reklamiraj ga kolega
Opća rasprava o procesorima (CPU)
- poruka: 516
- |
- čitano: 52.864
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
https://photos.app.goo.gl/8mW1np94Y1LHFW4L6
Pa kaj se ja moram ovdje sramotit umjesto intela, da stvar bude gora, pojedinci iz amd-a sad likuju
Nego, proc je nov, 0h rada, na toj ploci ganjao sam 12400 i 13500 sve bez greske.
Budem jos clear cmos napravio.
Da li ti se javlja problem u svim igrama ili samo u Jedi Survivor?
Jer koliko sam uhvatio na netu gomila ljudi je s tim imala problema:
Kao sto ti je vec nekoliko ljudi napisalo - reset BIOS-a i onda vidjeti da li radi ili ne.
I da li imas zadnji BIOS (napisao si da si napravio update): https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b660m-plus-d4/helpdesk_bios?model2Name=TUF-GAMING-B660M-PLUS-D4
Ako je procesor vec stradao to ti nece pomoci (kazes 0h rada, pa onda sumnjivo), ali bi trebalo sprijeciti da strada ako jos nije.
Ali isto bitno - da li samo ta igra ima problem ili sve.
Jer npr. nakon sto je dosla expanzija za Diablo 4 meni se, a i gomili drugih igra rusila non-stop. I tako je bilo dok Blizzard nije popeglao.
Isto mi se Helldivers 2 u pocetku rusio sve u 16, a sve ispravno.
Ako je samo u njoj mozda je problem sa samom igrom.
Ako je u vise njih ili svim igrama onda moze biti CPU.
Ali Clear CMOS najprije da si 100% siguran da nije neki BIOS setting koji rusi.
Nije to ništa u singlu 1.42v jednostavno jako loš primjerak ali u granicama koje Intel propisuje.
https://photos.app.goo.gl/8mW1np94Y1LHFW4L6
Pa kaj se ja moram ovdje sramotit umjesto intela, da stvar bude gora, pojedinci iz amd-a sad likuju
Nego, proc je nov, 0h rada, na toj ploci ganjao sam 12400 i 13500 sve bez greske.
Budem jos clear cmos napravio.
I5 13600k trazi znacajno vise napona od 13500 sto je normalno, 300mhz zna napraviti poprilicnu razliku u naponu ovisno kakav te primjerak potrefio!
Definitivno bi trebao raditi norrmalno s tim naponom dok lupa po jednoj jezgri i na znacajno vecem taktu!
U cinebenchu mozes staviti jednu jezgru pa vidi dali ce se rusiti cim ga pokrene!
Cuj, ne sjecam se da mi se igra (a imao sam dost intel procesora) rusi radi proca, mislim da se napon krece oko 1.22v.
Out of box proc bi trebao radit bez rusenja.
1.42v je vec napon za 5.5GHz
A kolko je onda spike na 1.55v+ kao na 13/14gen i na zadnjem biosu ? Zato 13/14 gen TREBA manualno namjestit na max 1.35v i izvuc max klok...
@Mauro, imam samo Jedi igru, presao sam ju cijelu s prijasnjim procesorom, mislim da mi se jednom srusila, al bez onog errora.
Budem clear cmos napravil.
Peak je na 1.42v, prosjek cca 1.35v
Jel imate preporuku koji alat koristit da se vidi stabilnost proca?
Neko je spominjao cinebench.
Ne bih htio odfurat proc pa da se ispostavi da je sve ok, a s druge strane, sumnjivo mi je, posto je proc novi.
Za 13600k nisam nailazio na neke probleme, vise manje je ekipa undervoltala proc radi potrosnje i zagrijavanja, al sto se tice ovih gluposti, vise je zahvacena serija i7 i i9.
Cinebench nije bas neka garancija stabilnosti.
Dok sam trazio najnize napone recimo bilo je settinga gdje je Cinebench uredno prolazio, ali ga srusi Prime95.
Imho, Prime95 ili OCCT su dobri alati da provjeris stabilnost. Ali s njima treba "paziti" jer zakucaju CPU do neba i temperature isto tako dramaticno skoce, pa moras biti siguran da je hladjenje dovoljno dobro da ohladi CPU.
Vidim imas Phantom Spirit i on je odlican hladnjak, ali ako CPU vuce tolike napone nisam siguran da bi ga mogao ohladiti pod Prime95.
Probaj OCCT, ali prati temperature.
@Mauro, imam samo Jedi igru, presao sam ju cijelu s prijasnjim procesorom, mislim da mi se jednom srusila, al bez onog errora.
Budem clear cmos napravil.
Peak je na 1.42v, prosjek cca 1.35v
Jel imate preporuku koji alat koristit da se vidi stabilnost proca?
Neko je spominjao cinebench.
Ne bih htio odfurat proc pa da se ispostavi da je sve ok, a s druge strane, sumnjivo mi je, posto je proc novi.
Za 13600k nisam nailazio na neke probleme, vise manje je ekipa undervoltala proc radi potrosnje i zagrijavanja, al sto se tice ovih gluposti, vise je zahvacena serija i7 i i9.
Ne kuzim filozofiranje. Kad ugradis novi cpu radis clear cmos, lozgika. Novi bios pa ponovo reset biosa, napon cpu rucno stavi na cca 1.27V i miran si sa stock.
Realno ploca ti je smece za taj Cpu, to je za max 13500. Znam jer imao sam Asus Strix 660 s tim cpu koja ima jacu regulaciju od tvoje i bila je smece na pocetku dok asus nije izbacio 10 biosa, pisao sam to davno tu na forumu.
13600K sam uzeo odmah kad je izasao. Nakon prelaska na Msi z680 meg unify cpu je prodisao punim plucima sa manjim naponom i hladniji, stoji skoro 2god na P5.5/E4.1Ghz sa 1.23V, hladan, CB R23 oko 26K. Stabilnost testiras sa CB R23 u loop 20min.
A čuj, kolega je sam izfilozofirao kada je iz mira ušao u nemir // sa 13500 na 13600k a ima b660M mbo
Sada ili reklamacija cpu mada sumnjam da je u njemu problem ili što je izglednije kupovina i nove mbo i to je onda za zabit si čavel glavu......preporučujem onda z690 taichi sa ddr5,imaš je na amazon.de za 181e i nafrlji onda tu i5cu da joj duša ispadne....
Izvadil grafu, napravio clear cmos, izgleda da jedan modul memorije nije bio na mjestu, vjerojatno dok sam cooler skidao pa moguće da sam ga malo trknuo.
Okinuo cinebench r24 i ovo su rezultati.
Uglavnom ovo je sad stock postavke u uefiju nisam niš diral, napon dost varira, 1.26v-1.41v, uglavnom kreće se oko 1.32v.
https://photos.google.com/share/AF1QipNl6A2cuXisSfdWnZWHJiikd4Vn9r7mtqFDdodEVmFUjjwJSgteXXVGeLdWq2W2Jw?key=N1RTVFRJQkthSDhYUXpCRmk4ZDlEc05sOVZzZHB3
Slažem se da je Z serija bolja spram B serije, al opet, ak neko želi OCat onda je Z bez razmišljanja, vjerujem da je i kod hlađenja bolja kao i kod regulacije napona.
Što se tiče jučerašnjeg rušenja u igri, dal je moguće da memorija me zafrkavala, možda, al ovak na prvu, čini mi se da je proc ok.
Sad slijedi fino podešavanje tj undervolt..
Inače, kolko sma pratio ovaj proc dosta hvale, pokazao se dobar na svim (gejming, multitasking) poljima, čak štoviše, odličan.
Izvadil grafu, napravio clear cmos, izgleda da jedan modul memorije nije bio na mjestu, vjerojatno dok sam cooler skidao pa moguće da sam ga malo trknuo.
Okinuo cinebench r24 i ovo su rezultati.
Uglavnom ovo je sad stock postavke u uefiju nisam niš diral, napon dost varira, 1.26v-1.41v, uglavnom kreće se oko 1.32v.
https://photos.google.com/share/AF1QipNl6A2cuXisSfdWnZWHJiikd4Vn9r7mtqFDdodEVmFUjjwJSgteXXVGeLdWq2W2Jw?key=N1RTVFRJQkthSDhYUXpCRmk4ZDlEc05sOVZzZHB3
Slažem se da je Z serija bolja spram B serije, al opet, ak neko želi OCat onda je Z bez razmišljanja, vjerujem da je i kod hlađenja bolja kao i kod regulacije napona.
Što se tiče jučerašnjeg rušenja u igri, dal je moguće da memorija me zafrkavala, možda, al ovak na prvu, čini mi se da je proc ok.
Sad slijedi fino podešavanje tj undervolt..
Inače, kolko sma pratio ovaj proc dosta hvale, pokazao se dobar na svim (gejming, multitasking) poljima, čak štoviše, odličan.
Sve je to onda super, s tim procesorom si miran par godina.
Čisto sumnjam ako je mijenjao 13500 za 13600k da će ga to zadovoljit par godina.
Utješiš se malo i bude čovjeku lakše
A bemti život, kad je AMD imao prednost u nm procesu 7nm vs 14, Intel je još dominirao u Single Thread i igrama. Pogotovo sa Alder Lakeom na 10nm(n7) vs Zen 3 7nm. i Zen 4 na 5nm.
Tad sam kupio Intelove dionice.
Sad Intel ima prednost u procesu, na TSMC-ovih 3nm, a AMD ih roka sa Zen 5 i X3D procesorima na TSMC-ovih 4nm.
A ja još imam Intelove dionice.
A bemti život, kad je AMD imao prednost u nm procesu 7nm vs 14, Intel je još dominirao u Single Thread i igrama. Pogotovo sa Alder Lakeom na 10nm(n7) vs Zen 3 7nm. i Zen 4 na 5nm.
Sad Intel ima prednost u procesu, na TSMC-ovih 3nm, a AMD ih roka sa Zen 5 i X3D procesorima na TSMC-ovih 4nm.
nije lose ulaganje, jel kad netko dotakne dno moze ici samo prema gore, a propali ne budu sigurno jel su kljucna kompanije za usa gospodarstvo, samo je potrebno da ih dovoljno drzis dok ne narastu koliko treba, stovise sad je najbolja situacija da ih se kupuje
A postoji šansa s obzirom da sad kompanije vode debili koji jedino vide zadnji redak u svojoj excelici gdje se gleda dobit, bez obzira kako to postigli i što će time skršiti firmu i sve uništiti, viđeno već puno puta.
Ne bi me čudilo da intel propadne u ovako dinamičnom okruženju i konkurenciji.
S druge strane, i dalje je to intel i ima ipak dobre procesore, istina kiksali su zadnje tri serije i pojavili se neki problemi, ali ipak je tu puno znanje i iskustva iza njih i vjerujem da će to sve pokrpat i riješiti, tj za generaciju dvije da će opet imat vrhunske proceore u svim segmentima.
Ja bi sačuvao dionice
Na serverskom tržištu je trend odavno u AMD-ovu korist. Naravno, može se preokrenuti i slažem se sa onima koji kažu da, čak i kad bi im stvarno pretilo propadanje, to ne bi bilo dozvoljeno. No, da je sve ružičasto i mnogo buke ni oko čega, ne bi otpustili onolike ljude.
Na što misliš ? Razvijaju ih i dalje ali ne dostižu omjer snage/cijene/potrošnje Epyca.
Burza ne ovisi o pisanju novinara a posebno ne o gaming segmentu, ali nažalost ni o zdravoj logici, češće je kao preplašeno krdo ovčica :).
Nedavno je bilo kvartalno izvješće AMDa, ispunjena očekivanja, jučer nVidije sa još boljim rezultatima (bitno premašena) i kao rezultat, obje dionice u padu. Naravno, sad vračevi, pardon, analitičari, koji o AMDu, nVidiji ili Intelu znaju manje od većine forumaša izmišljaju svakakve teorije jer ionako nemaju nikakve odgovornosti za svoje analize i predviđanja a takvi stvaraju atmosferu na burzi (hype ili paniku).
ko zna mozda zanista tu trubimo svi a to sve ista mafija bilo intel amd nvidia ili nesto trece, izili pravu konkurenciju davno a ovo sve umjetno sad i svejedno ista ekipa okrece lovu.
Što se tiče zadnje tri serije, imao sam Ryzen 5 3600 izašao 2019, (prodao ga zbog problema s pregrijavanjem jedne jezgre) poslije njega i5 11500 izašao 2021
Identične performanse, a Ryzen na 7nm, Intel 14nm, L3 cache da ne pričam. ( toliko izvući iz procesora u 14 nm p.procesu je čudo)
Ostali Ryzen 5 3600 "prednosti" u proizvodnji pogledajte u grafikonu
Lijevo je Ryzen
Uglavnom, Intel je "djelomično" zabrljao s pojedinim jedinicama 13 i 14 serije, serija 12 je odlična i bez problema, kao što su bile serije 10 i 11.
Intel je gazio od 2006 do 2017. Nije nešto ni usporio poslije, već je AMD napredovao.
Svi su navikli da Intel rula nadmočno, što bi rekao Pzkfw, no mora doći do stagnacije kad-tad, a ovo je dobro za Intel da se preslože u glavama.
Ako ne, što im ja mogu.
Burza ne ovisi o pisanju novinara a posebno ne o gaming segmentu, ali nažalost ni o zdravoj logici, češće je kao preplašeno krdo ovčica :).
Nedavno je bilo kvartalno izvješće AMDa, ispunjena očekivanja, jučer nVidije sa još boljim rezultatima (bitno premašena) i kao rezultat, obje dionice u padu. Naravno, sad vračevi, pardon, analitičari, koji o AMDu, nVidiji ili Intelu znaju manje od većine forumaša izmišljaju svakakve teorije jer ionako nemaju nikakve odgovornosti za svoje analize i predviđanja a takvi stvaraju atmosferu na burzi (hype ili paniku).
Na serverima to je katastrofa, ali kaj se tu može kad su Intelovci očito zaboravili dizajnirat dobar CPU.
Ono što vidiš na Desktopu, Intel Arrow Lake na TSMC 3nm i dalje troši više struje vs Zen5 na TSMC N4Pnm a to je kak ti inferiorniji proizvodni proces.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/intel-club-opca-tema-o-procesorima/202738.aspx?page=483&jumpto=6794429&sort=asc&view=flat
Dakle Intel sa žutim na Desktop ima prednost u proizvodnom procesu. Ali opet trula truba, pogotovo kad sve usporediš ili staviš na papir to je samo teška glavobolja za Intel.
Kao prvo, i9-14900 k uopće nije Intelov najbrži CPU. (izašao je brži)
Kao drugo, "trkaći" 9800X3D ,pravljen za gaming, dok Intelov i9 14900K to nije, već je univerzalan.
AMD "gaming CPU je na 1080 samo 11% brži.
Rezolucija 1080p danas služi samo ka benčmarak za procesore. Tko danas kupi takve procesore i onda igra na 1080p ?!
Evo, isječak iz tvoga videa
Stari moj onaj koji da te pare za takve procesore svršava na tih 11%, a onih koji su na njima na 1080p ima čudo, a to su okorjeli e sport manijaci koji uz taj proc imaju 4080 super ili 4090 i ganjaju 500Hz monitore i ne nalaze se na Bug forumu
Kao drugo, "trkaći" 9800X3D ,pravljen za gaming, dok Intelov i9 14900K to nije, već je univerzalan.
Rezolucija 1080p danas služi samo ka benčmarak za procesore. Tko danas kupi takve procesore i onda igra na 1080p ?!
9800x3d zapravo ima dosta dobre performase i izvan gaminga, popravili su to u odnosu na 7800x3d i nije loš all arround procesor.
Ne navijam niti za jednu stranu, imam Intela 13700K i AMD 5600X, 9800X3D
S kim se svađaš?
Ono što vidiš na Desktopu, Intel Arrow Lake na TSMC 3nm i dalje troši više struje vs Zen5 na TSMC N4Pnm a to je kak ti inferiorniji proizvodni proces.
Vidi dolje Intel Alder Lake na zastarjelom 10nm procesu vs. najmoderniji Zen5 9800X3D potrosnju u idle.
9800x3d zapravo ima dosta dobre performase i izvan gaminga, popravili su to u odnosu na 7800x3d i nije loš all arround procesor.
Ne navijam niti za jednu stranu, imam Intela 13700K i AMD 5600X, 9800X3D
Ima da ali za 600€, kod nas je tolika navala bila da je to strasno
Kad pogledaš detaljnije tablicu vidi se nešto drugo,ovako bi ja to opisao za gaming: