Vodič kroz matične ploče za početnike izdvojena tema

poruka: 2.050
|
čitano: 782.182
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine
neaktivan
Vodič kroz matične ploče za početnike

Pozdrav,

Planiram kupiti iduću matičnu ploču:

https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-b650e-e-gaming-wifi-model/

Ista mi je zapela na oko na temelju idučih recenzija/usporedbi:

Na nju planiram staviti:

https://www.msi.com/Graphics-Card/GeForce-RTX-3060-Ti-GAMING-Z-TRIO-8G-LHR (posjedujem)

https://www.amd.com/en/products/apu/amd-ryzen-5-7600 (planiram kupiti)

https://www.gskill.com/product/165/393/1661410171/F5-6000J3038F16GX2-TZ5N (planiram kupiti)

PSU, kućište, cooler za cpu, monitor, SSD i tvrdi disk, monitor kao i sva popratna perifierija ide sa aktualnog kompa na novi...

Nekakava ideja bi bila da za koju godinu na matičnu stavim zadnji podržani AMD-ov chip (kao i novu grafu) i time upgrejdam PC boz potrebe za kupovinom nove matične.

Nakon ovogodišnjeg blama sa Asusovim matičnim više nisam siguran da je ista dobar izbor. Koje je Vaše mišljene ?

Lijep pozdrav.

PS. Prethodno sam Već pitao za sličan savjet no međutim financijski sam dosta stabilniji pa bi se kupovina svakako trebala realizirati do nove godine.

Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
neaktivan
Re: Vodič kroz matične ploče za početnike
Poz ekipa, uzimam i512600k pa me zanima koja maticna bi mi bila kompatibilna ili odgovarajuca za taj proc da sve radi kako spada? (ne mislim na socket)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
ljak220 kaže...
Poz ekipa, uzimam i512600k pa me zanima koja maticna bi mi bila kompatibilna ili odgovarajuca za taj proc da sve radi kako spada? (ne mislim na socket)

Kolega to je intel, plug and play, na svakoj ce ti raditi kako spada 

Ides na ddr 4 ili 5?, z690 ili z790 modeli, msi tomahawk, asus rog strix, asrock steel legend/taichi, ovisno od budgeta...nemres fulat, sve ovisi sta trebas od feauturea... s obzirom da nisi rekao previse 

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.11.2023 13:49 (sfc_PsychQ).
14 mjeseci

Pozd. Maticna ploca ķoja je pouzdanija od 

Ove dvije.

ASROCK b250m pro4

MSI MPG.Z390 Gaming plus

0 0 hvala 0
14 mjeseci
Pozdrav imam 2 mat.ploce.jedna je u pogonu
MSI Z390 Gaming plus
A drugs ASROCK b250m pro4
Znam obe su nesto starije koja je u prednosti.u prvo je msi. cpu.i5.9.gen.
A u drugoj i7 7gen. Koja je bolja.

0 0 hvala 0
15 godina

ploča sa z390 čipsetom je bolja, na nju idu 8 i 9 gen procovi. Na z čipsetu možeš klokati, imaš više usb portova, više sata portova, više pcie staza, podržava brži ram, 

ploča za z čipsetom je generaciju novija u usporedbi sa ovom asrockicom...generalno ne idu u istu rečenicu.

16 godina

Jučer slagali frendu novi PC i nikad se više nisam napatio na tu temu.

Uglavnom da skratim, grafička kartica uopće nije bila prepoznata (nije davala signal van, rgb je svjetlio) i nije radila u prvom PCIe slotu, a ukoliko bi bila ukopćana u taj slot tada se PC ne bi bootao ukoliko su oba RAM-a ukopćana (wtf), ali ako bi izvukao jedan "keks" onda bi se bootao i mogli smo koristiti integriranu grafiku.

Nakon što smo iz očaja probali jedan PCIe slot ispod sve je proradilo - GPU (4090) i oba "keksa" RAM-a (48 GB).

Meni to smrdi na faulty MBO. Radi se o Asus ProArt x670e-creator-wifi.

Imao netko sličan problem? Savjet? Reklamirati MBO?

Koristite blage riječi i jake argumente
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.6.2024 8:51 (Dodinho).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nemaš što više gledati, reklamiraj. Mora uredno raditi, bez ikakvih "kemijanja" i kombiniranja.

14 godina

Pozdrav,

Treba mi matična ploča za novi komp koji slažem. Procesor je Ryzen 5 5600. 16 gb ddr4 memorije i Kingston NV2 1 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME ssd.

