C++ - Code::Block

poruka: 15
|
čitano: 5.824
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ehh ovako !!

Ja sam prije jedno 4 mjeseca poce da se ucim programirat u C++. Imam skinuo sam ovu knjigu u pdf formatu " Za apsloutne pocetnike".

koristo sam Dev c++.  I sve je islo kako treba, sve sam shvacao, dok nisam dosao do ovog kad trebam da napravim graficki program ali ja nisam imao instalirane ove dotatke. Meni je trebao ovaj fajl  "winbgim.h". i ja odlucim da se prebacim na Code::Blocks, ali sada u Code::blocksu kad napisem kod odem build and run i nista se ne desava, odnosno izbaci dole nesto pise debug (nemam pojma, nisam citao). Procitam ja na forumu u drugoj temi, jedan forumas je rekao ovom drugom da mu mozda code::block nema kompajlera da skine drugu verziju (stavio link) isti problem . .poozz svima 

dzix
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: C++ - Code::Block
dzelo kaže...

.........., odnosno izbaci dole nesto pise debug (nemam pojma, nisam citao). ......

Ovaj dio je, inace, vrlo bitan. Bez citanja i  copy pasteanja toga, nema ozbiljne pomoci.

I am Jack's soft, narcosynthesized consciousness...
15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
dzelo kaže...

.........., odnosno izbaci dole nesto pise debug (nemam pojma, nisam citao). ......

Ovaj dio je, inace, vrlo bitan. Bez citanja i  copy pasteanja toga, nema ozbiljne pomoci.

hmmm, mislio si rec da nije pronaslo kaku gresku u kodu, nije to provjerio sam vise puta i nema nigdje greske.

A ovu traku dole sto na njoj pise Debug... sam maknuo i sad neznam kako da je vratim pa da ti kazem koji je error :D

Edit: evo  error:"program - Debug" uses an invalid compiler. Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?! Skipping...

dzix
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.12.2010 18:28 (dzelo).
15 godina
neaktivan
dzelo kaže...
Edit: evo  error:"program - Debug" uses an invalid compiler. Probably the toolchain path within the compiler options is not setup correctly?! Skipping...

Je'l ti to nemas compiler dobro instaliran? Zasto si uopce skidao verziju C::B bez integriranog compilera?

How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
dzelo kaže...

Je'l ti to nemas compiler dobro instaliran? Zasto si uopce skidao verziju C::B bez integriranog compilera?

jbg okdud sam ja znao da ne valja kompajler :D

dzix
15 godina
neaktivan
dzelo kaže...

jbg okdud sam ja znao da ne valja kompajler :D

Valja compiler, ali je problem sto ga ili nemas ili nije dobro namjesten. Idi ponovno na download stranicu i ovaj puta skini onu verziju od 74 MB. I imat ces C::B sa instaliranim i namjestenim mingw compilerom.

Ubuduce citaj na download stranici sto pise pa neces zapinjati na glupim mjestima:

NOTE: The codeblocks-10.05mingw-setup.exe file includes the GCC compiler and GDB debugger from MinGW.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.12.2010 22:24 (rustweaver).
15 godina
neaktivan

EVo tek sam sad skinuo ovaj od 70 MB i opet isti problem . .

dzix
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne znam kako ti to uspijeva, ali dobro:

Settings -> Compiler and debugger
Lijevo odaberi Global compiler settings i prebaci na tab "toolchain executables"

Ako si skinuo codeblocks sa predinstaliranim compilerom, compiler's installation directory bi trebao pokazivati na folder u koji si instalirao Code::Blocks.
Tada provjeri slijedece stvari:

C compiler: mingw32-gcc.exe
C++ compiler: mingw32-g++.exe
Linker for dynamic libs: mingw32-g++.exe
Linker for static libs: ar.exe
Debugger: gdb.exe
Resource compiler: windres.exe
Make program: mingw32-make.exe

15 godina
neaktivan

provjerio sam sve ovo i sta sad, sve ima  :D

dzix
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hoces reci da folder compilera odgovara instalacijskom folderu code::blocksa? mingw32-gcc.exe i ostale izvrsne datoteke se nalaze u \bin podfolderu? Otvori explorer i provjeri.

Koji windows uopce koristis?

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 18:02 (rustweaver).
15 godina
neaktivan

Ja koristim win 7

dzix
15 godina
neaktivan

A kada kompajliras datoteku, kompajliras li samo source datoteku, ili si radio cijeli projekt? Mozda ti je u projektu odabran pogresan compiler.

Sad sam opet malo citao tvoj prvi post, i osvrnuo bih se na ovaj dio:

koristo sam Dev c++.  I sve je islo kako treba, sve sam shvacao, dok nisam dosao do ovog kad trebam da napravim graficki program ali ja nisam imao instalirane ove dotatke. Meni je trebao ovaj fajl  "winbgim.h".

Code::Blocks i DevC++ oba koriste MinGW compiler, WinBGIm nije standardni dio MinGW instalacije, njega moras naknadno skidati, tako da prelazak na C::B zapravo nece rijesiti tvoj problem.

WinBGIm mozes skinuti ovdje.

A za daljnje probleme sa C::B baci si oko na ovu temu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.12.2010 18:19 (rustweaver).
16 godina

Da li u programu uključuješ winbgim.h. To je stara Borlandova biblioteka za GUI programiranje koja ne dolazi uz nove kompajlere. Pokušaj je pronaći na internetu.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A kada skinem Winbgim za Dev c++, gdje da ga smijestim ??

dzix
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Header datoteke (.h ekstenzija) idu u "include" folder, a staticke biblioteke (.lib ili .a ekstenzija) idu u "lib" folder.

Kada budes radio sa WinBGIm bibliotekom, morat ces includeati winbgim.h, te u projektu podesiti linker da ti linka i sa libbgi.a bibliotekom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.12.2010 19:54 (rustweaver).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice