ali ako radi WEB ili WIN neka proba ovako kako sam rekao , a ako radi sa konzolom neka šiba svoj način...
(a radio je win u par postova prije) Ugl nek se izjasni di je zapeo i pomoci cu/cemo mu...
Da, moze splittat string ili moze koristiti regex za parsanje.
Pozdrav,
Evo dok čitam knjigu odlučio sam malo i pokušati raditi u C# - WinApp-ove.
Uspio sam napraviti aplikaciju koja mi zbraja dva broja iz textbox-ova uz korištenje funkcije :)
Sada me zanima, postoji li ekvivalent InputBox-u iz VisualBasica...
Hvala...
Koliko vidim, to je neka varijanta message boxa. Pa, napravi drugu formu i pozovi kad user klikne na neki gumb.
Inače, u C# imaš MessageBox koji ima one standardne Yes/No, OK, Cancel i Retry gumbe. Sa DialogResultom hvataš što je user kliknuo od ponuđenih gumba.
Koliko vidim, to je neka varijanta message boxa. Pa, napravi drugu formu i pozovi kad user klikne na neki gumb.
Inače, u C# imaš MessageBox koji ima one standardne Yes/No, OK, Cancel i Retry gumbe. Sa DialogResultom hvataš što je user kliknuo od ponuđenih gumba.
Hmm, onda mi je ovo sa novom formom jedino rješenje pošto u MessageBoxu nema neki textbox za unos vrijednosti? ili se varam?
Nema, ali možeš iskoristiti, zahvaljujući .NET-u, inputbox iz Visual Basica. Sve što trebaš je dodati referencu Microsoft.VisualBasic i napisati sljedeći kod:
Interaction.InputBox("Ovdje ide pitanje", "Naslov!", "Text koji će biti prikazan u textboxu");
Super, hvala :)
a koja je sintaksa za MessageBox...
Malo sam zbunjen zbog toga što sam za različite stvari radio i u VB-u i u C++-u pa nemam pojma :(
a mislim da će mi najviše pomoći ovakva vježba :D
MessageBox.Show("tekst poruke", "naslov", MessageBox.Buttons, MessageBox.Icon)
Tu ti piše i kako radiš sa DialogResultom tj. koji gumb je user kliknuo.
MessageBox.Show("tekst poruke", "naslov", MessageBox.Buttons, MessageBox.Icon)
Tu ti piše i kako radiš sa DialogResultom tj. koji gumb je user kliknuo.
Super, a dok sam čitao knjigu primjetio sam da kada radim u konzoli imam:
Console.WriteLine("Text {0}", varijabla);
i onda ispiše to fino. Postoji li nešto slično za MessageBox?
Malo sam naporan s pitanjima, ali mi je puno lakše i bolje ovako dobiti odgovor nego guglati, a ne znam ni što tražim...
Da, to možeš raditi praktički bilo gdje sa stringovima.
Za messagebox tekst nisam siguran, možda budeš morao složiti string prije pozivanja message boxa.
string tekstporuke = String.Format("Neki tekst sa {0} varijablom ili više {1}", varijabla1, varijabla2)
MessageBox.Show(tekstporuke, "Naslov", MessageBox.Buttons.OK, MessageBox.Icon.Information)
[edit] - ovaj editor treba kamenovati. Ugl, ne zaboravi te varijable pretvoriti u string sa varijabla.ToString()

WPF (Windows Presentation Foundation) odvaja logiku programa od sučelja, znači imaš XAML i C#/VB.NET, WPF sučelje možeš više dorađivati - Expression Blend.
Ako te interesuje šta da radiš, radi WPF.
Našao sam neki tutorial za baze podataka u SQL Serveru 2008 R2,trebam ovo skinuti?
Dovoljan ti Express, ali ako hoćeš skini i Developer verziju, mada ja oduvjek radim na Expressu koji imaš sa Visual Studiom, samo skini SQL Server Management Studio Express, povežeš se na server i šajbaj. Možeš se na server vezati i preko Visual Studia, ali rad sa bazama je daleko bolju u SQL Server Management Studiu (SSMS), tako da ga obavezno skini.
Dobro,ali pošto već kao učenik imam mogućnost besplatno skinuti,onda ću skinuti za svaki slučaj,je onda dobar taj link?
je onda dobar taj link?
Misliš na izvor ili na ediciju servera?
Ako je u pitanju prvo, naravno da da, ako imaš DreamSpark verifikovani acc.
Drugo, već sam ti rekao, ali naravno skini koju hoćeš, meni se ne da skidati Developer, jer mi nije tako brza konekcija a do sada mi nije, i neće, trebati. Kao što sam rekao Express je sasvim dovoljan.
Pozdrav!
Radim na aplikaciji koja bi trebala unešeni tekst kriptirati pomoću Cezarove šifre. Naletio sam na problem kod usporedjivanja stringova, pa bih trebao pomoć, i bitno je da je uspoređivanje case sensitive, tj. da abc nije isto sto i ABC.
Evo koda:
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
string[] m = new string[26];
string[] v = new string[26];
string primljeni=textBox1.Text;
string novi="";
int p=Int32.Parse(textBox3.Text);
int i=0;
int k=0;
int n = 0;
m[0]="a";
m[1]="b";
m[2]="c";
m[3]="d";
m[4]="e";
m[5]="f";
m[6]="g";
m[7]="h";
m[8]="i";
m[9]="j";
m[10]="k";
m[11]="l";
m[12]="m";
m[13]="n";
m[14]="o";
m[15]="p";
m[16]="q";
m[17]="r";
m[18]="s";
m[19]="t";
m[20]="u";
m[21]="v";
m[22]="w";
m[23]="x";
m[24]="y";
m[25]="z";
v[0]="A";
v[1]="B";
v[2]="C";
v[3]="D";
v[4]="E";
v[5]="F";
v[6]="G";
v[7]="H";
v[8]="I";
v[9]="J";
v[10]="K";
v[11]="L";
v[12]="M";
v[13]="N";
v[14]="O";
v[15]="P";
v[16]="Q";
v[17]="R";
v[18]="S";
v[19]="T";
v[20]="U";
v[21]="V";
v[22]="W";
v[23]="X";
v[24]="Y";
v[25]="Z";
for (i = 0; i < primljeni.Length; i++)
{
n = 0;
for (k = 0; k < 26; k++)
{
if (n == 0)
{
if (primljeni[i].Equals(m[k]))
{
novi = novi + m[k + p];
n = 1;
}
else if (primljeni[i].Equals(v[k]))
{
novi = novi + v[k + p];
n = 1;
}
else if(n == 0 && k == 25)
{
novi = novi + primljeni[i];
}
}
}
}
textBox2.Text = novi;
}
Predzadnji projek sam radio u ADO.NET-u, a zadnji u LINQ točnije u LINQ to Entites..
I toplo ti preporucam LINQ(I to LINQ to Entities prije nego LINQ to SQL).
Mozda u pocetku bude malo teze za naviknut se al jednom kad se naviknes razlika je golema s obzirom na ADO.NET.... kod je puno cisci sve je urednije i brze....
Kod predzadnjeg projekta sam imao slobodnu voljiu i odabrao sam ADO.NET baš zato što nikad nisam radio s LINQ-om, al sad mi ne pada napamet ikad se opet vracat na ADO.NET.
Ma koristit ću obadva, kako bude potrebe, gledao sam LINQ2SQL, super mi je.
Pozdrav,
imam jedan problemčić sa Chart kontrolom. Uglavnom evo kod :
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.ComponentModel;
using System.Data;
using System.Drawing;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows.Forms;
using System.Windows.Forms.DataVisualization.Charting;
namespace Chart_Primjer
{
public partial class Form1 : Form
{
Chart XYsistem = new Chart();
void postavisistem()
{
XYsistem.Dock = DockStyle.Fill;
XYsistem.ChartAreas.Add("sistem");
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisX.Minimum = -1.2;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisY.Minimum = -1.2;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisX.Maximum = 1.2;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisY.Maximum = 1.2;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisX.Interval = 0.1;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisY.Interval = 0.1;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisX.MinorGrid.Enabled = false;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisX.MajorGrid.Enabled = false;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisY.MinorGrid.Enabled = false;
XYsistem.ChartAreas["sistem"].AxisY.MajorGrid.Enabled = false;
XYsistem.Series.Add("krug");
XYsistem.Series["krug"].Color = Color.Black;
XYsistem.Series["krug"].ChartType = System.Windows.Forms.DataVisualization.Charting.SeriesChartType.Line;
XYsistem.Series.Add("krug2");
XYsistem.Series["krug2"].Color = Color.Red;
XYsistem.Series["krug2"].ChartType = System.Windows.Forms.DataVisualization.Charting.SeriesChartType.Line;
for (double i = 0; i < 629; i++)
{
XYsistem.Series["krug"].Points.AddXY(Math.Sin(i / 100), Math.Cos(i / 100));
}
for (double i = 0; i < 629; i++)
{
XYsistem.Series["krug2"].Points.AddXY((Math.Sin(i / 100) * 0.2) + Math.Sin(0.80), (Math.Cos(i / 100) * 0.2) + +Math.Cos(0.8));
}
}
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
this.Text = "Primjer";
this.Size = new Size(600, 600);
this.Controls.Add(XYsistem);
postavisistem();
}
}
}
Zanima me kako ću ukloniti kompletne ose i brojeve kod njih, da kad pokrenem aplikaciju imam samo nacrtane zadane tačke?
chartArea.AxisY.MajorGrid.Enabled = false;
chartArea.AxisY.MajorGrid.Enabled = false;
Imam to već. Pogledaj program. Pomoću tog koda se uklanjaju grid linije.
Jesi li pokušao ovo:
chartArea.AxisX.LineWidth = 0;
chartArea.AxisY.LineWidth = 0;
Nisam na računalu na kojem mogu potestirati C# kod, pa ovo ide "iz glave".
Uz to provjeri hoćeš li morati ukloniti i labele za osi.
Pitat cu ovdje posto neznam gdje drugdje.
Koja je najbolja knjiga za ucenje C#? Imam vec iskustva nekog u programiranju, no htio bih knjigu koja sve po redu objasni i jos ima zadatke na kraju svake lekcije za rijesiti.
Koja je najbolja knjiga za ucenje C#? Imam vec iskustva nekog u programiranju, no htio bih knjigu koja sve po redu objasni i jos ima zadatke na kraju svake lekcije za rijesiti.
Bilo koju u Apressovom ili MSPressovom izdanju, po mogućnosti C# 4.0, imam ja jednu od Apressa C#2008, ali kada sam je kupovao nisam primjetio da je "prevedena" na srpski, tako da mi je pa skoro neupotrebljiva.
Bilo koju u Apressovom ili MSPressovom izdanju, po mogućnosti C# 4.0, imam ja jednu od Apressa C#2008, ali kada sam je kupovao nisam primjetio da je "prevedena" na srpski, tako da mi je pa skoro neupotrebljiva.
Čitao sam to čudo od prijevoda, tip koji je prevodio pojma nema što je to podatkovni član klase, koji amaterizam.
Čitao sam to čudo od prijevoda, tip koji je prevodio pojma nema što je to podatkovni član klase, koji amaterizam.
Ma jednostavno mi se gadi čitati ju. Fino sam otišao na torrent i skinuo PDF verziju iste, šta me briga platio sam je 40 Km ~160 KN, nisam ja kriv što je prevodio debilo koji hello world ne zna napisati, i nisam se usrećio, nije ni Gros neki biser za objašnjavati.
Najbolja knjiga, ko želi početi programirati, je C++ Analiza i Primjena, čovjek ne okoliša, objasni najosnovnije, i onda krene na primjere i na njima objašnjava.
Ma jednostavno mi se gadi čitati ju. Fino sam otišao na torrent i skinuo PDF verziju iste, šta me briga platio sam je 40 Km ~160 KN, nisam ja kriv što je prevodio debilo koji hello world ne zna napisati, i nisam se usrećio, nije ni Gros neki biser za objašnjavati.
Najbolja knjiga, ko želi početi programirati, je C++ Analiza i Primjena, čovjek ne okoliša, objasni najosnovnije, i onda krene na primjere i na njima objašnjava.
Gross je malo munjen, zamislio da je napisao knjigu za početnike, a onda kao primjer objašnjavanja petlji i grananja daje AI algoritam u kojem koristi strukturu stabla, koristi petraživanje po dubini, rekurzije u metodima i slične stvari.
U stvari, radi šnicle je ubio vola, početnik stvarno ne može tu skužiti puno toga, inače je dobar, očito je dobar profi od kojeg se može puno toga pokupiti.
Inače, ovaj dečko nije specificirao igra li mu i knjiga na engleskom također, ukoliko da, ova bi mu bila dobra:
http://www.wrox.com/WileyCDA/WroxTitle/Beginning-Visual-C-2010.productCd-0470502266.html
Naravno da je dobar, ali ne za početnika.