Htio bih da ispadne do nekih 100 eura i da ima wifi jer se neću moći preko kabla spajat.

Bi li mi neka od ovih bila najbolji izbor

https://www.amazon.de/-/en/B550M-Motherboard-Socket-Ethernet-Support/dp/B08L4XYF63/ref=sr_1_6?crid=SBCOI9HATT9W&dib=eyJ2IjoiMSJ9.3ac0mx8LcXW9jeklzGQaoA1qCsF1T1DSF4QcDWgFHpIssCTjOfoYVS14MkQr0J_aEO82mlOZxJIMQr__LdivJFqYxtbzIwMv_2GoK5VtebUDCmQxiOIDCTxTGysXlc_fmzQvPZQcY46pxPJOjzSfolrVn_XByhImA6_T8k2-gXEj4j4MisVLRrm3oEh5aJ77GTn3rNIIF24bV4avvr_HBMSFQvpLyk2_sM2leL82LuQ.613CIwXcVlyQN6vWP1VhkbwDMhj3dNL4gZOMDPEBUoU&dib_tag=se&keywords=b550m+wifi&qid=1720757311&sprefix=b550m+wifi%2Caps%2C118&sr=8-6

https://www.amazon.de/-/en/Mortar-Gaming-Motherboard-RyzenTM-Processors/dp/B08BCR4ZRS/ref=sr_1_1?crid=3E9FIQ48V8K3U&dib=eyJ2IjoiMSJ9.7ZvZJTEyzAzOR5nGWrXRAliCGhPF_iOD5LL9ivI2LGzpGoEYJjavFkb34hvsUZL9ExGqaA8wcuUvWtl9Nw1QR0vJlNrtsKtvBYyFOgIL45uK_ZRTuZ7Qw6hnoIW9f3NWqLL8_FZSKTW7geoyw0hfys06ZsPBS1MTH3VP-ItEqOu2AYrGFLffD0x8KBTUsYKzvJaUUVDV2HZ9w-q5kQewqSMZgsLQCztDS8U-LloMDmI.uX2H3qWkxulDTaEd2yOShkTX-5SuYVLP-lFFtfwUnY8&dib_tag=se&keywords=MSI%2BMAG%2BB550M%2BMortar&qid=1720550482&sprefix=msi%2Bmag%2Bb550m%2Bmortar%2B%2Caps%2C243&sr=8-1&th=1

https://www.amazon.de/-/en/GIGABYTE-B550M-DS3H-AC-Motherboard/dp/B08VS6TKFW/ref=sr_1_3?crid=1J7SAK8X7ZJVN&dib=eyJ2IjoiMSJ9.Ibhqp5bbFu-fm-YKslr8ilthH-T6OaOK44g6Fcb9nN9vT0qyM0aglR7fPgSUqetwGpVMZOxpBqrgxGlceYevQKhIVA0E79Q2eJ4w5WQmoHDh7u0YxTS_Ljkp5-YYgGp1nxcVXyKmzxY0UNlkSgbGhbOZdMZG6b0-JBn2y-lHWiRh4mZyCEn-6nQfBhHUj1MXOCqa3az_PaaVm7n7qICl3RxctUkZTD-0-JfF6M1X56Q.QI_81mz3R3DW5WUFQrTAwqyJ2mQV27XiLR9951ZZnWw&dib_tag=se&keywords=Gigabyte+B550M+DS3H+AC&qid=1720757582&sprefix=gigabyte+b550m+ds3h+ac%2Caps%2C97&sr=8-3

0 0 hvala 0
13 godina

Mislim kupiti ryzen 9000 procesor kad bude izasao, koju biste mi Am5 maticnu preporucili uzeti i koju ram memoriju. Mislio sam uzeti 2 X 32GB ram memorije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

a da sacekas da procesor izadje,.da ga netko testira......

nemoguce je ista preporuciti, osim genericke liste "dobrih" ploca s kojima bi trebalo sve raditi odlicno. naglasak na trebalo, dok nema procesora, nema ni konkretnih cinjenica o tome kako se s cime ponasa

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

A koji točno misli kupiti? Ryzen 5, 7 ili 9? I to je bitno. Ako je neki rastrošniji, onda će porasti zahtjevi za boljom matičnom pločom. I cijena samim tim. Ali ja u svakom slučaju ne bih gledao ploču ispod 200 € ako bi išao na Ryzen 7 buduće (9000) serije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Izzy kaže...

A koji točno misli kupiti? Ryzen 5, 7 ili 9? I to je bitno. Ako je neki rastrošniji, onda će porasti zahtjevi za boljom matičnom pločom. I cijena samim tim. Ali ja u svakom slučaju ne bih gledao ploču ispod 200 € ako bi išao na Ryzen 7 buduće (9000) serije.

Vjerovatno cu uzeti ryzen 9 model, vidjeti cu koji ce modeli prvo izaci i koje ce biti cijene. Kompjuter prvenstveno koristim za igranje, tako da bi volio X3D model uzeti ali znam da ce oni izaci kasnije.

Koji ram bi po vama bio optimalni, ima puno razlicitih frekvencija?

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2024 15:29 (snake1kl).
15 godina

Baš sam pogledao cijene u ADM-u. I ono što vidim je malena razlika u cijeni memorija (DDR5) u rasponu 6200-7200 MHz. Tako da je tu bolje uzeti 7200 MHz memoriju. Druga opcija je 6000 MHz gdje je ipak veća razlika u cijeni između nje i one brže (7200 MHz, konkretno). Ta 6000 MHz je dosta povoljnija.

13 godina
Izzy kaže...

Baš sam pogledao cijene u ADM-u. I ono što vidim je malena razlika u cijeni memorija (DDR5) u rasponu 6200-7200 MHz. Tako da je tu bolje uzeti 7200 MHz memoriju. Druga opcija je 6000 MHz gdje je ipak veća razlika u cijeni između nje i one brže (7200 MHz, konkretno). Ta 6000 MHz je dosta povoljnija.

Dali ima neke razlike između 5600, 6000 ili 7200 Mhz u normalnom radu i igranju?

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2024 17:05 (snake1kl).
15 godina

To moraš sam istražiti, usporediti. Ima puno testova na Youtubeu. Vjerojatno je 6000 MHz "zlatna sredina". Jer vidim dosta računala po webshopovima s memorijom te brzine.

9 godina

nedavno sam gledao, e sad, dali jazo2centa, mislim da je on, uglavnom tema je bila opcenito - ne bacajte pare na gluposti....

izmedju ostalog, po njemu, sve te overpriced overpowered komponente se ne isplate, osim u specificnim slucajevima koji se odnose na vrlo mali broj korisnika.

kucna upotreba, gaming i slicno, ispadne skoro svejedno, drzi se (financijske) zlatne sredine, osim ako bas nemas viska para u kombinaciji sa neodoljivom zeljom za pokazivanjem da imas viska para ....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Ako vec sad imas 5800X3D onda bi ja definitivno pricekao 9800X3D, navodno bi do kraja godine trebale biti tu, a 5800X3D je i dalje dosta pri vrhu... A  za igre, dosta je velika razlika izmedju lose memorije i dobre, najbolje gledat 6000 CL30, po testovima sa yta 6000 CL40 daje podosta manje fpsa od 6000 CL30. Ali za Zen5 ce vjerovatno trazit opet vece frekvencije a slicne latencije jer su uvijek tak postepeno rasle tak da bolje pricekat ako ces uzimat X3D.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
hahhaajaads kaže...

Ako vec sad imas 5800X3D onda bi ja definitivno pricekao 9800X3D, navodno bi do kraja godine trebale biti tu, a 5800X3D je i dalje dosta pri vrhu... A  za igre, dosta je velika razlika izmedju lose memorije i dobre, najbolje gledat 6000 CL30, po testovima sa yta 6000 CL40 daje podosta manje fpsa od 6000 CL30. Ali za Zen5 ce vjerovatno trazit opet vece frekvencije a slicne latencije jer su uvijek tak postepeno rasle tak da bolje pricekat ako ces uzimat X3D.

Mislio sam pricekati do kraja godine kad bi trebao izaci 9800x3d. Planirao sam uzeti 2X32 GB neke 6000Mhz memorije, neku sto daje najbolji omjer cijene i performansi.

12 godina
snake1kl kaže...
hahhaajaads kaže...

Mislio sam pricekati do kraja godine kad bi trebao izaci 9800x3d. Planirao sam uzeti 2X32 GB neke 6000Mhz memorije, neku sto daje najbolji omjer cijene i performansi.

Koji komad softvera koristiš da bi ti trebalo 64GB? Ili je to prst x oko računica?

Realno uzeo bih 1x32GB pa ukoliko bude potrebe lako nadokupiš još jedan keks.

13 godina
UncleJimbo kaže...
snake1kl kaže...
hahhaajaads kaže...

Koji komad softvera koristiš da bi ti trebalo 64GB? Ili je to prst x oko računica?

Realno uzeo bih 1x32GB pa ukoliko bude potrebe lako nadokupiš još jedan keks.

Ne koristim nikakav posebni software. Vidim da su cijene oko 200 do 300 eura za 64 Gb tako da to nije neka luda cijena. Mogu uzeti i jednu od 32 Gb, manje bitno.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.7.2024 19:49 (snake1kl).
11 godina

Jedan stick u danasnje (a i proslo) vrijeme je apsurdno, a da ne govorim da je 64gb rama za gaming nepotrebno... Sa 1x32 gubis tonu fpsa u igrama jer nemas dual channel mode, a za gaming ti je jos uvijek dovoljno 16gb rama, ali s obzirom da se vecinom nude 32gb verzije (2x16) onda se to i uzima. Znaci, za gaming ti ne treba vise od 32gb rama (a bogme nit za kojekakve programe) i OBAVEZNO uzimad dual stick, u slucaju da uzimas 7800X3D, ja bi gledao 2x16 6000 CL30 jer su oni sweetspot i cijena im je normalna (7000+mhz ti daje isti ili losiji fps a da ga pokrenes prek XMPa je mozda nemoguca misija...)

Moj PC  
3 0 hvala 0
8 godina

Pozdrav, imate kakvu preporuku za MBO do 150-200€? Na njoj bude R7 5700X3D...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

https://www.amazon.de/-/en/dp/B09LVQCMK4/?coliid=I3PQ7KRNWLLHHO&colid=122WLPN7ZOVZ2&psc=1&ref_=list_c_wl_lv_ov_lig_dp_it

166€ ukupno s dostavom, WI-FI 6.

Nema bolje za te novce...

Kod nas dostupno za narudžbu u ADM-u za 195€

Edit: Jedino kaj ovo s Amazona bi trebalo čekati do 02.08. 

Tigar Krezumica
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.7.2024 8:02 (fromcelltohell).
10 godina

Molio bih pomoć i potvrdu. 

Nisam se još družio sa pločama koje imaju M.2 ssd.

Došlo vrijeme da nakon dugo vremena sastavim novi pc.

Pogledajte specifikacije ove ploče i potvrdite mi..

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z890%20Steel%20Legend%20WiFi/index.asp#Overview

- koliko u konačnici ima slotova za punu veličinu 2280

- vidim dva slota koja imaju na principu štipalice pomične alu hladnjake

- blazing 5.0 standard?  jesu to ovi najnoviji diskovi gdje piše Gen 5 i X nešto?

- donji slot je isključivo Gen 4?

- jeli kompatibilan ovaj blazing 5 sa Gen 4 (premda mi nije problem kupiti baš Gen 5 ako je to što pitam), pa se može koristiti Gen 4

Iznimno se zahvaljujem na pomoći.

0 0 hvala 0
14 godina
Mičić kaže...

- koliko u konačnici ima slotova za punu veličinu 2280

- vidim dva slota koja imaju na principu štipalice pomične alu hladnjake

- blazing 5.0 standard?  jesu to ovi najnoviji diskovi gdje piše Gen 5 i X nešto?

- donji slot je isključivo Gen 4?

- jeli kompatibilan ovaj blazing 5 sa Gen 4 (premda mi nije problem kupiti baš Gen 5 ako je to što pitam), pa se može koristiti Gen 4

ima 4 slota......

ispod ovog donjeg hladnjaka stanu dva diska

da gen 5*4 onaj najgornji slot

svi osim gornjeg su gen 4 slotovi

gen 5 je unazad kompatibilan sa gen 4 i gen 3

ovaj srednji slot bez hladnjaka je unazad kompatibilan i sa sata standadom.......

nabijen vas.............
10 godina

puno puno hvala

0 0 hvala 0
5 godina

Kada je napomena da se maticna ploca mora update-ati (bios) za novije procesore zanima me da li se to moze sa tim novijim procom, ili prvo moram naci neki stari koji je kompatibilan da bih mogao staviti novu verziju?

tj, ukratko da li se moze uci u bios bez odgovarajuceg procesora?

0 0 hvala 0
13 godina

Koja ploca i koja 2 procesora?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice